ΓΕΦΥΡΑ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ , ΡΙΟΥ - ΑΝΤΙΡΙΟΥ

ΓΕΦΥΡΑ  ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ , ΡΙΟΥ - ΑΝΤΙΡΙΟΥ

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  12  Νοεμβρίου  2013  :


***ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  και  Άλλα  :

*** Η βροχή φανέρωσε τη γύμνια στην Καλαμάτα - Η εξήγηση του Δημάρχου (φωτογραφίες & βίντεο
     
  Σε «λιμνοθάλασσα» μετατράπηκε το μεγαλύτερο μέρος του Δήμου Καλαμάτας
«Όταν υπάρχουν έκτακτα καιρικά φαινόμενα, είναι φυσιολογικό να δημιουργούνται και προβλήματα. Ο λόγος είναι πολύ απλός. Τα διάφορα έργα υποδομών υλοποιούνται για καταστάσεις μεσαίας έντασης. Διαφορετικά, το κόστος τους θα ήταν δυσβάσταχτο».
Αυτή είναι η εξήγηση του δημάρχου Καλαμάτας, Παν. Νίκα, για όσα συνέβησαν χθες στην πόλη, αλλά και στα χωριά του Δήμου. Το μεγαλύτερο κομμάτι, ιδιαίτερα αυτό από το Ασπρόχωμα και πέρα, παρουσίαζε εικόνες βιβλικής καταστροφής. Δρόμοι πλημμυρισμένοι, χωριά γεμάτα λάσπες, αυτοκίνητα παρασυρμένα από τη νεροποντή.
Εκείνο που δε μας είπε ο κ. Νίκας είναι τι θα συμβεί την επόμενη φορά που θα ξαναβρέξει με ιδιαίτερη ένταση. Κι αυτό, διότι είναι πλέον παρατηρήσιμο από ειδικούς και μη ότι ο καιρός όσο πάει και γίνεται πιο... ακραίος.
Όλα αυτά καταγράφηκαν σε σύσκεψη που έγινε χθες το μεσημέρι στο Δημαρχείο. Όπως ειπώθηκε, σοβαρά προβλήματα καταγράφονται στη δυτική και βόρεια πλευρά του Δήμου Καλαμάτας, εξαιτίας των εκτάκτων καιρικών φαινομένων που βρίσκονταν σε εξέλιξη από το πρωί. Η συνεχής και έντονη βροχόπτωση οδήγησε σε πλημμυρικά φαινόμενα, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως στα Αρφαρά καταγράφηκαν 102 χιλιοστά βροχής μέσα σε 1 ώρα και 52,6 στην Καλαμάτα.
Στο Δημαρχείο συνεκλήθη εκτάκτως το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο, για αποτίμηση της κατάστασης και συντονισμό των δυνάμεων του Δήμου Καλαμάτας. Ο δήμαρχος τόνισε πως ο Δήμος έχει θέσει όλα τα μέσα και το προσωπικό του στη διάθεση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η οποία έχει τον επιχειρησιακό έλεγχο των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Τα σοβαρότερα προβλήματα, μέχρι νωρίς το μεσημέρι, είχαν καταγραφεί στον εθνικό δρόμο κοντά στο νοσοκομείο, στη Σπερχογεία, όπου παρασύρθηκε ένα αυτοκίνητο, στην περιοχή του Praktiker, στην εθνική οδό Ασπροχώματος – Μεσσήνης κοντά στην κεραμοποιία Αναγνωσταρά, στη Θουρία, όπου πλημμύρισε το ρέμα των Αγίων Θεοδώρων και παρασύρθηκαν δύο αυτοκίνητα, ενώ έχει πλημμυρίσει το βόρειο τμήμα του χωριού, στο δρόμο Θουρία – Γαρδίκι – Πολιανή, όπου είχε διακοπεί η κυκλοφορία, στο Πήδημα, στα Λέικα και στη μαρίνα Καλαμάτας, αλλά και στα Αρφαρά, όπου τα νερά της βροχής μπήκαν σε σπίτια, ενώ παρασύρθηκε και ένα αυτοκίνητο, καθώς και στο Λαδά.
Επίσης, τα νερά της βροχής μπήκαν στο δίκτυο αποχέτευσης και «πέταξαν» τα καπάκια στο δρόμο που συνδέει τη Διασπορά με τη Νέα Είσοδο.
Τέλος, λόγω διακοπής ρεύματος στην περιοχή της πίστας καρτ δε δούλευε το μικρό αντλιοστάσιο που βρίσκεται εκεί.
  Μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων
Ως προς την αντιμετώπιση, η κατάσταση είχε ως εξής: Ο δρόμος Θουρία – Γαρδίκι – Πολιανή καθαριζόταν από φορτωτή του Δήμου Καλαμάτας και από φορτωτή που ο Δήμος ζήτησε και διέθεσε ο «Μορέας».
Στα Λέικα επιθεωρούσε την κατάσταση συνεργείο μηχανικών του Δήμου και ένα JCB του «Μορέα» καθάριζε τους δρόμους.
Στην περιοχή Νοσοκομείου – Praktiker– Θουρίας, 2 JCB και ένα φορτηγό του Δήμου καθάριζαν το βασικό οδικό δίκτυο.
Το Τμήμα Κυκλοφοριακού σήμαινε τους δρόμους, διότι η κίνηση των οχημάτων ήταν μεγάλη. Τα αποφρακτικά της ΔΕΥΑΚ εργάζονταν για την αποφόρτιση του δικτύου αποχέτευσης από τα νερά της βροχής. Στην αντιμετώπιση της κατάστασης βοήθησαν 2 εθελοντικές οργανώσεις με αντλίες.
Ο κ. Νίκας τόνισε πως οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου είναι σε ετοιμότητα και ο Δήμος βρίσκεται σε διαρκή συνεννόηση με την Πυροσβεστική, που έχει την επιχειρησιακή ευθύνη. Η δε συνεδρίαση του ΣΤΟ θα επαναληφθεί σήμερα στις 12 το μεσημέρι.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρέσχε η αρμόδια υπάλληλος του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας, οι ίδιες καιρικές συνθήκες αναμενόταν να συνεχισθούν μέχρι χθες τα μεσάνυχτα. Θα υπάρξει ύφεση για μικρό χρονικό διάστημα, ενώ ίδιες καιρικές συνθήκες θα επικρατήσουν για μία μέρα ακόμη. Του Αντώνη Πετρόγιαννη     Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας   Video: 

 

 

 

 

2 σχόλια: