ΓΕΦΥΡΑ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ , ΡΙΟΥ - ΑΝΤΙΡΙΟΥ

ΓΕΦΥΡΑ  ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ , ΡΙΟΥ - ΑΝΤΙΡΙΟΥ

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

ARFARA NEWS Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 07 Σεπτεμβρίου 2015

ARFARA  NEWS  Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα  07 Σεπτεμβρίου 2015 :
~
 Ι.Μ. ΞΕΝΙΑΣ Βόλου

 Νησάκι Κίκυνθος Μαγνησίας

 Στην Πορταριά  Βόλου

 Ι.Μ. Αγίου Ιωάννου Θεολόγου στην Σουρωτή Ταγαράδων Θεσσαλονίκης  Προσκύνημα στο τάφο Οσίου Παϊσίου Αγιορείτου μοναχού

 Στο Μελισοχώρι Αγιόκαμπου Ν.  Λαρίσης  

 Πλατεία Γρεβενών

  Παλαιοντολογικό μουσείο στην Μηλιά Γρεβενών

 Στην Ι.Μ. Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο
~
Βίντεο από τριήμερη εκδρομή 4,5 και  6 Σεπτεμβρίου 2015
 ~   Διαδρομή προς ΘΗΒΑ  ενημέρωση  αφήγηση Αθανασίας 4/9/2015: http://youtu.be/pyfAUHbIzb8 ,

~ Διαδρομή Ε Ο  Αθηνών  Λαμίας  4 /9 /2015 : http://youtu.be/VNCrZOn5XM8
Διαδρομή προς Αμαλιάπολη Μαγνησίας  4- 9- 2015 ; http://youtu.be/_9Hyd0RjO6A ,

~ ΑΜΑΛΙΑΠΟΛΗ Μαγνησίας  αφήγηση ενημέρωση από Αθανασία  4- 9-2015: http://youtu.be/81YN2uqaiSU ,
~ Ανέκδοτο Αποστόλη Φ Δ  4/9/2015 Μονή Ξενιάς : http://youtu.be/qlYI0RjIOo0 ,

~  Νησάκι  ΚΥΚΙΝΘΟΣ Αμαλιάπολης Μαγνησίας  4 -9 -2015: http://youtu.be/_Gg4kv68OPM ,
~ Ι Μ  Κάτω  Ξενιάς  αφήγηση ενημέρωση από Αθανασία 4/9/2015 : http://youtu.be/uz6Fbl2gIHw ,

~  Ι Μ  ΞΕΝΙΑΣ  φθάνοντας  διαδρομή 4/9/2015 : http://youtu.be/QTJByyzqx50 ,
  Μ  ΞΕΝΙΑΣ  4-9-2015 : http://youtu.be/E36oUmleX7U ,

~I M  ΞΕΝΙΑΣ  προσκύνημα  4/9/2015 : http://youtu.be/sib7ySefvT8 ,

~7 Σεπτεμβρίου
Οσίων Λουκά και Πέτρου του ευλαβούς και Ιωάννου επισκόπου, του Ρώσου. Οσίας Κασσιανήςτης μοναχής και ποιήτριας, πολιούχου και προστάτιδας της νήσου Κάσου. Αποστόλων (Ο΄) Ευόδου και Ονησιφόρου (1). Ιερομάρτυρος Στεφάνου, πάπα Ρώμης. Μαρτύρων Ευψυχίου και Σώζοντος (2) (†304).
(1)Οι άγιοι Εύοδος και Ονησίφορος υπήρξαν εκ δύο εκ των Ο΄Αποστόλων. Ο Εύοδος έγινε επίσκοπος στην Αντιόχεια, όπου και κήρυξε με τόλμη το Ευαγγέλιου διάγοντας ενάρετον βίο. Απεβίωσε ειρηνικά. Ο Ονησίφορος έγινε επίσκοπος κστην Μ. Ασία και διακρίθηκε στη διδασκαλία του Ευαγγελίου, το οποίο υπερασπίσθηκε με τόλμη μέχρι θανάτου.
(2) Ο Άγιος Σώζων, καταγόταν από την πόλη Λυκαονία της Μ. Ασίας. Βοσκός στο επάγγελμα, γρήγορα βαπτίστηκε χριστιανός και πήρε το όνομα Σώζων. Ήταν άνθρωπος ενάρετος και θεοσεβής. Μελετούσε τις άγιες γραφές και κήρυττε το λόγο του Ευαγγελίου. Κάποια μέρα μπήκε σε έναν ειδωλολατρικό ναό όπου είδε ένα άγαλμα φτιαγμένο από χρυσό. Οργίστηκε με τη σκέψη ότι πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν από την πείνα, ενώ οι ειδωλολάτρες φτιάχνουν πολυτελή είδωλα. Έτσι έκοψε το ένα χέρι του αγάλματος και αφού το πούλησε μοίρασε τα χρήματα στους φτωχούς χριστιανούς. Ο ηγεμόνας της περιοχής όταν έμαθε τι είχε συμβεί άρχισε να συλλαμβάνει και να τιμωρεί χριστιανούς. Ο Σώζων τότε παρουσιάστηκε στον ηγεμόνα και ομολόγησε με θάρρος και χωρίς να έχει μετανιώσει. Έπειτα από πολλά βασανιστήρια παρέδωσε το πνεύμα του μαρτυρικά στο Θεό.
~
04/09 Απολυτίκιο Προφήτου Μωυσέως του Θεόπτου - 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ : https://youtu.be/PY6H3Tx9AlE?list=PL5BA4C9708F834A74 ,
05/09 Απολυτίκιο Προφήτου Ζαχαρία - 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ : https://youtu.be/LuiOP0bzzRY?list=PL5BA4C9708F834A74 ,
06/09 Απολυτίκιο Θαύματος Αρχαγγέλου Μιχαήλ (Το εν Χώναις Θαύμα) - 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ : https://youtu.be/xV4Fzowme8g?list=PL5BA4C9708F834A74 ,
07/09Απολυτίκιο Αγ. Σώζοντος - 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ : https://youtu.be/P5dvofu2_1o?list=PL5BA4C9708F834A74 ,



*** Παρέμβαση του Αρείου Πάγου στην υπόθεση δολοφονίας του Αρχιμανδρίτη         
     
Στο προσκήνιο με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον επιστρέφει, μια υπόθεση που συγκλόνισε όλη την Ελλάδα και περισσότερο τις τοπικές κοινωνίες της Μεσσηνίας, τόσο με την ίδια τη δολοφονία του 54χρονου Αρχιμανδρίτη Φωτίου Ζαχαρόπουλου, στη Χώρα του Δήμου  Πύλου Νέστορος, το Φεβρουάριο του 2014, όσο και με τη δικαστική εξέλιξή της, αφήνοντας τελικά την υπόθεση χωρίς κύριο δράστη.
Οι δύο δράστες που κατά το αρχικό στάδιο μετά τη σύλληψή τους φέρεται να είχαν ομολογήσει, είχαν τελικά διαφορετικό δικαστικό αποτέλεσμα. Ο μεν (τότε) ανήλικος, με αναγνώριση μειωμένου καταλογισμού, καταδικάσθηκε από το Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Κυπαρισσίας σε 15 χρόνια και 1 μήνα φυλάκιση, καθώς κρίθηκε ένοχος για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και σε ληστεία τελεσθείσα με ιδιαίτερη σκληρότητα εναντίον προσώπου. Από την άλλη πλευρά, ο 25χρονος Γεωργιανός, πριν λίγους μήνες, αθωώθηκε πανηγυρικά από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καλαμάτας.
Όλα αυτά, ήταν προφανώς αρκετά για να προκαλέσουν παρέμβαση του Αρείου Πάγου, λίγο πριν ξεκινήσει σε δεύτερο βαθμό η δίκη του ανήλικου στην Καλαμάτα.
  Άρειος Πάγος
Νομικοί και δικαστικοί κύκλοι, το Μάιο προβληματίστηκαν μετά την ομόφωνη αθωωτική απόφαση του ΜΟΔ Καλαμάτας, που άφησε την υπόθεση χωρίς δράστη και με έναν ανήλικο να είναι συνεργός αγνώστου σε μια από τις σκληρότερες δολοφονίες. Μάλιστα, αρκετές ημέρες ήταν βασικό θέμα αναλύσεων μεταξύ νομικών, ενώ η πλευρά υπεράσπισης του ανήλικου που είχε καταδικασθεί, δήλωνε τότε μιλώντας στο «Θάρρος» ότι με την απόφαση αυτή «δεν μπορεί να θεμελιωθεί συμμετοχική ευθύνη του ανήλικου».
Παράλληλα, το γεγονός ότι η απόφαση ήταν ομόφωνη από το ΜΟΔ (από τους 3 τακτικούς δικαστές και τους 4 ενόρκους), αφαιρούσε από τους Εισαγγελείς Πρωτοδικών και Εφετών, το δικαίωμα να ασκήσουν έφεση.
Καθώς η υπόθεση και η εξέλιξή της πήρε σημαντικές διαστάσεις και ειδησεογραφικά, κίνησε το ενδιαφέρον του Αρείου Πάγου. Έτσι, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο Άρειος Πάγος ζήτησε ενημέρωση για την υπόθεση και να του αποσταλεί το σύνολο της δικογραφίας, μαζί φυσικά με την καθαρογραμμένη απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Καλαμάτας και την αθώωση του 25χρονου Γεωργιανού.
  Τον Οκτώβριο
Στο μεταξύ, ήδη έχει ορισθεί η εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό της δίκης του (τότε) ανήλικου Έλληνα που παραμένει έγκλειστος στις φυλακές ως απλός συνεργός στη δολοφονία και τη ληστεία του Αρχιμανδρίτη.
Η δίκη έχει προγραμματισθεί να ξεκινήσει, κεκλεισμένων των θυρών, στο Τριμελές Εφετείο Ανηλίκων Καλαμάτας στις 13 Οκτωβρίου και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Σημειώνεται ότι στην καθαρογραμμένη πρωτόδικη απόφαση για τον ανήλικο το δικαστήριο αναγνωρίζει ως κύριο δράστη τον Γεωργιανό.
Αφού περιγράφει πώς ο ανήλικος με το Γεωργιανό πήγαν στο σπίτι του Αρχιμανδρίτη για να εξασφαλίσουν χρήματα, η απόφαση αναφέρει:
«Όταν εισήλθαν στην οικία, ο Γεωργιανός με τον Αρχιμανδρίτη κατευθύνθηκαν στην κουζίνα, όπου ο αλλοδαπός του ζήτησε χρήματα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ήταν διατεθειμένος να ενδώσει στις τυχόν ερωτικές του επιθυμίες. Ο ανήλικος παρέμεινε στο διάδρομο της οικίας και από το σημείο εκείνο δεν είχε οπτική επαφή με το χώρο της κουζίνας. Στη συνέχεια ο Γεωργιανός πράγματι περιήλθε σε ερωτικές περιπτύξεις με τον Αρχιμανδρίτη, ο οποίος είχε εν τω μεταξύ παραμείνει εντελώς γυμνός, όμως περίπου δέκα λεπτά αργότερα, λόγω διαφωνίας του με τον Αρχιμανδρίτη σχετικά με το ποσό της αμοιβής του για την ερωτική τους συνεύρεση, διαπληκτίσθηκε μαζί του.
Ο Αρχιμανδρίτης εξήλθε από το χώρο της κουζίνας, ενώ δε βρισκόταν στην πόρτα που συνδέει αυτή με το διάδρομο όπου βρισκόταν ο ανήλικος, έχοντας το πρόσωπο του στραμμένο προς τον ανήλικο, δέχθηκε επίθεση από πίσω από τον Γεωργιανό, ο οποίος, έχοντας ανθρωποκτόνο σκοπό, αφού τον έπιασε από τον αριστερό ώμο με το αριστερό του χέρι, με το δεξί κατέφερε σε αυτόν πολλαπλά (τουλάχιστον τρία) βίαια χτυπήματα με σιδηρογροθιά στο κεφάλι…»   Της Βίκυς Βετουλάκη 
 
***  Παύθηκε από τα καθήκοντά του υπάλληλος του Δήμου Μεσσήνης          
     
Παρελθόν από τη δύναμη του προσωπικού του Δήμου Μεσσήνης, αποτελεί από τις 31 Ιουλίου 2015, οπότε και δημοσιεύθηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως η απόλυσή του, μόνιμος υπάλληλος του Δήμου, στον οποίο επιβλήθηκε η πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης.
Για τους παροικούντες στην Ιερουσαλήμ, η συγκεκριμένη εξέλιξη ήταν αναμενόμενη για τον εν λόγω υπάλληλο, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για τα πειθαρχικά παραπτώματα της παράβασης καθήκοντος και της ατελούς ή μη έγκαιρης εκπλήρωσης του καθήκοντος, καθώς έτσι τελεσιδίκησε μια υπόθεση που ξεκίνησε να ερευνάται από το 2011, με απόφαση του τότε δημάρχου Μεσσήνης Στ. Αναστασόπουλου, που αφορά το διάστημα από το 1999 έως το 2010.
Είναι η υπόθεση του εισπράκτορα των λογαριασμών ύδρευσης του τέως Δήμου Βουφράδος, που την είχε δημοσιοποιήσει τότε το «Θ.», μετά από διατύπωση παραπόνων από κατοίκους της σημερινής Δημοτικής Ενότητας Βουφράδος, πως με τη λειτουργία του «Καλλικράτη» κλήθηκαν να πληρώσουν λογαριασμούς ύδρευσης που είχαν ξαναπληρώσει στο παρελθόν.
  Ιστορικό της υπόθεσης
Για να διερευνηθεί η υπόθεση, ο τότε δήμαρχος Μεσσήνης είχε διατάξει τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, καθώς υπήρχαν προφορικές και έγγραφες διαμαρτυρίες δημοτών για εξοφλημένους λογαριασμούς τελών ύδρευσης, τα ποσά των οποίων φαίνονταν ανεξόφλητα στους βεβαιωτικούς καταλόγους.
Σύμφωνα με τα  όσα στάθηκε δυνατόν να πληροφορηθούμε, κατατέθηκαν 85 αιτήσεις με ανάλογες αποδείξεις συνολικού ύψους 6.323,20 ευρώ, 169 αιτήσεις με υπεύθυνες δηλώσεις χωρίς παραστατικά, συνολικού ύψους 9.690,58 ευρώ και 95 αιτήσεις με αποδείξεις διαφορετικών χρονικών περιόδων ή ποσών, συνολικού ύψους 4.988,14 ευρώ.
Για την  υπόθεση κατέθεσαν στο πλαίσιο της ΕΔΕ ο υπάλληλος και άλλοι αρμόδιοι. Ο υπάλληλος, ανέφερε ότι έχει ασκηθεί οικονομικός έλεγχος σε βάρος του από Οικονομικό Επιθεωρητή, ο οποίος διαπίστωσε έλλειμμα 65.000 ευρώ από το Δήμο Βουφράδος. Ο υπάλληλος φέρεται να δήλωσε πως τα προβλήματα ξεκίνησαν από το 2008, όταν αντιμετώπισε προβλήματα υγείας η σύζυγός του. Αυτός, απουσιάζοντας από την εργασία του, όταν επέστρεψε στα καθήκοντά του, επιχείρησε να τακτοποιήσει σπίτι του όλες τις εκκρεμότητες που υπήρχαν, διαπίστωσε ότι έγγραφα, αποδείξεις, διπλότυπα κ.λπ. είχαν χαθεί, εξαιτίας της συζύγου του που το είχε πετάξει στα σκουπίδια.
Ο τότε δήμαρχος Βουφράδος Κων. Κυριακόπουλος, ζήτησε με έγγραφό του τη διενέργεια ελέγχου από Οικονομικό Επιθεωρητή, ο οποίος διαπίστωσε έλλειμμα 65.000 ευρώ περίπου,
ποσό που καταβλήθηκε σε επιταγές και μετρητά το 2010 και το 2011.
Όπως μάθαμε, στις εισπράξεις των τελών ύδρευσης του τότε Δήμου Βουφράδος από το 1999 έως το 2010, υπάρχουν διαφορές κυρίως για το διάστημα 1999-2004 και απώλεια 25 μπλοκ διπλοτύπων, αλλά και διαφορά ποσού που αγγίζει τις 37.000 ευρώ, μεταξύ των διπλοτύπων που είχαν εισπραχθεί και των καταστάσεων με τις οποίες είχαν αποδοθεί τα έσοδα του Δήμου Βουφράδος, αν θεωρηθεί ότι τα ποσά που κατατέθηκαν είναι αληθή σε σχέση με τα διπλότυπα είσπραξης που έχουν χαθεί και, κατά συνέπεια, δεν μπορεί να υπολογιστεί το συνολικό ποσό από την απώλεια των 1.250 διπλοτύπων (25μπλοκ Χ50 φύλλα).
Στη συνέχεια, ακολουθήθηκαν τα προβλεπόμενα. Το 2012 έγινε το πρωτοβάθμιο  πειθαρχικό συμβούλιο σε βάρος του και την ίδια χρονιά ο υπάλληλος τέθηκε σε αργία, κατά την οποία του καταβαλλόταν το 1/3 του μισθού του. Το 2015 το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο του επέβαλλε την ποινή της οριστικής παύσης, ενώ ο υπάλληλος δεν προσέφυγε, ως είχε δικαίωμα, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά της συγκεκριμένης απόφασης, οπότε και απολύθηκε.
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου  
 
***  Κάθε Δευτέρα η «Ώρα του Πολίτη» και στα Αστυνομικά Τμήματα της Μεσσηνίας 
 Για δύο ώρες οι Διοικητές θα συναντώνται με πολίτες και φορείς Ξεκινάει από αύριο και στη Μεσσηνία η «Ώρα του Πολίτη» με την Αστυνομία. Κάθε Δευτέρα και για δύο ώρες, οι Διοικητές των Αστυνομικών Τμημάτων θα δέχονται πολίτες και εκπροσώπους τοπικών φορέων, για να συζητήσουν τους προβληματισμούς, τις απόψεις και τις προτάσεις τους για θέματα αστυνομικής φύσης. Πρόκειται για την επέκταση πλέον σε όλη την Ελλάδα, του μέτρου που εφάρμοσε πιλοτικά το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τους προηγούμενους μήνες, σε επιλεγμένα Αστυνομικά Τμήματα. Στόχος είναι η δημιουργία και εμπέδωση σχέσεων αμοιβαίας εμπιστοσύνης που αναπτύσσονται με τη φυσική παρουσία και το διάλογο.Για δύο ώρες Με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την αντεγκληματική πολιτική, η Ελληνική Αστυνομία, καθιερώνει σε μόνιμη βάση την «Ώρα του Πολίτη, των Φορέων και των Κοινωνικών Εταίρων». Μετά την ολοκλήρωση της δίμηνης πιλοτικής περιόδου εφαρμογής του θεσμού και ύστερα από σχετική αποτίμηση και αξιολόγηση, με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, η «Ώρα του Πολίτη» θα εφαρμόζεται σε εβδομαδιαία βάση και συγκεκριμένα κάθε Δευτέρα, κατά τις ώρες 18.00-20.00, σε όλα τα Αστυνομικά Τμήματα. Τις συγκεκριμένες ώρες, οι Διοικητές των Τμημάτων ή οι νόμιμοι αναπληρωτές τους, θα δέχονται τους πολίτες, φορείς και κοινωνικούς εταίρους της περιοχής ευθύνης τους, ύστερα από σχετική τηλεφωνική επικοινωνία για τον προγραμματισμό της συνάντησης, προκειμένου να συζητούνται απόψεις, να υποβάλλονται αιτήματα, παράπονα και να εκθέτονται προβληματισμοί και προτάσεις για θέματα που συνδέονται με τη δράση και το έργο της Αστυνομίας.Κατόπιν ραντεβού Υπενθυμίζεται ότι σε πρώτη φάση το πρόγραμμα εφαρμόστηκε πιλοτικά (από 20 Απριλίου έως 20 Ιουνίου 2015) σε 14 Αστυνομικά Τμήματα σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Χαλκίδα, Ρόδο, Ηράκλειο, Γιάννενα και Λάρισα. Με τη δράση αυτή πολίτες, φορείς και κοινωνικοί Εταίροι έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν απευθείας με τον Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος, ο οποίος στο πλαίσιο της διαβούλευσης σχηματίζει προσωπική άποψη και αντίληψη για θέματα αρμοδιότητας της Ελληνικής Αστυνομίας. Έτσι, μπορεί να παρεμβαίνει άμεσα για την επίλυσή τους ή να παραπέμπει την υπόθεση στην αρμόδια υπηρεσία ή φορέα με τη διαδικασία της διαμεσολάβησης. Τηλέφωνα Γραμματειών Αστυνομικών Τμημάτων όλης της χώρας, όπου οι πολίτες, οι φορείς και οι κοινωνικοί εταίροι μπορούν να επικοινωνούν, προκειμένου να ενημερώνονται για τον προγραμματισμό των συναντήσεων με τους Διοικητές, υπάρχουν σε ειδικό banner στην αρχική σελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας www.hellenicpolice.gr.Β.Β. - 
 
***   Στη Νέα Κορώνη σήμερα ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας         
     
Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος θα μεταβεί σήμερα στη Νέα Κορώνη με την ευκαιρία της γιορτής Γενέθλιου της Θεοτόκου. Έτσι στις 19:30 θα χοροστατήσει του πανηγυρικού Εσπερινού στον εορτάζοντα  ομώνυμο ιερό ναό του χωριού.
 
***  Πέθανε ο ειδικός φρουρός Στάθης Λαζαρίδης που πάλευε 8 χρόνια για να κρατηθεί στη ζωή 

«Έφυγε» από την ζωή ο Στάθης Λαζαρίδης, ο ειδικός φρουρός που είχε τραυματιστεί σοβαρά από σφαίρα στον αυχένα τον Νοέμβριο του 2007 όταν σε μια αστυνομική επιχείρηση στα Ζωνιανά, οι δυνάμεις της αστυνομίας έπεσαν σε ενέδρα από άτομα που τους πυροβόλησαν. Υπενθυμίζεται ότι τότε ο ίδιος και συνάδελφοί του που επέβαιναν σε 12 τζιπ δέχτηκαν καταιγισμό πυρών λίγο έξω από τα Ζωνιανά Μυλοποτάμου Ρεθύμνης, όπου πήγαιναν για να κάνουν ελέγχους για τον εντοπισμό χασισοκαλλιεργειών. Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά, ενώ ο Στάθης δέχθηκε μια σφαίρα από Καλάσνικοφ για να παραμείνει ζωντανός νεκρός. Από τότε δεν είχε επαφή με το περιβάλλον παρά τις χειρουργικές επεμβάσεις και την ιατρική φροντίδα. Τελικά η καρδιά του δεν άντεξε, και άφησε την τελευταία του πνοή στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο , σε ηλικία 35 ετών το βράδυ της Κυριακής. Η είδηση του θανάτου του Στάθη, βύθισε στο πένθος τους δικούς του ανθρώπους και την οικογένειά του που ήλπιζε και προσπαθούσε μέχρι τελευταία στιγμή για τον άνθρωπό της, τους συναδέλφους του αλλά και όλη την κοινωνία. Να σημειωθεί ότι σαράντα ημέρες πριν από την τραγική στιγμή που τραυματίστηκε ο ειδικός φρουρός είχε γίνει πατέρας. Η κόρη του είναι σήμερα 8 χρόνων… Η πολιτεία φρόντισε να στείλει τον Στάθη Λαζαρίδη, σε κέντρο αποκατάστασης, στο Ισραήλ, αλλά η νοσηλεία δεν είχε αποτέλεσμα. star.gr - 

***   Το κουδούνι χτυπάει και το «λιχουδιάρικο» κυλικείο ανοίγει – Τα τρόφιμα και οι κανόνες           
     
Σε λίγες ημέρες ανοίγουν τα σχολεία κι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι τους για την υγεία των μικρών, αλλά και μεγαλύτερων μαθητών, είναι η λειτουργία των σχολικών κυλικείων.
Ένας χώρος που δεν είναι ευθύνη μόνο των αρμόδιων υπηρεσιών να ελέγχουν, αλλά και οι ίδιοι οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν για το τι πρέπει και τι μπορεί να τρώει το παιδί τους.
Στις μέρες μας, βλέποντας συνεχώς αυξανόμενους δείκτες διατροφικών διαταραχών και χρόνιων νοσημάτων που σχετίζονται με τη διατροφή, η ανάγκη για μια ολοκληρωμένη διατροφική διαπαιδαγώγηση των παιδιών κρίνεται ολοένα και πιο απαραίτητη, όπως τόνισε από τη Διεύθυνση Υγείας Μεσσηνίας, ο υγειονολόγος και μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας, Δημήτρης Λαμπρόπουλος.
  Τι επιτρέπεται
«Τα παιδιά περνούν στο σχολείο περίπου το ένα τέταρτο της μέρας τους, ακόμα περισσότερο  αν  πρόκειται για ολοήμερο σχολείο. Η διατροφή τους τις ώρες αυτές είναι σημαντική, όχι μόνο από άποψη ποιότητας, αλλά και γιατί επηρεάζει σημαντικά τις γενικότερες συνήθειές τους. Το σχολικό κυλικείο αποτελεί την κυριότερη πηγή διάθεσης τροφίμων στο σχολείο, ειδικότερα για τα μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά, για αυτό και το τι διατίθεται από αυτό μπορεί άμεσα να επηρεάσει τις επιλογές των παιδιών (αλλά και των εκπαιδευτικών)», σημείωσε ο κ. Λαμπρόπουλος.
Σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν, όπως διαμορφώθηκαν τελευταία, από τα  σχολικά κυλικεία πρέπει να διατίθενται:
Φρούτα – Λαχανικά:
• Φρέσκα φρούτα ανάλογα με την εποχή, καλά πλυμένα και συσκευασμένα σε ατομική μερίδα.
• Αποξηραμένα φρούτα, χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Συσκευασμένα σε ατομική μερίδα έως 50γρ.
• Φυσικός χυμός φρούτων ή και λαχανικών που παρασκευάζεται εντός των κυλικείων–καντινών. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη ζαχάρων ή άλλων γλυκαντικών ουσιών. Συστήνεται να είναι δυνατή η κατανάλωσή του άμεσα μετά την παρασκευή του, σε ποτήρια μιας χρήσης ανακυκλώσιμου υλικού.
• Φρουτοσαλάτα που παρασκευάζεται εντός των κυλικείων–καντινών από φρέσκα, καλά πλυμένα φρούτα εποχής. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη σακχάρων ή άλλων γλυκαντικών ουσιών.
• Σαλάτα από φρέσκα, καλά πλυμένα λαχανικά που παρασκευάζεται εντός των κυλικείων–καντινών, χωρίς προσθήκη αλατιού. Επιτρέπεται μόνο η προσθήκη ελαιολάδου,  ξυδιού ή λεμονιού.
• Συσκευασμένοι φυσικοί χυμοί φρούτων και ομοειδών προϊόντων, χωρίς συντηρητικά και χωρίς προσθήκη ζάχαρης, σε ατομική συσκευασία έως και 250ml.
Γαλακτοκομικά:
• Γάλα τυποποιημένο, παστεριωμένο σε ατομική συσκευασία έως 500ml πλήρες και ημιαποβουτυρωμένο (1,5% - 1,8% λιπαρά).
• Σοκολατούχο γάλα με χαμηλά λιπαρά (max. 1,8%) σε συσκευασία έως 250ml.
• Γιαούρτι τυποποιημένο (έως 5% λιπαρά), χωρίς πρόσθετα σάκχαρα, σε ατομική μερίδα έως 200γρ.
• Ροφήματα από συνδυασμούς φρέσκου γάλακτος και φρέσκων φρούτων που θα παρασκευάζονται στο κυλικείο. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη ζάχαρης. Απαγορεύεται η διάθεση άλλων τυποποιημένων ανάλογων ροφημάτων καθώς και η χρήση έτοιμης σκόνης για την παρασκευή τους.
• Τυριά πολύ σκληρά, σκληρά, ημίσκληρα, μαλακά τυριά. Συστήνονται τυριά παραδοσιακά και Ελληνικά, Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Εξαιρούνται τα ανακατεργασμένα τυριά ή τηγμένα τυριά και ανακατεργασμένα τυριά με αλειφώδη υφή.
Αρτοπαρασκευάσματα ή Αρτοσκευάσματα
• Κουλούρι με σουσάμι ολικής άλεσης πλούσιο σε φυτικές ίνες ή λευκό.
• Κριτσίνια ολικής άλεσης πλούσια σε φυτικές ίνες ή λευκά, σε ατομική συσκευασία έως 50γρ.
• Φρυγανιές ολικής άλεσης πλούσιες σε φυτικές ίνες ή λευκές, σε ατομική συσκευασία έως 50γρ.
• Κράκερς ολικής άλεσης πλούσια σε φυτικές ίνες ή λευκά, σε ατομική συσκευασία έως 50γρ.
Τα αρτοπαρασκευάσματα πρέπει να πληρούν τις εξής προδιαγραφές: Κορεσμένα λιπαρά έως 3%, τράνς λιπαρά έως 0,1 %, νάτριο έως 0,5%.
Διάφορα αρτοσκευάσματα
• Μουστοκούλουρα σε ατομική μερίδα έως 60γρ.
• Σταφιδόψωμο σε ατομική μερίδα έως 60γρ.
• Μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης σε ατομική μερίδα έως 40γρ, η οποία να πληρεί τις προδιαγραφές: Κορεσμένα λιπαρά έως 3%,  τράνς λιπαρά έως 0,1%, νάτριο έως 0,5%.
• Επιτρέπεται η διάθεση τυρόπιτας-πίτας λαχανικών σε ατομικές μερίδες των 120 γρ. και με συγκεκριμένες προδιαγραφές: Η λιπαρή ύλη για τη ζύμη-φύλλο πρέπει να είναι αποκλειστικά ελαιόλαδο. Δεν επιτρέπεται η σφολιάτα. Το τυρί που θα χρησιμοποιείται στις τυρόπιτες θα πρέπει να αποτελεί τουλάχιστον το 40% του συνολικού βάρους. Συστήνονται τυριά παραδοσιακά και ελληνικά ΠΟΠ. Απαγορεύεται η χρήση τετηγμένων τυριών.
• Πίτσα με τις εξής προδιαγραφές: Για τη βάση τα επιτρεπόμενα υλικά είναι αλεύρι, αυγό, γιαούρτι, αλάτι και μυρωδικά βότανα. Απαγορεύεται η χρήση ενισχυτικών γεύσης όπως το γλουταμινικό μονο-νάτριο. Για τη γέμιση τα επιτρεπόμενα προϊόντα είναι τυρί, τομάτα, πιπεριές, μανιτάρια, κρεμμύδι, καλαμπόκι. Δεν επιτρέπεται η χρήση σάλτσας και αλλαντικών.
Σάντουιτς:
• Τα σάντουιτς/τοστ μπορούν να παρασκευάζονται με συνδυασμούς τροφίμων που επιτρέπονται. Μπορούν να είναι τυποποιημένα ή να παρασκευάζονται στο χώρο του κυλικείου-καντίνας αυθημερόν.
• Επιτρέπεται η χρήση όλων των ειδών ψωμιού, ολικής άλεσης πλούσιο σε φυτικές ίνες ή λευκό όπως ψωμάκι ατομικό, ψωμί για τοστ, μπαγκέτα, ελληνική πίτα, αραβική πίτα, σησαμένιο κουλούρι. Συστήνεται το ψωμί ολικής άλεσης. Δεν επιτρέπεται το μπριος, το κρουασάν ή το πιροσκί. Η ελληνική πίτα δεν πρέπει να περιέχει γλυκουρονικό νάτριο.
• Δεν επιτρέπεται η χρήση άλλων αλλαντικών, εκτός από βραστή γαλοπούλα με τις εξής προδιαγραφές: Κορεσμένα λιπαρά έως 1% και νάτριο έως 1 %
• Λαχανικά όλων των ειδών, ελιές χωρίς το κουκούτσι και πάστα ελιάς, αυγό καλά βρασμένο. Από λιπαρές ύλες επιτρέπεται μόνο η προσθήκη ελαιολάδου.
• Επιτρέπεται η παρασκευή γλυκών σάντουιτς με συνδυασμό των προαναφερομένων ψωμιών και ως γέμιση 1 κουταλιά της σούπας μέλι ή μέλι με ταχίνι.
Γλυκίσματα:
• Κρέμα και ρυζόγαλο σε ατομικές μερίδες των 150γρ. (με περιεκτικότητα σε λίπος γάλακτος έως 4%).
• Χαλβάς σε ατομική μερίδα έως 50 γρ.
• Παστέλι σε ατομική μερίδα έως 50γρ.
• Μέλι σε ατομική μερίδα.
• Σοκολάτα υγείας και γάλακτος σε ατομική μερίδα έως 30γρ.
• Δεν επιτρέπεται η διάθεση τσιχλών και καραμελών.
Ξηροί καρποί:
• Στα κυλικεία των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επιτρέπονται οι ξηροί καρποί όλων των ειδών χωρίς προσθήκη αλατιού ή ζάχαρης σε ατομική συσκευασία έως 50γρ. Δεν επιτρέπονται οι τηγανισμένοι ξηροί καρποί.
Υγρά τρόφιμα:
• Εμφιαλωμένο νερό.
• Στα κυλικεία των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επιτρέπονται τα παρακάτω αφεψήματα: χαμομήλι, φασκόμηλο, τσάι του βουνού, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή σύνθετων γλυκαντικών.
• Καφές μόνο για το προσωπικό.
• Δεν επιτρέπεται η διάθεση αναψυκτικών.
Τέλος, επιτρέπεται η διάθεση και «βιολογικών προϊόντων», από αυτά που περιλαμβάνονται στα παραπάνω.
  Αυστηρή καθαριότητα
Εκτός αυτού τίθενται αυστηρές προδιαγραφές καθαριότητας αλλά και παρασκευής των τροφίμων για το προσωπικό το οποίο θα πρέπει να φορά γάντια ή να χρησιμοποιεί ακόμη και λαβίδες.
Τέλος, ο κ. Λαμπρόπουλος σημείωσε ότι ο υπεύθυνος του κυλικείου πρέπει:
- Να καθαρίζει συχνά και σωστά, σύμφωνα με τις οδηγίες του καθαριστικού και του απολυμαντικού.
- Να καθαρίζει και απολυμαίνει και ενδιάμεσα ώστε να αποφεύγεται αυτό που ονομάζουμε διασταυρούμενες και έμμεσες επιμολύνσεις, δηλαδή ένα μολυσμένο τρόφιμο να επιμολύνει και άλλα γιατί χρησιμοποιούμε το ίδιο μαχαίρι ή τον ίδιο πάγκο.
- Τα καθαριστικά και απολυμαντικά που χρησιμοποιούνται δεν πρέπει να είναι οικιακής χρήσης αλλά ειδικά, όπως σε όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων.
- Ο καθαρισμός να αφορά όλους τους χώρους, τον εξοπλισμό και τις επιφάνειες του κυλικείου.
- Ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται με προσοχή ώστε να μην επιμολύνονται τρόφιμα με την ίδια τη διαδικασία του καθαρισμού.
- Τα καθαριστικά θα πρέπει να βρίσκονται σε ειδικό χώρο, μακριά από τα τρόφιμα που να κλειδώνει.
- Με την είσοδό του στο κυλικείο να φοράει καθαρή ειδική ποδιά και να μην σκουπίζεται από αυτή, κάλυμμα στο κεφάλι και γάντια όταν χειρίζεται τρόφιμα.
- Να πλένει τα χέρια του πριν ξεκινήσει το χειρισμό τροφίμων και ενδιάμεσα όποτε χρειάζεται.
- Να μην καπνίζει, να μην τρώει και πίνει πάνω από τα τρόφιμα που χειρίζεται.
- Αν έχει πληγή στα χέρια, να την καλύπτει με έγχρωμο αδιάβροχο επίδεσμο.
- Όταν αισθάνεται άρρωστος να μη δουλεύει στο κυλικείο και καλύτερα αυτό να παραμείνει κλειστό.
  Της Βίκυς Βετουλάκη

*** Εκδήλωση - Ενημέρωση μαθητών και γονέων στην Καλαμάτα για όλες τις νέες αλλαγές στο Νέο Λύκειο 
 
Από φέτος η δομή του λυκείου καθώς και η εισαγωγή των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλάζουν!!! Το "Κέντρο Ιδιαίτερων Μαθημάτων Παπαδάκος" και τα "Μαθήματα Μαθηματικών Παναγιώτης Νικολόπουλος - Άπειρο" , πάντα στο πλευρό των μαθητών, διοργανώνουν μία εκδήλωση που έχει ως στόχο την αναλυτική ενημέρωση μαθητών και γονέων για όλες τις αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί και τίθενται σε ισχύ από τη φετινή σχολική χρονιά.Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου και ώρα 18:30 στο Ξενοδοχείο Rex μια βραδιά αφιερωμένη στους μαθητές και τους γονείς!!!Με την υπογραφή της εταιρίας ORIENTUM - ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ. -
 
 ***  Χαραλάμπης: Άλλοι τον έλεγαν «Σαλεμένο», άλλοι «Ζητιάνο», άλλοι «Άγιο» και άλλοι «Προφήτη»         
      
Συνεχίζει το ενημερωτικό του ταξίδι ο φωτογραφικός μας φακός, προσφέροντας στους φίλους αναγνώστες φωτογραφικά ντοκουμέντα και στοιχεία ενημέρωσης για την παλιά μας Καλαμάτα.
Το σημερινό μας θέμα είναι αφιερωμένο στο ένθετο εικονιζόμενο πρόσωπο, ενός ανθρώπου που πέρασε από τον τόπο μας πριν από 50 χρόνια και άφησε πίσω του μια περίεργη ιστορία, με πολλαπλά ερωτηματικά.
Άλλοι τον έλεγαν «Σαλεμένο», άλλοι «Ζητιάνο», άλλοι «Άγιο» και άλλοι «Προφήτη».
Τι ήταν απ’ όλα αυτά; Ποιος ήταν αυτός ο τύπος που έζησε μεταξύ ασκητικής ζωής και προφητειών και ακόμα μεταξύ ταραγμένου μυαλού και επαιτείας;
Ποιος ήταν ο άνθρωπος που περιφερόταν ρακένδυτος και ξυπόλητος ή με ένα παπούτσι, κρατώντας έναν ξύλινο Σταυρό στο χέρι;
Ας αναφερθούμε, λοιπόν, στο βίο και την πολιτεία του, και ας αφήσουμε να βγάλουν οι φίλοι αναγνώστες τα συμπεράσματά τους.
Γεννήθηκε στο Δυρράχι της Αρκαδίας το 1896 και το όνομά του ήταν Παπαδόγιαννης Χαράλαμπος. Ήταν ορφανός από πατέρα. Η μητέρα του ήταν το γένος Καίσαρη, η οποία ξαναπαντρεύτηκε στα Χριστοφιλαίικα και  εκεί ο Χαράλαμπος έβγαλε μερικές τάξεις του Δημοτικού Σχολείου.
Όπως μας διηγήθηκε η 100χρονη Κωνσταντίνα Τζιάβα (+πριν λίγους μήνες), το γένος Πουλάκη, η οποία γεννήθηκε κι αυτή στο Δυρράχι το 1904 και τον γνώριζε καλά, ο Χαραλάμπης παράλληλα με το σχολείο φυλούσε γιδοπρόβατα. Ήταν, δηλαδή, τσοπάνης.
Η Βασίλω απ’ το Λεντίνι της Αρκαδίας ήταν κι αυτή τσοπάνα και ο Χαραλάμπης την ερωτεύθηκε πολύ. Όμως, ο έρωτας αυτός ήταν άτυχος, γιατί οι γονείς της Βασίλως την πάντρεψαν με άλλον.
Ο Χαραλάμπης ήταν τότε ωραίο παλικάρι. Έπειτα, όμως, απ’ αυτό, έπεσε σε μελαγχολία, δεν κουβέντιαζε πια με κανέναν. Όλα έδειχναν ότι τα μυαλά του είχαν «ταραχτεί». Έτσι, ύστερα από λίγο το ’ριξε στις φιλανθρωπίες. Μοίρασε τα υπάρχοντά του και χάρισε στους φτωχούς γίδια και πρόβατα κι αυτός γύριζε στα μοναστήρι και τα εξωκλήσια και άναβε τα καντήλια.
Από το 1916 δεν είχε μόνιμη κατοικία και μέχρι τον πόλεμο του 1940 χάθηκαν τα ίχνη του.
Λέγεται ότι αυτά τα 24 χρόνια ασκήτευε. Καλαματιανοί τον είχαν δει να μένει στη σπηλιά που υπάρχει βόρεια απ’ τους Αγιαναργύρους, όπου και το πανάρχαιο εκκλησάκι ο Άγιος Χαράλαμπος.
Μερικές φορές τον φιλοξενούσαν στο μοναστήρι του Παναγουλάκη, του έδιναν τροφή και στέγη, ενώ του είχαν δώσει το όνομα «Χαράλαμπος, ο δια Χριστόν Σαλός» (σαλεμένος).
Ο Χαραλάμπης γύριζε και επαιτούσε σε πόλεις και χωριά, και ζητούσε λαδάκι για ν’ ανάβει τα καντήλια και ό,τι άλλο του έδιναν.
Τον θυμήθηκα μ’ ένα ταγάρι στον ώμο, στο ένα χέρι τον ξύλινο Σταυρό και στο άλλο αγριόχορτα απ’ το βουνό, για τα οποία έλεγε ότι ήταν βότανα που θεράπευαν διάφορες αρρώστιες.
Έτρωγε ρύζι βραστό και χόρτα, και κοιμόταν οπουδήποτε. Τα ρούχα του ήταν κουρελιάρικα και όταν του έδιναν άλλα για ν’ αλλάξει, αυτός τα μοίραζε σε άλλους φτωχούς.
Τον είχα δει να κάνει «κήρυγμα» στα παλιά κρεοπωλεία (πλατεία Όθωνος) και απευθυνόμενος στον κόσμο έλεγε: «Μετανοήστε, ζουρλοί Καλαματιανοί. Έρχονται πολλά δεινά» και στη συνέχεια τα εξής ακαταλαβίστικα: «Ιδού γαρ και λέγομεν και λέγομεν…».
Είχε όψη αγίου που ασκήτευε. Μαλλιά και γένια όλα μπερδεμένα σαν αγκαθωτή αφάνα. Πολλοί τον θεωρούσαν άγιο και τον φώναζαν για να τους διαβάσει την ευχή και όπως δε γνώριζε πολλά γράμματα, σήκωνε τα χέρια ψηλά και έλεγε τα προαναφερόμενα ακαταλαβίστικα λόγια, καθώς και αραβικές λέξεις.
Απ’ το ταραγμένο του μυαλό μερικές φορές έβγαιναν προφητικά λόγια! Έλεγε στο φωτογράφο Γεώργιο Ντεκελέ: «Τράβα μου φωτογραφίες, θα γίνεις πλούσιος μ’ αυτές».
Μια άλλη περίεργη προφητεία του δόθηκε, όταν το 1940 βρέθηκε στους Γαργαλιάνους, στο χωριό Λεύκη. Οι χωρικοί τον περιέπαιζαν κι αυτός του είπε: «Εσείς, δεν ξέρω τι λέτε, αλλά στον τόπο σας σε οκτώ μέρες θα γίνει μεγάλο κακό».
Δυστυχώς, επαληθεύθηκε, γιατί στις οκτώ ημέρες πέθαναν από ασφυξία τρία παλικάρια που πήγαν να καθαρίσουν δεξαμενές, όπου γινόταν απόσταξη για τσίπουρο.
Είχε στο ενεργητικό του πολλές προβλέψεις. Δεν ξέρει τι να πει κανείς για τον ανεξερεύνητο νου του ανθρώπου.
Ο Χαραλάμπης πέθανε το 1974 στο Ασπρόχωμα, στο σπίτι κάποιου φίλου του, σε ηλικία 78 ετών. Σύμφωνα με την επιθυμία του, θάφτηκε στο κοιμητήριο της Μονής Παναγουλάκη.
  Τα στοιχεία έχουν παρθεί:
1) Από την αφήγηση της Κωνσταντίνας Τζιάβα – Πουλάκη (+106 ετών).
2) Από το βιβλίο του Κώστα Μπαλαφούτη «Καλαματιανά και τύποι της Καλαμάτας».
3) Από το βιβλίο της χριστιανικής αδελφότητας Παναγουλάκη και
4) Προσωπικές θύμησες του γράφοντος.
  Η ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΟΝΤΟΣ ΓΙ’ ΑΥΤΟΝ
 Άνθρωπος με ταραγμένο το λογικό (Σαλός)
  Συμβαίνει στη ζωή των ανθρώπων, έπειτα από μια μεγάλη δοκιμασία (στενοχώρια, απογοήτευση και άλλους λόγους), το μυαλό ν’ αποπροσανατολισθεί και ν’ αρχίσει να παραπαίει μέσα σε κανάλια ασυναρτησίας, φιλοσοφίας και ακόμη διόρασης σε επερχόμενα γεγονότα.
Ένας τέτοιος υπήρξε στην αρχαία Ελλάδα ο σοφός Επιμενίδης, ο οποίος έζησε στην Κρήτη και άφησε εποχή για τις μαντικές και προφητικές του ικανότητες.
Ο μεγάλος γλύπτης μας Γιαννούλης Χαλεπάς έζησε μεταξύ τρέλας και δημιουργίας. Μεγαλούργησε στον τομέα της γλυπτικής, αλλά έμεινε και 14 χρόνια νοσηλευόμενος σε ψυχιατρείο.
Ο Άγιος Συμεών, ο Άγιος Ανδρέας, η Πυθία των Δελφών και πολλοί άλλοι, αναρίθμητοι, έχουν καταγραφεί ως άνθρωποι διπλής προσωπικότητας με αξιόλογες μαντικές ικανότητες, οι οποίες εγγίζουν τις προφητείες και ονομάστηκαν προφήτες.
Διαβάζοντας το βιβλίο που έχει εκδώσει η αδελφότητα της Μονής Παναγουλάκη για το βίο και την πολιτεία του προαναφέρομενου «Χαραλάμπη», θα μπορούσες να τον κατατάξεις στην κατηγορία αυτών των ανθρώπων.
Σαλός (σαλεμένος) που νήστευε πολύ και τρεφόταν μόνο με βραστό ρύζι και χόρτα.
Η νηστεία, μαζί με τη μεγάλη πίστη στη θρησκεία μας, και το Δημιουργό, εξαΰλωναν το πνεύμα του, με αποτέλεσμα να μαντεύει και να οραματίζεται μέλλοντα γεγονότα.
Είναι γνωστά αυτά κι απ’ τους ερημίτες ασκητές. Δεκάδες επώνυμες μαρτυρίες από συμπατριώτες μας αναφέρουν εκπληκτικές εμπειρίες απ’ αυτόν τον άνθρωπο.
Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι ο νους του ανθρώπου είναι απέραντος και πεπερασμένος. Έχει τρομερές δυνατότητες, κυρίως όταν συνοδεύεται με πίστη σ’ αυτό που επιθυμεί.
Τον άνθρωπο αυτόν τον γνώρισα από πολύ κοντά. Όταν πέθανε το 1974, ήμουν 41 ετών. Η προσωπική μου εμπειρία θα μου μείνει αξέχαστη μέχρι τέλους της ζωής μου. Ήμουν 20 ετών περίπου, όταν μου παρουσιάστηκε στο επάνω χείλος του στόματός μου ένα σκληρό «εξόγκωμα». Η διάγνωση του δερματολόγου ήταν ότι πρόκειται για «καρναβίτσα» και προσπαθούσε με διάφορα καυστικά υγρά να το θεραπεύσει. Απεναντίας, αυτό μεγάλωνε και ήταν επώδυνο.
Μια μέρα χτύπησε την πόρτα μας ο Χαραλάμπης, με ένα σακούλι στον ώμο του, και ένα μπουκάλι όπου έβαζε λάδι για τα καντήλια, όπως έλεγε. Η μητέρα μου του έδωσε τα σχετικά και τον παρακάλεσε να δει αυτό που είχα στο χείλος μου. Μου έριξε μόνο μια ματιά και μας είπε: Αυτό δεν είναι «καρναβίτσα», το έχει κάψει.
Μείναμε έκπληκτοι. Και τότε θυμήθηκαν ότι το είχα κάψει με την ανάποδη του τσιγάρου κάποτε στη θάλασσα.
Έβγαλε απ’ το σακούλι του ένα χορταράκι και μας είπε: «Κοπανίστε το καλά και βάλτε επάνω, σε δύο βράδια θα φύγει»!
Και πράγματι, την τρίτη ημέρα εξαφανίσθηκε χωρίς ν’ αφήσει κανένα σημάδι.
Τα σχόλια τα αφήνω για τους φίλους αναγνώστες. 
Για την ιστορία της πόλης: Βασίλης Ι. Μανιάτης 

***  Απρόσμενος “επισκέπτης” στην παραλία της Σάντοβας...(φωτογραφίες)         
      
 
Μια επίσκεψη “έκπληξη” είχαν το μεσημέρι της Κυριακής, οι λουόμενοι που απολαύαναν το μπάνιο τους, σε beach bar στην παραλία της Σάντοβας. Σε απόσταση περίπου 200 μέτρων από την ακτή, έκανε την εμφάνιση της μια φώκια!... που όπως ήταν φυσικό τράβηξε τα βλέμματα μικρών και μεγάλων. Το συμπαθέστατο θηλαστικό έμεινε για αρκετά λεπτά σε απόσταση “αναπνοής” από την ακτή και μετά από μισή ώρα περίπου χάθηκε στα νερά του μεσσηνιακού κόλπου. Όπως μας ενημέρωσαν κάτοικοι και ψαράδες από την περιοχή των Κιτριών, η φώκια τον τελευταίο μήνα κάνει συχνές επισκέψεις στην περιοχή, ειδικά πλησίον του φάρου.
Η μεσογειακή φώκια μοναχός (Monachus monachus), είναι το ένα από τα δύο εναπομείναντα είδη φώκιας μοναχούτης οικογένειας των φωκιδών. Κάποτε ήταν εξαπλωμένη σε όλες τις ακτές τις Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και του ανατολικού Ατλαντικού. Σήμερα, με αριθμό μικρότερο από 600 ζώα, συγκαταλέγεται στα σπανιότερα και πλέον απειλούμενα ζωικά είδη του πλανήτη και χαρακτηρίζεται ως κρισίμως κινδυνεύον με αφανισμό από την Διεθνή Ένωση Προστασίας της Φύσης. Ο μισός περίπου πληθυσμός, γύρω στα 250-300 άτομα, ζει στην Ελλάδα. 

***   "Πυλιακή Γη": Η οικογενειακή επιχείρηση που κατακτά τον κόσμο          
      
Η ιστορία της Γιάννας Μπαλαφούτη μοιάζει ιδανική και εύκολη, μα μόνο τέτοια δεν είναι, αφού στα 32 της αποφάσισε να αφήσει μια στρωμένη δουλειά στην Αθήνα και να επιστρέψει στη Γιάλοβα, προκειμένου να ξεκινήσει κάτι που αγαπά ιδιαίτερα.
Έτσι, λοιπόν, το 2009 επέστρεψε στα πάτρια εδάφη και έστησε την «Πυλιακή Γη». Μία οικογενειακή επιχείρηση που με βασικά συστατικά προϊόντα του νομού δημιουργεί νέα, όπως γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, αρτοπαρασκευάσματα και αλείμματα, τα οποία ταξιδεύουν και δίνουν γεύση Μεσσηνίας σε όλο τον κόσμο.
Το «Θάρρος» μίλησε μαζί της για όλο αυτό το εγχείρημα:
  -Ποιο το ξεκίνημα και η πορεία της επιχείρησης;
Η «Πυλιακή Γη» ξεκίνησε έπειτα από μια πρόταση συνεργασίας του αείμνηστου καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου. Ιδρύθηκε το 2009 στην παραλία της Γιάλοβας, στην Πύλο, δημιουργώντας προϊόντα άριστης ποιότητας και υψηλής διατροφικής αξίας. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε σταματήσει να αναζητούμε άριστες πρώτες ύλες και να δημιουργούμε νέες γευστικές εμπειρίες, πάντα με σεβασμό στην ιστορία και
την παράδοση του τόπου μας.
  -Πόσο δύσκολη επιλογή ήταν να επιστέψετε πίσω σε μικρή ηλικία;
Ήμουν 32 χρόνων όταν αποφάσισα να σταματήσω την καριέρα στο χώρο των Νέων Μέσων. Η πρόκληση να αφήσω τα Νέα Μέσα και να ασχοληθώ με τα παραδοσιακά προϊόντα έμοιαζε πολύ δημιουργική και δελεαστική. Προχώρησα χωρίς δεύτερη σκέψη και χωρίς να γνωρίζω τους κανόνες και την αγορά. Η ποιότητα ήταν ο μοναδικός αδιαπραγμάτευτος παράγοντας από την πρώτη ώρα. Στο μεταξύ, ήρθε η οικονομική κρίση και όλα όσα μάθαινα άλλαζαν και αλλάζουν συνεχώς. Η επιλογή γίνεται όλο και δυσκολότερη, αλλά δεν το βάζω κάτω. Υπήρξαν και υπάρχουν εμπόδια από την πρώτη ώρα μέχρι και σήμερα. Η γραφειοκρατία, η νομοθεσία, η πολιτική αστάθεια και η έλλειψη επενδυτικών κεφαλαίων είναι μόνιμα προβλήματα.
  -Πώς εμπνέεστε τις γευστικές σας καινοτομίες;
Κάθε πρώτη ύλη που μου κινεί το ενδιαφέρον αποτελεί μια ξεχωριστή πρόκληση. Ψάχνω την ιστορία, τη θέση στην αγορά, την ανάγκη στην καθημερινότητα και μετά σκέφτομαι ποια θα μπορεί να είναι η εξέλιξή της.
Για παράδειγμα: H ελιά Καλαμών δεν έδεσε τυχαία σε μεσσηνιακό Cabernet, αν σκεφτείτε πόσο κοντά βρίσκονται τα αμπέλια με τους ελαιώνες.
Η κορινθιακή σταφίδα έπρεπε να ξαναμπεί στην καθημερινότητα, επομένως ένα γλυκό κουταλιού θα ήταν μια ευχάριστη μεταποίηση, πόσω μάλλον όταν ιστορικά στο λιμάνι της Καλαμάτας, απ’ που γίνονταν οι εξαγωγές της, οι λιμενεργάτες έπιναν ούζο.
Η μυρτιά, ένα από τα αρχαιότερα ελληνικά βότανα, που βρίσκεται σε αφθονία στη Γιάλοβα και στη Μεθώνη, μπερδεύτηκε «λεκτικά» με το νεόφερτο μύρτιλο. Έδεσε γευστικά με το τοματίνι για να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο έδεσμα.
Το πετιμέζι έχει φύγει από την καθημερινή διατροφή. Έφτιαξα ένα ζελέ αρωματισμένο με ροδόνερο, που χρησιμοποιείται ως άλειμμα ή ως δροσερό επιδόρπιο. Άλλωστε, δίπλα στα αμπέλια οι παλιοί έβαζαν μια τριανταφυλλιά για να τα προστατεύει.
Κάπως έτσι –και με αυτό το σκεπτικό- φτάσαμε στο σμίξιμο της ελιάς με τη σοκολάτα. Μια ιδέα που τη δουλεύουμε από την έναρξη της «Πυλιακής Γης» και σήμερα κατάφερε να φτάσει στην τελική της μορφή.
  -Η μεσσηνιακή γη πόσο πλούσια είναι τελικά;
Η μεσσηνιακή γη είναι ευλογημένος τόπος. Η ιστορία έχει να μας διηγηθεί πολλά και το κλίμα έχει να μας προσφέρει ακόμη περισσότερα.
  -Άλλο χαρακτηριστικό σας είναι η μη χρήση συντηρητικών. Πρόκειται για κάτι που θεωρείτε περιττό ή, τελικά, η Φύση έχει φροντίσει γι’ αυτό;
Η Φύση έχει φροντίσει για όλα και αυτήν ακολουθούμε. Το αλάτι, τα εσπεριδοειδή, το ελαιόλαδο είναι φυσικά συντηρητικά και αποτελούν αναπόσπαστα υλικά στα προϊόντα που παράγει η «Πυλιακή Γη». Δεν είναι τυχαίο που οι μαρμελάδες μας περιέχουν εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μαρμελάδα «Λεμόνι με Αγουρέλαιο» -που έχει βραβευτεί στα GreatTasteAwards και με το μέλι να έχει αντικαταστήσει τη γλυκόζη.
  -Πού εξάγετε τα προϊόντα σας;
Τα προϊόντα που παράγει η «Πυλιακή Γη» έχουν ταξιδέψει στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, σε πολλές χώρες της Ευρώπης, στη Ρωσία και τις ΗΠΑ.
  -Τα μελλοντικά σας σχέδια;
Αν και η οικονομική κρίση στέκεται απέναντί μας, εμείς θα συνεχίσουμε να παράγουμε καινοτόμα προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, πάντα με σεβασμό στην παράδοση και την ιστορία.
  -Πολλοί νέοι μιλούν συχνά για στροφή στον πρωτογενή τομέα. Η δική σας πείρα τι λέει πάνω σ’ αυτό;
Η «Πυλιακή Γη» -με τη μεταποιητική της ιδιότητα- έχει ανάγκη από νέους που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα. Αναζητάμε συνεχώς νέους αγρότες που τηρούν τις σύγχρονες πρακτικές στις καλλιέργειες. Μας λείπει το κομμάτι που αφορά στις σπάνιες καλλιέργειες και το κράτος οφείλει να σταθεί δίπλα σ’ αυτή την προσπάθεια.  Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση 

*** 
 
 *** Αθλητική  ενημέρωση  :
 
*** Εύκολα η Μαύρη Θύελλα 4-0 το Διαβολίτσι (φωτογραφίες) 


 
 
 
Την πρόκριση για την επόμενη φάση του Κυπέλλου πήρε η Καλαμάτα με νίκη της 4-0 επί του ΑΟ Διαβολιτσίου. Το σκορ για την "Μαύρη Θύελλα" άνοιξε στο 4' ο Κωνσταντινίδης ενώ 6 λεπτά αργότερα ο Κερμενίδης με εύστοχη εκτέλεση φάουλ έκανε το 2-0. Το τελικό 4-0 διαμόρφωσε ο Αθανασόπουλος με τα δύο τέρματα που σημείωσε στο 36' και στο 55' . Ο Κώστας Κλάδης δήλωσε ικανοποιημένος από την σημερινή εμφάνιση της ομάδας ενώ πρόσθεσε πως τα περιθώρια βελτίωσης δεν έχουν εξαντληθεί αφού αναμένεται η ενσωμάτωση και των υπολοίπων παικτών. Παράλληλα θέλησε να ευχαριστήσει θερμά τον κόσμο της "Μαύρης Θύελλας" που σε κάθε παιχνίδι στηρίζει την ομάδα με την παρουσία του. Επόμενος αντίπαλος της Καλαμάτας για το Κύπελλο είναι η Σπερχογεία .
ΚΑΛΑΜΑΤΑ(Κλάδης Κώστας) Γκαρμοίρης,Κακαλής,Δούμουρας,Iliev,Χαλκιαδάκης,Κουντάνης,Κωνσταντινίδης, Μπινιχάκης,Αθανασόπουλος,Κερμενίδης,Βασιλόπουλος,Καραλής,Γιακουμής,Παναγιωτόπουλος.
ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙ(Δημάκης Σωτήρης) Ζησιμάτος,Κωστόπουλος,Βεργόπουλος,Γερμανης,Μαρης,Δημόπουλος,Χώτζα,Δασκαλάκης,
Παπαλεξης,Παλιας,Θεοδωρόπουλος,Δημητρίου,Βούρνας,Χριστόπουλος. Διαιτητές : Ψηλοπαναγιώτης (Τσίρμπας,Μανιατέας)Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας - 

*** Όλα τα αποτελέσματα κυπέλλου ερασιτεχνικών ομάδων Ν.  Μεσσηνίας :
Καλαμάτα - Διαβολίτσι 4-0
Μεσσηνιακός - Εθνικός Μελιγαλά 3-2
Ανδρούσα - Σπερχογεία 0-3 πεν. (1-1 καν., 3-3 παρ.)
Κυπαρισσία - Πάμισος 2-0
Δώριο - Χώρα 2-1
Αρφαρά - Πανθουριακός 1-4
Τσικλητήραας Πύλου - Αναγέννηση  4-0
Ολυμπιακός Καλ. - Φαραί 3-1 - 

***  Με   1-0 ηττήθηκε  η εθνική Ελλάδας στο ποδόσφαιρο από την Φιλανδία την Παρασκευή  4/9/2015

~*  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  2015  :
~* ARFARA  NEWS  Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη  01 Σεπτεμβρίου  2015 : http://snsarfara.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-01-2015.html  .-
~*  ARFARA  NEWS  Το  αγιάζι της  ενημέρωσης  Τετάρτη  02  Σεπτεμβρίου  2015 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-02-2015.html .-
~ ARFARA  NEWS   Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  03  Σεπτεμβρίου  2015  :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-03-2015.html .-

~ ARFARA  NEWS  Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα  07 Σεπτεμβρίου 2015   : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-07-2015.html .-
~
~ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
** Συνεργάτης σε (10) Ιστολόγια Αναρτήσεων:
1. STAMOS
-ARFARA -GREECE
,
2. Arfara-Messinias-
asteras-arfaron
,
3.
Stamos
Arfara Messinias Greece
,
4.
ARFARA - KALAMATAS ,
5.
ASTERAS ARFARON
2011
,
6.
Arfara-Messinias 2 ,
7.
stamos-dynami ,
8.
Arfara-Messinias ,
9.
Arfara-Messinias 1 -
FOTOS
,
10.
vlasios ,
stamos-dynami  ,
Arfara-Messinias 2  , 
 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 ****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  ,
http://www.youtube.com/stamos01 ,   4333 video.  -    Σταματης Σκουλικας ,                     
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
Σύνολον                                        9437   βίντεο   .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 ~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 4492 /. -    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 486 / -   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.248  Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,                        
*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   499 .-       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  453. -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 116 /140 .                
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-                                                     

***  ΣΑΪΤ -ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ που  παρακολουθούμε  : http://www.tharrosnews.gr
www.in.gr  , www.protothema.gr , www.news.gr , www.voicenews.gr , www.thetoc.gr , www.msn.com , www.rwf.gr  , www.antenna.gr , http://www.ienimerosi.gr , www.tovima.gr www.report24.gr , http://www.defencenet.gr/defence/index.php , www.stoiximan.gr , www.novasports.gr , www.epsmes.gr , www.skai.gr , www.mmess.gr , www.gcontest.gr , www.blogtv.gr , www.karfitsa.gr , http://www.ecclesia.gr/greek/synaxaire/synaxari.asp?minas-2&perdey=yes ,  www.digea.gr ,http://sportstonoto.gr , www.Sdna.gr , http://www.dikisportts.blogsspot.gr , www.enikos.gr www.tsantiri.gr , www.leonidio.gr , http://www.amarysia.gr  , www.zougla.gr , www.iskra.gr , www.pospertnews.gr , www.nocomments.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.ecclesia.gr  , www.tvmal.gr , http://camvillia.com / , www.veetle.com,  www.atita.gr , www.folders.gr ,  www.elladatv.gr , www.tmstore.gr , www.arcadiaportal.gr , www.LiveU.gr www.google.com/blocked  , www.google.com/password , www.varilux.gr , www.tometopo.gr , www.imerazante.gr , http://xristianos.gr  , http://www.icam.com , www.mykonoslivetv.com , www.ioanninacity.gr , www.laikoyra.gr , http://www.footballleaguenews.gr  , www.flnews.gr  , www.nerit.gr ,www.kouzinalidl.gr , www.tmstore.gr , www.euro2day.gr , www.Eurivision.gr  , www.diamandino.gr , www.gcontest.gr , http://www.twitter.com/stamos01 , www.erroso.gr , www.epirussport.gr  , www.ionian24.gr , www.trikalaweb.blogspot.gr , http://www.sigmatv.com/shows/anixtigrammi/episodew/5300  , http://messiniaka.blosspot.com , www.oikoshopping.gr , www.rickmers.eu , www.buldoza.gr , www.vitorgan.gr , www.thrakinea.gr , http://www.planet-greece.blogspot.com , http://kefaloniamas.gr , http://neakeratsiniou.blogspot.gr , www.kastriacave.gr , http://eartiketts.gr , www.gelita.com , www.collagenpower.gr , www.vrisko.gr , www.sintagespareas.gr ,http://www.spor-notou.gr , www.du.de , www.rickmers.com ,www.sportdog.gr , http://notosportnews.gr , www.trikalaola.gr ,www.kozan.gr , www.fonh.gr , www.lavera.gr , www.lesvospost.gr , http://www.facebook.com/artion.xristis , www.kerkyrainfo.gr , www.kefaloniapress.gr , www.kathimeriniefimerida.com  , http://www.kalamatajournal.gr , www.abcd.gr , www.patrisnews.gr ,www.aroma-elladas.gr , www.xristianos.gr , www.astrologos.gr , www.spirospero.gr , http://www.kairos.gr , http://www.seismoi.gr , www.express.gr , www.antarsya.gr , www.cybc.com.gr , www.mamakouzina.tv , www.sansimera.gr , www.iatro.gr ,www.pospert.gr , www.piazzadelpo.gr , www.lifo.gr , www.aixmi.gr  ,www.anexartiti.gr , www.pospertnews.gr , www.nocomments.gr  ,www.news247.gr , www.veetle.com , www.planetgreece.gr , www.lesvosnews.net  , www.efsyn.gr ,
*** 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου