ΓΕΦΥΡΑ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ , ΡΙΟΥ - ΑΝΤΙΡΙΟΥ

ΓΕΦΥΡΑ  ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ , ΡΙΟΥ - ΑΝΤΙΡΙΟΥ

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ... από το  2008  ...
~
 

10 Δεκεμβρίου
Μαρτύρων Μηνά του καλλικελάδου του Αθηναίου († γ΄αι.), Ερμογένους επισκόπου Αλεξανδρείας και Ευγράφου. Γεμέλλου του πολυάθλου (1), Θεοτέκνου πρεσβυτέρου. Ευγενίου και Μαρίνου, των εν Καισαρεία. Μαριαννού, οσίου Θωμά του Δεφουρκινού.
(1)Ο άγιος Γέμελλος έζησε την εποχή του βασιλιά Ιουλιανού του παραβάτη. Όταν ο Ιουλιανός πέρασε από την Άγκυρα, την πατρίδα του Γέμελλου, πληροφορήθηκε ότι ο χριστιανός αυτός δεν έπαυε να αγωνίζεται κάθε μέρα για την πίστη του Ευαγγελίου. Ο βασιλιάς τον κάλεσε κοντά του και προσπάθησε να τον πείσει να ασπαστεί την θρησκεία των εθνικών. Ο Γέμελος όμως, παράμεινε πιστός στις θρησκευτικές του πεποιθήσεις και συνέχισε να διαδίδει το λόγο του Κυρίου. Ο αυτοκράτορας Ιουλιανός ο Παραβάτης, οργισμένος διέταξε να μπήξουν κατά μήκος των δακτύλων του Γέμελου, αιχμηρά τεμάχια ξύλου. Όμως ο Άγιος παράμεινε ακλόνητος και γι` αυτό τον έκαψαν με πυρωμένο σίδερο. Ούτε η νέα τιμωρία όμως τον έκανε να απαρνηθεί την πίστη του. Γι` αυτό διατάχθηκε να τον σταυρώσουν. Από το ύψος του σταυρού προσευχόταν για τους φονιάδες του και τους ευχαριστούσε που τον τιμωρούσαν με το θάνατο που έλαβε ο Κύριος. Παρέδωσε το πνεύμα του επί του Σταυρού, το άγιο λείψανό του δε τάφηκε από χριστιανούς με κάθε ευλάβεια.
~ Ερντογάν : Εγώ αύξησα τα μέλη της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου από 7 σε 17!
~ Του Γιώργου Θεοχάρη-΄΄Κατήργησα την αδειοδότηση από τον Έπαρχο για τα ταξίδια του Πατριάρχη στο εξωτερικό΄΄
* Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέμπ Ερντογάν, στις κοινές δηλώσεις του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, έδειξε να έχει άριστη γνώση των θεμάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Αναφέρθηκε αναλυτικά στις ενέργειες που έχει κάνει παλαιότερα, ώστε να δοθεί η τουρκική υπηκοότητα σε 10 ακόμη Μητροπολίτες, για να μπορεί η Σύνοδος του Πατριαρχείου να εκλέξει Οικουμενικό Πατριάρχη. Μάλιστα είπε δημόσια ότι έστειλε προσωπικό μήνυμα στον Πατριάρχη να του υποδείξει τα κατάλληλα πρόσωπα.
Επίσης αναφέρθηκε στην κατάργηση από αυτόν της αδειοδότησης του Επάρχου Εγιούπ για τα ταξίδια του Οικουμενικού Πατριάρχη στο εξωτερικό. Ανέφερε ακόμη ότι την Ελλάδα επισκέπτονται κάθε χρόνο 800.00 Τούρκοι! Επίσης δήλωσε ότι αποκατέστησε και θα ανοίξει και πάλι την Μονή Σουμελά στον Πόντο και ότι στις 7 Ιανουαρίου θα γίνουν τα Εγκαίνια Ορθόδοξης εκκλησίας στο Μπαλάτ.
Οι δηλώσεις αυτές Ερντογάν είναι κατά βάση αληθινές. Είναι γεγονός ότι, όταν ο Ερντογάν ήταν Πρωθυπουργός, έγιναν σε σχέση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο σημαντικές βοηθητικές κινήσεις από πλευράς Τουρκίας, όσες δεν είχαν γίνει μέσα σε δεκαετίες ολόκληρες.
Ειδικά στο θέμα της υπηκοότητας η συμβολή του Ερντογάν ήταν όντως σημαντική και πράγματι έλυσε το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί και από το οποίο κινδύνευε το μέλλον του Πατριαρχείου. Τα πράγματα όμως άλλαξαν αρκετά από τότε που ο Ερντογάν έγινε Πρόεδρος και κυρίως μετά το πραξικόπημα. Ο Ερντογάν δεν δείχνει τις ίδιες φιλικές διαθέσεις απέναντι στο Πατριαρχείο, όπως όταν ήταν Πρωθυπουργός, ή ακόμη περισσότερο, Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, αλλά κρατά μία στάση, που δεν είναι μεν εχθρική, αλλά σαφώς επιφυλακτική.
Αναλυτικά τα πολύ ενδιαφέροντα αυτά αποσπάσματα από τις δηλώσεις Ερντογάν είναι τα εξής:
Ερντογάν: «Είμαι ευτυχέστατος για αυτήν την επίσκεψη…
Την Ελλάδα επισκέπτονται κάθε χρόνο 800.000 Τούρκοι επισκέπτες, ενώ την Τουρκία επισκέπτονται αντίστοιχα κάθε χρόνο 600.000 Έλληνες επισκέπτες…
Στην Τουρκία ο Οικουμενικός Πατριάρχης εκλέγεται από την Ιερά Σύνοδο και η Ιερά Σύνοδος πρέπει να έχει συγκεκριμένο αριθμό μελών για να μπορεί να εκλέξει τον Οικουμενικό Πατριάρχη.
Όταν υπήρξε μείωση του αριθμού των μελών της Ιεράς Συνόδου, έστειλα μήνυμα προς τον Πατριάρχη και του είπα: “υποδείξτε μου ονόματα ιερωμένων, στους οποίους θα δώσουμε την τουρκική ιθαγένεια, ούτως ώστε να αποτελέσουν μέλη της Ιεράς Συνόδου”. Από επτά που ήταν, μετά από τις υποδείξεις του Οικουμενικού Πατριάρχη, η Ιερά Σύνοδος έχει τώρα δεκαεπτά μέλη, δηλαδή μπορεί να εκλέξει τώρα νέο Οικουμενικό Πατριάρχη.
Επίσης υπήρχε η πρόβλεψη ότι στα ταξίδια του εξωτερικού ο Οικουμενικός Πατριάρχης πρέπει να έχει την έγκριση και την αδειοδότηση του Επάρχου της περιοχής του Εγιούπ, της ευρύτερης περιοχής του Φαναρίου. Εμείς καταργήσαμε αυτήν την πρόβλεψη της Συνθήκης της Λωζάνης.
Εγώ, εδώ και 15 χρόνια, σε όλους τους Έλληνες φίλους μου, στους πρωθυπουργούς, στους υπουργούς, λέω ότι κάτι πρέπει να κάνουμε για να δούμε, να εκσυγχρονίσουμε αυτήν την Συνθήκη της Λωζάνης. Δεν πήρα καμία απάντηση. Υπάρχουν επίσης και άλλα ιδρύματα.
Και τίθενται θέματα ως προς την εδαφική ακεραιότητα. Εμείς δεν εποφθαλμιούμε…
Αντίστοιχα στην Κωνσταντινούπολη δεν υπήρξε κανένα θέμα ούτε με αποκατάσταση θρησκευτικών κτιρίων ούτε με τίποτε.
Αυτή την στιγμή διενεργούνται εργασίες αποκατάστασης του Μοναστηρίου του Σουμελά, και οι εργασίες αυτές θα ολοκληρωθούν, ούτως ώστε να μπορούν να προσευχηθούν όλοι όσοι επιθυμούν.
Όμως, ας πούμε, τον Ιανουάριο, στις 7 Ιανουαρίου, στην περιοχή Μπαλάτ, κοντά στο Πατριαρχείο υπήρχε μία εκκλησία, που ονομαζόταν η «Σιδερένια Εκκλησία».
Στις 7 Ιανουαρίου θα γίνουν τα θυρανοίξια αυτής της εκκλησίας.
Εμείς δεν έχουμε κανέναν φόβο, κανένα πρόβλημα με την ελευθερία της πίστης…
Να καταλήξω ευχαριστώντας για αυτήν την εξαιρετική φιλοξενία…»

***   33 Ευχές για το 33άρι κομποσχοίνι
~ Αδιαλείπτως με «όπλο» το
Πρωί και βράδυ βγάζε το κομποσχοινάκι από το χέρι σου και κάνε στον κάθε κόμπο μια από τις παρακάτω προσευχές
*  01. Μνήσθητι Κύριε υπέρ ειρήνης του κόσμου.
02. Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησε την Εκκλησία μας και την Ορθοδοξία μας.
03. Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησε τον Επίσκοπο μας και την συνοδεία αυτού. 04. Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησε τους απανταχού γης Ορθοδόξους κληρικούς και λαϊκούς.
05. Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησε τον Πνευματικό μας Πατέρα και την συνοδεία αυτού.
06. Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησε τον Ελληνικό Στρατό και τα Σώματα Προστασίας.
07. Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησε τους άρχοντες του έθνους μας.
08. Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησε τους μισούντας, αγαπώντας και προσευχομένους υπέρ ημών.
09. Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησε τους γονείς, αναδόχους και διδασκάλους μας.
10. Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησε τους κατά σάρκα και κατά πνεύμα αδελφούς και συγγενείς μας.
11. Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησε τα γηρατειά και τους μοναχικούς ανθρώπους.
12. Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησε τα Βρέφη, τους απροστάτευτους και αδυνάτους.
13. Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησε την μαθητιώσα νεολαία μας.
14. Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησε τους έφηβους νέους και νεανίδες μας.
15. Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησε τους ναρκομανείς, αλκοολικούς και καπνίζοντες.
16. Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησε τας συζυγίας των Ορθοδόξων οικογενειών.
17. Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησε τις κυοφορούσες αδελφές μας.
18. Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησε τις χήρες και τα ορφανά.
19. Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησε τους εν διαστάσει συζύγους και πειραζομένους αδελφούς και αδελφές μας.
20. Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησε τους ασθενείς, ψυχής και σώματος.
21. Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησε τους ελεούντας και εργαζομένους των Ί. Μονών και ενοριών.
22. Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησε τους ευλαβείς προσκυνητάς των Ί. Μονών και Εκκλησιών.
23. Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησε τους πλέοντας, οδοιπορούντας, ιπταμένους, αιχμαλώτους και απελπισμένους.
24. Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησε τους πενθούντας και θλιμένους αδελφούς μας.
25. Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησε τους δικαστάς και πολιτικούς.
26. Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησε τους πλανεμένους και βλασφημούντας την Ορθοδοξία μας.
27. Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησε μας και δώρησε καιρόν ειρηνικόν.
28. Κύριε Ιησού Χριστέ φύλαξε μας από ασθένεια, οργή, κίνδυνο και φώτιζε τους γιατρούς και νοσοκόμους.
29. Κύριε Ιησού Χριστέ φύλαξε μας από πείνα, ανάγκη και δυστυχία.
30. Κύριε Ιησού Χριστέ φύλαξε μας από καύσωνα, φωτιά και σεισμό.
31. Κύριε Ιησού Χριστέ φύλαξε μας από κατακλυσμό, καταποντισμό και παγετό.
32. Κύριε Ιησού Χριστέ ανάπαυσε και τις ψυχές των πατέρων, μητέρων, αδελφών, συγγενών, πάπων προ πάπων.
33. Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με τον αμαρτωλόν.
(Κάνε και μια μετάνοια με Σταυρό στο τέλος).
Ό Απόστολος Παύλος προτρέπει στην Α’ προς Θεσ/κείς 5, 17: «Αδιαλείπτως προσεύχεσθε, εν παντί ευχαριστείτε τούτο γαρ θέλημα Θεού εν Χριστώ Ιησού εις υμάς»…

*** ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Μας ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΝ! Ο ανδριάντας του Μ. Αλεξάνδρου παραμένει ΠΑΡΑΤΗΜΕΝΟΣ... (ΕΙΚΟΝΕΣ)

~ Στα τέλη Ιουλίου πολλές μεγάλες ιστοσελίδες (βλ. Χαρακτηριστικά παρακάτω δημοσίευμα από Πρώτο Θέμα) ανέφεραν την είδηση ότι επιτέλους στο κέντρο των Αθηνών θα τοποθετούταν ο ανδριάντας του έφιππου εφήβου Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο οποίος ήταν έργο του αειμνήστου γλύπτη Γιάννη Παππά. Το άγαλμα για χρόνια βρίσκεται στην περιοχή του Ζωγράφου, σε ένα σημείο που λίγοι μπορούν να το δουν στον κήπο του εργαστηρίου “Γιάννης Παππάς” το οποίο ανήκει στο Μουσείο Μπενάκη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος, από το 2015 είχε αποφασιστεί το άγαλμα να μεταφερθεί στη συμβολή των οδών Βασιλίσσης Σοφίας και Βασιλίσσης Όλγας, όμως μόλις τον Ιούλιο του 2017 εγκρίθηκε η απόφαση η οποία θα εκτελούταν μέχρι τον προσεχή Δεκέμβριο.
Είμαστε ήδη στα μέσα Δεκεμβρίου, κι όμως, το άγαλμα παραμένει στο ίδιο σημείο. Με λίγα λόγια συνεχίζουν να μας κοροϊδεύουν.
Και για του λόγου το αληθές, σας παραθέτουμε την παρακάτω φωτογραφία που μας έστειλε αναγνώστης, η οποία είναι σημερινή (9 Δεκεμβρίου 2017):

***  Έτσι ΔΙΕΙΣΔΥΟΥΝ το ΙΣΛΑΜ και ο Ερντογάν μέσα στην Ευρώπη... (ΣΤΟΙΧΕΙΑ)

~  Μπορεί η Μουσουλμανική Αδελφότητα να θεωρείται επικίνδυνη ακόμη και στη Μέση Ανατολή για τρομοκρατία, όμως στην Ευρώπη τα μέλη της μπορούν και ασκούν πολιτικές αρμοδιότητες χωρίς κανένα πρόβλημα, ενώ και οι σχέσεις τους με την Τουρκία και τον Ερντογάν είναι επίσης πολύ στενές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Η ιστοσελίδα Islamism Map προχώρησε σε μια νέα αποκάλυψη για ένα μέλος των Αδερφών Μουσουλμάνων, τον Umar Chaudry, ο οποίος είναι μέλος του Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Μουσουλμανικής Νεολαίας και Φοιτητικών Οργανισμών (FEMYSO), μέλος του Τουρκο-Ολλανδικού κόμματος Denk που “μάχεται” για την πολυπολιτισμικότητα και την σοσιαλδημοκρατία και φυσικά έχει πολύ στενές σχέσεις με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Δείτε την αποκαλυπτική παρακάτω φωτογραφία, για του λόγου το αληθές.

Τόσο η Μουσουλμανική Αδελφότητα, όσο και ο Ερντογάν έχουν διεισδύσει βαθιά στην Ευρώπη, μέσα στα Ευρωπαϊκά κοινοβούλια, όμως η Ε.Ε. αρνείται ή αδυνατεί να δει τον κίνδυνο που ελοχεύει...

*** ΒΟΜΒΑ! Είναι θέμα ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ και ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ η ΓΚΕΪ "επιλογή";...

~ Μια σημαντική μελέτη που μπορεί στο μέλλον να δώσει καίριες απαντήσεις έκαναν ερευνητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Μεγάλη Βρετανία και την Αυστραλία οι οποίοι εξέτασαν τα γονιδιώματα ομοφυλοφίλων και ετεροφυλόφιλων.
Το αποτέλεσμα της έρευνας ήταν να βρεθούν δύο γονίδια τα οποία είναι πιο συχνά στους γκέι, τα οποία πολύ πιθανόν να επηρεάζουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό των αγοριών προς την ομοφυλοφιλική επιλογή.
Πρόκειται για τα δύο γονίδια, το TSHR στο χρωμόσωμα 14 και το SLITRK6 στο χρωμόσωμα 13. Πρόκειται για την πρώτη φορά που εντοπίζονται γονίδια που πιθανόν να επηρεάζουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό και σίγουρα η έρευνα θα προχωρήσει πολύ περισσότερο μετά από αυτή την ανακάλυψη.
Πάντως, οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα αποτελέσματα δεν είναι οριστικά κι ότι δεν δίνουν οριστική απάντηση στο ερώτημα αν η ομοφυλοφιλία στους ανθρώπους έχει βιολογική βάση, όμως τονίζουν παρέχει πρόσθετες ενδείξεις ότι αυτό όντως συμβαίνει.

***  Οκτώ απαντήσεις στις ερωτήσεις για την επίσκεψη Ερντογάν! TI ΛΕΝΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ Αξιωματούχοι...

~ Η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα αναμφίβολα προκάλεσε θόρυβο και εντυπώσεις. Ο υδράργυρος στο θερμόμετρο των ελληνοτουρκικών σχέσεων ανέβηκε ψηλά, μέχρι να πέσει σε φυσιολογικά επίπεδα.
 Όπως πάντα τα ελληνοτουρκικά διχάζουν και την κοινωνία αλλά και όσους ασχολούνται με τα διεθνή – άλλωστε στην Ελλάδα για πολλά χρόνια είχε «το πάνω χέρι» η σχολή διπλωματικής σκέψης που άφηνε τα προβλήματα να συζητούνται αλλά να μην επιλύονται.
 Ο δημόσιος διάλογος για το αν έπρεπε να έρθει και το πώς έπρεπε να έρθει ο Ερντογάν είναι ανοικτός.
Η HuffPost Greece μίλησε με κυβερνητικούς και κρατικούς αξιωματούχους που γνωρίζουν τα εθνικά θέματα και τους έθεσε ορισμένα από τα ερωτήματα που τίθενται και κατέγραψε την συνισταμένη των απαντήσεών τους.
 1) Ήταν σωστό το timing της πρόσκλησης με δεδομένη την αστάθεια στην Τουρκία και τον απρόβλεπτο Ερντογάν;
Το ερώτημα υποκρύπτει την θέση ότι δεν πρέπει ποτέ να προσκληθεί ο Ερντογάν, αναφέρουν και απαντούν δι’ ερωτήσεως: «πότε θα ήταν η κατάλληλη περίοδος; Μήπως η Ελλάδα θα πρέπει να περιμένει πότε θα σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην Τουρκία και εάν θα κερδίσει τις εκλογές του 2019 ο Ερντογάν; ’Η να περιμένει το αντίθετο: Δηλαδή ανατραπεί ο Ερντογάν;».
 2) Γιατί κάλεσε η Ελλάδα τον Ερντογάν την ώρα που όλοι οι διεθνείς παράγοντες του έχουν κλείσει την πόρτα;
Η πραγματικότητα είναι ότι παρά τις εντάσεις οι ΗΠΑ και Γερμανία δεν έχουν διακόψεις την επικοινωνία με τον Ερντογάν. Ο Τραμπ έχει συναντηθεί μαζί τον Ερντογάν και οι δύο επικοινωνούν συχνά στο τηλέφωνο. Και η Μέρκελ προ μηνών έστειλε τον υπουργό Εξωτερικών της (σσ Ζίγκμαρ Γκάμπριελ) στην Τουρκία. Άρα, ακόμα και οι χώρες που έχουν σοβαρό πρόβλημα με την Τουρκία και τον Ερντογάν δεν διακόπτουν τις επαφές τους. Πολύ περισσότερο δεν μπορεί η Ελλάδα (σσ να διακόψει)που οφείλει να λαμβάνει υπόψη τις σχέσεις της Τουρκίας με τους ισχυρούς παράγοντες και να λαμβάνει «αυτόνομες πρωτοβουλίες» όχι μόνο με την Τουρκία αλλά και στα Βαλκάνια, τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο κ.α.
 3) Υπήρξε αύξηση των τουρκικών παραβιάσεων και παραβάσεων στο Αιγαίο;
Η διπλωματία έπρεπε να παρέμβει ακριβώς επειδή είχαμε αύξηση της τουρκικής προκλητικότητας.
 4) Δεν έπρεπε να προσκληθεί;
Ειδικά σε περιόδους έντασης, αύξησης των προβλημάτων στο Προσφυγικό – Μεταναστευτικό, και σχεδόν «παγώματος» των σχέσεων ανάμεσα σε δυο χώρες, επιβάλλεται να ενεργοποιούνται τα διπλωματικά κανάλια, ούτως ώστε να αποτραπούν τα χειρότερα. Αυτό είχε γίνει και το 1988 μετά την κρίση του Μαρτίου του 1987.
 Διαχρονικά υπάρχουν κινήσεις που κρατούν ανοικτούς τους δίαυλους επικοινωνίας. Για παράδειγμα μετά την υπόθεση Οτσαλάν, το 1998, η Αθήνα είχε καταφύγει στην «διπλωματία των ζεϊμπέκικων» και των «κουμπαριών».
 Με τον Ερντογάν έχουν γίνει και επίσημες συναντήσεις: το 2004 λίγο μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν, το 2010 λίγο πριν το «Τσεσμέ» ξεκινήσει έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και το 2013 όταν ο Αντώ Σαμαράς μετέβη στην Κωνσταντινούπολη συνοδευόμενος από 11 υπουργούς.
 5) Γιατί δόθηκε άδεια να πάει στη Θράκη;
Η Αθήνα επέμεινε στην αποφυγή των προκλήσεων εντός Ελλάδος και ειδικά στην Κομοτηνή, λέγοντας ότι πρέπει η ιδιωτική επίσκεψη να κινηθεί στο πλαίσιο αυτής που έκανε στην Κομοτηνή το 2004 επί κυβέρνησης Καραμανλή. Και τότε τον Ερντογάν συνόδευε στην Κομοτηνή κυβερνητικό επιτελείο (επικεφαλής οι Ευρ. Στυλιανίδης και Ν. Τσιαρτσιώνης κ.ά.).
 Επισημαίνεται ότι συνηθίζονται οι επισκέψεις ξένων ηγετών σε περιοχές όπου υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για εκείνους. Ακόμα και η Σερβία, η οποία φημίζεται για τις παραδοσιακά σχεδόν «εχθρικές» σχέσεις της με την Τουρκία, πριν από ένα μήνα προσκάλεσε τον Ερντογάν και του έδωσε την άδεια να επισκεφθεί περιοχές με μουσουλμανικό πληθυσμό, στο Σατζάκ, όπου είχε εντυπωσιακή υποδοχή.
 6) Η επίσκεψη δεν είχε θετικά αποτελέσματα;
Προφανώς και ουδείς ανέμενε μία εύκολη επίσκεψη. Όμως παρά τις αναφορές Ερντογάν στην Συνθήκη της Λωζάνης (που ούτως ή άλλως αποδοκιμάστηκαν από ΗΠΑ, Ε.Ε., Γερμανία) υπήρξαν κέρδη:
 - η δέσμευση ότι η Τουρκία δεν αμφισβητεί την εθνική ακεραιότητα της Ελλάδας και δεν επιβουλεύεται εδάφη της
 - η αναφορά για πρώτη φορά από Τούρκο ηγέτης σε «πομακική», «Ρομά» και «τουρκική» μειονότητα αλλάζει την πάγια θέση της Άγκυρας για την οποία υπήρχε μόνο η «τουρκική» μειονότητα στη Θράκη, ενώ τους Πομάκους τους βάφτιζε και αυτούς «Τούρκους».
 - έγιναν ορισμένα βήματα προς την κατεύθυνση της επαναλειτουργίας διαύλων συνεννόησης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Συμφωνήθηκε η επαναλειτουργία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) που έχει να συγκληθεί από το 2016 και είχε συνεδριάσει μόλις τέσσερις φορές από το 2010.
 - επαναρχίζουν οι επαφές μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας σε όλα τα επίπεδα της υπηρεσιακής ιεραρχίας, ανά εξάμηνο.
 - ξεκινούν οι επαφές μεταξύ των επιτροπών στρατιωτικών, προκειμένου να συζητηθούν θέματα Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).
 7) Ήταν επίσκεψη που επεδίωκε ο Ερντογάν;
Είναι αλήθεια ότι ο Ερντογάν επέλεξε να παραβιάσει το πρωτόκολλο προκειμένου να συναντήσει τον Οκτώβριο τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά. Έως τότε δεν είχε εκφραστεί επιθυμία για επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα. Μάλιστα, οι διμερείς σχέσεις μετά την ήττα των τουρκικών θέσεων στην Ελβετία για το Κυπριακό ήταν ψυχρές και η κατάσταση στην Κύπρο και στο Αιγαίο παρουσίαζε σημάδια επιδείνωσης.
 Συστηματικά η Αθήνα καταβάλλει προσπάθεια για επαναθέρμανση των «παγωμένων» -σχεδόν- ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ο Κοτζιάς ζητούσε συνάντηση με τον Τσαβούσογλου, ο Τσίπρας τον Μάιο στο Πεκίνο είχε συναντήσει τον Ερντογάν (μάλιστα τότε ο Τούρκος Πρόεδρος είχε συμφωνήσει με την ανάγκη πλήρους σεβασμού της Συνθήκης της Λωζάνης), ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος θα συναντούσε τον Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη τον Μάιο αν δεν είχε ασθενήσει ο Τούρκος πρόεδρος.
 8) Ήταν απροετοίμαστη η επίσκεψη;
Η επίσκεψη προετοιμαζόταν για περισσότερο από ένα μήνα και ήταν απαραίτητος όρος να πέσουν οι τόνοι της λεκτικής αντιπαράθεσης, καθώς και των προκλήσεων στο Αιγαίο. Η Άγκυρα συμφώνησε σε αυτούς και μετά εστάλη η επίσημη πρόσκληση. Η αλήθεια είναι ότι (ενδεχομένως επειδή υπήρξε και το ενδεχόμενο της ματαίωσης της πρόσκλησης) σημειώθηκε θεματική μείωση των τουρκικών παραβιάσεων – παραβάσεων στο Αιγαίο.
 Την προετοιμασία είχαν αναλάβει ομάδες από τα υπουργεία Εξωτερικών των δυο χωρών, υπό την εποπτεία των διπλωματικών γραφείων των προεδρικών μεγάρων και του μεγάρου Μαξίμου. Έγιναν πολλές προπαρασκευαστικές επισκέψεις επαφές και στις δυο πλευρές του Αιγαίου, ενώ, με τον καθοριστικό ρόλο της ηγεσίας, των μελών και στελεχών του υπουργείου Εξωτερικών, οι δυο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για όλες τις «τεχνικές λεπτομέρειες» της επίσκεψης.
 Κώστας Πουλακίδας HuffPost GREECE

*** Ανάλυση!Γιατί η επίσκεψη Ερντογάν ήταν διπλωματικό πλήγμα για την Ελλάδα...
 
~ Του Ζήνωνα Τζιάρρα*
 Ιδιαίτερα αμφιλεγόμενα είναι τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Αθήνα. Πέρα από την ενίσχυση των οικονομικών, εμπορικών και τουριστικών δεσμών που αποτελούν τομείς χαμηλής πολιτικής, στα εθνικά θέματα υψηλής πολιτικής όχι απλά δεν σημειώθηκε κάποια πρόοδος αλλά επιβεβαιώθηκε η ένταση μεταξύ των δύο μερών. Από αυτή την άποψη ο στόχος της συνάντησης, για εποικοδομητική επικοινωνία και τη δημιουργία ενός θετικού κλίματος, δεν επετεύχθη. Αντιθέτως η επικοινωνιακή πολεμική ήταν εμφανής σε όλα τα επίπεδα και στις ουσιαστικές διαφορές των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
 Όπως θα έπρεπε να ήταν αναμενόμενο, ο πρόεδρος Ερντογάν άδραξε κάθε δυνατή ευκαιρία –ακόμα και εν μέσω μιας μίνι διάλεξης Διεθνούς Δικαίου από τον Έλληνα πρόεδρο– για να εκφράσει τις τουρκικές θέσεις και να διευρύνει την ατζέντα των διμερών θεμάτων κάνοντας λόγο –μεταξύ άλλων– για επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης. Οι απόψεις του Τούρκου προέδρου για το εν λόγω θέμα δεν αποτελούν είδηση αλλά αυτή τη φορά εκφράστηκαν με τον πιο επίσημο τρόπο εντός Ελλάδας και, σε συνάρτηση με τη στάση του ιδιαίτερα στο θέμα της δυτικής Θράκης, περιπλέκουν τη σχέση των δύο χωρών και τη δυναμική των όποιων προσπαθειών επίλυσης των διμερών προβλημάτων.
 Οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά τη κοινή διάσκεψη τύπου ήταν ομολογουμένως καίριες και ορθές τόσο για το ζήτημα του Κυπριακού όσο και για τις θρησκευτικές μειονότητες, όπως εξ άλλου θα ανέμενε κανείς. Βεβαίως και ο Ερντογάν πρόβαλλε σταθερά και αμετάκλητα την τουρκική γραμμή για όλα τα ζητήματα επιρρίπτοντας ξανά ευθύνες στους Ελληνοκύπριους για το αδιέξοδο στο Κυπριακό αλλά και την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν στο δημοψήφισμα του 2004. Επικοινωνιακά, πέρα από την εμφανή κόπωση και ενίοτε τον εκνευρισμό, η γλώσσα του σώματος του Ερντογάν χαρακτηριζόταν από μια αυτοαντίληψη εξουσίας, κάποτε αδιαφορία και απαξίωση μπροστά στις Ελληνικές θέσεις.
 Πάντως κοιτάζοντας τα πράγματα εντελώς ψυχρά, η κατ’ επανάληψη πρόσκληση του Ερντογάν σε διάλογο για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών που περιλαμβάνουν και τα θέματα της Συνθήκης της Λωζάνης λειτουργεί εν μέρει υπέρ του. Στο βαθμό που δημιουργεί την εντύπωση ότι η Τουρκία είναι ανοικτή στο διάλογο και διατηρεί μια διαλλακτική στάση. Ωστόσο πολλά από τα θέματα για τα οποία ο Ερντογάν προτείνει διάλογο και διαπραγμάτευση είναι για την ίδια την Ελλάδα μη διαπραγματεύσιμα και δεν αποτελούν μέρος της διμερούς ατζέντας, γι’ αυτό και ο διάλογος σε αυτή την περίπτωση θα σήμαινε τη δημιουργία νέων προβλημάτων και όχι την επίλυση παλιών. Οι δηλώσεις όμως του Ερντογάν αποτελούν πλέον γεγονός και διπλωματικό πλήγμα στην Ελλάδα.
 Επιπλέον η κατά τα άλλα διαχρονική τουρκική προσέγγιση δείχνει ακόμα μια φορά ότι η Άγκυρα προκρίνει έναν διάλογο που έχει βάση πολιτική και όχι νομική. Με άλλα λόγια, μπορεί η Συνθήκη της Λωζάνης ως τέτοια να μην γίνεται να αναθεωρηθεί ή να επικαιροποιηθεί «στα χαρτιά», εντούτοις, κάποιες από τις πτυχές τις θα μπορούσαν να αναθεωρηθούν εκ των πραγμάτων εάν μεταβληθούν τα επί του εδάφους δεδομένα ή εάν προκύψει διμερής συμφωνία για συγκεκριμένα θέματα. Κάπου εδώ διαφαίνεται και η αδυναμία της ελληνικής πλευράς η οποία εξ ανάγκης προβάλλει το Διεθνές Δίκαιο με κάθε ευκαιρία αδυνατώντας να προσμετρήσει πως η πολιτική και η εθνική ισχύς παρεμβάλλεται στην ερμηνεία και διαμόρφωση του Διεθνούς Δικαίου. Άρα ποια μαθήματα είναι πιο σημαντικά, αυτά του Δικαίου που κάνει η Ελλάδα στην Τουρκία ή αυτά της πολιτικής που κάνει η Τουρκία στην Ελλάδα;
 Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα λειτουργεί για την Τουρκία ως πλατφόρμα και πύλη προς τη «Δύση» –τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Το «δυτικό» αυτό βήμα χρησιμοποίησε ο Ερντογάν για να μιλήσει για τη Λωζάνη χτυπώντας «μ’ ένα σμπάρο δυό τρυγόνια»: αφενός την Ελλάδα και τα μεταξύ τους ζητήματα, αφετέρου τους άλλους δυτικούς της εταίρους και τα ανοιχτά-φλέγοντα ζητήματα της Μέσης Ανατολής (βλ. Συρία, Ιράκ, Κουρδικό) που σχετίζονται επίσης με τη Συνθήκη της Λωζάνης και τη γεωπολιτική της ευρύτερης περιοχής.
Το ερώτημα είναι, πώς θα μπορούσε η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί τον ρόλο και τη σημασία που εκ των πραγμάτων απέκτησε τόσο για την Δύση όσο και για την Τουρκία διευρύνοντας και ξεπερνώντας τη συνηθισμένη της ρητορική και πολιτική που παραμένει σχεδόν εξαρτώμενη από την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και τις τουρκο-ευρωπαϊκές σχέσεις;
 *O Ζήνωνας Τζιάρρας ειναι Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, Τμήματος Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών, Πανεπιστημίου Κύπρου για το onalert

*** ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! Ποιος Έλληνας Πρόεδρος της Βουλής ζήτησε τεστ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για τους βουλευτές...
 
~ Ποιος Πρόεδρος της Βουλής είχε ζητήσει τη μέτρηση της νοημοσύνης όσων ήθελαν να γίνουν βουλευτές;
Πρόκειται για τον Στυλιανό Κασιμάτη (1818-1895), ο οποίος είχε κάνει τη σχετική δήλωση όταν υπονόησε ότι υπάρχουν πολλοί ανόητοι μέσα στο Ελληνικό κοινοβούλιο.
Περίπου 150 χρόνια μετά, φαίνεται ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει...

***  Αυτός είναι ΗΓΕΤΗΣ!  Σημαντική δήλωση Τραμπ για τη ΝΕΟΛΑΙΑ... (ΒΙΝΤΕΟ)
 
~ Νέα δήλωση έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ για τη νεολαία στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε: "Θέλουμε η χώρα μας να είναι ένας τόπος όπου κάθε παιδί, από κάθε υπόβαθρο, μπορεί να μεγαλώσει χωρίς φόβο, αθώο του μίσους και που περιβάλλεται από αγάπη, ευκαιρία και ελπίδα".   Δείτε ΕΔΩ τη σχετική δήλωση

***  Στο πλευρό της Ελλάδος η Βουλγαρία! Κατά της ΑΛΛΑΓΗΣ της Συνθήκης της Λωνάζης...  
~  «Η αναθεώρηση μιας διεθνούς συνθήκης δεν θεωρώ ότι θα ήταν εποικοδομητική για τα Βαλκάνια» τόνισε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφορικά με τη Συνθήκη της Λοζάνης.
«Όσον αφορά τις δηλώσεις Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λοζάνης, αν και απάντησε ήδη ο κ. Τσίπρας, θα ήθελα να πω ότι η αναθεώρηση μιας διεθνούς συνθήκης δεν θεωρώ ότι θα ήταν εποικοδομητική για τα Βαλκάνια» τόνισε χαρακτηριστικά ο Μ. Μπορίσοφ, μιλώντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της τετραμερούς Συνόδου Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας, που διεξήχθη στο Βελιγράδι.
«Τι θα πρέπει να γίνει; Να συζητήσουμε ξανά την Ιστορία; Να επιστρέψουμε στο παρελθόν; Τότε θα πρέπει να εξαφανιστούμε. Δεν θα μπορέσουμε να συνυπάρξουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος ευρύτερα στη συνεργασία στα Βαλκάνια, είπε –μεταξύ άλλων– πως «θα πρέπει να επιδεικνύουμε τη σοφία μας και όχι αυτά που μας διχάζουν» και «να ξεπεράσουμε τα προβλήματα του παρελθόντος διότι έτσι θα γίνουν οι σχέσεις μας πιο δυνατές από ποτέ» με στόχο «ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους λαούς των χωρών μας». ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  Ο καιρός βοήθησε και φωταγωγήθηκε το χριστουγεννιάτικο δέντρο της παραλίας 
 
 
 
 
 
Μπορεί ο καιρός να πήγε να χαλάσει τη φωταγώγηση του δέντρου που έχει στηθεί στην προκυμαία της Καλαμάτας, αλλά τελικά στάθηκε σύμμαχος.
Ειδικότερα λίγα λεπτά πριν τις 8 η ξαφνική βροχή σταμάτησε και έτσι η φιλαρμονική έδωσε το έναυσμα για τη φωταγώγηση του δέντρου.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας αναφέρθηκε στην αξία του λιμανιού για την πόλη, ενώ μίλησε για την αναβάθμιση που θα γίνει στο σημείο.
Μετά τη φωταγώγηση που παρακολουθήσαν αρκετοί κάτοικοι της παραλίας μοιράστηκαν γλυκίσματα.
  Video: Παραλία Καλαμάτα- Χριστούγεννα 2017 , https://youtu.be/QBSdLTObV0o  .-
 
*** Φωταγωγήθηκαν τα Χριστουγεννιάτικα δέντρα στην Κυπαρισσία
  
 
 
Η έναρξη των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας έγινε χθες το απόγευμα με τη φωταγώγηση των τριών Χριστουγεννιάτικων δέντρων, στην Πάνω Πόλη, το εμπορικό κέντρο και την κεντρική πλατεία! Τις εκδηλώσεις της έναρξης συνδιοργάνωσαν ο δήμος Τριφυλίας με Σχολεία και Συλλόγους της πόλης, ενώ σε αυτές συμμετείχαν κάτοικοι της περιοχής κάθε ηλικίας καθώς και αθλητικά σωματεία με τμήματά τους! Η γιορτή ήταν διαφορετική από προηγούμενες χρονιές και ξεχωριστό τόνο έδωσαν τα Χάλκινα της Φλώρινας του Παντελή Στόικου! Φέτος, για πρώτη φορά, μετά τη φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στην ιστορική Αρκαδιά, έγινε… «πορεία» με μπροστάρηδες τα μέλη της μπάντας του Παντελή Στόικου και τον κόσμο να κρατά στα χέρια του μικρά φαναράκια, από την Πάνω Πόλη μέχρι το εμπορικό κέντρο και την πλατεία! Τρομπέτες, κλαρίνο, σαξόφωνο και τύμπανο «τρέλαναν» την πόλη δίνοντας το σύνθημα για τους εορταστικούς ρυθμούς των ημερών!
Οι Κανταδόροι της Φιλαρμονικής Ορχήστρας, η παιδική χορωδία της Φιλαρμονικής, οι μαθητικές χορωδίες του 1ου και 3ου Δημοτικού Σχολείου και η μπάντα της Φιλαρμονικής «γλύκαναν» τη βραδιά με μελωδίες, κάλαντα και τραγούδια! Αύριο, στις 3 το μεσημέρι, μαθητές και Σύλλογοι της Κυπαρισσίας δίνουν χριστουγεννιάτικη λάμψη στη κεντρική πλατεία Κυπαρισσίας στολίζοντας τα δέντρα τους στο σιντριβάνι!
Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος τα έργα στο λιμάνι της Κυπαρισσίας 
Εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ο τεχνικός φάκελος του έργου επείγοντος χαρακτήρα με τίτλο «Επισκευή Προσήνεμου Μώλου Λιμένος Κυπαρισσίας», προϋπολογισμού 2.300.000 ευρώ και η κατασκευή του με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ήταν και ο λόγος της έκδοσης της απόφασης του περιφερειάρχη Πελοποννήσου με την οποία κήρυξε την Κυπαρισσία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Έπειτα από αυτή την εξέλιξη η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα διαβιβάσει άμεσα το φάκελο στο υπουργείο Περιβάλλοντος, προκειμένου να  προχωρήσουν οι διαδικασίες αδειοδότησής του ως κατεπείγοντος.
  Κατευθείαν στο υπουργείο
Το έργο είχε δημοπρατηθεί από την Περιφέρεια, εγκρίθηκε ο ανάδοχος και ο φάκελος είχε σταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο. Το Ελεγκτικό επέστρεψε το φάκελο ζητώντας ανανέωση περιβαλλοντικών όρων, καθώς είχαν λήξει οι προηγούμενοι. Η Περιφέρεια προχώρησε στην ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων και μετά την έγκριση του τεχνικού φακέλου από την Αποκεντρωμένη θα αποσταλεί στο υπουργείο για να προχωρήσει η έγκριση αδειοδότησης και αυτή θα σταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
Η κήρυξη της πόλης της Κυπαρισσίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω των προβλημάτων στο λιμάνι, θα «λύσει» - σύμφωνα με την Περιφέρεια – τα χέρια του υπουργού, ώστε να προχωρήσει γρήγορα στην έγκριση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Το έργο έχει προθεσμία υλοποίησης 180 ημέρες.
  Έργα
Στον τεχνικό φάκελο που ενέκρινε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση προβλέπεται να υλοποιηθούν εργασίες αποκατάστασης των ζημιών του υφιστάμενου προσήνεμου μόλου του λιμένα Κυπαρισσίας στη θέση συμβολής της επέκτασής του με τον παλαιό μόλο και συγκεκριμένα:
-Στην εξωτερική θωράκιση του μόλου στο σημείο από φυσικούς και τεχνητούς ογκολίθους, η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς, με αποτέλεσμα πλέον η κυματική ενέργεια να μην εκτονώνεται και να δρα ευθέως επί του έργου.
-Στην αποκατάσταση των ζημιών του κρηπιδότοιχου, καθώς και του δαπέδου του κρηπιδώματος του νεοκατασκευασμένου προσήνεμου μόλου (σε μήκος περίπου 50 m), στην περιοχή συμβολής του με το παλιό τμήμα.
-Στην αποκατάσταση των ζημιών του δικτύου ηλεκτροφωτισμού.
Με την υλοποίηση του έργου θα αποκατασταθούν οι ζημιές που έχει υποστεί το λιμάνι στο συγκεκριμένο σημείο, θα προστατευθεί το υπολειπόμενο τμήμα του παλαιού και νέου προσήνεμου μόλου, καθώς και η λιμενολεκάνη.
Η έγκριση του τεχνικού φακέλου του έργου από την Αποκεντρωμένη, λόγω του επείγοντος χαρακτήρα, έγινε με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, οι οποίοι αναφέρονται στη σχετική απόφαση.
  Της Βίκυς Βετουλάκη

***  «Πολιτιστικές» δικαιολογίες και… οράματα για το 2021 
Ανέπτυξε ο Δήμαρχος Καλαμάτας στο Δημοτικό Συμβούλιο 
 Η πολιτιστική πρωτεύουσα που χάθηκε για την Καλαμάτα, το μέλλον της πόλης, η σηματοδότηση του 2021, αλλά και το εναλλακτικό σχέδιο (σ.σ. γνωστό ως Plan B) του φακέλου υποψηφιότητας, συζητήθηκαν στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας.
Αναφερόμενος ο δήμαρχος Καλαμάτας στην απώλεια του τίτλου της πολιτιστικής πρωτεύουσας του 2021 έψαξε και πάλι για δικαιολογίες. Όπως σημείωσε, «ο αγώνας για τον τίτλο δεν τελεσφόρησε για λόγους εκτός του φακέλου υποψηφιότητας», εννοώντας ότι ήταν, κυρίως, πολιτικοί οι λόγοι που οδήγησαν στην επιλογή της Ελευσίνας. Σχολίασε, δε, χαρακτηριστικά ότι "εμείς δεν προλάβαμε να φτιάξουμε κομματική πελατεία"!
Βέβαια, αν ήταν όλα στημένα, δεν αναρωτήθηκε γιατί η Καλαμάτα πέρασε στην επόμενη φάση, ούτε ανέτρεξε σε δηλώσεις του μετά το αποτέλεσμα.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας άφησε, επίσης, να εννοηθεί ότι ένας από τους λόγους που οδήγησαν στην απώλεια ήταν το πρόταγμα του Δήμου Καλαμάτας που είχε σχέση με τη συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση του 1821. «Το συγκεκριμένο θέμα συγκέντρωσε τις περισσότερες και τις πιο επιθετικές ερωτήσεις από την επιτροπή επιλογής» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά στο θέμα του εναλλακτικού σχεδίου, ο κ. Νίκας τόνισε ότι παραμένει ενεργό και θα υλοποιηθεί ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες που υπάρχουν, ενώ υπογράμμισε ότι δεν μπορεί όσοι πολέμησαν τη διεκδίκηση της πολιτιστικής πρωτεύουσας να ομιλούν τώρα για τον εναλλακτικό σχεδιασμό.
Τέλος, έκανε σαφή τη φιλοδοξία του το 2021 να αποτελέσει μια χρονιά που η Καλαμάτα θα πρωταγωνιστήσει στους εορτασμούς για τη συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.
Απαντώντας δε στην πρόταση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλη Μάκαρη, να διεκδικήσει ο Δήμος Καλαμάτας τον τίτλο της «Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νέων 2021», απάντησε ότι θεωρεί το 2021 εμβληματικό έτος για την Καλαμάτα. Πρότεινε, μάλιστα, να προετοιμαστεί η Καλαμάτα, ώστε κατά τη διάρκεια του 2021 να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις και δράσεις οι οποίες θα αναδεικνύουν τον ιστορικό ρόλο της στην Επανάσταση, ακόμα και σε διεθνές επίπεδο.   Του Αντώνη Πετρογιάννη

*** Ασπρόχωμα: Η ανθρώπινη ζωή κοστίζει… 300.000 ευρώ - Εγκληματική αδιαφορία των υπευθύνων 
Είχε σκοτωθεί 18χρονος σπουδαστής το 1989
Με αφορμή το σοβαρό τραυματισμό της 23χρονης Βασιλικής Λυμπεροπούλου μπροστά στον ΟΑΕΔ, αρκετά στόματα άνοιξαν και επανέφεραν γεγονότα που ελάχιστοι θυμούνται ή επιμελώς άλλοι έχουν ξεχάσει.
Ειδικότερα, όπως μας είπαν άτομα που εργάζονταν ή ακόμα εργάζονται στον ΟΑΕΔ, δεν είναι το πρώτο ατύχημα που συμβαίνει στο σημείο, ενώ το 1989 ένας 18χρονος σπουδαστής είχε χάσει τη ζωή του, όταν τον παρέσυρε αυτοκίνητο.
Από τότε, αλλά και πιο πριν, από τον Οργανισμό έχουν σταλεί εκατοντάδες έγγραφα προκειμένου να παρθούν μέτρα, αλλά όλοι δήλωναν αναρμόδιοι για το σημείο και ο ένας μετέφερε τις ευθύνες στον άλλον.
Πέρα από αυτό, όταν πριν από μερικά χρόνια έγιναν έργα εκεί, καταργήθηκε μια νησίδα που χώριζε το σημείο δεξιά του δρόμου από το οδόστρωμα.
  Η νησίδα που χάθηκε
Μετά τα έργα αυτά, λοιπόν, η νησίδα - πεζοδρόμιο καταργήθηκε για άγνωστο λόγο και από τότε οι κολώνες φωτισμού έχουν παραμείνει ουσιαστικά στο οδόστρωμα, ενώ αυτό που χωρίζει τα δύο σημεία είναι τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα.
  Η διάβαση που έγινε με το ζόρι πριν από ένα χρόνο
Όπως αναφέραμε πιο πάνω, από τη διεύθυνση της σχολής έχουν σταλεί δεκάδες αιτήματα για λήψη μέτρων, όμως το μόνο που έγινε, και ύστερα από πολλές πιέσεις, ήταν πέρυσι (έπειτα από χρόνια δηλαδή) να δημιουργηθεί διάβαση πεζών και να μπει σήμανση.
  Οι προτάσεις των ανθρώπων που ξέρουν το σημείο
Μάλιστα, στο Δήμο Καλαμάτας, αλλά και σε άλλους φορείς, έχουν σταλεί μέχρι και προτάσεις, τις οποίες προφανώς οι αρμόδιοι δεν υπολόγισαν. Μεταξύ άλλων, είχαν προταθεί η κατασκευή αερογέφυρας, η δημιουργία κυκλικού κόμβου, η τοποθέτηση φαναριού, η κατασκευή νησίδας στη μέση του δρόμου, σταθερή κάμερα της Τροχαίας κ.λπ.
  Τα διόδια του Περιμετρικού
Αξίζει να σημειωθεί ότι, όταν παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο Περιμετρικός, πολλοί ήταν εκείνοι που πίστεψαν- και έτρεξαν μάλιστα να το δηλώσουν- ότι το σημείο θα αποσυμφοριστεί. Κι αυτό, γιατί πολλοί οδηγοί θα χρησιμοποιούν τον περιμετρικό, κάτι που τελικά δε συμβαίνει. Γιατί; Η απάντηση είναι πολύ απλή και μας την έδωσε κόσμος που εργάζεται στην περιοχή του Νοσοκομείου, της Μεσσήνης, του Ασπροχώματος, αλλά και πέριξ αυτών. Όπως μας είπαν, φυσικά και θα τους βόλευε να χρησιμοποιούν τον Περιμετρικό, όμως με τα διόδια στο τμήμα μέχρι τη Θουρία, το κάνουν απαγορευτικό. Με απλά μαθηματικά, αν κάποιος θέλει να πηγαίνει καθημερινά στη δουλειά του μέσω του Περιμετρικού χρειάζεται 90 λεπτά (45 λεπτά η διέλευση).
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

Έχασε το… μέτρο ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας
Ως μία από τις πλέον "άτυχες" και "άστοχες" στιγμές στην πολιτική του σταδιοδρομία θα πρέπει να χαρακτηριστεί η προχθεσινή παρουσία του δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο λόγος; Η θέση που κατέθεσε για τη βελτίωση της επικίνδυνης κυκλοφοριακής κατάστασης - όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος- στην περιοχή του ΟΑΕΔ στο Ασπρόχωμα.
Ειδικότερα, με αφορμή το σοβαρό τροχαίο στην περιοχή τις προηγούμενες ημέρες, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης, πρότεινε να ληφθούν από το Δήμο Καλαμάτας κάποια μέτρα πρόληψης. Ένα από αυτά είναι - κατά τη γνώμη του - η κατασκευή κατάλληλης πεζογέφυρας, έργο που θα διευκολύνει τους πεζούς. Άλλωστε, είναι μία από τις παρεμβάσεις που προτείνεται και σε σχετική μελέτη.
Απαντώντας ο δήμαρχος, ως άλλος συγκοινωνιολόγος, αποφάνθηκε ότι η κατασκευή πεζογέφυρας θα κοστίσει 300.000 ευρώ περίπου, "απαγορευτική για το ταμείο του Δήμου και σύμφωνα με το κόστος - όφελος"! Βλέπει, δε, ως εφαρμόσιμη λύση την τοποθέτηση σηματοδοτών.
Βέβαια, τα 300.000 ευρώ δεν είναι ποσό «τραγικό» για το ταμείο του Δήμου Καλαμάτας, όταν το καρναβάλι κοστίζει 70.000 ευρώ περίπου, αλλά, το κυριότερο, δεν είναι δυνατόν η ανθρώπινη ζωή να μπαίνει σε πλειστηριασμό. Είτε ως φραστικό ολίσθημα να το δει κάποιος είτε ως θέση ασαφή ως προς την κυριολεξία του λόγου, δεν μπορεί να σταθεί ως αντεπιχείρημα στην πρόταση του κ. Μάκαρη.
Σήμερα, μάλιστα, ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων θα βρίσκεται στην Καλαμάτα. Ο Παναγιώτης Παπαντωνίου είναι εκλεκτό μέλος. Ας υπάρξει μια συνεργασία, μία σύμβαση με το Δήμο Καλαμάτας, ώστε να βρεθεί η καλύτερη λύση, όσα χρήματα κι αν κοστίζει! Ευτυχώς σε αυτή τη χώρα υπάρχουν ακόμα λαμπρά μυαλά και επιστήμονες. Ας συνεργαστεί η Δημοτική Αρχή. Ο δήμαρχος δεν μπορεί να τα γνωρίζει όλα. Υπάρχουν ειδικοί για αυτά τα θέματα.
Να σχολιάσουμε, όμως, ότι η παραπάνω τοποθέτηση του δημάρχου πέρασε απαρατήρητη από σύμπασα την αντιπολίτευση!
  Έγγραφη διαμαρτυρία
Από την άλλη πλευρά, ο Πανελλήνιος  Σύλλογος  Υπαλλήλων ΟΑΕΔ – τ.Ο.Ε.Ε - τ.Ο.Ε.Κ, με επιστολή που κοινοποιεί στην διευθύντρια του ΟΑΕΔ, στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου και στο δήμαρχο Καλαμάτας, ζητά τη λήψη άμεσων μέτρων στην περιοχή για την προστασία των πολιτών.
Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής: "Το απόγευμα της Τρίτης 5/12/2017, στο ύψος των σχολών ΟΑΕΔ-ΚΠΑ2 ΟΑΕΔ στο Ασπρόχωμα Καλαμάτας, ασυνείδητος οδηγός παρέσυρε και τραυμάτισε σοβαρά την 23χρονη Βασιλική Λυμπεροπούλου, όταν προσπάθησε να διασχίσει το δρόμο. Η Βασιλική έχει τραυματιστεί σοβαρά και λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης διακομίστηκε στο Νοσοκομείο της Τρίπολης, ενώ οι γιατροί και η οικογένειά της απευθύνουν έκκληση προς όλους για δώσουν αίμα, στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας, ή όπου αλλού μπορούν.
To συγκεκριμένο σημείο είναι γνωστό σημείο καρμανιόλα, αφού έχουν καταγραφεί αρκετά συμβάντα τροχαίων ατυχημάτων τόσο πολιτών που απευθύνονταν στον ΟΑΕΔ όσο και εργαζομένων του ΟΑΕΔ.
Στο σημείο δεν υπάρχουν φωτεινοί σηματοδότες, διαβάσεις, ούτε καν πεζοδρόμια, έτσι ώστε οι πεζοί να περπατάνε με ασφάλεια. Απαιτούνται άμεσα κατασκευή πεζοδρομίων με κιγκλιδώματα ασφαλείας για τους πεζούς, κατασκευή διαβάσεων, καθώς και τοποθέτηση φωτεινών σηματοδοτών.
Επίσης, απαιτείται η κυκλοφορική πρόβλεψη της αναστροφής των διερχόμενων οχημάτων, έτσι ώστε να ενισχυθεί η ασφάλεια των μετακινήσεων, καθώς και η ενίσχυση του φωτισμού της περιοχής. Παρακαλούμε για τις δικές άμεσες ενέργειες, έτσι ώστε να προστατευθεί η δημόσια ασφάλεια των συμπολιτών μας". Του Αντώνη Πετρόγιαννη

***  Στις 9 Ιανουαρίου συζητείται η ένσταση του Κ. Μπελογιάννη κατά των εκλογών 
Στο Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Τρίπολης ορίσθηκε να συζητηθεί στις 9 Ιανουαρίου του 2018 η αίτηση – ένσταση που κατέθεσε ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Μπελογιάννης κατά των εκλογών του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας.
Όντας και ο ίδιος υποψήφιος για τη θέση του προέδρου, μετά τις αρχαιρεσίες εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για το κατά πόσο μπορούσε να είναι υποψήφιος ο νικητής των εκλογών, Περικλής Ξηρογιάννης, καθώς έχει εκλεγεί αρκετές φορές ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου. 

***

*** Αθλητική ενημέρωση :

***  Σάββατο   09-12-2017   για την Σούπερ Λίγκα Super League στο Ελληνικό ποδόσφαιρο  : 14η  αγωνιστική
ΑΕΛ  ΛΑΡΙΣΣΑ-ΞΑΝΘΗ  1-0  , (0-0) .- ^
Τα  γκολ : 90΄ Κρίσμαν .-
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ-ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ  2-1 , (1-0) .- ^
Τα  γκολ : 29΄ Σπιριδόνοβιτς , 54΄Κοροβέσης ,82΄  Γκουϊχοάτα . -^
ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  1-4 , (1-1) .-^
Τα  γκολ : 6΄ , 62 ΄ Κ. Φουρτούνης , 27΄ αυτογκόλ Ένγκελς , 66΄Ανσαριφάρντ , 90+1΄ Ντούρντεβιτς , .-^
Κυριακή 10-12-2017  για την Σούπερ Λίγκα Super League :
Απόλλων Σμύρνης -Αστέρας Τρίπολης 1-3 ,(0-1) .-^
{20΄, 80΄ Ν. Καλτσάς ,51΄Χ. Αλμπάνης , 67΄ Μ. Μανιάς ,  }.-^
ΠΑΣ  Γιάννινα-Λαμία 1964
Ατρόμητος Αθηνών -Λεβαδειακός
ΠΑΟΚ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣΑ
ΑΕΚ Αθηνών -ΑΟ. Κέρκυρα
  *** Για την  Football League - Β΄Εθνικής στο Ελληνικό ποδόσφαιρο για την 7η αγωνιστική :
Σάββατο 09-12-2017 :
ΟΦΗ-ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ  1-2 , (0-1) .-^ {4΄ Φωτάκης, 50΄Μακρυδημήτρης , 55΄Κουσκούνας .-).-
Κυριακή 10-12-2017 :
Χανιά/Κισσαμικός-ΑΕ. Σπάρτης  0-2 .- ^
Απόλλων Πόντου -Καλλιθέα  1-0 .- ^
Τρίκαλα 1963-Απόλλων Λάρισσας   3-1 .- ^
Πανσερραϊκός-Βέροια  1-0 .- ^
Αιγινιακός-ΑΕ. Καραϊσκάκης   1-0 .- ^
Αναγέννηση Καρδίτσας -Αχαρναϊκός  3-0  α.α.  .- ^
Παναιγιάλειος -Εργοτέλης   1-0 .- ^
Δόξα Δράμας -Άρης Θεσσαλονίκης   1-2 .- ^

 ***  Γ΄ εθνική στο Ελληνικό ποδόσφαιρο στον 5ο  όμιλο  :  9η  αγωνιστική :
Κυριακή 10-12-2017 : 9η αγωνιστική
ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ-ΑΧΑΪΚΗ
ΔΙΑΔΟΡΑΣ ΒΡΑΧΑΙΪΚΩΝ - ΠΣ. Η  ΚΑΛΑΜΑΤΑ  0-2 .-
ΑΣΤΕΡΑΣ ΒΛΑΧΙΩΤΗ-ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ
ΠΑΟ ΒΑΡΔΑΣ -ΛΕΟΝΙΔΙΟ   1-0 .-
ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟΣ-ΖΑΚΥΝΘΟΣ  1-0 .-^
ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ-ΠΑΛΛΙΞΟΥΡΙΑΚΟΣ  3-0 .-^

*** Για το ποδόσφαιρο U20  Super League 14η αγωνιστική :
Σάββατο 09-12-2017 :
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ-ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ   4-3 .- ^
ΑΕ ΛΑΡΙΣΣΑ-ΞΑΝΘΗ   0-3 .-^
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ Α. -ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ   3-1 .- ^
Κυριακή 10-12-2017 :
ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ-ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ    1-2  .-^
ΑΕΚ Α.-Α. Ο. ΚΕΡΚΥΡΑ  7-2 .- ^
ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  0-2 .-^
ΠΑΟΚ -ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  0-1 .-^
ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ -ΛΑΜΙΑ   1-1 .- ^
 
*** Στο ελληνικό ποδόσφαιρο Γυναικών SUPER LEAGUE  6η αγωνιστική :
Κυριακή 10-12-2017 :
Άρης Θεσσαλονίκης - ΟΦΗ  6-0 .-^
Τρίκαλα-ΑΕ. Λάρισσα
Φαίδων Άργους - Μεσσολόγγι
Βόλος 2004-Ατρόμητος Αθηνών  0-1 .-
Αμαζόνες Δράμας-ΠΑΟΚ
Ελπίδες Καρδίτσας 94-Οδυσσέας Γλυφάδας

***  Για την Α1  στο Ελληνικό μπάσκετ για την 8η  αγωνιστική :
Σάββατο 09-12-2017 :
ΡΕΘΥΜΝΟ-ΠΡΟΜΥΘΕΑΣ Πατρών  82-78 .-^
ΤΡΙΚΑΛΑ-ΚΥΜΗ   60-71 .- ^
ΚΟΡΟΙΒΟΣ Αμαλιάδας-ΠΑΟΚ Θεσσαλ.  89-91 .-^
ΛΑΥΡΙΟ-ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ  83-73 .-^
ΚΟΛΟΣΣΟΣ Ρόδου-Γ.Σ. ΛΑΡΙΣΣΑΣ/ΦΑΡΟΣ  94-74 .- ^
Κυριακή 10-12-2017 :
ΑΡΗΣ Θεσσαλ. -ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΑΕΚ Αθηνών-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Πειραιώς

 *** Για την Α1 στο Ελληνικό Γυναικείο  Μπάσκετ για την 8η αγωνιστική
Κυριακή 10-12-2017 :
ΠΡΩΤΕΑΣ Βούλας-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Πειραιώς
Α.Ο.ΔΑΦΝΗΣ Αγίου Δημητρίου-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Βόλου
ΠΑΝΑΘΛΗΤΙΚΟΣ Συκεών -ΕΣΠΕΡΙΔΕΣ Καλλιθέας
ΦΑΡΟΣ Κερατσινίου-ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης
ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΝΙΚΗ Λευκάδας
***  Για  την Α1 στο ελληνικό Βόλεϊ ανδρών για την 7η αγωνιστική :
Σάββατο 09-12-2017 :
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ -ΕΘΝΙΚΟΣ Πειραιώς  0-3 .- ^ σετ
ΕΘΝΙΚΟΣ Αλεξανδρούπολης-ΠΑΜΒΟΧΑΪΚΟΣ  2-3 .- ^
ΗΡΑΚΛΗΣ Θεσσαλονίκης-Α.Ο. ΚΗΦΙΣΣΙΑΣ  3-1 .- ^
ΗΡΑΚΛΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  0-3 .- ^
Κυριακή 10-12-2017 :
ΦΟΙΝΙΚΑΣ ΣΥΡΟΥ-ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης
ΝΙΚΗ Αιγινίου-ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ

*** Για την Α1 στο γυναικείο Βόλεϊ για την 9η  αγωνιστική :
Σάββατο 09-12-2017 :
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΑΙΑΣ Ευόσμου   3-0 .- ^ σετ
ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ Αξιού-ΑΡΗΣ Θεσσαλονίκης  3-0 .-^
Κυριακή 10-12-2017 :
ΚΟΡΙΝΘΟΣ-ΠΑΝΑΞΙΑΚΟΣ
ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ-Α.Ο. ΘΗΒΑΣ
Α.Ο.Φ.ΠΟΡΦΥΡΑΣ-ΗΡΑΚΛΗΣ Κηφισιάς
*** ΕΠΣ Μεσσηνίας
  Α΄ ΤΟΠΙΚΗ Σάββατο 09-12-2017
 ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ – ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛ.   1-6 .- ^
  ΑΟ ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ – ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΠΑΡ.  5-0 .- ^
***A1 KATHΓΟΡΙΑ
  ΑΝΑΛΗΨΗ – ΔΩΡΙΟ  3-1 .- ^
ΑΟ ΜΕΘΩΝΗΣ – ΑΕ ΑΒΙΑΣ   0-1 .- ^
  ΑΕ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ – ΧΩΡΑ     -
*** Β΄ ΤΟΠΙΚΗ
Τετάρτη 6-12-2017 :ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ-ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ Πλατύ  1-2 .- ^
Δευτέρα 04-12-2017 :
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ Καλαμάτας-Α.Σ. Δαναός Καλαμάτας  3-1 .- ^
Δόξα  Καλαμάτας -Παναθηναϊκός Καλαμάτας 1-0 .- ^
Σάββατο 09-12-2017 :
Διαγόρας Κοπανακίου – Κεραυνός Καλαμάτας   4-0 .- ^
Νέος Άρις – ΑΠΣ Άρις Καλαμάτας  3-3 .- ^
Παναθηναϊκός Καλαμάτας – Θύελλα Χαρακοπιού  1-2  .-
Δαναός – ΑΟ Πατίστα    -
ΑΣ Φυτειάς – ΑΟ Νέδουσα Αλαγονίας   -
***  Γ΄  ΤΟΠΙΚΗ
Δευτέρα 04-12-2017 :
Εθνικός Καλαμάτας -Α.Ο. Λεϊκων  1-1 .- ^
Σάββατο 09-12-2017 :
Α.Ο. ΧΑΤΖΗ-ΕΘΝΙΚΟΣ Καλαμάτας  -
ΑΠΟ Καλαμάτας Ικαρος - Ακαδημία Πάμισος Μεσσήνης  0-2  .- ^
ΠΑΟΚ Καλαμάτας -Α.Σ. Θύελλα Μερόπης 0-1  .- ^

***


~ Από τελευταίες αναρτήσεις ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017  :
 ~ ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:   Τρίτη  28 - Νοεμβρίου  2017  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/11/blog-post_28.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 29  Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....από το  2008  :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/11/arfara-news-29-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....από το  2008 :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/11/news-30-2017.html .-

~***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017 :
~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Παρασκευή 01  Δεκεμβρίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το  2008  .....
~  ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ  σε όλους μας  !!
: http://snsarfara.blogspot.com/2017/12/arfara-news-01-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Σάββατο  02 Δεκεμβρίου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....  από το  2008 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-02-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Κυριακή 03 Δεκεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το  2008  .... ~ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ Χριστουγέννων .... !!! από το Αρφαρά Καλαμάτας  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-03-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 04 Δεκεμβρίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από  το 2008 :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-04-2017.html .- 
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 05 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το 2008   : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/12/news-05-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 06  Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ... από το  2008 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-06-2017.html .-  
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το  2008  :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-07-2017.html .-
~* AΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  03 και 03 Δεκεμβρίου 2017 :
Αθλητική ανασκόπηση -επισκόπηση της εβδομάδας  που πέρασε  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/12/03-03-2017.html .- 
 ~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 08 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  .... από το  2008 :  http://snsarfara.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-08-2017.html .-
~*   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Σάββατο 09  Δεκεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το  2008 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-09-2017.html .-  
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ... από το  2008 :http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-10-2017.html .- 
~*
****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5942   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3799   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3792  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13. 553   βίντεο   .-  

The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview .-
 https://www.youtube.com/user/stamos01 .-
https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ ~



~* Ακολουθούν ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΙΣΩΠΟ ....:
Το πρόσωπο και ο μύθος
----------------------------------
Ο Αίσωπος είναι ο πρώτος γνωστός μυθοποιός, δηλαδή συγγραφέας μύθων, λαϊκών ιστοριών με αλληγορικό περιεχόμενο και ηθικοπλαστικό χαρακτήρα. Αν και πιθανόν ο γνωστότερος συγγραφέας της Αρχαιότητας, είναι κατά βάση μυθική μορφή. Η γέννηση, η καταγωγή και η ζωή του υπήρξαν, ήδη από την Κλασική περίοδο, αντικείμενο αντιφατικών πληροφοριών. Μάλιστα, έχει διατυπωθεί η άποψη ότι ο Αίσωπος, όπως ο Όμηρος και ο Ησίοδος, είναι περισσότερο η κατασκευή μιας εμβληματικής μορφής αντιπροσωπευτικής ενός αρχαϊκού λογοτεχνικού είδους, του μύθου, παρά ένας υπαρκτός συγγραφέας.
~ Έργα με θέμα τη δράση του θα πρέπει να κυκλοφορούσαν ήδη τον 6ο αι. π.Χ. Σημαντικότερη πηγή μας εντούτοις είναι ο Βίος του Αισώπου, ένα έργο που κατά τους περισσότερους μελετητές χρονολογείται στα τέλη του 1ου αι. π.Χ. ή στις αρχές του 1ου αι. μ.Χ. και πιθανόν συντάχθηκε στην Αλεξάνδρεια, το οποίο όμως περιέχει πολλά μυθιστορηματικά και φανταστικά στοιχεία, στα πρότυπα των μυθιστορηματικών βίων σπουδαίων ανδρών που παρήγε η εποχή αυτή. Μάλιστα, ορισμένοι από τους μύθους του Αισώπου έχουν ενταχθεί στη διήγηση.3 Ο Αριστοτέλης και οι μαθητές του ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα για τον Αίσωπο, κατέληξαν μάλιστα στο συμπέρασμα ότι ήταν Θράκας και όχι Φρύγας.
~ Όπως και στην περίπτωση του Ομήρου, αρκετές περιοχές της Μικράς Ασίας και του Αιγαίου έριζαν για την καταγωγή του: οι Σάρδεις, πρωτεύουσα της Λυδίας, η Σάμος, η Μεσημβρία, ελληνική αποικία στη Θράκη, και το Αμόριον ή το Κοττιαίον στη Φρυγία. Οι περισσότερες πάντως πηγές τον αναφέρουν ως Φρύγα ή Λυδό.
~ Ορισμένα στοιχεία από τη ζωή του συναντώνται στις περισσότερες εκδοχές της βιογραφίας του, όπως ότι γεννήθηκε πριν από το 620 π.Χ. Ο Αίσωπος ήταν διαβόητος για την ασχήμια του: είχε πολύ μεγάλο κεφάλι σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα, πλακουτσωτή μύτη, φουσκωτά χείλη, καμπουριασμένο σώμα και μεγάλη πεταχτή κοιλιά, χαρακτηριστικά που του απέδωσαν το όνομα Αίσωπος, δηλαδή Αιθίοπας. Μάλλον ήταν και κουτσός. Όπως αναφέρει ο ρήτορας Ιμέριος, δεν ήταν μόνο οι μύθοι του που προκαλούσαν το γέλιο, αλλά και η μορφή του, η φωνή και ο τρόπος ομιλίας του, που τον έκαναν πιο άσχημο και πιο γελοίο ακόμη και από τον ομηρικό Θερσίτη. Στον Αίσωπο λοιπόν αναγνωρίζει κανείς το αρχέτυπο του βασιλικού γελωτοποιού, με την αντισυμβατική συμπεριφορά, την κοφτερή γλώσσα και την ελευθεροστομία που φθάνει στα όρια της αυτογελοιοποίησης αλλά και της συγκαλυμμένης κοροϊδίας των κυρίων του. Οι μύθοι του δεν αποτελούν προϊόν διδακτικής λογοτεχνίας, αλλά επινοούνται ώστε να υποδείξουν έναν τρόπο δράσης σε μια συγκεκριμένη κατάσταση, σχετιζόμενη κυρίως με πολιτικά ή ρητορικά προβλήματα.4
~ Ο Αίσωπος ήταν δούλος, όχι από τη γέννησή του, αλλά μάλλον λόγω αιχμαλωσίας. Κύριός του παραδίδεται από το Βίο και τις περισσότερες πηγές ο φιλόσοφος Ξάνθος ο Σάμιος, αν και ο Ηρόδοτος, η παλιότερη πηγή μας, αναφέρεται στον Ιάδμονα το Σάμιο, εκδοχή που αποδεχόταν και ο Αριστοτέλης στη χαμένη σήμερα Σαμίων Πολιτεία του. Ύστερα κείμενα μιλούν και για τον Τίμαρχο τον Αθηναίο.5
Φωτογραφία του μυθικού Αισώπου ...

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΥΘΟΥΣ ΤΟΥ ΑΙΣΩΠΟΥ ...Μαθαίνω ... :
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
1.- Ο ΧΩΡΑΤΑΤΖΗΣ ΒΟΣΚΟΣ
Ένας βοσκός που ’βγαζε το κοπάδι του πιο έξω από κάποιο χωριό, έπαιζε το παρακάτω παιχνίδι: φώναζε τους χωριάτες σε βοήθεια λέγοντας πως λύκοι έπεσαν στα πρόβατα. Δυο φορές και τρεις την έπαθαν οι χωριάτες, έτρεξαν και γύρισαν πίσω γελασμένοι. Αλλά συνέβη μια φορά να πέσουν αληθινά λύκοι. Την ώρα που αποδεκάτιζαν το κοπάδι ο βοσκός φώναζε σε βοήθεια τους χωριάτες, αλλά εκείνοι, νομίζοντας πως κάνει τα αστεία του, δε νοιάστηκαν καθόλου. Κι έτσι ην έπαθε κι έχασε τα πρόβατά του.
** [Ο μύθος σημαίνει ότι οι ψευδολόγοι έχουν ως μόνο κέρδος το να μη γίνονται πιστευτοί και όταν λένε αλήθεια.]
 2.- Η ΧΕΛΩΝΑ ΚΑΙ Ο ΛΑΓΟΣ
Μια χελώνα κι ένας λαγός τσακώνονταν για το ποιος είναι πιο γρήγορος. Καθόρισαν λοιπόν την ώρα και το μέρος, και άρχισαν αγώνα δρόμου. Ο λαγός, όντας από τη φύση του γοργοπόδαρος, παραμέλησε τον αγώνα και έπεσε και κοιμήθηκε πλάι στο δρόμο. Η χελώνα, αντίθετα, ξέροντας πως είναι αργή, δε σταμάτησε καθόλου να τρέχει, κι έτσι ξεπέρασε το λαγό που κοιμόταν και κέρδισε το έπαθλο τη νίκης.
**  [Ο μύθος δηλώνει ότι συχνά η κοπιαστική προσπάθεια νικάει το φυσικό χάρισμα, όταν αυτός που το έχει δεν το καλλιεργεί.]
 3.-Ο ΑΓΡΙΟΣ ΓΑΪΔΑΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΛΥΚΟΣ
Ένας γάιδαρος, κουτσός από ένα αγκάθι που του είχε μπει, έσερνε το πόδι του πονώντας αφόρητα και δεν μπορούσε να περάσει το ποτάμι. Εκεί τον βρήκε -εύκολο θήραμα-ένας εύρωστος λύκος και ετοιμαζόταν να τον κατασπαράξει. Ο γάιδαρος τότε τον παρακάλεσε λέγοντας: «Απάλλαξέ με πρώτα από τον πόνο βγάζοντας το αγκάθι από το πόδι μου». Ο λύκος τράβηξε με τα δόντια του το αγκάθι. Και τότε ο γάιδαρος, ανακουφισμένος από τον πόνο του ποδιού του, τον κλότσησε και τον έριξε νεκρό. Μετά έτρεξε στο βουνό και σώθηκε.
**  [Ο μύθος μάς διδάσκει ότι, αν κάνουμε το καλό σε κακό άνθρωπο, αντί για ευχαριστώ θα μας το ξεπληρώσει με προσβολές.]
 4.-ΤΟ ΜΥΡΜΗΓΚΙ ΚΑΙ ΤΟ ΤΖΙΤΖΙΚΙ
Ένα χειμώνα τα μυρμήγκια στέγνωναν βρεμένο σιτάρι κι ένα τζιτζίκι πεινασμένο τους ζητούσε να φάει. Τότε του λένε τα μυρμήγκια: «Γιατί το καλοκαίρι δε μάζευες κι εσύ τροφή; » Κι αυτό λέει: «Δε καθόμουν, τραγουδούσα μελωδικά». Τα μυρμήγκια γέλασαν και λένε: «Αφού τραγουδούσες το καλοκαίρι, χόρεψε, λοιπόν, το χειμώνα».
**  [Ο μύθος σημαίνει πως δεν πρέπει να παραμελεί κανείς τίποτε, για να μη στενοχωρηθεί και κινδυνεύσει.]
~

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου