ΓΕΦΥΡΑ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ , ΡΙΟΥ - ΑΝΤΙΡΙΟΥ

ΓΕΦΥΡΑ  ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ , ΡΙΟΥ - ΑΝΤΙΡΙΟΥ

Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Πέμπτη  19  Απριλίου 2018 .
~

 
 
~19 Απριλίου: Εορτή του Αγίου Παφνουτίου του Ιεροσολυμίτου Ιερομάρτυρος
~ Τη μνήμη του Αγίου Παφνουτίου του Ιεροσολυμίτου Ιερομάρτυρος τιμά σήμερα, 19 Απριλίου, η Εκκλησία μας. Ο Άγιος Παφνούτιος έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Διοκλητιανού (284-305 μ.Χ.). Όταν αυτός κήρυξε διωγμό κατά των χριστιανών, ο έπαρχος Αρριανός ξεκίνησε να συλλάβει τον Παφνούτιο μέσα στίς ερημιές της Αιγύπτου, όπου ζούσε.
* Αλλά αυτός έρχεται και συναντά μόνος του τον Αρριανό, που διέταξε να βασανισθεί ο Παφνούτιος επί τόπου. Ξέσχισαν τις σάρκες του μέχρι του σημείου να φαίνονται τα εντόσθια του.
Ο Παφνούτιος προσευχήθηκε και, εντελώς θαυματουργικά, οι πληγές του έκλεισαν με αποτέλεσμα να πιστέψουν στο Χριστό οι δύο στρατιώτες που τον βασάνισαν. Ο Αρριανός αποκεφάλισε τους δύο στρατιώτες, και τον Παφνούτιο τον έριξε στη φυλακή. Εκεί, συνάντησε 40 προκρίτους που ήταν έγκλειστοι γιατί καθυστερούσαν τους φόρους προς το δημόσιο, και κατάφερε να τους κάνει χριστιανούς.
Το έμαθε ο Αρριανός και οργισμένος τους έκαψε όλους ζωντανούς, αλλά ο Παφνούτιος με θαύμα έγινε άφαντος από τα μάτια του. Και, αφού εν τω μεταξύ έφερε πολλούς στη χριστιανική πίστη, παρουσιάζεται μόνος του στον Αρριανό, που διέταξε να τον κομματιάσουν. Και ενώ ο Αρριανός πήγε να τον δει κομματιασμένο νεκρό, τα κομμάτια του σώματος ενώθηκαν και ο Παφνούτιος, ζωντανός μπροστά του, του λέει: «Με γνωρίζεις, Αρριανέ;
Όλα αυτά τα περί εμέ θαυμάσια, πραγματοποιεί ο Κύριος μου Ιησούς Χριστός, δια να ελέχθη η ασέβεια σου, δια να εννοήσης ότι, πολέμων προς αυτόν, λακτίζεις προς κέντρον, δια να καταλάβεις ότι λατρεύεις κωφά και τυφλά είδωλα κατασκευασμένα από ύλην άναίσθητον».
Το θαύμα έγινε αφορμή να πιστέψει ένα ολόκληρο τάγμα στρατιωτών. Στην απελπισία του ο Αρριανός, έστειλε τον Παφνούτιο στη Ρώμη, όπου έλαβε σταυρικό θάνατο. Η Εκκλησία τιμά την μνήμη τους και στις 25 Σεπτεμβρίου.
Απολυτίκιο:
Ήχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε.
Θυσίαν την ένθεον, πιστώς προσφέρων Θεώ, ως θύμα ευπρόσδεκτον, προσανηνέχθης αυτώ, αθλήσεως άνθραξιν όθεν ως ιερέα, και στερρόν Αθλοφόρον, έδειξε σε ο Κτίστης, χαρισμάτων ταμείον εξ ων και ημίν Παράσχου, ιερομάρτυς Παφνούτιε.
~Απολυτίκιο Αγ. Παφνουτίου - 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ : https://youtu.be/Q-XJ777zovc .-

***  Αγιος Γέροντας Παΐσιος: «Τίποτα δεν γίνεται χωρίς την πρόνοια του Θεού»
~ Ο Γέροντας Παϊσιος είπε κάποτε…
«Οι αγνοί λογισμοί εξαγνίζουν την ψυχή μας και αχρηστεύουν τα όπλα του δαίμονος της πορνείας, διότι μέσα στο αγνό σώμα διατηρείται η αγνή ψυχή και στην οποία παραμένει η Θεία Χάρις»
*«Τίποτα δεν γίνεται χωρίς την πρόνοια του Θεού, και όπου υπάρχει η πρόνοια του Θεού, σίγουρα αυτό που συμβαίνει, όσο πικρό κι αν είναι, θα φέρει ωφέλεια στην ψυχή»
(Γέρων Παΐσιος)
* ΟΣΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ Α  Ψέλνει και ομιλεί : https://youtu.be/bkrpG7L9hN8 .-
~ «Φροντίστε να γεμίσετε τη κασέτα της καρδιά σας τώρα που είστε νέοι. Γιατί αλλιώς, όταν γεράσετε, ανάμεσα από βυζαντινή μουσική θ’ ακούγονται και μπουζούκια»
(Γέρων Παΐσιος)
«Ο Θεός βοηθάει και δεν αδικεί! Βλέπει πιο πέρα και τον ενδιαφέρει, σαν καλός πατέρας, να μας έχει κοντά του στον παράδεισο. Γι’ αυτό δίνει δοκιμασίες σ’ αυτή τη ζωή»
(Γέρων Παΐσιος)

*** Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Τα Γλυπτά Μνημεία του Κοιμητηρίου Καλαμάτας αφηγούνται την ιστορία τους 1870-1940» 
Παρουσίαση του βιβλίου της Αναστασίας Μηλίτση – Νίκα, με τίτλο «Τα Γλυπτά Μνημεία του Κοιμητηρίου Καλαμάτας αφηγούνται την ιστορία τους 1870-1940», έγινε χθες βράδυ στο κατάμεστο από κόσμο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.
Για το νέο αυτό έργο της προϊσταμένης των Γενικών Αρχείων του Κράτους- Αρχεία Μεσσηνίας μίλησαν ο καθηγητής και υπεύθυνος του αρχαιολογικού έργου στην Αρχαία Μεσσήνη Πέτρος Θέμελης, που παρουσίασε το «Κίνημα του Νεοκλασικισμού», η Πέπη Γαβαλά, προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους - Αρχεία Λακωνίας, που ανέπτυξε το θέμα «Τα νεοκλασικά ταφικά μνημεία του Κοιμητηρίου Καλαμάτας 1870-1940», ο Παναγιώτης Λαμπρινίδης, γλύπτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Εικαστικού Εργαστηρίου της «Φάρις», που μίλησε για τη «Δημιουργία των νεοκλασικών ταφικών μνημείων του Κοιμητηρίου Καλαμάτας (Νεοελληνική γλυπτική – Τηνιακή μαρμαρογλυφία)», καθώς και η ίδια η ερευνήτρια και συγγραφέας του βιβλίου, με θέμα «Το Κοιμητήριο Καλαμάτας τόπος συλλογικής μνήμης. Τόπος των “απόντων”».
Το καινούργιο αυτό βιβλίο της κα Μηλίτση - Νίκα παρουσιάζει σημαντικά γλυπτά που βρίσκονται στο νεκροταφείο της Καλαμάτας, καθώς και τις εύπορες οικογένειες στις οποίες άνηκαν. Ουσιαστικά, το βιβλίο αποτελεί έναν «οδηγό» του Κοιμητηρίου Καλαμάτας που έχει στόχο να δείξει ότι δεν είναι μόνο τόπος καλλιτεχνικής δημιουργίας, αλλά και συλλογικής μνήμης.
Συγκεκριμένα, μέσα από 95 γλυπτά μνημεία του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ού αναδεικνύεται η ταφική γλυπτική του κοιμητηρίου της πόλης, η οποία φέρει τη σφραγίδα του Νεοκλασικισμού, που ήθελε μνημεία επηρεασμένα από την κλασική αρχαιότητα και διακοσμημένα με τυποποιημένα μοτίβα, σύμβολα της πίστης σε μιαν άλλη ζωή.
Παράλληλα, μέσα από φωτογραφικά πορτρέτα και νοσταλγικές αφηγήσεις των «ιστοριών» των ενταφιασμένων στα συγκεκριμένα ταφικά μνημεία ατόμων, ζωντανεύει ένα κομμάτι της καλαματιανής αστικής κοινωνίας και διαφαίνεται η στάση τους απέναντι στο θάνατο και η θρησκευτικότητά τους γενικότερα, όπως ο τρόπος που κατευόδωναν τους προσφιλείς νεκρούς τους, οι φιλανθρωπίες τους σε ναούς, μονές και φιλανθρωπικά ιδρύματα, τα «ψυχικά» τους (μνημόσυνα και λειτουργίες), η συνήθειά τους να ιδρύουν κοινωφελή ιδρύματα κ.ά. Πρόκειται για πράξεις που αποσκοπούσαν όχι μόνο στη σωτηρία της ψυχής τους, αλλά και στο να διατηρήσουν ζωντανή τη μνήμη τους
Την παρουσίαση συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Καλαμάτας και τα ΓΑΚ - Αρχεία Μεσσηνίας, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Κώστας Κοντοθανάσης.
Μεταξύ άλλων το «παρών» έδωσαν η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας Μανώλης Μάκαρης, ο πρώην δήμαρχος Καλαμάτας Γιώργος Κουτσούλης, ο πρωτοσύγκελος, αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς, ως εκπρόσωπος του μητροπολίτη Μεσσηνίας, η κα Βίκυ Καρέλια, ο πρόεδρος του Μανιατάκειου Ιδρύματος Δημήτρης Μανιατάκης, ο πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας Μίλτος Χρυσομάλλης, αντιδήμαρχοι Καλαμάτας και πλήθος αυτοδιοικητικών.  Του Κώστα Γαζούλη Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας

***  Μήνυμα απάτη
 
Ένα περίεργο email έλαβε αναγνώστης μας, το οποίο μυρίζει… απάτη και το μοιράσθηκε μαζί μας για προειδοποιήσει κόσμο που μπορεί να λάβει κάτι παρόμοιο.
Στο μέιλ παρουσιάζεται κάποιος ως δικηγόρος και εκτελεστής διαθήκης ατόμου με το οποίο έχετε το ίδιο επώνυμο, αλλά πέθανε πάμπλουτος στη Δυτική Αφρική. Ψάχνοντας, λοιπόν, τους μακρινούς συγγενείς, σας ανακάλυψαν και σας καλούν να δώσετε τα στοιχεία σας για να λάβετε 9,5 εκατομμύρια ευρώ!
Όσοι, λοιπόν, λάβετε κάτι παρόμοιο στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο, απλώς  διαγράψτε το!  Β.Β. 

*** Ξεκινά ενημέρωση για κτήρια - σύμβολα της πόλης το Καλαμάτα 2030
"Στόχος μας να αλλάξουμε τη νοοτροπία και τον τρόπο σκέψης των πολιτών" 
Εδώ και λίγο καιρό έχει κάνει γνωστή την ύπαρξή της η συλλογικότητα «Καλαμάτα 2030», που στόχο έχει την αλλαγή σκέψης των δημοτών.
Ως πρώτη της δράση, λοιπόν, ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου τη δημιουργία μιας πλατφόρμας που θα περιλαμβάνει κτήρια της Καλαμάτας. Η ημερομηνία που διάλεξαν για την παρουσίαση, όπως είπαν, δεν ήταν τυχαία, αφού χθες ήταν Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς, δηλαδή μέρα ενημέρωσης του κοινού και ευαισθητοποίησης των νέων σχετικά με την προστασία και την ανάδειξη πολιτιστικών τόπων, αγαθών, ιστορικών χώρων κ.λπ., που διαμορφώνουν συνολικά την παγκόσμια συλλογική μνήμη.
Όπως είπαν, πρόκειται για έργο που έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια από τον Σωτήρη Θεοδωρόπουλο της ομάδας «Πάμε βόλτα», υπό τον τίτλο «Οι φωνές μέσα από τα κτήρια». Ως στόχο έχει την ανάδειξη κτηρίων της Καλαμάτας και τη συσχέτιση αυτών μέσα από προφορική ιστορία, αρχειακό υλικό, καθώς και προφορικές μαρτυρίες και γραπτές πηγές.
Έτσι, λοιπόν, ως μέλη του «Καλαμάτα 2030» που θέλουν να διαμορφώσουν μια όμορφη πόλη και ένα ελκυστικό περιβάλλον, εκεί που τα παιδιά τους θα μεγαλώσουν και θα δημιουργήσουν, ξεκινούν από το παρελθόν, αφού «αν δε μάθουμε την ιστορία της πόλης και αν δεν εξοικειωθούμε μαζί της και δεν την αγαπήσουμε, το να μιλά κάποιος για το μέλλον, είναι σαν να κατασκευάζει ένα πολυώροφο κτήριο χωρίς θεμέλια».
Η πλατφόρμα, ανέφεραν, είναι πρωτοποριακή, αφού ενσωματώνει πάρα πολλές καινοτομίες στην κατασκευή της, ενώ δίνει τη δυνατότητα σε κάθε επισκέπτη, πέρα από το να τη χρησιμοποιήσει, να προσθέτει είτε δικές του φωτογραφίες είτε δικές του μνήμες από τα κτήρια.
Μια σύντομη περιγραφή της πλατφόρμας είναι ότι αυτή περιλαμβάνει ένα διαδραστικό χάρτη, όπου παρουσιάζονται τα κτήρια που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα, ενώ υπάρχουν καταγραφές και σε θεματικές διαδρομές που μπορούν να γίνουν σε αυτά.
Τέλος, για κάθε κτήριο καταγράφονται κάποιες λεπτομέρειες που αφορούν, κυρίως, στην αρχιτεκτονική του, αλλά και κοινωνικές ιστορίες που έχουν σχέση με αυτό.
Κλείνοντας τα μέλη του «Καλαμάτα 2030» κάλεσαν τον κόσμο να συμμετάσχει στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το Μάιο, οπότε ομιλητές θα παρουσιάσουν το υλικό που έχει συγκεντρωθεί και περιλαμβάνει η πλατφόρμα.
  Τι είναι το «Καλαμάτα 2030»
Μιλώντας για το «Καλαμάτα 2030», οι ομιλητές είπαν ότι πρόκειται για μια συλλογικότητα που αποτελείται από μικρά τμήματα - μέλη, ενώ στόχο έχει να ενώσει ανθρώπους του πολιτισμού, άτομα με κοινωνική και εθελοντική δράση ή απλά ανήσυχους πολίτες που θέλουν να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους και να σχεδιάσουν- φανταστούν την Καλαμάτα του 2030.
  Οι πολιτικές βλέψεις της συλλογικότητας
Σε ερώτηση που τέθηκε για το αν το «Καλαμάτα 2030» έχει πολιτικές βλέψεις, τουλάχιστον σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, επανέλαβαν ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία που θέλει να συγκεντρώσει ανθρώπους που παράγουν πολιτισμό και έργο, όπως και ανήσυχους πολίτες που θέλουν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης.
Στόχος τους είναι μια Καλαμάτα που το 2030 θα είναι πόλη με όρους περιβαλλοντικής αειφορίας, οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας.
Συμπλήρωσαν δε, ότι θα ήθελαν η πόλη να στοχεύει στη βελτίωση του πνευματικού επιπέδου των κατοίκων της, καθώς και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.
Όσο για το αν είναι αυτοδιοικητική κίνηση, απάντησαν αρνητικά, καθώς δεν τους αρκεί να κάνουν μια τέτοια κίνηση, αλλά θέλουν να αλλάξουν τη νοοτροπία και τον τρόπο σκέψης των πολιτών «και μακάρι», όπως είπαν, «αυτό να άλλαζε μόνο με εκλογές».
Επίσης, υποστήριξαν ότι στόχος τους είναι το 2030, καθώς «κάτι που γίνεται μακροπρόθεσμα δεν αλλάζει σε 1-2 χρόνια, αφού θέλει δουλειά, θέλει και επιμονή».
Τέλος, είπαν ότι αυτή η κίνηση ποτέ δε θα μετατραπεί σε αυτοδιοικητικό σχήμα.
  Συνεργασίες με φορείς της πόλης
Στην ερώτηση αν έχουν συνεργασία με φορείς, όπως το Δήμο Καλαμάτας, τα μέλη του «Καλαμάτα 2030» απάντησαν ότι ήδη τμήματα της συλλογικότητας έχουν κάποιου είδους συνεργασία με φορείς, μεταξύ αυτών και το Δήμο.
Από την πλευρά τους, τιμούν τους φορείς και όσους εκπροσωπούν τους πολίτες και υπό αυτή την έννοια θα συνεργαστούν στο μέλλον.
  Το Σχολείο Τουρισμού έδειξε το δρόμο
Ως παράδειγμα ένωσης δυνάμεων και μη χρωματισμού ανέφεραν το Σχολείο Τουρισμού, αφού- όπως είπαν- από την Καλαμάτα ξεκίνησε «κάτι που ξαφνικά έγινε πολύ μεγάλο». Μάλιστα, επισήμαναν πως αυτό ήταν που τους ένωσε ως ομάδες, αφού όλοι βρέθηκαν, συνεργάστηκαν και αποφάσισαν ότι «αν κάνουν πράγματα όλοι μαζί, το αποτέλεσμα είναι πιο μεγάλο και πιο όμορφο».
«Οι ίδιοι οι φορείς το οδήγησαν να πάει σε όλη την Ελλάδα, χωρίς αυτό να έχει κανένα χρώμα, κανέναν χαρακτήρα, απλά επειδή έδειξε ότι μπορεί να κάνει την αλλαγή που θέλει ο τουρισμός» σχολίασαν.
  Πώς μπορεί να γίνουν τα παραπάνω
Στην ερώτηση «πόσο εφικτοί είναι οι στόχοι», αφού πολλές φορές έρχονται σε σύγκρουση με συμφέροντα, απάντησαν ότι «όταν μιλάμε για έναν ολιστικό σχεδιασμό σε μια πόλη, δεν υπάρχει μία και μοναδική αλήθεια. Έτσι χρειάζεται συνέργεια όλων των ειδικοτήτων - των επιστημόνων, απλών κατοίκων, συλλόγων, φορέων κ.λπ. και ο καθένας συμβάλλει στο σχεδιασμό με τη δική του οπτική».
Αυτό που, όπως είπαν, θα ήθελαν να αλλάξουν είναι τους ίδιους τους πολίτες, για παράδειγμα ο ταξιτζής να κοιτάξει το γενικότερο συμφέρον της πόλης και όχι το προσωπικό του.
  Τι θέλουν να αλλάξουν στη νοοτροπία των Καλαματιανών
Ακούγοντας τους στόχους του «Καλαμάτα 2030», αλλά και τις αλλαγές που θέλουν να φέρουν στους πολίτες, μας γεννήθηκε το ερώτημα, αν τελικά είναι τόσο μαύρα όλα.
Όπως απάντησαν τα μέλη της συλλογικότητας, το 2030 δεν είναι μια ημερομηνία που επέλεξαν μόνοι τους. Ύστερα από μια αναζήτηση που μπορεί κάποιος να κάνει στο διαδίκτυο, θα δει ότι σχεδόν όλες οι πόλεις που θέλουν να φτιάξουν το μέλλον τους μιλούν για αυτό το έτος.
Αντίστοιχα πλαίσια και συλλογικότητες έχουν δημιουργηθεί και σε άλλες πόλεις, όπως ενημέρωσαν, κι έτσι το 2030 στοχεύει στο πώς θέλει να είναι η Καλαμάτα στο μέλλον, με την εικόνα που έχει την παρούσα στιγμή να μην τους ικανοποιεί ιδιαίτερα.
Όσο για την αλλαγή της νοοτροπίας, οι ίδιοι θεωρούν ότι αυτό μπορεί να γίνει αργά αργά και με πολύ μικρά βήματα. Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

***  Στη Μεσσηνία σήμερα Αποστόλου και Κατρούγκαλος μαζί με τον Ινδό υπουργό Γεωργίας
 
Επίσκεψη σε παραγωγικές και μεταποιητικές μονάδες του αγροτικού τομέα, στην Κορινθία και Μεσσηνία, θα πραγματοποιήσουν σήμερα Πέμπτη, 19 Απριλίου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, συνοδεύοντας τον Ινδό υπουργό Γεωργίας, Gajendra Singh Shekhawat, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.
Το δε πρόγραμμα της επίσκεψης έχει ως εξής:
11.00: Επίσκεψη στην Agrovim, βιομηχανία επεξεργασίας & εμπορίας ελιάς & ελαιολάδου και στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας (ΕΑΣ)
12.30: Επίσκεψη στην αρχαιολογική πόλη της Μεσσήνης
14.00: Επίσκεψη στο οινοποιείο Λαφαζάνη (Νεμέα).

*** Πρόσκληση σε δείπνο…
 
Προσκλητήριο της δημοτικής ομάδας της πλειοψηφίας στο Δήμο Καλαμάτας είχαμε προχθές το βράδυ, όπως φαίνεται και από τη φωτογραφία.
Θεωρούμε ότι ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας πρόσφερε δείπνο στους συνεργάτες του επ’ ευκαιρία του ότι ο γιος του Ηλίας μπήκε πρόσφατα στο κλαμπ των νυμφευμένων.
Βέβαια, στο τραπέζι μπορεί να ακούστηκαν κι άλλα, αλλά δεν ήμαστε παρόντες, οπότε αρκούμεθα σε εικασίες…  Α.Π. 

***  Τσιγγάνοι προσπάθησαν να κλέψουν ελαιόλαδο
 
Εξιχνιάστηκε, έπειτα από έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, απόπειρα κλοπής που έγινε σε αποθήκη στη Θουρία στις 16 Απριλίου.
Τότε, άγνωστοι δράστες μπήκαν σε περιφραγμένο χώρο και προσπάθησαν να πάρουν ένα δοχείο με ελαιόλαδο, αξίας 80 ευρώ. Έγιναν, όμως, αντιληπτοί και τράπηκαν σε φυγή.
Μετά την εξιχνίαση σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος δύο τσιγγάνων, ηλικίας 34 και 42 ετών, για απόπειρα κλοπής.

*** Γυρίσματα στους Γαργαλιάνους θα κάνει η «Βουλή Τηλεόραση»!
 
Γυρίσματα στους Γαργαλιάνους θα κάνει ο Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων και συγκεκριμένα η εκπομπή «Από τόπο σε τόπο», την οποία παρουσιάζει ο Χρήστος Μυλωνάς, έπειτα από πρόσκληση φιλοξενίας και, προφανώς, κάλυψης κόστους, του Δήμου Τριφυλίας!
Πρόκειται για μουσική εκπομπή που προβάλλει τα ήθη, τα έθιμα και την πολιτιστική κληρονομιά, ταξιδεύοντας στην ελληνική περιφέρεια.
Τα γυρίσματα θα γίνουν την Κυριακή 29 Απριλίου στην κεντρική πλατεία Γαργαλιάνων και ήδη η συνεργάτις του δημάρχου Παναγιώτη Κατσίβελα, υπεύθυνη Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων και γραμματέας (πρακτικογράφος) της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου, Φωτεινή Στυλιανού, εργάζεται πυρετωδώς, ώστε χορευτικά συγκροτήματα και σύλλογοι από ολόκληρο το Δήμο να συμμετάσχουν μαζικά στα γυρίσματα.
Η.Γ. 

*** Τους χρωστούσε χρήματα, τον απήγαγαν και του έσπασαν τα πόδια
 
Πρακτικές «μαφίας» φαίνεται πως ακολουθούσε μια οικογένεια από τη Λακωνία, με αποτέλεσμα από χθες να κάθονται στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Καλαμάτας δύο αδέλφια κτηνοτρόφοι με τις κατηγορίες της αρπαγής κατά συρροή και της πρόκλησης σωματικών βλαβών. Κατηγορούμενος ήταν και ο πατέρας τους.
Τα όσα παρουσιάσθηκαν με έντονο δισταγμό και φόβο χθες από το θύμα άφησαν με ανοικτό το στόμα δικαστές και ακροατήριο. Μάλιστα, όσα αποκαλύφθηκαν έγιναν γνωστά, όχι έπειτα από καταγγελία του θύματος, την οποία δεν έκανε ποτέ, αλλά γιατί προέκυψε κατά την ανάκριση άλλης υπόθεσης με τους ίδιους κατηγορουμένους.
Η υπόθεση ξεκίνησε να εκδικάζεται χθες και συνεχίζεται σήμερα.
  Τους απήγαγαν
Το θύμα εξήγησε χθες στο δικαστήριο ότι διατηρούσε κρεοπωλείο στον Πειραιά, ενώ είχε και εταιρεία εμπορίας κρεάτων με άλλο άτομο. Από τους κατηγορουμένους προμηθευόταν κρέατα και, κυρίως, μοσχάρια, ενώ κάποια στιγμή είχε δημιουργηθεί μια οφειλή ύψους 100.000 ευρώ.
Στις 23 Μαρτίου 2011 το θύμα μαζί με έναν ηλικιωμένο φίλο του κατέβηκαν στη Σπάρτη για να πάνε στα σφαγεία. Εκεί συνάντησαν τα δύο αδέλφια, τα οποία έδεσαν τον ηλικιωμένο με μια τριχιά, ενώ το θύμα προσπάθησε να φύγει και τον έπιασαν. Όπως περιέγραψε, τους έβαλαν σε ένα αγροτικό αυτοκίνητο και τους μετέφεραν στο στάβλο τους στον Κότρωνα Λακωνίας. Εκεί εμφανίσθηκε και ο πατέρας των αδελφών, ο οποίος είχε μαζί του όπλα. Σύμφωνα δε με όσα είπε ο μάρτυρας κατηγορίας, ο πατέρας, όταν τους είδε, είπε στους γιους του: «Έπρεπε να τους πάρετε και τους δύο με ένα αίμα», έκφραση που χρησιμοποιούν για τη σφαγή ζώων.
  Του έσπασαν τα πόδια
Στη συνέχεια, όπως κατέθεσε, άφησαν τον ηλικιωμένο φίλο του και τον έβαλαν σε λεωφορείο να φύγει, ενώ τον ίδιο τον μετέφεραν σε άλλο στάβλο που διατηρούσαν τα αδέλφια με γουρούνια στο βουνό. Εκεί, όπως περιέγραψε είχαν ένα σιδερένιο λοστό, με το οποίο άρχισε να τον χτυπά στα πόδια ο ένας αδελφός, ενώ οι άλλοι δύο κρατούσαν τα όπλα. Παράλληλα, επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με το συνέταιρό του, λέγοντάς του ότι τον κρατούν και θέλουν τα χρήματά τους.
Τελικά, όπως είπε, του έσπασαν το δεξί πόδι και του προκάλεσαν ράγισμα στο αριστερό, ενώ το ίδιο βράδυ, αφού τους υποσχέθηκε ότι θα τους δώσει τα λεφτά, τον άφησαν να φύγει. Περιέγραψε ότι ήταν τόσο φοβισμένος που όχι μόνο δεν έκανε καταγγελία, αλλά δεν πήγε ούτε στο νοσοκομείο αμέσως, αλλά τις επόμενες ημέρες σε Νοσοκομείο της Αθήνας.
Φοβισμένος εμφανίσθηκε και χθες, καθώς με δυσκολία περιέγραψε τα περιστατικά, ενώ κάποια στιγμή προσπάθησε να τα δικαιολογήσει, λέγοντας ότι όλα ήταν «μια παρεξήγηση μεταξύ αντρών» και «ότι συμβαίνουν αυτά…».
Η ιστορία, όμως, δεν έκλεισε εκεί, καθώς έπειτα από καιρό ο συνέταιρός του κατήγγειλε τα δύο αδέλφια ότι του έκαψαν το αυτοκίνητο, ενώ όταν κατέθεσε στον ανακριτή περιέγραψε και το περιστατικό με την απαγωγή και τον τραυματισμό του συνεταίρου του. Έτσι, όπως είπε, τον κάλεσε ο ανακριτής στον Πειραιά, κι αφού ήδη είχαν περιγράψει τα περιστατικά ο συνέταιρός του και ο ηλικιωμένος φίλος του, δεν μπορούσε να τα αρνηθεί και έτσι κατέληξαν στην αίθουσα του Εφετείου Καλαμάτας.
Της Βίκυς Βετουλάκη 

*** 5 εκατομμύρια ευρώ το χιλιόμετρο το Γαργαλιάνοι-Ρωμανού
 
Σε σοβαρές καταγγελίες για την έκβαση κατασκευής του δρόμου Γαργαλιάνοι- Ρωμανού προέβη χθες από την Καλαμάτα ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Γόντικας.
Ειδικότερα, ο κ. Γόντικας κατηγόρησε τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη και την αντιπεριφερειάρχη Ντίνα Νικολάκου ότι προσπαθούν να διευκολύνουν τις αισχρές, όπως τις χαρακτήρισε, διεκδικήσεις μεγαλοεργολάβων – κατασκευαστικών εταιρειών.
Όπως ενημέρωσε, χθες στο Διοικητικό Εφετείο Τρίπολης εκδικαζόταν η μία από τις τέσσερις προσφυγές που η ανάδοχος του έργου «Δρόμος Γαργαλιάνοι-Ρωμανός», κατασκευαστική εταιρεία ΜΕΤΡΟ, έχει καταθέσει κατά της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Οι δύο πρώτες προσφυγές, ύψους διεκδικήσεων 3,5 και 22 εκατομμυρίων ευρώ, έχουν ήδη εκδικαστεί και εκκρεμεί η απόφαση. Χθες συζητήθηκε η τρίτη προσφυγή, ύψους 40 εκ. ευρώ, ενώ το Μάη θα συζητηθεί η τέταρτη για άλλα 44 εκ. ευρώ. Διεκδικήσεις που αγγίζουν τα 110 εκατομμύρια ευρώ συν τους τόκους και το ΦΠΑ.
Κατά τον κ. Γόντικα, είναι μία από τις πολλές περιπτώσεις που «εργολάβοι-κατασκευαστικές εταιρείες, αποθρασυνόμενοι και ασύδοτα, εγείρουν αισχρές απαιτήσεις από την Περιφέρεια και το κράτος».
  «Έχουν εξειδικευτεί όχι στην κατασκευή των έργων, αλλά στη διεκδίκηση αποζημιώσεων στα χαρτιά»
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «πρόκειται για εταιρεία που το 2007 ξεπάτωσε τον ποταμό Νέδα στην Τριφυλία για απόληψη αδρανών υλικών (της επεβλήθη ένα ευτελές πρόστιμο 5.000 ευρώ που δεν έχει πληρώσει), κατασκεύασε το λιμάνι στην Κυπαρισσία, που πριν παραδοθεί έσπασε η προβλήτα και “ούτε γάτα ούτε ζημιά”, ενώ στη συνέχεια ανέλαβε το δρόμο Γαργαλιάνοι-Ρωμανός, που δεν τελείωσε. Πρόκειται για ένα δρόμο στο ίσιωμα, χωρίς ίχνος βράχου, σε μια ευθεία 11 χιλιομέτρων με μια λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, χωρίς διαχωριστική νησίδα, που μέχρι τώρα έχει κοστίσει: Περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ για απαλλοτριώσεις.
Απαλλοτριώθηκαν χωράφια λες και ήταν οικόπεδα στο Κολωνάκι (υπάρχει περίπτωση χωράφι 10 στρεμμάτων να έχει απαλλοτριωθεί με 700.000 ευρώ). Πάνω από 22 εκατομμύρια ευρώ για κατασκευή. Και διεκδικούνται αποζημιώσεις πάνω από 110 εκατομμύρια ευρώ, συν τους τόκους και το ΦΠΑ. Δηλαδή, έχουν πληρωθεί μέχρι τώρα 5 εκατομμύρια ευρώ το χιλιόμετρο και εκκρεμούν οι αποζημιώσεις, όταν ο ΜΩΡΕΑΣ με τρεις λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση έχει κοστίσει 1.3 εκατομμύρια ευρώ το χιλιόμετρο.
Οι κύριες ευθύνες ανήκουν διαχρονικά στις κυβερνήσεις, στις τοπικές και περιφερειακές Αρχές που δημοπρατούν έργα χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί οι απαλλοτριώσεις και οι χρηματοδοτήσεις των έργων, που δεν έχουν γίνει στοιχειώδεις αρχαιολογικές τομές και επικαιροποιήσεις μελετών.
Είναι, όμως, εγκληματικές οι ευθύνες της Περιφερειακής Αρχής, όχι μόνο γιατί δημοπρατεί έτσι τα έργα, αλλά και γιατί επί των ημερών της, στις 4/3/2011, έγινε διακοπή των εργασιών από την ανάδοχο εταιρεία, και αντί να την αποβάλει άμεσα από το έργο και να γίνει εκκαθάριση της εργολαβίας, συνέταξαν και ενέκριναν το πρωτόκολλο προσωρινής και οριστικής παραλαβής της εργολαβίας τριάμισι χρόνια μετά, το Δεκέμβριο του 2014. Δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στην κατασκευάστρια εταιρεία να διεκδικεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ αποζημιώσεων, αφού στο ενδιάμεσο με οχλήσεις, αιτήσεις θεραπείας στα υπουργεία κ.λπ. άνοιγε ζητήματα, για τα οποία ποτέ δεν έπαιρνε τεκμηριωμένη γραπτή απόρριψη, αλλά σιωπηρή απόρριψη.
Οι κομμουνιστές περιφερειακοί σύμβουλοι από το 2012, μέσα κι έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο, με επερωτήσεις και τοποθετήσεις, με συγκεντρώσεις-περιοδείες στους Γαργαλιάνους, με κάθε πρόσφορο μέσο, ζητούσαμε να θωρακιστεί η Περιφέρεια απέναντι στις αισχρές διεκδικήσεις του εργολάβου.
Η Περιφερειακή Αρχή, ο κ. Τατούλης και η κα Νικολάκου  εκώφευαν στην καλύτερη των περιπτώσεων, αν δεν προσέφευγαν σε ωμό αντικομουνισμό, λέγοντας ότι εμείς οι κομμουνιστές εκπροσωπούμε εργολαβικά συμφέροντα, και όχι αυτοί που έκαναν ό,τι μπορούσαν για να δικαιολογούν και να ισχυροποιούν τη θέση του ανάδοχου εργολάβου. Είναι υπόλογοι απέναντι στα πλατιά λαϊκά στρώματα της Πελοποννήσου, που δεν πρέπει να επιβαρυνθούν ούτε ένα ευρώ για αποζημιώσεις των εργολάβων».
Κλείνοντας ο κ. Γόντικας είπε ότι πρέπει να πληρώσουν πολιτικά αυτοί που ευθύνονται, κυβερνήσεις και Περιφερειακή Αρχή.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

***  Χωρίς οικιστικά όρια στους δασικούς του χάρτες ο Δήμος Πύλου Νέστορος 
Περίπου τριάντα μέρες απομένουν έως τις 15 Μαΐου, ημερομηνία κατά την οποία οι Δήμοι της χώρας θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους σχετικά με τα οικιστικά περιγράμματα στους δασικούς χάρτες.
Με αφορμή το γεγονός αυτό ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, απέστειλε χθες νέα επιστολή προς τους δημάρχους υπενθυμίζοντάς τους ότι σύμφωνα με το νόμο 3889/2010 οριοθετούνται τα παρακάτω περιγράμματα:
-Από την Υπηρεσία Δόμησης τα εγκεκριμένα σχέδια πόλης του Δήμου (παρ. 2α άρθρου 23)
-Από την ίδια υπηρεσία τυχόν άλλα σχέδια πόλης του Δήμου (παρ. 2β άρθρου 23)
-Από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου οι οικιστικές πυκνώσεις (παρ. 4 άρθρου 23) έπειτα από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο Σωκράτης Φάμελλος ενημερώνει στην επιστολή του ότι μέχρι σήμερα 146 Δήμοι στο σύνολο της  χώρας δεν εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους. Παράλληλα, τους υπενθυμίζει ότι έχουν δοθεί πολλαπλές παρατάσεις για το θέμα και η υποχρέωση αυτή έπρεπε πρωταρχικά να έχει κλείσει από τα τέλη του 2016. Γι’ αυτό έχει διατυπωθεί πολλαπλώς σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ η ανάγκη καθοριστικής συμβολής των ΟΤΑ στην ολοκλήρωση του έργου των δασικών χαρτών.
Ο αναπληρωτής υπουργός κλείνει την επιστολή ζητώντας από τους δημάρχους την άμεση ενεργοποίηση των υπηρεσιών τους, καθώς η καταληκτική ημερομηνία της 15ης Μαΐου είναι καθορισμένη νομοθετικά και δεν τροποποιείται με υπουργική απόφαση, ενώ τους ενημερώνει ότι η Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, η Ελληνικό Κτηματολόγιο και ο ίδιος προσωπικά είναι στη διάθεσή τους για να ολοκληρωθεί αυτό το σημαντικό έργο.
Να σημειώσουμε ότι από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας ο μοναδικός που δεν έχει υλοποιήσει την υποχρέωσή του είναι ο Δήμος Πύλου-Νέστορος.  Α.Π.

***  Γόντικας για τον κοριό: «Ο κ. Τατούλης πρέπει να μιλήσει καθαρά» 
Στο πλαίσιο της παρουσίας του Νίκου Γόντικα στην Καλαμάτα, ο περιφερειακός σύμβουλος ρωτήθηκε και για το ζήτημα των υποκλοπών στο γραφείο της αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Ελένης Αλειφέρη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τελικά δεν είναι μόνο τα εκατομμύρια των χρηστών του Facebook που τα προσωπικά τους δεδομένα γίνονται βορά στα επιχειρηματικά σχέδια, δεν είναι μόνο οι παρακολουθήσεις στα γραφεία του ΚΚΕ στον Περισσό, αλλά και τριγύρω μας. Ήταν και στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, κάτι που «αποδεικνύει ότι κάποιοι υπηρετούν ένα σάπιο και διεφθαρμένο σύστημα που δεν έχει ούτε αρχή ούτε τέλος, αλλά και ούτε αξίες και ηθική».
Σχετικά με τον ίδιο τον κοριό, ο κ. Γόντικας είπε ότι ακόμα κι αν αυτός είναι σύγχρονος, όπως είπε η κα Αλειφέρη, ή σκουριασμένος, όπως υποστηρίζει ο κ. Τατούλης, οι παρακολουθήσεις είναι γεγονός. Στο σημείο αυτό έθεσε το ερώτημα, αν ο Πέτρος Τατούλης παρακολουθούσε ο ίδιος τον Μαλαπάνη ή τον Αλευρά ή ο κοριός υπήρχε από την εποχή του Δράκου. Έτσι, κάλεσε τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου να μιλήσει καθαρά, αφού, όπως είπε, μπορεί ο κ. Τατούλης να μην ξέρει το πόρισμα, αλλά κατά τον ίδιο κάτι ξέρει.  Π.Μπ.

*** To ΣτΕ αποφάσισε πως θα κυκλοφορούν ελεύθερα οι πρόσφυγες που έρχονται στην Ελλάδα από εδώ και στο εξής 
Μια απόφαση που αναμένεται να αλλάξει πολύ τα δεδομένα για το προσφυγικό στη χώρα μας μόλις πήρε το ΣτΕ κρίνοντας ότι οι πρόσφυγες από εδώ και στο εξής θα κυκλοφορούν ελεύθερα, ενώ παραμένουν σε καθεστώς περιορισμού όσοι ήδη βρίσκονται στην Ελλάδα.
Αυτό σημαίνει πως πλέον οι πρόσφυγες
Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάνθηκε ότι οι πρόσφυγες που είναι στα νησιά Λέσβος, Σάμος, Χίος, Λέρο, Ρόδος και Κω σε περιοριστικό καθεστώς κυκλοφορίας από την 20η Μαρτίου 2016, θα εξακολουθήσουν να παραμένουν στο καθεστώς αυτό.
Στην ίδια απόφαση αναφέρεται πως όσοι πρόσφυγες έρθουν από εδώ και στο εξής, δεν θα είναι σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας και θα κυκλοφορούν ελεύθερα.
Αναλυτικότερα, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες είχε προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο και ζητούσε να ακυρωθεί η υπ΄ αριθμ 10464/31.5.2016 απόφαση της διευθύντριας της υπηρεσίας ασύλου, με οποία τέθηκε περιορισμός στην κυκλοφορία των αιτούντων διεθνή προστασία προσφύγων στα επίμαχα 6 νησιά.
Κατόπιν αυτού, το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ, με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Χρήστο Ράμμο και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Διομήδη Κυριλλόπουλο, δημοσίευσαν την υπ΄ αριθμ. 805/2018 απόφασή του, με την οποία ακυρώθηκε η επίμαχη απόφαση της διευθύντριας της υπηρεσίας ασύλου.
Το ΣτΕ κατά πλειοψηφία, έκρινε ότι ο επίμαχος περιορισμός της κυκλοφορίας δεν απαγορεύεται από το Σύνταγμα ή από άλλη διάταξη υπερνομοθετικής ισχύος, αλλά πρέπει όμως για να επιβληθεί ο περιορισμός, να προκύπτουν οι λόγοι για τους οποίους επιβλήθηκε το περιοριστικό αυτό μέτρο.
Όπως αναφέρεται στην δικαστική απόφαση, ο περιορισμός στην κυκλοφορία που επιβλήθηκε στα άτομα που αιτούνται διεθνή προστασία, έχει ως συνέπεια τον μη επιμερισμό των προσώπων αυτών σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, αλλά αντιθέτως την άνιση συγκέντρωση τους σε ορισμένες μόνο Περιφέρειες, κάτι που επιφέρει σημαντική επιβάρυνση και υποβάθμισή τους σε σχέση με τις άλλες περιοχές της χώρας.
Τα 6 αυτά νησιά, αναφέρεται στην απόφαση του ΣτΕ, καλούνται να διαχειριστούν και να αντιμετωπίσουν με τις υπάρχουσες υποδομές και μάλιστα εν μέσω της σοβαρής δημοσιονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα, την είσοδο και παραμονή σε αυτές σημαντικού αριθμού προσώπων που αιτούνται διεθνή προστασία, με συνέπεια να υφίσταται σοβαρός κίνδυνος προκλήσεων κοινωνικών εντάσεων, με επιπτώσεις στη δημόσια τάξη και την οικονομική ζωή των επίμαχων Περιφερειών, οι οποίες αποτελούν και τουριστικούς περιορισμούς.
Εξάλλου, στην απόφαση του ΣτΕ αναφέρεται ότι από πουθενά δεν προκύπτουν οι νόμιμοι λόγοι που υπαγορεύουν την επιβολή του περιοριστικού μέτρου της κυκλοφορίας, προκειμένου να μπορεί να κριθεί εάν βρίσκεται εντός των ορίων των διατάξεων του άρθρου 41 του νόμου 4375/2016 (σε εξουσιοδότηση του οποίου εκδόθηκε η προσβαλλόμενη απόφαση της διευθύντριας της υπηρεσίας ασύλου) οι οποίες (διατάξεις) «ερμηνευμένες υπό το φώς της Σύμβασης της Γενεύης που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του διεθνούς νομικού συστήματος για την προστασία των προσφύγων», επιτρέπει την επιβολή στους αιτούντες διεθνή προστασία τα περιοριστικά αυτά μέτρα.
Τέλος, αναφέρεται ότι εφόσον δεν προκύπτουν οι σοβαροί και επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος και μεταναστευτικής πολιτικής, οι οποίοι θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν την επιβολή του περιορισμού κυκλοφορίας των αιτούντων διεθνή προστασία που εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια μετά την 20η Μαρτίου 2016, πρέπει να ακυρωθεί η προσβαλλόμενη απόφαση.
Παράλληλα, η μειοψηφία (Χρήστος Ράμμος, Όλγα Παπαδοπούλου και Χριστίνα Μπολόφη) υποστήριξε ότι η προσβαλλόμενη απόφαση είναι νόμιμη, καθώς 1) απαιτείται χρόνος για την εξέταση των αιτήσεων και 2) λόγω της κοινής δήλωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για σχέδιο δράσης ενίσχυσης της συνεργασίας στον τομέα στήριξης των Σύριων υπηκόων.
Στην απόφαση του ΣτΕ διευκρινίζεται ότι τα αποτελέσματα της ακύρωσης της προσβαλλόμενης απόφασης, ανατρέχουν από χθες και όχι από την 20η Μαρτίου 2016.     lifo.gr

***  Ιπποδρομίες στο Πλατύ στις 23 Απριλίου 
Οι καθιερωμένοι ιππικοί αγώνες θα πραγματοποιηθούν στο Πλατύ στις 23 Απριλίου, μνήμη του Αγίου Γεωργίου,
αμέσως μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας. Σε αυτούς θα λάβουν μέρος 9 καθαρόαιμοι και 4 ντόπιοι ίπποι, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα συμμετοχές, και η εκκίνηση θα γίνει από το ναΰδριο του Αγίου Γεωργίου, στο ιπποδρόμιο του Πλατέος,
Ειδικότερα, θα διεξαχθούν 5 ιπποδρομίες, από τις οποίες οι τέσσερις με καθαρόαιμους ίππους, οι οποίοι προέρχονται από το ιπποδρόμιο του Μαρκόπουλου και συντηρούνται από φιλίππους στο Πλατύ και την ευρύτερη περιοχή. Οι αγώνες θα ξεκινήσουν στις 11.30 το πρωί και θα ολοκληρωθούν πιθανόν στη 1.00. Επίσης, θα μεταδοθούν με livestreaming, για να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους φίλους του εθίμου και του αλόγου να τους παρακολουθήσουν.
Να σημειωθεί πως οι αγώνες τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας, ο οποίος βοηθά οικονομικά και με τα μέσα που διαθέτει στη διεξαγωγή της διοργάνωσης και για το λόγο αυτό ο Σύλλογος Φιλίππων Πελοποννήσου τον ευχαριστεί ιδιαίτερα.

*** «Πράσινο φως» από Ε.Ε. για το Πάτρα-Πύργος 
Το πολυπόθητο «πράσινο φως» πήρε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πάτρας- Πύργου. «Είμαι υπερήφανη που οι πόροι του Ταμείου Συνοχής θα συνεισφέρουν σε αυτό το σημαντικό έργο υποδομής. Το έργο θα βελτιώσει σημαντικά την οδική ασφάλεια στην Αχαΐα και την Ηλεία. Παράλληλα, με την ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου γύρω από την Πάτρα (πρωτεύουσα της Περιφέρειας και τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας) θα δοθούν νέες οικονομικές δυνατότητες στην περιοχή και καλύτερες μεταφορικές συνδέσεις, όχι μόνο εντός των συνόρων της χώρας, αλλά και με τα γειτονικά κράτη-μέλη», δήλωσε η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρετσού.
Το έργο θα χρηματοδοτηθεί με 293 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Συνοχής.
Υπενθυμίζεται ότι ο αυτοκινητόδρομος Πάτρας - Πύργου, μήκους 75 χλμ., ήταν αρχικά κομμάτι της οδικής παραχώρησης στην Ολυμπία Οδό. Ωστόσο, το έργο «κόπηκε» με την αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης στα τέλη του 2013. Κατόπιν το υπουργείο Υποδομών αποφάσισε να το προκηρύξει αρχικά ως αυτοτελές έργο (επί υπουργίας Μιχ. Χρυσοχοΐδη) και αργότερα χωρισμένο σε 8 εργολαβίες (επί υπουργίας Χρ. Σπίρτζη). Ο τελευταίος από τους διαγωνισμούς ολοκληρώθηκε στις 10 Φεβρουαρίου, ωστόσο καμία σύμβαση δεν έχει ακόμα υπογραφεί (παρότι τυπικά θα μπορούσε καθώς το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ ήδη από τις 12 Οκτωβρίου 2017), καθώς το υπουργείο Υποδομών ήθελε να ολοκληρωθεί πρώτα η διαδικασία έγκρισης του φακέλου μεγάλου έργου.
Με τη χθεσινή απόφαση ανοίγει πλέον ο δρόμος για την υπογραφή των συμβάσεων, με το χρόνο ολοκλήρωσης του έργου να εκτιμάται στους 42 μήνες (3,5 χρόνια). Υπενθυμίζεται ότι το Πάτρα - Πύργος χωρίζεται τεχνικά σε 27 υποέργα: 8 κύριες συμβάσεις, 10 συμβάσεις προαίρεσης (επέκταση σε άλλα τεχνικά έργα), δύο συμβάσεις για αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες, απαλλοτριώσεις, ΟΚΩ, το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου (SCADA), την κατασκευή χώρων υγιεινής στα πάρκινγκ, τον τεχνικό σύμβουλο και τις δράσεις δημοσιότητας.
Κύρια αιτία καθυστέρησης στην έγκριση του έργου από την Ε.Ε. δεν ήταν τόσο ο τεμαχισμός του έργου όσο η χαμηλή του κυκλοφορία, καθώς η Ε.Ε. έπρεπε να πεισθεί για τη χρησιμότητα της επένδυσης.
ΠΗΓΗ: «Καθημερινή»

*** Έλα κι ανακάλυψε μια πόλη που διαβάζει, το Σάββατο στην Καλαμάτα
Σε έναν ανοιχτό περίπατο που έχει θέμα το βιβλίο και αφορά σημεία μέσα στην Καλαμάτας που αγαπούν, δημιουργούν και προωθούν τον κόσμο του, μας προσκαλεί ο Πολιτιστικός Αντίλογος. Αυτό το Σάββατο, λοιπόν, 21 Απριλίου, από τις 10.00 το πρωί θα στηθεί μια μεγάλη γιορτή για το βιβλίο με 25 σημεία να ανοίγουν τις πόρτες τους. Παραμύθια, διηγήματα, νουβέλες, μυθιστορήματα, ταξιδιωτικοί οδηγοί, κόμικς, ποιητικές συλλογές, λευκώματα, βιβλία με νότες, σπάνια έντυπα, εκδόσεις περασμένων ετών, κινηματογραφικά και θεατρικά ένθετα, βιβλία που προωθούν την πολιτική και φιλοσοφική σκέψη, επιστημονικές εκδόσεις, δυσεύρετα χειρόγραφα και ξεχασμένοι τόμοι, αχνιστές κατσαρόλες και δροσερά cocktail, μας περιμένουν να μας ταξιδέψουν σε τόσους διαφορετικούς κόσμους.
  ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ
Απλό. Παίρνεις το χάρτη από το σημείο εκκίνησης και περιηγείσαι ελεύθερα με την παρέα σου στα σημεία με όποια σειρά θες.
Σημείο εκκίνησης (χάρτης + βραχιόλι + εκπλήξεις + διαγωνισμοί) από τις 10.00 π.μ. ως τη 1.30 μ.μ.
  ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ
Φουαγέ Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας
Βιβλιοπωλείο Ανάγνωση (Αναγνωσταρά 30 & Πανταζοπουλου)
Βιβλιοπωλείο Άποψη (Β. Γεωργίου 8)
Βιβλιοπωλείο Βιβλιόπολις (Αριστομένους & Νικηταρά 3Α)
Βιβλιοπωλείο Δημητριάδη (Αριστοδήμου 89)
Βιβλιοπωλείο Κονταργύρη (23ης Μαρτίου)
Βιβλιοπωλείο Λυμπερόπουλος (Β. Όλγας 6)
Βιβλιοπωλείο Μακρής (Αριστομένους 6)
Βιβλιοπωλείο Παπαχρήστου (23ης Μαρτίου)
Βιβλιοπωλείο Bookmark- Λυκούργος (Πεζόδρομος Αντωνοπούλου 12)
Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλαμάτας (Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας)
Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας (Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας)
  Baroque Bar (Αμφείας 34)
Bistroteca (Πλ. Βασ. Γεωργίου)
Κύτταρο (Αμφείας 12)
Luna Lounge (Αριστομένους 23)
Platea (Πλ. Βασ. Γεωργίου)
  Στο Κύμα (Ναυαρίνου 167)
Στου Κώστα (θέση Μπουρνιάς όπισθεν ΒΙΟ.ΠΑ)
Yiamas  Gastro Bar (Τέρμα Ναυαρίνου)
Ο Θίασος (Υπαπαντής 7)
Κάρδαμο (Πλ. Σιδ. Σταθμού 21)
Βερσαλλίες (Ευαγγελιστρίας 46)
Η Κρήνη (Ευαγγελιστρίας 40)
Οινοπαντοπωλείον (Υπαπαντής 32)
Πολίτης (Λαιίκων 57)
Τα Ρολλά (Σπάρτης 53)
  ΟΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΩΝ ΕΙΝΑΙ:
Βιβλιοπωλείο Ανάγνωση 20%
Βιβλιοπωλείο Άποψη 25%
Βιβλιοπωλείο Βιβλιόπολις 25%
Βιβλιοπωλείο Δημητριάδη 15%
Βιβλιοπωλείο Κονταργύρη 30%
Βιβλιοπωλείο Λυμπερόπουλος 20%
Βιβλιοπωλείο Μακρής 20%
Βιβλιοπωλείο Παπαχρήστου 20%
Βιβλιοπωλείο Bookmark-Λυκούργος 30%
-Ισχύουν μόνο για τους περιπατητές του book walk που πρέπει να φέρουν το βραχιόλι που θα προμηθευθούν από το σημείο εκκίνησης.
  ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
6.30 μ.μ.
Βιβλιοπωλείο Book mark-Λυκούργος
Το Κέντρο Δημιουργικής απασχόλησης παιδιών «Οι Μικροί Εξερευνητές» των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά διοργανώνει αφήγηση παραμυθιού και συγκεκριμένα του βιβλίου  «Τ… ΟΠΩΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ».
  ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
10.00 π.μ. – 2.00 μ.μ.
Βιβλιοπωλείο Κονταργύρη
«ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΠΕΖΩΝ»
Το Βιβλιοπωλείο Κονταργύρη σας προσκαλεί στο «Διάβασμα πεζών». Οι βιβλιόφιλοι περιπατητές καλούνται να κάνουν μία στάση στον πρώτο όροφο του βιβλιοπωλείου για να κινηματογραφηθούν, διαβάζοντας αποσπάσματα από αγαπημένα τους βιβλία (πεζά, ποίηση, θέατρο κ.ο.κ.), με σκοπό τη δημιουργία ενός μωσαϊκού αναγνωσμάτων.
  10.30 π.μ. – 2.00 μ.μ.
Βιβλιοπωλείο Μακρής
«ΓΡΑΦΗ & ΜΕΛΑΝΙ»
Το βιβλίο δεν είναι μόνο ανάγνωση, αλλά και γραφή. Γι’ αυτό το λόγο η εορταστική θεματική της φετινής χρονιάς θα είναι γραφή: Όργανα εκλεπτυσμένης γραφής, μελάνια και πολλά πολλά αλλά είδη που πλαισιώνουν το βιβλίο. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχουμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε για πένες, μελάνια, διάφορες ποιότητες χαρτιού, φιλικά προς τις πένες, τετράδια, και να αποκτήσουμε μία «κατάρτιση» πάνω στο αντικείμενο. Αλλά και, βέβαια, να μιλήσουμε για το βιβλίο.
  10.30 π.μ.
Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη
«ΧΑΡΤΙΝΟΙ ΗΡΩΕΣ»
Πολλές παιδικές αναμνήσεις μας συνδέονται με τα κατορθώματα και τις περιπέτειες των ηρώων που διαβάσαμε. Τα παιδιά σήμερα γοητεύονται από τους ίδιους ήρωες; Έχουν να μας παρουσιάσουν τα κατορθώματα νεότερων ηρώων; Πού ζουν αυτοί οι ήρωες; Πώς μοιάζουν; Είναι αγόρια ή κορίτσια; Έχουν αγαπημένες συνήθειες; Έχουν ήρωες που θαυμάζουν; Έχουν αγαπημένες εκφράσεις που χρησιμοποιούν; Έχουν αγαπημένα ρούχα, παιχνίδια; Σε αυτές και σε άλλες ερωτήσεις για τον ήρωα που θα διαλέξουν, θα απαντήσουν τα παιδιά που θα λάβουν μέρος στο πρόγραμμα.
Τα παιδιά θα διαβάσουν την ιστορία που πρωταγωνιστεί ο ήρωας/ηρωίδα και θα καταγράψουν διάφορα στοιχεία γι’ αυτόν. Επιπλέον, θα ζωγραφίσουν τον ήρωα σε μεγάλο μέγεθος και από την πίσω μεριά της φιγούρας θα γράψουν τα χαρακτηριστικά του, τα οποία θα έχουν συγκεντρώσει.
  11.30 π.μ.
Βιβλιοπωλείο Bookmark- Λυκούργος
«ΑΜΠΑ & ΛΗΔΑ δυο γάτες σε μια μαγική ιστορία»
Οι συγγραφείς της ομάδας «Και ζήσανε αυτοί καλά και εμείς καλύτερα» θα παρουσιάσουν το παραμύθι μέσω θεατρικής διάδρασης, θα συνομιλήσουν με τους γονείς και τα παιδιά για το έργο τους.
  12.00 μ
Βιβλιοπωλείο Βιβλιόπολις
«ΖΩΝΤΑΝΕΥΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ;»
Αφηγούμαστε γνωστά παραμύθια, ζωντανεύουμε ήρωες που μας εντυπωσιάζουν, αφηγούμαστε ιστορίες, εξερευνούμε τους χώρους του βιβλιοπωλείου και παίζουμε ένα κυνήγι χαμένου θησαυρού με τίτλους, ήρωες και συγγραφείς παραμυθιών! Το μόνο που χρειαζόμαστε από μικρούς και μεγάλους είναι την καλή σας διάθεση κι ένα μαγικό «βραχιολάκι» που αρκεί να το φορέσεις, για να ταξιδέψουμε όλοι μαζί σε έναν κόσμο παραμυθένιο!
  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 έως ΔΕΥΤΕΡΑ 23
THE STORYTELLER
Οι barmen της πόλης μεταμορφώνονται σε storyteller και δημιουργούν cocktail μέσα από τα βιβλία
Συμμετέχουν τα bar: BAROQUE – BISTROTECA – ΚΥΤΤΑΡΟ - LUNA LOUNGE - PLATEA
  ΣΑΒΒΑΤΟ 21 έως ΔΕΥΤΕΡΑ 23
BOOKTASTE
Έχουν γεύση τα βιβλία; Εστιατόρια, ταβέρνες, και μεζεδοπωλεία δημιουργούν πιάτα και μας βάζουν να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι με τους αγαπημένους μας λογοτεχνικούς ήρωες.
Συμμετέχουν: ΣΤΟ ΚΥΜΑ – ΣΤΟΥ ΚΩΣΤΑ – YIAMAS GASTRO BAR – Ο ΘΙΑΣΟΣ – ΚΑΡΔΑΜΟ – ΒΕΡΣΑΛΛΙΕΣ – Η ΚΡΗΝΗ – ΟΙΝΟΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΝ – ΠΟΛΙΤΗΣ – ΤΑ ΡΟΛΛΑ
 -Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

*** Οδηγεί και παραμιλά η Πελοπόννησος απ’ το αλκοόλ 
Τέταρτη η Πελοπόννησος σε παραβάσεις για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ
Στα «πρώτα» συνεχίζει να παίζει η περιοχή μας στους στοχευμένους τροχονομικούς ελέγχους που γίνονται σε πανελλαδικό επίπεδο. Την εβδομάδα 9 - 15 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 13.800 οχήματα, δίνοντας προτεραιότητα στην παράβαση για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος.
Η Πελοπόννησος ήρθε 4η στην Ελλάδα με βεβαίωση συνολικά 80 παραβάσεων για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.
  879 παραβάσεις
Το πρόγραμμα «παράβαση της εβδομάδας», σχεδιάστηκε και εφαρμόζεται από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, για την αντιμετώπιση των «επικίνδυνων» τροχονομικών παραβάσεων στην επικράτεια.
Έτσι, την προηγούμενη βδομάδα, από 9 έως 15 Απριλίου, κλιμάκια αστυνομικών των Υπηρεσιών Τροχαίας ενημέρωσαν τους οδηγούς και πραγματοποίησαν σχετικούς ελέγχους, δίνοντας προτεραιότητα στην παράβαση της οδήγησης υπό την επίδραση οινοπνεύματος.
Στο πλαίσιο αυτό, από 688 συνεργεία Τροχαίας που συγκροτήθηκαν σε όλη τη χώρα, ελέγχθηκαν 13.800 οχήματα και βεβαιώθηκαν 879 παραβάσεις για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος.
  4η η Πελοπόννησος
Οι περισσότερες παραβάσεις που αφορούν στην οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος σημειώθηκαν στο οδικό δίκτυο της Αττικής, όπου βεβαιώθηκαν 178, της Κρήτης με 100 παραβάσεις, της Κεντρικής Μακεδονίας με 89 και της Πελοποννήσου με 80 παραβάσεις.
Οι έλεγχοι, όπως τονίζεται από την Αστυνομία, θα συνεχισθούν με αμείωτη ένταση και με στόχο την πρόληψη και τον περιορισμό των σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, όπως και την αναβάθμιση του επιπέδου οδικής ασφάλειας.  Της Βίκυς Βετουλάκη 

*** Διήμερη εκπαιδευτική εκδήλωση με προσομοίωση Πανελλαδικών και ομιλία 
Από το «Κέντρο Ιδιαιτέρων Μαθημάτων Παπαδάκος»
 Διήμερη εκπαιδευτική εκδήλωση για τους μαθητές της Α΄, Β΄ και Γ΄ Λυκείου οργανώνει το «Κέντρο Ιδιαίτερων Μαθημάτων Παπαδάκος» στις 21 και 22 Απριλίου στο ξενοδοχείο Pharae Palace.
Η εκδήλωση αποτελείται από δύο μέρη:
-Το Σάββατο και την Κυριακή στις 8.00 το πρωί θα πραγματοποιηθεί Προσομοίωση Πανελλαδικών Εξετάσεων που κύριο στόχο θα έχει να ζήσουν οι μαθητές τη διαδικασία των Πανελλαδικών, ώστε να πάνε στις πραγματικές εξετάσεις προετοιμασμένοι. Τα θέματα των εξετάσεων, ανά τάξη, θα βάλουν διακεκριμένοι εκπαιδευτικοί και συγγραφείς σχολικών βοηθημάτων από την Αθήνα
-Την Κυριακή στις 6.00 το απόγευμα θα ακολουθήσει ομιλία για μαθητές και γονείς, όπου θα γίνει μία αναλυτική περιγραφή της διαδικασίας των Πανελλαδικών. Από το πώς η επιτροπή βγάζει τα θέματα έως τη στιγμή που τα γραπτά διορθώνονται στα βαθμολογικά κέντρα. Επίσης, θα δοθούν προτεινόμενοι τρόποι επίλυσης των θεμάτων των εξετάσεων ώστε να μη χάνονται μόρια.
Καλεσμένοι ομιλητές θα είναι οι: Σιτές Γιάννης, Φυσικός-επικεφαλής Βαθμολογικού Κέντρου, Πενέσης Θεόδωρος, φυσικός-συγγραφέας, Πίσχινας Παναγιώτης, φυσικός-συγγραφέας, Θεοδώρου Ανέστης, χημικός-συγγραφέας,
Καντώνης Γιώργος, χημικός-συγγραφέας.
Η συμμετοχή στην προσομοίωση είναι δωρεάν και η ομιλία είναι με ελεύθερη είσοδο για όλους!

***  Σεβαστείτε τον τόπο μας, μην τον υποβαθμίζετε... 
Εκεί που η φύση δημιουργεί… ο Δήμος Δυτικής Μάνης για μια ακόμα φορά ασχημονεί...
Σύγχρονος τρόπος τακτοποίησης… άχρηστων αντικειμένων (καναπέδες, στρώματα, κρεβάτια...)!
Στην πυρά, στην πυρά... που λέει και το γνωστό άσμα!
Εικόνες από τα, κατά τα άλλα, πανέμορφα Κυβέλεια Μηλέας Μάνης.
Να θυμίσω στον αντιδήμαρχο Καθαριότητας της περιοχής ότι ο προκάτοχός του πριν από ένα μήνα «έφαγε» οκτώ μήνες φυλακής για υποβάθμιση του περιβάλλοντος, αν και τότε... δεν έφταιγε ο ίδιος.
Η "Γαία" και η Πυροσβεστική τι έχουν να πουν; Δε γνωρίζουν τίποτα; Από όσα ξέρουμε, έχουν κληθεί να σβήσουν παλαιότερα φωτιά στο συγκεκριμένο σημείο... Τι βρήκαν να καίγεται; Τι δελτίο Τύπου εξέδωσαν;
Σεβαστείτε, κύριοι του Δήμου, τον τόπο μας... μην τον υποβαθμίζετε...
Αλέξης Ρουτζούνης
Δημοσιογράφος - δημοτικός σύμβουλος Δ. Μάνης 



***  Ο καιρός αύριο Παρασκευή στην Καλαμάτα 
Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για αύριο Παρασκευή 20/4/2018 προβλέπεται αρχικά αίθριος,.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι καθαρός και ξάστερος. Από τις πρωινές έως και τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα επικρατήσει ηλιοφάνεια. Τις μεσημβρινές ώρες θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και σποραδικές νεφώσεις. Από τις πρώτες απογευματινές ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, θα υπάρξουν όμως και κάποια διαστήματα με ανοίγματα του καιρού.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα κυμανθεί από 15 έως 24 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 40-75%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν μέτριοι, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 3-4 μποφόρ, τις πρωινές ώρες θα στραφούν σε Ν-ΝΔ, με ένταση 1-2 μποφόρ, το μεσημέρι θα ενισχυθούν, στα 2-3 μποφόρ, το απόγευμα θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, με ένταση 1-2 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Θα συνεχιστεί η συγκέντρωση φορτίου αφρικάνικης σκόνης σαχαριανής προέλευσης, σε μικρές ποσότητες.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το http://kalamata.meteoclub.gr/


*** Αθλητική ενημέρωση :

*** ΣΗΜΕΡΑ , Πέμπτη 19-04-2018  2οι αγώνες :
~ ΤΣΣΚΑ Μόσχας - ΚΙΜΚΙ Μόσχας  89-84 , (43-45) .-^
Τα  δεκάλεπτα : 24-22 , 19-23 , 25-21 , 21-18 .-^
~ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ -ΡΕΑΛ Μαδρίτης  82-89, (40-36) .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 21-1619-20 , 21-32 , 21-21 .- ^

***  ΧΘΕΣ , Για το κύπελλο Ελλάδας :
ΑΕΚ Αθηνών - ΑΕΛ  ΛΑΡΙΣΣΑ   1-0 .- ^
Το γκολ : 90+6΄ Λ.  Χριστοδουλόπουλος
Στον Τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας :
ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης  και ΑΕΚ  Αθηνών .-

*** Για 6η φορά repeat τελικού στο κύπελλο Ελλάδας
 Πότε προέκυψε το ίδιο ζευγάρι σε δύο διαδοχικούς τελικούς κατά το παρελθόν και ποιοι κατάφεραν να ξανασηκώσουν την κούπα
~  Με το repeat AEK – ΠΑΟΚ προκύπτει για 6η φορά στην ιστορία του κυπέλλου Ελλάδας τελικός με το ίδιο ζευγάρι σε δύο διαδοχικές σεζόν.
Δεν είναι δηλαδή και σύνηθες με δεδομένο ότι έχουν διεξαχθεί 75 τελικοί από το 1931 μέχρι και το 2017.Ακόμη πιο σπάνια καταφέρνει μία ομάδα να κερδίσει back to back το τρόπαιο κόντρα στον ίδιο αντίπαλο. Μόνο δύο το πέτυχαν κατά το παρελθόν: ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός. Οι Ερυθρόλευκοι νίκησαν τη Δόξα Δράμας το 1958 στο Καραϊσκάκη (5-1) και το 1959 στη Λεωφόρο (2-1). Το Τριφύλλι από την πλευρά του επικράτησε απέναντι στην ΑΕΚ με 4-2 στα πέναλτι το 1994 στο ΟΑΚΑ (2-2 κανονικός αγώνας, 3-3 παράταση) και 1-0 στην παράταση το 1995 στο ίδιο Στάδιο.Από κει και πέρα σε τρεις περιπτώσεις δεν έγινε η back to back κατάκτηση κόντρα στον ίδιο αντίπαλο. Το 1947-48 ο Παναθηναϊκός νίκησε 2-1 την ΑΕΚ στη Λεωφόρο, αλλά την επόμενη χρονιά (1948-49) η Ενωση στέφθηκε κυπελλούχος στο ίδιο γήπεδο. Μάλιστα χρειάστηκε και δεύτερος τελικός, καθώς ο πρώτος διεκόπη στην παράταση (0-0), λόγω σκότους. Στον επαναληπτικό οι «κιτρινόμαυροι» επικράτησαν με 2-1 στην παράταση.Το 1967-68 ο Ολυμπιακός κατέκτησε το κύπελλο στη Λεωφόρο κόντρα στον «αιώνιο» αντίπαλο (1-0), όμως το 1968-69 έμελλε να χάσει στο στρίψιμο της δεκάρας! Η αναμέτρηση στο Καραϊσκάκη έληξε 1-1 (και στην παράταση) και επειδή δεν είχε καθιερωθεί ακόμη η διαδικασία των πέναλτι η στέψη κρίθηκε στο κέρμα με τυχερό τον Παναθηναϊκό.
Το 1972-73 οι Ερυθρόλευκοι λύγισαν στο Φάληρο (1-0) τον ΠΑΟΚ, αλλά το 1973-74 στη Νέα Φιλαδέλφεια ο Δικέφαλος κέρδισε τον πρώτο τελικό που οδηγήθηκε στη διαδικασία των πέναλτι (4-3, 2-2 παράταση).
Απομένει να δούμε τι θα συμβεί στο ΑΕΚ – ΠΑΟΚ, μετά τον αλήστου μνήμης τελικό του 2017 στο Πανθεσσαλικό Στάδιο (2-1 οι Θεσσαλονικείς με το γκολ οφσάιντ του Πέδρο Ενρίκε).Παρεμπιπτόντως, χρειάστηκε να παρέλθουν 23 χρόνια για να προκύψει εκ νέου το ίδιο ζευγάρι σε δεύτερο σερί τελικό (από τα επεισοδιακά ανταμώματα της Ενωσης με τον Παναθηναϊκό το 1994 και το 1995).

***  EUROLEAGUE – ΠΛΕΙ ΟΦ 2017-18
1οι ΑΓΩΝΕΣ (17-18/4/2018)Τρίτη, 17 Απριλίου
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία) 95-67 (1-0)
ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)-Κίμκι (Ρωσία) 98-95 (1-0)Τετάρτη, 18 Απριλίου
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία) 78-87 παρ. (72-72κ.α.), (0-1)
Φενερμπαχτσέ (Τουρκία)-Μπασκόνια (Ισπανία) 82-73 (1-0)

***  Ήττα του Ολυμπιακού στην παράταση και «break» από τη Ζαλγκίρις
 Η Ζαλγκίρις Κάουνας επικράτησε με 87-78 στην παράταση (72-72) στο ΣΕΦ και έσπασε το πλεονέκτημα έδρας του Ολυμπιακού στη σειρά των πλέι οφ της Ευρωλίγκα 
Σε… ριμέικ του επίλογου της κανονικής περιόδου της Euroleague εξελίχθηκε το Game 1 της σειράς των πλέι οφ της Euroleague, μεταξύ του Ολυμπιακού και της Ζαλγκίρις Κάουνας στο ΣΕΦ.
Οι «ερυθρόλευκοι» έστειλαν και σήμερα το παιχνίδι στην παράταση, με τους Λιθουανούς να χαμογελούν και πάλι στο επιπλέον πεντάλεπτο με το τελικό 87-78, έχοντας πετύχει μάλιστα και το πολυπόθητο «break». Την Παρασκευή (20/4) η δεύτερη αναμέτρηση των δύο ομάδων και πάλι στο ΣΕΦ.Όπως και στη μεταξύ τους αναμέτρηση για την 30η αγωνιστική της κανονικής περιόδου, το ξεκίνημα του Ολυμπιακού και δη στην άμυνα ήταν εξαιρετικό, αντίθετα από αυτό της Ζαλγκίρις. Ο Μάντζαρης αντικατέστησε σύντομα τον Ρόμπερτς στον «άσο», ο Μιλουτίνοβ μάζεψε 6 ριμπάουντ από τα 11 του Ολυμπιακού, με τους Σπανούλη (6π.) και Παπαπέτρου (5π.) να ανεβάζουν το σκορ. Μάλιστα, ο Γιασικεβίτσιους έστελνε δύο παίκτες στον “Kill-Bill (εκτός από τον Τουπάν και τον ψηλό Μπράντον Ντέιβις) για να του κόβει την ορατότητα στο σουτ. Η ομάδα του Πειραιά προηγήθηκε με +15, 23-8 και η 1η περίοδος ολοκληρώθηκε με 23-12, με τον Μπράντον Ντέιβις να έχει πετύχει τους 8 πόντους της ομάδας του. Οι Λιθουανοί είχαν 3/12 δίποντα και μόλις 4 αμυντικά ριμπάουντ (8/11 και 9 αντίστοιχα για τον Ολυμπιακό).Η Ζαλγκίρις αντέδρασε στη 2η περίοδο, με τον Τόμπσον να μην μπορεί να ανταποκριθεί στη ρακέτα και τον Σφαιρόπουλο να τον αλλάζει μετά από τεσσερισήμισι λεπτά (κόντυνε το σχήμα βάζοντας τον Παπαπέτρου). Όταν έγινε αυτό, όμως ήδη ο Μιλάκνις είχε μειώσει σε 29-24 (με τρίποντο). Το παιχνίδι της Ζαλκίρις είχε αλλάξει προς το καλύτερο η οργάνωση του Μίτσιτς που πέρασε στη θέση του Πάνγκος, αλλά και ο τομέας των ριμπάουντ. Οι Λιθουανοί μάζεψαν 7 αμυντικά στο 2ο δεκάλεπτο (έφτασαν τα 11) και προσπέρασαν τον Ολυμπιακό και στο σύνολο αυτών (18-19) μέχρι το ημίχρονο. Πάντως, οι «ερυθρόλευκοι» πήγαν στο +6 στα αποδυτήρια (38-32), αφού αν και μείωσε η Ζαλγκίρις στο καλάθι, 31-29 στο 17ο λεπτό με τον Μπένο Ούντριχ και ισοφάρισε με τρίποντο (32-32) ο Ααρόν Ουάιτ, Ο Βασίλης Σπανούλης έβαλε «φωτιά» στο ΣΕΦ, με δύο διαδοχικά τρίποντα (38-32)!Όπως τέλειωσε το πρώτο μέρος… άρχισε το 2ο: Με τρίποντο του Σπανούλη (41-34). Αν και οι Ρόμπερτς, Μιλουτίνοβ διαμόρφωσαν το 45-39, η Ζαλγκίρις προσπέρασε 45-46, μετά από σερί 7-0, από Μίτσιτς, τρίποντο του Πάνγκος και Ντέιβις. Δύο τρίποντα από Μάντζαρη και Σπανούλη, μέρος ενός «ερυθρόλευκου» σερί 9-0 έφεραν στο +8 τον Ολυμπιακό 54-46. Η συνέχεια, όμως ανήκε στους Καβαλιάουσκας, Ουάιτ και Ούντριχ που «υπέγραψαν» το επιμέρους σκορ 2-7, για το «εύθραυστο» 56-53 στο 30ο λεπτό.Το επιμέρους σκορ της Ζαλγκίρις διευρύνθηκε σε 2-11, μετά τα καλάθια των Πάνγκος και Γιανκούνας, 56-57, στις αρχές της 4ης περιόδου. Ο Σπανούλης επέστρεψε στο παρκέ, ο ΜακΛιν είχε 4/4 βολές και ο Ολυμπιακός προσπέρασε με +6, 63-57. Ο Μιλάνκις έκανε «ζημιά» στους Πειραιώτες, αφού δεν ευστόχησε μόνο σε τρίποντο, αλλά κέρδισε και αντιαθλητικό από τον ΜακΛιν, 65-65.Ο Μίτσιτς έκανε από τη γραμμή του φάουλ επίσης, το 65-66 και τα τελευταία 4 λεπτά έμελλε να είναι δραματικά. Ο Πρίντεζης δεν ήταν εύστοχος στις βολές, όπως ήταν νωρίτερα ο Σπανούλης, 67-66, ενώ κόψιμο δέχτηκε αμέσως μετά ο Παπαπέτρου, ενώ ο αρχηγός του Ολυμπιακού αστόχησε δύο φορές για «3». Εύστοχος πάντως, ήταν εν τέλει ο Παπαπέτρου, 69-66.Ο Πάνγκος προσπάθησε να απαντήσει ανεπιτυχώς με τρίποντο, με τον Ντέιβις να παίρνει το επιθετικό ριμπάουντ και να «γράφει» το 69-68. Ο Παπαπέτρου έστειλε τον Ουλανόβας στη γραμμή του φάουλ, 69-69. Ο Μιλάκνις ευστόχησε σε τρίποντο, 69-72, στα 53΄΄ και τότε… ξαναμίλησε ο Σπανούλης. Με τον 5ο του εύστοχο τρίποντο, και εναπομείναντα χρόνο 37΄΄ έστειλε το παιχνίδι στην παράταση, 72-72, αφού το τρίποντο του Μάντζαρη ήταν βεβιασμένο και δεν βρήκε στόχο.Το τρίποντο του Ουλανόβας δεν ήταν καλή αρχή του έξτρα πεντάλεπτου για τον Ολυμπιακό. Και με το δίποντο του Πάνγκος η Ζαλγκίρις προσπέρασε, 74-77 (είχε ευστοχήσει ενδιάμεσα ο Παπαπέτρου). Κι ενώ ο Πρίντεζης έκανε το 76-77 έπιασαν στον ύπνο την άμυνα του Ολυμπιακού, ο Ουλανόβας ξαναχτύπησε έξω από τη γραμμή του τριπόντου, 76-80.Η συνέχεια ανήκε στη Ζαλγκίρις, αφού όταν ο Πάνγκος και Γιανκούνας 78-84, έμεναν μόνο 57΄΄. Οι παίκτες του Σφαιρόπουλου είχαν… εγκαταλείψει και ο Μπράντον Ντέιβις σημείωσε τους 3 τελευταίους πόντους της Ζαλγκίρις που πέτυχε το “break” στο Φάληρο, 78-87.
Διαιτητές: Ρόμπερτ Λότερμοζερ (Γερμανία), Μιγκέλ Πέρεθ Πέρεθ (Ισπανία), Πιοτρ Παστούσιακ (Πολωνία)
Τα δεκάλεπτα: 23-12, 38-32, 56-53, 72-72κ.α., 78-87 παρ.ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιάννης Σφαιρόπουλος): Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): ΜακΛίν 6 (6 ριμπάουντ), Μπράουν, Παπαπέτρου 11 (1 τρίποντο, 7 ριμπάουντ), Σπανούλης 25 (5/12 τρίποντα, 9 ασίστ, 6 λάθη), Μιλουτίνοβ 7, Στρέλνιεκς, Τιλί 3 (1), Πρίντεζης 12 (5 ριμπάουντ), Μάντζαρης 9 (2), Ρόμπερτς 5, ΤόμπσονΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ (Σαρούνας Γιασικεβίτσιους): Ντέιβις 21 (8 ριμπάουντ), Πάνγκος 20 (3 τρίπονα, 6 ασίστ), Τουπάν, Ούντριχ 4, Γιανκούνας 4 (7 ριμπάουντ), Μιλάκνις 16 (4/10 τρίποντα), Μίτσιτς 7 (5 ριμπάουντ), Ουάιτ 8 (2), Καβαλιάουσκας, Ουλανόβας 5 (1)
Στο πλαίσιο των 1ων αγώνων στα πλέι οφ της Euroleague σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

***  Η ομάδα του 6ου ΓΕΛ Καλαμάτας κατέκτησε τον τίτλο… 
Η ομάδα του 6ου ΓΕΛ Καλαμάτας κατέκτησε τον τίτλο στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Λυκείων που διοργάνωσε η ομάδα Φυσικής Αγωγής Μεσσηνίας, καθώς  επικράτησε με 8-6 στα πέναλτι (ο κανονικός αγώνας έληξε ισόπαλος 3-3) της ομάδας του ΓΕΛ Πύλου στον μεγάλο τελικό που διεξήχθη χθες στο Δημοτικό Γήπεδο «Γ. Λουκαρέας».
Ο αγώνας είχε συναρπαστική εξέλιξη και εκτός από τα 6 γκολ είχε αρκετές φάσεις μπροστά στις δύο εστίες.
Στο σκορ προηγήθηκε η ομάδα του ΓΕΛ Πύλου με γκολ του Άγγελου Σαμπάνι (11΄ με πλασέ). Η ομάδα του 6ου ΓΕΛ Καλαμάτας ισοφάρισε σε 1-1 με γκολ του Λεωτιχίδη Τσίμπουρη (17΄ με κεφαλιά, μετά από εκτέλεση φάουλ του Παρασκευά Τσιγαρίδη).
Ο Άγγελος Σαμπάνι (27΄ με σουτ) διαμόρφωσε το 2-1 για την ομάδα του ΓΕΛ Πύλου. Ο Γιάννης Κανιώρος (40΄ με σουτ) ισοφάρισε σε 2-2.
Ο Ορέστης Σαχινάι (52΄ με σουτ) έκανε το 3-2 για το ΓΕΛ Πύλου. Ο «πορτιέρο» Δημήτρης Καλογερόπουλος (57΄ μ’ εύστοχο κτύπημα πέναλτι – ανατροπή Τσιγαρίδη από Καρλή) πέτυχε το τελικό 3-3 και χρειάστηκε η διαδικασία των πέναλτι.
  ΤΑ ΠΕΝΑΛΤΙ
Στη διαδικασία των πέναλτι η ομάδα του 6ου ΓΕΛ Καλαμάτα επικράτησε με 5-3. Σε πέναλτι για την ομάδα του 6ου γΕΛ Καλαμάτας ευστόχησαν οι Γιάννης Κανιώρος, Βάιος και Δημήτρης Καλογερόπουλος, Χρήστος  Βαλαβάνης, Παρασκευάς Τσιγαρίδης.
Σε πέναλτι για την ομάδα  του ΓΕΛ Πύλου ευστόχησαν οι Νίκος Μέμα, Κασίμ Μεμουσάι και Στέφανος Τάφα, ενώ αστόχησε ο Άγγελος σαμπάνι (το σουτ το απέκρουσε ο Δημήτρης  Καλογερόπουλος που αποδεικνύεται «σπεσιαλίστας»).
Διαιτητής ήταν ο Απόστολος Καυκάς, ενώ βοηθοί οι Κωνσταντίνος Βοσνάκης και Γεώργιος Ρουμελιώτης.
ΓΕΛ ΠΥΛΟΥ (Παναγιώτα Πετροπούλου): Τσαούσι, Καρλής, Σαμπάνι, Α. Κουρεμπανάς, Ε. Σαμπάνι, Σαχινάι, Στ. Τάφα, Ν. Μέμα, Μεμουσάι, Ε. Μέμα,Ν. Μέμα (αρχική ενδεκάδα), Κ. Μέμα., Σταματελόπουλος, Ιλιάζι, Λίκα, Α. Κουρεμπανάς.
6Ο ΓΕΛ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ (Χαράλαμπος Μπάμπαλης): Δ. Καλογερόπουλος, Τσιγαρίδης, Αλιμεμά, Μπαρδόσι, Μπίτσικας, Αδαμόπουλος, Κανιώρος, Τσιμπούρης, Παχτίτης, Περδίκης, Β. Καλογερόπουλος (αρχική ενδεκάδα), Γιαμαρέλος, Στασινάκης, Βαλαβάνης, Ζαχαρόπουλος.
* Γιατρός αγώνα ήταν η Αφροδίτη Θεοδωρακοπούλου.
* Στο Δημοτικό Γήπεδο «Γ. Λουκαρέας» βρέθηκαν ο επικεφαλής της ομάδας Φυσικής Αγωγής Μεσσηνίας, Αργύρης Ζαμανάκης και το στέλεχος Χάρης Αγγελόπουλος, όπου φρόντισαν αν κυλήσουν όλα ομαλά.
* Το μεγάλο τελικό παρακολούθησαν ο τεχνικός διευθυντής  του Π.Σ. «Η Καλαμάτα» Στέλιος Παπαδόπουλος και προπονητές αρκετών τοπικών ομάδων: όπως οι Παναγιώτης Δρούγας (Πανθουριακός), Κώστας Λαμπρόπουλος (ΑΟ Ασπροχώματος), Πέτρος Χιώτης (Χανδριναϊκός), Παντελής Τσιγαρίδης (Θύελλα Χαρακοπιού).
* Μετά τη λήξη του αγώνα οι ποδοσφαιριστές  της πρωταθλήτριας  ομάδας του 6ου ΓΕΛ Καλαμάτας σήκωσαν στα χέρια τον προπονητή τους, Χαράλαμπο (Μπάμπη) Μπάμπαλη.
  ΑΠΟΝΟΜΕΣ
* Βέβαια έγιναν και οι απονομές των επάθλων στις 2 ομάδες. Συγκεκριμένα, το Κύπελλο του πρωταθλητή, των μεταλλίων και των αναμνηστικών διπλωμάτων στους ποδοσφαιριστές της θριαμβεύτριας ομάδας του 6ου ΓΕΛ Καλαμάτα απένειμε ο διευθυντής του ΓΕΛ Πύλου Γιώργος Χρονόπουλος με τη συνδρομή του στελέχους της ομάδας Φυσικής Αγωγής Μεσσηνίας Χάρη Αγγελόπουλου. Ακόμη η διευθύντρια του 6ου ΓΕΛ Καλαμάτας Χαρίκλεια Κουρή απένειμε τα μετάλλια και τα αναμνηστικά διπλώματα στους ποδοσφαιριστές  φιναλίστ της ομάδας του ΓΕΛ Πύλου. Με το νικητή του «ζευγαριού» Κορινθίας – Λακωνίας στη Β΄ φάση
Η ομάδα του 6ου ΓΕΛ Καλαμάτας στη β΄ φάση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου Λυκείων θ’ αντιμετωπίσει το νικητή του «ζευγαριού» πρωταθλητής Κορινθίας – πρωταθλητής Λακωνίας.

*** «Χρυσή» η Μαριδήμη Χανδρινού του 4ου ΓΕΛ Καλαμάτας
Με μια εντυπωσιακή ...απογείωση στα 5,84 μ. η Μαριδήμη Χανδρινού του 4ου ΓΕΛ Καλαμάτας κατέκτησε χθες το χρυσό μετάλλιο στο μήκος, στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Σχολικού Πρωταθλήματος Λυκείων.
Η πρωταθλήτρια του Μεσσηνιακού πήγε στο Σχηματάρι με την καλύτερη επίδοση της διοργάνωσης και κατάφερε να διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο το βάρος του φαβορί, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες.
Από κοντά και ο Κυριάκος Μαγουλιανίτης του 1ου ΓΕΛ Καλαμάτας, ο οποίος βελτίωσε το ατομικό του ρεκόρ και κατέλαβε την 5η θέση στον ακοντισμό ανάμεσα στους 12 συμμετέχοντες στον τελικό.
Στην ίδια διοργάνωση οι Σταματική Φιλιπποπούλου (3ο ΓΕΛ Καλαμάτας) και ο Γιώργος Κούσκουλας (ΕΠΑΛ Μεσσήνης) δεν κατόρθωσαν να πάρουν την πρόκριση για τους τελικούς των 100 και 200 μ. αντίστοιχα.
Την 5άδα των μεσσηνιακών συμμετοχών στο Σχηματάρι συμπληρώνει η Αθηνά Καργάκου (4ο ΓΕΛ Καλαμάτας), η οποία θα ολοκληρώσει σήμερα την προσπάθειά της στο έπταθλο.

***

~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΥ  2018 :
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης
Πέμπτη 01 Μαρτίου 2018 . ~ ΚΑΛΟ  ΜΗΝΑ  για όλους μας  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2018/03/news-01-2018.html .-  
~ **Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Κυριακή  25 Μαρτίου  2018
  :  ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ και Εορτασμός επανάστασης κατά Τούρκων  του 1821 ..!  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/03/news_25.html .-  
 ~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζει της ενημέρωσης .
Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018
  :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/03/arfara-news_26.html .-  
~**Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τρίτη 27  Μαρτίου 2018
   :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/03/arfara-news_27.html .-   ~

** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τετάρτη 28  Μαρτίου  2018
:  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/03/arfara-news_28.html .- 
~**Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Πέμπτη 29  Μαρτίου  2017
  :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/03/news.html .- 
Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Παρασκευή 30  Μαρτίου  2018
   : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2018/03/news_30.html .- 

~ **
 ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΑΠΡΙΛΙΟΥ  2018 : 
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης . Κυριακή  01  Απριλίου  2018 : ~ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ ! ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ σε  ΟΛΟΥΣ μας  !  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2018/04/arfara-news.html .-
 ~**  ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:
~ Δευτέρα 26-02-2018 
με  23  Ιατρικά θέματα ,
 ΕΠΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ Τρίτη 06 Μαρτίου 2018
:  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/03/blog-post_6.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Μ . Δευτέρα  02 Απριλίου 2018
  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2018/04/arfara-news.html .-
~ **Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Μ. Τρίτη  03  Απριλίου 2018
: http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/04/arfara-news.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Μ. Τετάρτη 04 Απριλίου 2018
: http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/04/news.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Μ. ΠΕΜΠΤΗ  05 Απριλίου 2018
:  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/04/arfara-news.html .- 
~ **Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Μ. Παρασκευή 06 Απριλίου 2018
:  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/04/news.html .- 

~ ** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Μ. Σάββατο  07  Απριλίου 2018
:  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/04/arfara-news.html  .- 
~*Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Κυριακή 08 Απριλίου 2018 :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/04/arfara-news.html .-  Κυριακή ΠΑΣΧΑ -Αγίας Ανάστασης του Κυρίου μας !  ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ  ! ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΜΑΣ  ! 
 ~**STAMOS-DYNAMI , http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/.../6-2018.html = ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ περιοχής Αρφαρών - Μεσσηνίας και Πελοποννήσου 2018 s.n.s. stamos01 Arfara ...

~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Δευτέρα 09 Απριλίου 2018  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/04/arfara-news.html  .-  
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης.
Τρίτη 10 Απριλίου 2018
: http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2018/04/arfara-news.html .-

~ ** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τετάρτη 11 Απριλίου 2018
:  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2018/04/arfara-news.html .- 
** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Παρασκευή 13 Απριλίου 2018
: http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2018/04/arfara-news_13.html .- 
 

~ **Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Σάββατο 14   Απριλίου 2018 
  : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/04/news.html .- 
~ * Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Κυριακή  15 -04-2018 :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/04/news_14.html .-  

~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Δευτέρα 16  Απριλίου 2018 :  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/04/news.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Τρίτη 17 Απριλίου 2018 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/04/news_17.html .- 

~ **Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης.
Τετάρτη 18 Απριλίου 2018 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/04/news.html .-
~* ΑΓΙΟΣ -ΟΣΙΟΣ Αγιορείτης μοναχός -Παναγούδας ΠΑΪΣΙΟΣ . Πέμπτη  19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018  :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/04/blog-post.html .-
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης . Πέμπτη  19  Απριλίου 2018  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/04/arfara-news_18.html .- 
~**

 
*** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-  
01stamos1947.-
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   6339   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3926   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3923  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  14.195   βίντεο   .-  
The YOUTUBE:
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 
http://eidisoules.gr   =ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ, Έγκυρη και Αξιόπιστη 
    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. -     https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-        https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebookhttps://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  = Stamatis N. Skoulikas           1947stamos011947                                          https://www.facebook.com/sylgkdsarf = Σ. Γονέων  Κηδεμόνων. Δημοτικού .Αρφαρών.                                                                Stamos011947                 stamosarfara01  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01
https://www.facebook.com/groups/460785290757729/?multi_permalinks=955567821279471%2C955462251290028%2C955460191290234%2C955141891322064%2C955141491322104&notif_id=1517939363820293&notif_t=group_activity  + = ΟΡΔΟΔΟΞΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ  ..
https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profil=-09+++++++++++++++++++++++++++
-browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ  https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser  .-   http://davillastours.wixsite.com/tours/blank-canh .-
https://beneas13.blogspot.gr/2017/09/blog-post_29.html  .- ΜΠΕΝΕΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ     https://wikifarmer.com/el/  =  ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
http://www.timeoutcyprus.com/article/17506/volta-sto-palaihori-savvatokyriako .-
http://www.arfara1964athens.gr/   ARFARA ATHENS .. www.arfara1964athens.grhttps://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     ~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         *** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-    ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου