ΓΕΦΥΡΑ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ , ΡΙΟΥ - ΑΝΤΙΡΙΟΥ

ΓΕΦΥΡΑ  ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ , ΡΙΟΥ - ΑΝΤΙΡΙΟΥ

Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 2008  ...
~
Εκεί που υπάρχει σαρκική ανάπαυση, δεν μπορεί να κατοικήσει φόβος Θεού (Αβ. Ησαΐας).Γεροντικόν

~**Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS -2- Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το  2008  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-2-27-2017.html .-


 
 ~ 27 Σεπτεμβρίου
Αριστάρχου του Θεσσαλονικέως (†γ΄αι.), Ζήνωνος επισκόπου Λαοδικείας και Μάρκου επισκόπου Βύβλου. Μεγαλομάρτυρος Καλλιστράτου (†304). Μαρτύρων Επιχάριτος, Γαϊανής, Φιλήμονος επισκόπου και Φουρτουνιανού. Νεομάρτυρος Ακυλίνης της εν Ζαγκλιβερίω Χαλκιδικής (†1764). Οσίων Ιγνατίου(1) και Σαβατίου του Ρώσου.
(1) Ο όσιος Ιγνάτιος καταγόταν από την επαρχία Καππαδόκων. Από μικρός αφιερώθηκε στο Θεό, και πήγε στο Μοναστήρι του Βαθέος Ρυάκος (κοντά στα Μουδανιά της Μ. Ασίας). Εκεί διδάχτηκε την ασκητική ζωή. Ο Ιγνάτιος αφού καλλιέργησε τις υψηλότερες αρετές, χειροτονήθηκε ιερέας. Έγινε ηγούμενος της Μονής, και έφερε σ` αυτή μεγάλη πνευματική και υλική πρόοδο. Όταν κάποτε οι πολιτικοί άρχοντες θέλησαν να μεταχειριστούν τα χρήματα της Μονής, ο Ιγνάτιος με αποφασιστική στάση προστάτεψε την περιουσία της Μονής. Απεβίωσε στο δρόμο όταν επέστρεφε από την Κωνσταντινούπολη. Το λείψανό του μετά ένα χρόνο ανακομίστηκε στη Μονή, για την οποία είχε μοχθήσει.~

Σήμερα 27/09/2017 εορτάζουν:

Άγιος Καλλίστρατος και οι μαζί μ' αυτόν Σαράντα εννέα Μάρτυρες, Άγιοι Μάρκος, Αρίσταρχος και Ζήνων οι Απόστολοι από τους Εβδομήκοντα, Αγία Ακυλίνα
 
 ~ Ο Άγιος Αρίσταρχος, είχε τη μεγάλη τιμή να χρηματίσει συνεργάτης του Απόστολου Παύλου, (προς Φιλήμ. α’, 23) και συναιχμάλωτός του (Κολοσσ. δ’, 10). Κατόπιν διέπρεψε και σαν επίσκοπος Απαμείας στη Συρία.
Ο Μάρκος (ο και Ιωάννης), που δεν είναι βέβαια ο Ευαγγελιστής, χειροτονήθηκε επίσκοπος Βύβλου και έδρασε αποστολικά. Όπως μάλιστα του Πέτρου (Πράξ. ε’, 15), έτσι και αυτού η σκιά μόνη όταν έπεφτε στους ασθενείς τους θεράπευε.
Ο Ζήνων, είναι ο ίδιος με τον νομικό Ζηνά, που σα γνήσιος και ευδόκιμος εργάτης του Ευαγγελίου, βοήθησε γι' αυτό και στην Κρήτη μαζί με τον Απολλώ. Γι' αυτό και ο Απόστολος Παύλος τόσο συγκινητικά και φιλόστοργα συνιστά στον Τίτο, να τους φροντίσει τόσο πολύ, ώστε να μη τους λείψει τίποτα (Τίτ. γ’. 13). Ο Ζήνων, διέπρεψε και σαν επίσκοπος Διοσπόλεως.
Σημείωση: Η μνήμη του Αγίου Αρίσταρχου επαναλαμβάνεται στις 14 Απριλίου
Ἦχος γ’. Τὴν ὡραιότητα.
Τῷ θείῳ Πνεύματι, περιφραξάμενος, Μάρτυς Καλλίστρατε, λαμπρῶς ἠρίστευσας, καταβολῶν τὸν δυσμενῆ, σοφία τῶν σῶν ἀγώνων ὅθεν καὶ προσήγαγες, τῷ Χριστῷ ὡς θυμίαμα, δῆμον παναοίδιμον, Ἀθλητῶν πιστευσάντων σοί, μεθ' ὧν ὑπὲρ ἠμῶν ἐκδυσώπει, τῶν εὐφημούντων σὲ ἐν ὕμνοις.
 ~ Απολυτίκιο Αγ. Καλλιστράτου - 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ : https://youtu.be/VgAE4WlqiaA  .-
~

Μνήμη των Δικαίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης

Μνήμη των Δικαίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και....
 
Γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου

Γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου
 
Κατάθεση Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου

Κατάθεση Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου
 
Άγιος Ανδρέας ο Στρατηλάτης και οι δύο χιλιάδες πεντακόσιοι ενενήντα τρεις Μάρτυρες, που μαρτύρησαν μαζί μ' αυτόν

Άγιος Ανδρέας ο Στρατηλάτης και οι δύο χ....
 
Άγιος Σταμάτιος από τον Βόλο

Άγιος Σταμάτιος από τον Βόλο
 
Κοίμησις της Θεοτόκου

Κοίμησις της Θεοτόκου
 
Όσιος Σέριδος ηγούμενος της Μονής στη Γάζα

Όσιος Σέριδος ηγούμενος της Μονής στη Γάζα
 
Αγία Ειρήνη η βασιλίσσα, της διά του αγίου και αγγελικού σχήματος μετονομασθείσης Ξένης Mοναχής

Αγία Ειρήνη η βασιλίσσα, της διά του αγί....
 
Άγιος Μύρων

Άγιος Μύρων
 
Άγιος Αιμιλιανός ο Ομολογητής, επίσκοπος Κυζίκου

Άγιος Αιμιλιανός ο Ομολογητής, επίσκοπος....
~

***  EKTAKTO! Oι Anonymous διέρρευσαν έγγραφα της Τράπεζας της Ελλάδος... 
 
~ Πραγματοποίησαν τις απειλές του οι Anonymous Greece  και διέρρευσαν έγραφα της Τράπεζας της Ελλάδος.
Με ανάρτηση τους στο facebook, οι  Anonymous τόνισαν ότι η διαρροή από την τράπεζα της Ελλάδας άρχισε και παραθέτουν το σχετικό λίνκ.
Μάλιστα, προειδοποιούν ότι θα «ακολουθήσουν πολλά».


***  Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΗΘΕΙΑ για την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ! Δεν το λένε...
 
~ Η οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα έχει οδηγήσει, αναπόφευκτα, και στην κοινωνική κρίση. Η αγοραστική δύναμη της χώρας μας, το ποσό δηλαδή που ξοδεύουν οι πολίτες για τις αγορές τους, είναι από τα χαμηλότερα της Ευρώπης και όχι αδικαιολόγητα.
Όπως βλέπεται στο παρακάτω γράφημα, από το 2012 και μετά , η αγοραστική δύναμη των  Ελλάδας σημειώνει ραγδαία μείωση. Αυτό οφείλεται στις περικοπές μισθών σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών σε προϊόντα ή υπηρεσίες, που δεν επιτρέπουν στους πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να ρίξουν χρήμα στην αγορά.
Από το 2014 και μετά παρατηρείται μια αμελητέα αύξηση, η οποία όμως δεν μπορεί με τίποτα να συγκριθεί με τα επίπεδα προ κρίσης.

Όπως σας αναφέραμε, η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τη μέση στη λίστα με την αγοραστική ικανότητα των χωρών της Ευρώπης. Από το γράφημα γίνεται αντιληπτό ότι όχι μόνο η χώρα μας δεν αναπτύσσεται, αλλά και όλες οι υπόλοιπες χώρες βελτιώνονται.

Και εδώ τίθονται τα ερωτήματα; Πως θα αναπτυχθεί η αγοραστική δύναμη μιας χώρας, όταν οι μισθοί μειώνονται αλλά οι τιμές παραμένουν ίδιες; Και επιπλέον, πώς θα βελτιωθεί η οικονομία της χώρας, θα κινηθεί το χρήμα, αν υπάρχουν υψηλά ποσοστά ανεργίας;
Το γράφημα που παρουσιάζει την ανεργία στην Ευρώπη, δίνει τις απαντήσεις.


***  Συντονιστείτε! Ο Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ κάτι ετοιμάζει... 
~ Για όλους και για όλα θα μιλήσει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ στην εκπομπή του Γιάννη Παπαγιάννη, “Kontra news”, στο κανάλι Kontra, την Τετάρτη 27/09, στις 8 το βράδυ.
Ο Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ θα σχολιάσει την τρέχουσα οικονομική και πολιτική επικαιρότητα και θα μιλήσει για ζητήματα που κάθε Έλληνας πολίτης πρέπει να γνωρίζει.
Επιπλέον, ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ θα εμφανιστεί στην τηλεοπτική εκπομπή του Γιώργου Αυτιά, στην τηλεόραση του Σκάι, το πρωί της Κυριακής 30 Σεπτεμβρίου.
Συντονιστείτε και ενημερωθείτε σωστά.

*** Είδηση ΣΟΚ για τον υπουργό Υγείας! ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
 
~ Για τις βασικότερες ενστάσεις της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος και της ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ στο νομοσχέδιο που έδωσε σε διαβούλευση ο υπουργός Υγείας, μίλησαν στο iatropedia οι κ.κ. Δημήτρης Σκουτέλης και Αριστείδης Δάγλας.
Όπως είπαν, πρώτη ένσταση είναι «η βίαιη, ωμή και απροκάλυπτη προσπάθεια αναβολής των ήδη προκηρυγμένων εκλογών της ΕΝΕ, προκειμένου να αλλοιώσει το εκλογικό σώμα και να χειραγωγήσει τη βούληση των 38.000 νοσηλευτών μας».
Η αποκαλυπτική συνέχεια εδώ.

*** ΕΝΤΕΛΩΣ "ΤΥΧΑΙΟ"!  Πρόεδρος στο ΤΑΙΠΕΔ πρώην υπάλληλος του Λάτση;..  
~ Η σημερινή πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου, είναι πρώην υπάλληλος του Λάτση, υποστηρίζει σε δημοσίευμα της στο Διαδίκτυο η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση στο Υπουργείο Πολιτισμού (eakyppo.wordpress.com).
Στο δημοσίευμα αναφέρονται τα εξής:
"Η Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου έχει διατελέσει υπάλληλος της Lamda Development. Σήμερα είναι πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ και από τη θέση της ενορχηστρώνει την προσπάθεια να προχωρήσει η επένδυση του πρώην αφεντικού της με καταπάτηση της αρχαιολογικής νομοθεσίας. Πρόκειται για το φαινόμενο που ονομάζεται «περιστρεφόμενες πόρτες«: ένα στέλεχος του ιδιωτικού τομέα περνά σε μια θέση του δημοσίου και, αφού επιτελέσει το ρόλο του, γυρνά πάλι στην θέση του στον ιδιωτικό τομέα. Για μαντέψτε: ποιανού τα συμφέροντα εξυπηρετεί από τη δημόσια θέση που καταλαμβάνει;
Και το ερώτημα που προκύπτει: για ποιανού τα συμφέροντα δουλεύει το (δημόσιο, κατά τα άλλα) ΤΑΙΠΕΔ και η Πρόεδρός του;
Πολλά «γιατί» είχαν μαζευτεί στην περίπτωση της επένδυσης στο Ελληνικό.
Γιατί η Lamda Development, ενώ γνωρίζει από το 2012 (όταν κατατέθηκε εγγράφως πλήρης έκθεση τεκμηρίωσης) τις αρχαιότητες στο Ελληνικό, παριστάνει την ανίδεη;
Γιατί οι μηχανικοί της Lamda Development δεν προσαρμόζουν τη μελέτη τους στην ύπαρξη των γνωστών αρχαιοτήτων;
Γιατί πολεοδομούν τη χερσόνησο του Αγίου Κοσμά, που είναι γνωστό ότι έχει σημαντικές αρχαιότητες και μάλιστα κηρυγμένες;
Γιατί σχεδιάζουν να χτίσουν μια ολόκληρη γειτονιά στον λόφο Χασάνι, όπου γνωρίζουν πως έχουν εντοπιστεί αρχαιότητες που μαρτυρούν διαχρονική κατοίκηση από τα προϊστορικά έως τα μεταβυζαντινά χρόνια;
Γιατί δεν τους νοιάζει να συνεννοηθούν με την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων, όπως κάνει κάθε λογικός μηχανικός, για να μην πέσουν πάνω σε αρχαιότητες; Και μιλάμε για μια έκταση 6.000 στρεμμάτων, όχι για κάνα οικοπεδάκι που δεν έχει χώρο…
Γιατί η Lamda Development δεν εμφανίζεται καν να υπερασπιστεί τις θέσεις της στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, αλλά αισθάνεται τόση «σιγουριά» ότι θα εκπροσωπήσει επάξια τα συμφέροντά της το ΤΑΙΠΕΔ;
Τα περίπλοκα ερωτήματα έχουν απλές απαντήσεις
 Τόσο απλές όσο αυτές οι δυο εικόνες που βλέπετε εδώ: Πρόκειται για το βιογραφικό της Λίλας Τσιτσογιαννοπούλου, της σημερινής προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, όπως η ίδια το έχει αναρτήσει στο Linkedin.


Η Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου ξεκίνησε να εργάζεται για το ΤΑΙΠΕΔ ως εντεταλμένη σύμβουλος το 2015, ενώ ανέλαβε την θέση της Προέδρου όταν ο Σ. Πιτσιόρλας εγκατέλειψε το ΤΑΙΠΕΔ για τη θέση του υφυπουργού Οικονομίας. Προφανώς η μακρά της θητεία στο real estate και οι γνωριμίες της στον χώρο έπαιξαν τον ρόλο τους στο να αναλάβει την θέση. Τι κι αν πρόκειται για δημόσια περιουσία; Το ΤΑΙΠΕΔ την αντιμετωπίζει σαν οποιοδήποτε ακίνητο προς πώληση!
Μέσα σε αυτή τη μακρά θητεία της, βέβαια, εργάστηκε επί 5 χρόνια και για την εταιρεία Lamda Development, του ομίλου Λάτση, την εταιρεία που σήμερα προτείνει την «επένδυση» του Ελληνικού. Δεν ξέρουμε τι ρόλο έπαιξε η προϋπηρεσία της στον όμιλο Λάτση για να καταλάβει θέση στο ΤΑΙΠΕΔ, ακριβώς τη στιγμή που το ΤΑΙΠΕΔ θα διαχειριζόταν το ξεπούλημα του Ελληνικού. Δεν ξέρουμε και ποιες ήταν οι σχέσεις της κ. Τσιτσογιαννοπούλου με το πρώην αφεντικό της μετά το 2006. Κάτι παραπάνω θα ξέρει ο όμιλος Λάτση για να έχει αφήσει την κ. Τσιτσογιαννοπούλου να «καθαρίσει» για πάρτη του…
Ξέρουμε όμως ότι το λογικό θα ήταν η ιδιότητά της ως πρώην υπαλλήλου του Λάτση να ειχε λειτουργήσει ως «ασυμβίβαστο» για μια τέτοια θέση. Κι αυτό αποδεικνύεται με τις τωρινές ενέργειες του ΤΑΙΠΕΔ, που εξυπηρετούν τα συμφέροντα του Λάτση και όχι του δημοσίου!
Και βέβαια, η κ. Τσιτσογιαννοπούλου δούλευε ως σύμβουλος ανάπτυξης στη Lamda Development σε μια όχι και τόσο «αθώα» συγκυρία: το 2001-2006 ήταν ακριβώς η περίοδος πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όταν ο όμιλος Λάτση κατάφερε να χτίσει το The Mall Αthens στο Μαρούσι, αυτό που και με τη βούλα του Συμβουλίου της Επικρατείας, αποτέλεσε και αποτελεί το μεγαλύτερο αυθαίρετο της Ευρώπης!
 Το Mall και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Η ιστορία του κτιρίου που έχει χαρακτηριστεί «το μεγαθήριο της παρανομίας» πηγαίνει αρκετά πίσω, όμως από το 2001 ξεκινούν οι «ειδικοί νόμοι» με «ειδικές διατάξεις» που θεσπίζονται για να κατασκευαστεί το συγκεκριμένο αυθαίρετο.
Το 2001, επί πρωθυπουργίας Κ. Σημίτη, (και τότε που ξεκίνησε η κ. Τσιτσογιαννοπούλου να δουλεύει για τη Lamda) ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης συντάσσει το νόμο 2947/2001 (περί Ολυμπιακής Φιλοξενίας), που προβλέπει στο Χωριό Τύπου τη λειτουργία «χώρου υποδοχής πολεοδομικού κέντρου», αλλάζοντας έτσι τη χρήση γης που ήταν αμιγούς κατοικίας. Όμως, το 2003 η Ολομέλεια του ΣτΕ αποφαίνεται ομόφωνα ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός, διότι επιβαρύνει ανεπανόρθωτα το οικιστικό περιβάλλον.
Όμως οι πρόθυμοι πολιτικοί υπήρχαν, για να προχωρήσει η βούληση του Λάτση. O τότε υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος (επί θητείας Γ.Γ. της Λ. Μενδώνη), ενώ αρχικά δήλωσε «θα συμμορφωθούμε», λίγους μήνες αργότερα, έφερε τον νόμο 3207/2003 περί «Ολυμπιακής Προετοιμασίας», με τον οποίο επέτρεψε το χτίσιμο 121.000 τ.μ. στο «Χωριό» (Mall + κατοικίες), εντάσσοντάς τα μάλιστα στο κάδρο των… ολυμπιακών εγκαταστάσεων (το Mall εγκαινιάστηκε το 2005, μετά το τέλος των Ολυμπιακών αγώνων, αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα…). Το χειρότερο που έκανε όμως, ο «δαιμόνιος» συνταγματολόγος ήταν το εξής: Προκειμένου να παρακάμψει το «πρόβλημα» με την αντισυνταγματικότητα του Mall, επινόησε την εξής… φόρμουλα: ο νόμος «επέχει θέση» οικοδομικής αδείας, ούτως ώστε να μην χρειαστει να εκδοθεί κανονική οικοδομικη άδεια και να μην μπορεί να γίνει προσφυγή στο ΣτΕ!
Να γιατί η Lamda Development είναι κάπως… κακομαθημένη: έχει συνηθίσει να της κάνουν τα χατίρια οι Υπουργοί, ανάμεσά τους και αυτοί του Πολιτισμού…
 Από το Mall στο Ελληνικό: παρανομώ και δεν πληρώνω!

Για την ιστορία να πούμε ότι το 2014 η Ολομέλεια του ΣτΕ, με την απόφαση 376/2014, εξέτασε κατά πόσο ο επίμαχος νόμος συμμορφώθηκε προς τις επιταγές που θέτει το άρθρο 24 του Συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος. Και εδώ διαπίστωσε ότι η οικοδομική άδεια για την κατασκευή του Mall ήταν άκυρη, διότι δεν ακολουθήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες! Συγκεκριμένα: δεν υπήρχε προβλεπόμενη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, οι πολεοδομικές ρυθμίσεις έγιναν με μελέτη που δεν ήταν επαρκώς αιτιολογημένη, ενώ το άρθρο 6 του νόμου 3207/2003 (η «ρύθμιση Βενιζέλου») που προέβλεπε υπερδιπλάσιο του επιτρεπομένου συντελεστή δόμησης ήταν σε αντίθεση με το άρθρο 24 του Συντάγματος. Αυτά προς γνώσιν και συμμόρφωσιν για όσους θέλουν να βάλουν τις υπογραφές τους σε παρανομίες – οι οποίες αυτή τη φορά, όμως, θα κριθούν πολύ νωρίτερα στο ΣτΕ…
Βέβαια, επειδή ο όμιλος Λάτση φαίνεται πως δεν θέλει να πληρώνει ούτε δεκάρα τσακιστή, με μια καινούργια αλχημεία, το καλοκαίρι του 2014 η «Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων» έκρινε πως το τεράστιο εμπορικό κέντρο, ήδη κριθέν σαν παράνομο και αυθαίρετο, μπορούσε να ενταχθεί εκ των υστέρων στις… fast track μελλοντικές(!) στρατηγικές επενδύσεις.
Η στρατηγική της Lamda είναι σαφής: στην περίπτωση του Mall επέδειξε αξιοζήλευτη επιμονή επί 13 χρόνια στην παρανομία, αγνοώντας όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τους νόμους του ελληνικού κράτους, μέχρι που ήρθε η δικαίωση της, με «ειδικές ρυθμίσεις» επί «ειδικών ρυθμίσεων» από το πρόθυμο πολιτικό προσωπικό της χώρας…
Αυτά θέλει να επαναλάβει η Lamda και με τη σημερινή κυβέρνηση στην υπόθεση του Ελληνικού; Σε αυτήν την «εμπειρία» βασίζεται η κ. Τσιτσογιαννοπούλου και οι συνεργάτες της στο ΤΑΙΠΕΔ για να προχωρήσουν την υπόθεση παρακάμπτοντας τους νόμους; Σε αυτήν την κατεύθυνση «συμβουλεύουν» την Λ. Κονιόρδου οι κάθε λογής «νομικοί σύμβουλοι» και παρατρεχάμενοι του 5ου ορόφου της Μπουμπουλίνας; Αυτή η αλαζονεία πως μπορούν να κάνουν τα πάντα ατιμώρητοι τους οδηγεί σε «λύσεις» όπως το Μνημόνιο – έκτρωμα που υπέγραψε αναρμοδίως η κ. Κονιόρδου για τις αρχαιότητες της περιοχής του Ελληνικού
Τελικά μιλάμε για κάποια επένδυση ή πρόκειται να επαναληφθεί το «πάρτυ» των Ολυμπιακών έργων, το οποίο ακόμη το πληρώνουμε; «Γίνονται κατασκευές», μας έλεγαν και τότε, «θα βρείτε δουλειές», «θα έρθει η ανάπτυξη». Ό,τι ακριβώς λένε και τώρα. Να θυμίσουμε τι συνέβη; Ποιος κέρδισε και ποιοι χάσαμε από εκείνα τα «πάρτυ»;
Και τελευταίο ερώτημα: ποιοι είναι, τι μισθούς παίρνουν και τι συμφέροντα έχουν όλοι αυτοί που σήμερα κατηγορούν τους αρχαιολόγους και άλλους υπαλλήλους του ΥΠΠΟΑ ότι είναι «συντεχνίες» επειδή υπερασπίζονται τις αρχαιότητες και τις νόμιμες διαδικασίες; Η υπόθεση θα έχει συνέχεια…".
 Πηγή :https://eakyppo.wordpress.com

*** ΕΚΤΑΚΤΗ είδηση για Καμμένο! ΕΞΑΛΛΟΙ οι ψηφοφόροι των ΑΝΕΛ...
 
~ Φαίνεται πως ο ‘γάμος’ μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ κι ΑΝ.ΕΛ θα επιβιώσει καθώς τα ανταλλάγματα δόθηκαν και η ειρήνη επικρατεί ξανά στο Μέγαρο Μαξίμου. Πιο συγκεκριμένα.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων θα στηρίξει το νομοσχέδιο που εισάγεται σήμερα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για συζήτηση και το οποίο δίνει την δυνατότητα αλλαγής φύλου με μια απλή δήλωση.
Παράλληλα, σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ οι ΑΝΕΛ θα στηρίξουν και τη νέα ρύθμιση για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» όταν αυτή επανακατατεθεί στην Βουλή.
Φαίνεται πως αυτό είναι το ‘ευχαριστώ’ του κου Καμμένου στη χθεσινή στήριξη του Πρωθυπουργού κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την εξεταστική. Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την υπόθεση «δήθεν σκάνδαλο» και υποστήριξε πως ο κ. Καμμένος «έπραξε τα δέοντα».
Όλα καλά, όλα ανθηρά λοιπόν…

*** Το κράτος του Καποδίστρια! Η απολυταρχία της εποχής και το κράτος-έθνος...  
~ Του Γιώργου Κοντογιώργη, πρώην Πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου,
 Το "κράτος" του Καποδίστρια. Μια συγκριτική αποτίμηση σε σχέση με την απολυταρχία της εποχής και το κράτος έθνος[1]
1. Η προσέγγιση του "κράτους" του Ιωάννη Καποδίστρια εγείρει σειρά προκαταρκτικών ζητημάτων τα οποία χρήζουν διευκρίνισης. Πρώτον, ως προς την έννοια "κράτος" και, γενικότερα, ως προς τις έννοιες που συμπλέκονται με αυτό, όπως του πολιτικού συστήματος, της δικαιοσύνης κλπ. Δεύτερον, ως προς το περιεχόμενο δύο θεμελιωδών συνιστωσών του "κράτους" του Κυβερνήτη: του προσωρινού, το οποίο εγκαθίδρυσε προκειμένου να διαχειρισθεί τη μετάβαση στην ανεξαρτησία και να δυνηθεί να οργανώσει τι θεσμικές του παραμέτρους, και της θεμέλιας πολιτειακής του ιδέας. Τρίτον, ως προς το μέτρο της κρίσεως, με το οποίo θα αξιολογηθεί και θα ταξινομηθεί το "κράτος" του Καποδίστρια στη γνωσιολογία των πολιτειών.
Η διευκρίνιση των εννοιών που συνάπτονται με το "κράτος" είναι αναγκαία καθόσον η νεοτερική κοινωνική επιστήμη εμφανίζει μια εντυπωσιακή, ευεξήγητη όμως γνωσιολογική υστέρηση, η οποία συνάδει με το πρώιμο ανθρωποκεντρικό στάδιο, που διέρχεται ο κόσμος μας. Υστέρηση, η οποία δημιουργεί μια άνευ προηγουμένου σύγχυση, με σημαίνουσες επιπτώσεις στην αντίληψη του παρελθόντος, στην σήμανση του παρόντος και, περαιτέρω, στην προβληματική της επίλυσης των βιούμενων προβλημάτων ή της πρόσληψης του μέλλοντος.
Η έννοια του κράτους στη νεοτερική "επιστήμη" ενθυλακώνει ως φύσει ταυτόσημα, δηλαδή ως οργανικές συνιστώσες του, απολύτως διαφορετικά φαινόμενα, όπως το πολιτικό σύστημα, η δικαιοσύνη, η δημόσια διοίκηση, τα σώματα ασφαλείας και άμυνας κλπ. Εντούτοις, η προσέγγιση αυτή, είναι ορθή, στο μέτρο που απλώς ορίζει τις σημερινές πρωτο-ανθρωποκεντρικές πραγματικότητες ή, επίσης, εκείνες της δεσποτείας που προηγήθηκε.
Για την κοσμοσυστημική γνωσιολογία, η οποία εγγράφει τη μικρή ιστορία στην καθολική προοπτική της εξέλιξης, το κράτος είναι η πολιτική επικράτεια της θεμελιώδους κοινωνίας, η οποία συγκροτείται ως αυτόνομη, δηλαδή ως ελεύθερη οντότητα[2]. Όλα τα λοιπά φαινόμενα, που η νεοτερικότητα τα εγκλείει ως φύσει συστατικά γνωρίσματα του κράτους, δεν αποτελούν παρά "εκδηλώσεις" τους που συνέχονται με τη δομή, με τον τρόπο της συγκρότησης της θεμελιώδους κοινωνίας, και συγκεκριμένα με το κοσμοσυστημικόν είδος (ανθρωποκεντρικό ή δεσποτικό) και την φάση την οποία διέρχεται μια εποχή ή μια κοινωνία στο πλαίσιο μιας ορισμένης κοσμοσυστημικής τάξης.
Το κεντρικό ερώτημα είναι εάν η θεμελιώδης κοινωνία συγκροτείται ως υποκείμενο ιδιοκτησίας ή ανθρωποκεντρικά, δηλαδή υπό το πρίσμα της ελευθερίας των μελών της. Και, στην τελευταία περίπτωση, εάν εκλαμβάνεται ως ιδιώτης ή ως θεσμικός συντελεστής της πολιτείας της. Στην περίπτωση της δεσποτείας, αλλά για διαφορετικούς λόγους και στην πρώιμη φάση του ανθρωποκεντρικού κοσμοσυστήματος, η θέσμιση της κοινωνίας, δηλαδή το οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό σύστημα που αποδίδει η έννοια της πολιτείας, περιέρχεται σε έναν ή σε πλείονες τρίτους. Οπότε η κοινωνία ανήκει κατ'ιδιοκτησίαν ή αφήνεται να κυβερνάται από τον κάτοχο/νομέα ή εντεταλμένον του συστήματος. Αυτό συμβαίνει για παράδειγμα στη νεότερη και στη σύγχρονη εποχή, στα πεδία της οικονομίας, της δικαιοσύνης, της πολιτικής κλπ. Το μεν σύστημα της οικονομίας ανήκει αναλόγως είτε σε ιδιώτη τινά είτε στο κράτος, το δε πολιτικό σύστημα (η δικαιοσύνη κλπ) εξ ολοκλήρου στο κράτος. Το γεγονός ότι το υπό στενή έννοια πολιτικό προσωπικό νομιμοποιείται στη θέση του από το σώμα της κοινωνίας των πολιτών δεν αναιρεί την ανθρωποκεντρική ουσία της επισήμανσης. Στην περίπτωση αυτή, το πολιτικό σύστημα (και όλοι οι συνάδοντες με την πολιτεία θεσμοί) ενσαρκώνονται αδιαφοροποίητα, δηλαδή ταυτίζονται με το λεγόμενο νομικό πλάσμα του "κράτους". Οπότε και η πολιτική (ως φαινόμενο) εξισώνεται με την εξουσία (ως τρόπο δόμησης).
Εν προκειμένω, όταν αναφερόμαστε συμβατικά στο "κράτος" του Καποδίστρια εννοούμε καταρχήν την πολιτεία δυνάμει της οποίας συγκροτείται η επικράτεια της νεοελληνικής κοινωνίας, στο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.
Το προκριματικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι εάν το σύστημα αυτό ανάγεται στον ιστορικό βίο του ελληνισμού, συμπεριλαμβανομένης και της τουρκοκρατίας, ή εμπνέεται από τις δυτικοευρωπαϊκές πραγματικότητες που ανάγονται στη δυναμική της αναγέννησης. Η απάντηση, που σπεύδουμε να προκαταλάβουμε, για λόγους χρόνου, είναι ότι επί Καποδίστρια, ακόμη, η συγκρότηση του ελληνικού κόσμου παραμένει στο σύνολό της ανθρωποκεντρική και, μάλιστα, θεσμικά δομημένη σε εταιρικές και όχι δεσποτικές βάσεις. Η κοινωνία, η πολιτική, η εκκλησία, η οικονομία, όλα, είναι εταιρικά δομημένα. Στο πεδίο της οικονομίας, για παράδειγμα, το υποσύστημα δομείται εταιρικώ τω τρόπω ή, οσάκις παρεμβάλλεται το κεφάλαιο, η σχέση εργασίας και ιδιοκτησίας συγκροτείται εταιρικά[3].
Έχοντας επιλέξει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας ειδικότερα στο πολιτικό σύστημα, καλούμαστε εντούτοις να παρακάμψουμε το καθολικό για την ελληνική οικουμένη φαινόμενο της εταιρικής κοινωνίας, το οποίο άλλωστε διαπραγματευόμαστε αλλού διεξοδικά.
Το πολιτικό σύστημα, στο οποίο ανάγεται το παρελθόν του ελληνικού κόσμου που οδήγησε στην Επανάσταση, είναι ακριβώς εταιρικά δομημένο. Αποδίδεται γενικώς με την έννοια της κοσμόπολης, της ανθρωποκεντρικής πολιτείας, η οποία με θεμέλιο την κοινωνία της πόλης/κοινού και εναρμονιστική συνιστώσα τη μητρόπολη, συνθέτει το κράτος της οικουμένης[4]. Το κράτος αυτό τοποθετείται στον αντίποδα της κρατικής δεσποτείας, επομένως και του νεότερου απολυταρχικού κράτους, αλλά και του κράτους (έθνους) που το ακολούθησε. Το μεν αντιστοιχεί στην μετα-κρατοκεντρική/οικουμενική φάση του ανθρωποκεντρικού κοσμοσυστήματος, τα δε στην φάση της πρωτο-ανθρωποκεντρικής και, συνακόλουθα, κρατοκεντρικής μετάβασης.
Με άλλα λόγια, η οικουμενική κοσμόπολη δεν είναι αυτοκρατορία, δεν είναι απολυταρχία/κρατική δεσποτεία, δεν είναι οπωσδήποτε κράτος έθνος. Η δυτικο-ευρωπαϊκή κρατική δεσποτεία, ταξινομείται καταρχήν στην ίδια κατηγορία με την λεγόμενη "ασιατική" δεσποτεία, ανήκει δηλαδή στην ανώτερη φάση του δεσποτικού κοσμοσυστήματος. Διαφέρει όμως από αυτήν στο μέτρο που εμφανίζει έναν μεταβατικό χαρακτήρα, που αποτέλεσε εντέλει τη γέφυρα για την επάνοδο του δυτικο-ευρωπαϊκού κόσμου στον πρώιμο ανθρωποκεντρισμό, που εκφράζει το κράτος έθνος. Όντως, τόσο η κρατική δεσποτεία όσο και το κράτος έθνος που την ακολούθησε, υπήρξαν το αποτέλεσμα της μετακένωσης από τον ελληνικό βυζαντινό και μεταβυζαντινό κόσμο στην Εσπερία των ανθρωποκεντρικών παραμέτρων (της πόλης, του εταιρικού συστήματος, της χρηματιστικής οικονομίας κλπ). Κατά τούτο, οι εφαρμογές τους διαφοροποιήθηκαν, εναρμονίσθηκαν δηλαδή με το περιβάλλον της.
Η συγκριτική ανάκληση του ελληνικού παρελθόντος καθίσταται αναγκαία διότι το παράδειγμά του αποτελούσε, έως τη συντριπτική ήττα του ελληνισμού στην Επανάσταση, την μια εκ των δύο οδών για τη μετάβαση στη μεγάλη κλίμακα του ανθρωποκεντρικού κοσμοσυστήματος, στη νεότερη εποχή. Το πρόταγμα του Ρήγα[5] είναι εξόχως χαρακτηριστικό και προσφέρεται για προβληματισμό προκειμένου να γίνει κατανοητή η πολιτική διαχείριση του επαναστατικού αγώνα, του πολιτειακού του εγχειρήματος, αλλά και του κράτους του Καποδίστρια.
Με γνώμονα τα ανωτέρω καλούμαστε εκ προοιμίου να ταξινομήσουμε το κράτος/πολιτικό σύστημα του Καποδίστρια ως μια σύνθεση των θεμελίων συνιστωσών της ελληνικής κοσμοπολιτειακής οικουμένης, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις που επέβαλε η δυναμική της μετάβασης στη μεγάλη κοσμοσυστημική κλίμακα, που ευρίσκετο σε εξέλιξη. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν προσιδιάζει στις δεσποτικές και πρωτο-ανθρωποκεντρικές εμπειρίες του εν αγωνία και αγώνα ευρισκόμενου εισέτι ευρωπαϊκού κόσμου να υποστασιοποιηθεί ανθρωποκεντρικά με πρόσημο την απλή ατομική ελευθερία. Εξού και η αντίθεση μεταξύ του κράτους που ενσαρκώνει δίκην ιδιοκτησίας το πολιτικό σύστημα (και το σύνολο των συναδόντων με αυτό θεσμών, όπως της δικαιοσύνης) και του εταιρικού κράτους, στο οποίο η κοινωνία κατέχει μια θέση συστατικού εταίρου της σύνολης πολιτείας, θα αποτελέσει τη δαμόκλεια σπάθη που θα επικρέμαται ως διακύβευμα για το νέο ελληνικό κρατικό μόρφωμα.           Όπως θα διαπιστώσουμε ευθύς αμέσως ο Καποδίστριας δοκίμασε, κατά τη μεταβατική περίοδο της προσωρινής διακυβέρνησης, να συνδυάσει το σύστημα των κοινών/της πόλης, με μια κεντρική κυβέρνηση, η οποία συνεκτιμούσε την καθολική βούληση της κοινωνίας των πολιτών. Στο πεδίο των κοινών, με πρόσημο την θέσμισή της σε δήμο, στο σύνολο κράτος στη βάση μιας διαρκούς συνάντησης του κυβερνήτη με την βούλησή της. Όπως όμως προκύπτει από την "πολιτεία" του Κυβερνήτη στην Ιόνια Πολιτεία, στην Ελλάδα και, οπωσδήποτε, στα ευρωπαϊκά δρώμενα και τις εκπεφρασμένες απόψεις του, η γενική πολιτειακή του ιδέα τον τοποθετεί στο κλίμα της ελληνικής κοσμοπολιτειακής οικουμένης. Όχι με την πλευρά της ευρωπαϊκής δεσποτείας ή της μετέπειτα πρωτο-ανθρωποκεντρικής πολιτείας.
Ο ίδιος ως Κυβερνήτης της Ελλάδας θα προσπαθήσει να ισορροπήσει ανάμεσα στις δυνάμεις της πλέον αυστηρής απολυταρχίας/κρατικής δεσποτείας, η οποία εχθρευόταν θανάσιμα το παράδειγμά του, και στις εσωτερικές δυνάμεις που είχαν οικειοποιηθεί τα κοινά και αντέτειναν τα την προσωπική τους ιδιοτέλεια στις δημόσιες πολιτικές του. Αντιμέτωπος με την ευρωπαϊκή δεσποτεία θα επικαλεσθεί την προσωρινότητα του πολιτεύματός του, ενώ εναλλακτικά, επειδή διέκρινε ότι δεν θα ηδύνατο να αποτρέψει την επιβολή της απολυταρχίας στη χώρα, θα αποδυθεί σε μια εργώδη προσπάθεια να μετριάσει τις συνέπειες της, επιχειρηματολογώντας υπέρ μιας αναφορικής στην κοινωνία βασιλείας. Εξού και προέκρινε την, σε τελική ανάλυση, εκλογή του Λεοπόλδου από τον λαό, υπερασπίσθηκε σθεναρά την καθολική ψήφο της κοινωνίας και πολιτεύθηκε επιζητώντας σταθερά την λαϊκή συναίνεση. Η περίπτωση άλλωστε της διαχείρισης των ευρωπαϊκών πραγμάτων από την θέση του Υπουργού εξωτερικών της Ρωσίας, με πρόσημο την αρχή των εθνοτήτων και της ευρωπαϊκής συνεννόησης ή, προηγουμένως, η καθοριστική συμβολή του στη συγκρότηση της Ελβετικής συνομοσπονδίας με τις δημοκρατικές της υποδομές, επιβεβαιώνουν ακριβώς την γενική αυτή τοποθέτηση του Καποδίστρια.
Τα ανωτέρω συνομολογούν ότι η επιλογή του να αναστείλει προσωρινά το Σύνταγμα, δυνάμει του οποίου εξελέγη στη θέση του Κυβερνήτη, και να εγκαθιδρύσει ένα μεταβατικό καθεστώς, ικανό να διαχειρισθεί τα μείζονα ζητήματα του σε εκκρεμότητα εισέτι ελληνικού προβλήματος, δεν οφείλεται, όπως θα δούμε, σε μια επί της αρχής εναντίωσή του στις αρχές που αυτό διακονούσε, αλλά στην συγκυρία. Το ελληνικό πολιτειακό ζήτημα παρέμενε σε εκκρεμότητα επειδή οι Δυνάμεις της κρατικής δεσποτείας, από τις οποίες εξηρτάτο η ελληνική υπόθεση, ήσαν απολύτως αντίθετες προς μια συνάδουσα προς το ελληνικό δημοκρατικό κεκτημένο λύση του, ακόμη δε και προς αυτήν την προσωρινή πολιτεία του Καποδίστρια. Και τούτο διότι εθεωρείτο ότι ήταν ικανή από μόνη της να λειτουργήσει ως θρυαλλίδα για την κινητοποίηση των δυνάμεων του (καθόλα μεν πρωτο-ανθρωποκεντρικού) φιλελευθερισμού, εντούτοις όμως εχθρικού προς την απολυταρχία, στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
2. Από τις πρώτες ενέργειες του Καποδίστρια μόλις ήρθε στην Ελλάδα, στις 8.1.1828, ήταν να ζητήσει από τη Βουλή -που προήλθε από την Γ' Εθνοσυνέλευση της Τροιζίνας (19.3 - 5.5. 1827) και η οποία τον εξέλεξε με επταετή θητεία-, την αναστολή του Πολιτικού Συντάγματος, επειδή "αι δειναί της πατρίδος περιστάσεις και η διάρκεια του πολέμου δεν εσυγχώρησαν ούτε συγχωρούσι την ενέργειαν" αυτού, ως περιέχοντος, όπως θα πει σε άλλη περίσταση, "απάσας τας δημοκρατικάς αρχάς των επαναστατών του 1793".
Στην πραγματικότητα το Σύνταγμα της Τροιζίνας ελάχιστη σχέση είχε με το Σύνταγμα των Γάλλων επαναστατών, υπό την έννοια ότι εδραζόταν στην πολιτική "κυριαρχία" των πόλεων/κοινών (προνοούσε μόνον για μια σκιώδη κεντρική κυβέρνηση, η οποία επιπλέον τελούσε υπό την πλήρη εξουσία της βουλής), και όχι στο πολιτικά κυρίαρχο κεντρικό κράτος του Συντάγματος του 1793. Σημασία έχει, εντούτοις, να συγκρατήσουμε εξαρχής ότι ο Καποδίστριας δεν δηλώνει αντίθετος επί της αρχής στα συντάγματα αυτά, αλλά στην εφαρμογή τους, σε μια στιγμή που η επανάσταση διαρκεί ακόμη, που ούτε κράτος υπάρχει ούτε και η ελληνική υπόθεση της ανεξαρτησίας έχει κριθεί και οι Δυνάμεις της εποχής εχθρεύονται απολύτως τις ιδέες τους. Σημειώνουμε, επίσης, ότι η αντίρρηση του Καποδίστρια συνοδεύεται από την επισήμανση πως η ενέργειά του αυτή είναι προσωρινή, "έως της συγκροτήσεως της (νέας) Εθνικής Συνελεύσεως" που ορίσθηκε να συνέλθει 2,5 μήνες αργότερα, τον Απρίλιο 1828.
Το προσωρινό πολιτειακό σχήμα που ενέκρινε η Βουλή, με εισήγηση του Καποδίστρια, προέβλεπε την κατάργησή της και την σύσταση ενός κεντρικού πολιτικού συμβουλίου από 27 μέλη, του Πανελληνίου, που θα συμπαρίσταται στον Κυβερνήτη, με γνωμοδοτική βασικά και νομοπαρασκευαστική αρμοδιότητα. Οι πράξεις του Κυβερνήτη για να είναι έγκυρες, έπρεπε να είναι "θεμελιωμένες επάνω εις τας εγγράφους αναφοράς του Πανελληνίου ή των τμημάτων του".
Παράλληλα ο Καποδίστριας οργάνωσε διοικητικά την χώρα σε (επάλληλα) τμήματα, που εδραζόταν στο σύστημα των κοινών: Κάθε τμήμα διαιρείται "εις τας εξ ων σύγκειται επαρχίας και αύται πάλιν εις πόλεις, κώμας και χωρία".
Τούτο δηλώνει ότι επιλέγεται η αρχή της τοπικής και περιφερειακής πολιτειακής αυτονομίας, που ανάγεται στο ελληνικό παρελθόν της πόλης/κοινού και της κοσμόπολης, όχι της διοικητικής αποκέντρωσης ή αυτοδιοίκησης, που αναπέμπει στο εξερχόμενο από τη φεουδαρχία πολιτικά κυρίαρχο κεντρικό κράτος. Καθεμία από τις βαθμίδες αυτές της πολεοτικής αυτονομίας διαθέτει ίδιον σύστημα διακυβέρνησης: οι δημογέροντες, στα πρωτοβάθμια κοινά, εκλέγονται με καθολική ψήφο, από τους πολίτες άνω των 25 ετών, ενώ στο επίπεδο της επαρχίας, η διοίκηση ασκείται από συλλογικό σώμα αντιπροσώπων των κοινών. Τα κοινά, "εξακολουθούν την ενέργειαν των χρεών των, ως και πρότερον" -διαθέτουν τις ίδιες αρμοδιότητες όπως πριν, τις οποίες ασκούν σύμφωνα με τους "άχρι τούδε κανόνας" οι συνοδικοί αντιπροσωπευτικοί παραστάτες του κοινού λαού υπό τον άμεσο έλεγχό του.
Στις αρμοδιότητες αυτές, επομένως, περιλαμβάνονται αφενός οι εσωτερικές υποθέσεις του κοινού και αφετέρου, η άσκηση των αρμοδιοτήτων που αφορούν με την κεντρική εξουσία. Ανάμεσα σ'αυτές, η πλέον συμβολική, για την αναγωγή τους στο σύστημα των κοινών, αλλά και ουσιώδης, η οποία κρίνει την φύση του (προσωρινού) πολιτειακού συστήματος που επέλεξε ο Κυβερνήτης, είναι η άσκηση της δημοσιονομικής και, γενικότερα, της δημοσιο-οικονομικής αρμοδιότητας, που δηλώνεται ρητώς ότι ανήκει στα κοινά. Τα κοινά, θα πει, είναι οι φορείς "δι'ών γίνεται η ενέργεια της δημοσίου οικονομίας", υπό την εποπτεία της επαρχιακής δημογεροντίας.
Η κεντρική κυβέρνηση παρίσταται στην επαρχιακή "δημογεροντία" δια του "εκτάκτου επιτρόπου", ο οποίος, στο μεταβατικό στάδιο, είναι επιφορτισμένος με την υποβοήθηση του έργου της ανασυγκρότησης του συστήματος των κοινών και, περαιτέρω, με την άσκηση αρμοδιοτήτων "έννομης επιστασίας" κατά τη λειτουργία τους και την εφαρμογή της νομιμότητας. Στις ειδικότερες πρόνοιες, που θα εισαγάγει ο Καποδίστριας, είναι προφανής η μέριμνά του να επαναφέρει την πολιτειακή ισορροπία στο εσωτερικό των κοινών, που ανέτρεψαν οι συνθήκες της επανάστασης, υπέρ της προεστικής τάξης. Μέριμνα, που κατέτεινε ουσιαστικά, στην επαναφορά του θεσμημένου σε δήμο λαού στα πράγματα των κοινών και στην εγγραφή των τελευταίων στο γενικότερο πολιτειακό γίγνεσθαι του κράτους. Και τούτο διότι, σε αντίθεση με ότι συνέβαινε ως επί το πλείστον κατά την προ-επαναστατική περίοδο, η αυτονόμηση της προεστικής τάξης και η ιδιοποίηση της εξουσίας των κοινών από αυτήν, στη διάρκεια επανάστασης, εκδηλώθηκε εφεξής με την άρνησή της να εναρμονισθεί με το διατακτικό της εθνικής πολιτείας. Ακραίες εκδηλώσεις του φαινομένου αυτού αποτελούν οι περιπτώσεις των Υδραίων και των Μανιατών. Η προεστική τάξη θα αντιταχθεί στην απόφαση του Κυβερνήτη να αναλάβει το κέντρο μέρος των δημοσίων προσόδων ή να ελέγξει τον τρόπο της διαχείρισής τους από αυτήν. Ορισμένοι μάλιστα θα φθάσουν μέχρι του σημείου να αξιώσουν αποζημίωση για τις απώλειες που υπέστησαν λόγω της συμμετοχής τους στην επανάσταση.
Έχει ενδιαφέρον, μάλιστα, ότι η μερίδα της προεστικής αυτής τάξης, που εκπροσωπείτο στο Πανελλήνιο, προκειμένου να εμποδίσει την επανείσοδο του λαού/δήμου στην πολιτεία των κοινών, θα επικαλεσθεί το επιχείρημα του "εξευρωπαϊσμού" της χώρας, αξιώνοντας από τον Καποδίστρια να καταργήσει την καθολική ψήφο (στην Αγγλία τότε κατείχε το δικαίωμα ψήφου μόλις το 7% των ανδρών). Στην αξίωση αυτή ο Κυβερνήτης θα διακρίνει "μιαν ανίκητον δυσκολίαν", η οποία συνίσταται "εις το ότι δεν έχω την δύναμιν να κάμω ένα νόμον, ο οποίος θέτει όρους εις το δικαίωμα της ψήφου. Δικαίωμα, το οποίον ο ελληνικός λαός δοξάζει, ότι μετεχειρίσθη έως σήμερον χωρίς περιορισμόν".  Όπως θα επισημάνει ο τότε αντι-πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα, "οι κοτζαμπάσηδες αυτοί "χρησιμοποιούντες τα φιλελευθέρας αρχάς ως μέσον διαιωνίσεως της επιρροής των", εστράφησαν με μίσος κατά του Κυβερνήτη, "καθόσον απαγορεύει τας αρπαγάς, τιμωρεί τους ενόχους και προστατεύει τους καταπιεζομένους…".
Η αποτυχία του Καποδίστρια να αντιμετωπίσει τη στασιαστική, συχνά, αντιπολίτευση της προεστικής τάξης, στην πρόθεσή του να την επανυποβάλει στον έλεγχο του θεσμημένου σε δήμο κοινού λαού και στην κεντρική κυβέρνηση, θα τον οδηγήσει στην επιλογή της καθαρής διοικητικής αποκέντρωσης. Μέσω της Δ' Εθνικής Συνέλευσης και στη συνέχεια με Ψήφισμα του 1830, θα αποφασισθεί όπως "μέχρι την έκδοση του (νέου) εκλογικού νόμου, το συμβούλιο των δημογερόντων  "θέλει διορίζεσθαι από την κυβέρνησιν εκλεγόμενο από τον κατάλογο πολιτών, τον οποίον θέλει προβάλει εις αυτήν αι τοπικαί αρχαί, και των οποίων τον αριθμόν θέλει διπλασιάσει η Γερουσία". Συγχρόνως, επιχειρεί να οργανώσει και να ελέγξει τα δημόσια οικονομικά από το κέντρο, πράγμα που έθιγε καταφανώς τα αυθαίρετα ή μη προνόμια της προεστικής τάξης. Εφεξής οι τοπικοί πόροι αποφασίζεται να εισάγονται "εις το εθνικόν ταμείον… και η κυβέρνησις (να) τους δαπανά όταν και όπως εγκρίνει εις τας ανάγκας εκάστης των επαρχιών, χρείας δε τυχούσης, (να) έχει το δικαίωμα να τους εξοδεύει και εις τας κοινάς του έθνους ανάγκας".
Αξίζει να προσεχθεί η διαδρομή της προεστικής τάξης: από τα συντάγματα που αναπαρήγαν αυθεντικά το σύστημα των κοινών, την πολιτεία των οποίων είχαν οικειοποιηθεί, στη διάρκεια της επανάστασης, θα οδηγηθεί στην άκαμπτη υπεράσπιση μιας εκδοχής τους, αυτής που προέκυψε από την ανατροπή των εσωτερικών τους ισορροπιών και στον εξοβελισμό του κοινού λαού από το πολιτικό σύστημα. Συγχρόνως, θα θεωρήσει απολύτως συμβατό με τα συμφέροντά της το "συνταγματικό" επιχείρημα της ευρωπαϊκής μετα-φεουδαλικής ορθοταξίας, πριν προσχωρήσει εξολοκλήρου, στο τέλος, στη βαυαρική απολυταρχία. Η τελευταία, ως κρατική δεσποτεία, προέκρινε τον ολοσχερή εγκιβωτισμό της κοινωνίας των πολιτών στην ιδιωτική σφαίρα και την αποκλειστική ιδιοποίηση της πολιτικής από τη νέα, καταφανώς χειρότερη, εκδοχή του "κοτζαμπασιδισμού", τη βουλευτοκρατία.   
    3. Από τα ανωτέρω ολίγα προκύπτει νομίζω αβίαστα ότι ο Καποδίστριας είχε κατά νουν ένα κράτος/επικράτεια, του οποίου η πολιτειακή δομή θα εγγραφόταν στο ιστορικό κεκτημένο της ελληνικής οικουμενικής κοσμόπολης, που συγκέντρωνε άλλωστε, όπως είδαμε, την ομοθυμία των προεπαναστατικών Ελλήνων. Ένα κράτος που θα συνεκτιμούσε την κοινωνία των πολιτών ως εταίρο του (οικονομικού, κοινωνικού και πολιτικού) συστήματος, αντί να το αποδίδει κατά τρόπο μονοσήμαντο σε τριτογενώς νομιμοποιημένες ιδιοκτησίες/εξουσίες. Πιο συγκεκριμένα στο κράτος αυτό, το πολιτικό σύστημα, θα επιμεριζόταν ανάμεσα στην κεντρική κυβέρνηση και στα κοινά, αφενός και αφετέρου ανάμεσα στην κοινωνία των πολιτών, συγκροτημένη σε δήμο, στο πλαίσιο των κοινών, και στην αναφορική στο κοινό συμφέρον κεντρική πολιτική εξουσία, της οποίας οι φορείς θα κατείχαν, κατ'ελάχιστον, μια θέση εντολοδόχου. Είναι σημαντικό να συγκρατήσουμε την θεμελιώδη υπόθεση ότι η επιλογή αυτή δεν αντέκειτο, όπως θα μπορούσε να νομισθεί, στην προοπτική της μεγάλης κοσμοσυστημικής κλίμακας που ευρίσκετο εν τη γενέσει της, αλλά στην οδό της μετάβασης που ακολουθούσε αναπόφευκτα ο εξερχόμενος από την δεσποτεία εσπεριανός κόσμος.
Στο πρόσωπο του Καποδίστρια παίχθηκε η τελευταία πράξη του διακυβεύματος της οικουμενικής κοσμόπολης, δηλαδή της προοπτικής ενός κράτους που θα ήταν ικανό να ενσαρκώσει το ανθρωποκεντρικό κεκτημένο του ελληνισμού με πρόσημο τη δημοκρατία (ή κατ'ελάχιστον την αντιπροσώπευση) και να το αντιτείνει στην ανερχόμενη ευρωπαϊκή απολυταρχία και, αργότερα, στο πρωτο-ανθρωποκεντρικό (πολιτειακά μη αντιπροσωπευτικό, μη δημοκρατικό) κράτος έθνος[6]. Το διακύβευμα της μετάβασης στη μεγάλη κοσμοσυστημική κλίμακα, με πρόσημο τον δρόμο της απλής κοσμοσυστημικής μετάλλαξης των δεσποτικών κοινωνιών, αντί της ενσωμάτωσής τους στη δυναμική της ανθρωποκεντρικής ανασύνταξης του ανθρωποκεντρικού κοσμοσυστήματος από τη μικρή στη μεγάλη κλίμακα, κρίθηκε εντέλει με την οριστική καθυπόταξη του νεοελληνικού κράτους στην ευρωπαϊκή απολυταρχία. Η λύση στο ελληνικό πρόβλημα δεν σήμανε απλώς την περιθωριοποίηση του ελληνισμού. Συνδυάσθηκε με την τελική αποδόμηση της ανθρωποκεντρικής εξελικτικής ορθοταξίας, που σηματοδοτούσε η μετάβαση του ελληνικού/ανθρωποκεντρικού κοσμοσυστήματος από τη μικρή στη μεγάλη κλίμακα. Το μετα-καποδιστριακό νεοελληνικό κράτος θα λειτουργήσει ως όχημα προς την κατεύθυνση αυτή.
Την οπτική του ο Καποδίστριας, για το ελληνικό ζήτημα, αλλά και για την ευρωπαϊκή μετα-δεσποτική αρχιτεκτονική είδαμε να επιχειρεί να εφαρμόσει κατά μικρόν ως υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας. Οι χειρισμοί του είναι αποδεικτικοί του γεγονότος ότι γνώριζε καλώς τις δυσκολίες που είχε να αντιμετωπίσει προκειμένου να συγκεράσει το ελληνικό δημοκρατικό πολιτειακό πρόταγμα με το κυρίαρχο ρεύμα της κρατικής δεσποτείας ή απολυταρχίας της εποχής. Γι' αυτό και, αργότερα, ως κυβερνήτης της Ελλάδας, στα έγγραφά του προς τη Βουλή, το Πανελλήνιο και τους λοιπούς παράγοντες του τόπου, δεν έπαυε να επισημαίνει τους κινδύνους που εγκυμονούσε για τη χώρα η πρόωρη προώθηση μιας οριστικής πολιτειακής ρύθμισης πριν αποφασισθεί η ανεξαρτησία της από τις Δυνάμεις της ευρωπαϊκής δεσποτείας: "…χρεωστείτε να θεωρήσετε σπουδαίως την εσωτερικήν διοίκησιν…. ότι αυτή δεν… είναι δυνατόν να κανονισθεί δια συνταγματικών και μονίμων νόμων, ειμή όταν η τύχη της Ελλάδος αποφασισθεί οριστικώς…". Ο Ν.Σπηλιάδης στα Απομνημονεύματά του γίνεται σαφέστερος όταν λέει ότι "ο Καποδίστριας γνωρίζων τους βασιλείς [της απολυταρχικής Ευρώπης], εξεύρει ότι δεν εμπορεί η Ελλάς να κυβερνάται δημοκρατικώς, ότε [όταν] από αυτούς περιμένει την σωτηρίαν της. Εξεύρει ότι αυτοί δεν θέλουν να υπάρξει εις κανέν μέρος του κόσμου δημοκρατία, και μ'όλον ότι δημοκρατικότατος και τον νουν και την καρδίαν, νομίζει χρέος του ιερόν να δείξει εις τους βασιλείς, …. ότι οι Έλληνες δεν θέλουν κυβερνάσθαι δημοκρατικώς….".
4. Μια άλλη διάσταση του ελληνικού ζητήματος, που συνέχεται άρρηκτα με το εσωτερικό σύστημα της χώρας, και κατ'επέκταση με τη μοίρα του Καποδίστρια, συνδέεται με το μέγεθος και, συγκεκριμένα, με τη δυνατότητά του να ανταποκριθεί και να διαχειρισθεί τη πολιτική φιλοδοξία του ελληνισμού της εποχής. Ήδη, από πολύ νωρίς, αλλά και μέχρι τέλους η υπόθεση του ελληνισμού συνδέθηκε άρρηκτα με την επίλυση του Ανατολικού ζητήματος. Η απόρριψη της ελληνικής επανάστασης αρχικά και στη συνέχεια η επιλογή του μικρού, μη αυτάρκους και θεσμικά εξαρτημένου κράτους, από τις Δυνάμεις, ήταν απολύτως συνυφασμένο με τις βλέψεις τους στην Ανατολή. Με πολλή αγωνία οι τοπικοί απεσταλμένοι των Δυνάμεων διέκριναν, ακόμη και στο δεύτερο ήμισυ του 19ου αιώνα, τον κίνδυνο ο ελληνισμός να οικειοποιηθεί την οθωμανική αυτοκρατορία και να αποτελέσει ανάχωμα στις επεκτατικές τους βλέψεις. Όπως γράφει ένας από αυτούς, "Ο καταμερισμός της απεράντου [οθωμανικής] αυτοκρατορίας εις πολλά ανεξάρτητα κράτη, θα ήτο προτιμότερον δια την Ευρώπην παρά να αφεθεί η ελληνική φυλή να επεκταθεί, να κυριαρχήσει παντού, και να αποτελέσει απέραντον ελληνικήν αυτοκρατορίαν, πολύ μεγάλην εν σχέσει με τα Δυνάμεις της Ευρώπης. Είναι το όνειρον της φυλής αυτής. [Και] θα το επιτύχωσιν με τον καιρόν διότι μεταξύ αυτών και των τούρκων το μέλλον δεν είναι αμφίβολον. Θα είναι ανυπόμονοι αφότου δεν θα έχωσιν ανάγκην της υποστηρίξεως των Ευρωπαίων…." (Derrasse, Λάρνακα, 1859).
Στην οπτική αυτή της επίλυσης του Ανατολικού ζητήματος θα προσχωρήσει το δεύτερο ήμισυ του 19ου αιώνα και η Ρωσία, η οποία μάλιστα, αργότερα, υπό το σοσιαλιστικό της καθεστώς, θα υπονομεύσει ακόμη και το εγχείρημα που προέκυψε από τη συνθήκη των Σεβρών. Την περίοδο που η Ρωσία θα εγκαταλείψει το ελληνικό σχέδιο για την επίλυση του Ανατολικού ζητήματος και θα στραφεί στον Πανσλαβισμό -υποστηρίζοντας τους βαλκανικούς εθνικισμούς-, ο Ντοστογέφσκυ, σε άρθρο του, αφού διαλογίζεται για το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η Ρωσία για τον εκσυγχρονισμό της -τον γερμανικό ή τον ελληνικό- αποφαίνεται ότι αυτός που της αρμόζει είναι ο από κάθε άποψη ανώτερος ελληνικός δρόμος. Όμως θα υπογραμμίσει με έμφαση ότι "αργά ή γρήγορα η Κωνσταντινούπολη πρέπει να γίνει δική μας [της Ρωσίας], αφού πέρασε πια ο καιρός όπου οι Γραικοί, λαός απείρως λεπτότερος από τους χοντροκομένους Γερμανούς, λαός με ασυγκρίτως περισσότερα κοινά στοιχεία από ό,τι οι εντελώς ανόμιοί μας Γερμανοί, λαός πολυπληθής και αφοσιωμένος, [….θα μπορούσαν να έχουν] επικρατήσει στα πολιτικά πράγματα της Ρωσίας". Το να αφήσουμε…. ένα τόσο σημαντικό σημείο της οικουμένης [στους Έλληνες]…είναι πλέον αδύνατον".
Οι ανωτέρω ολίγες επισημάνσεις απολήγουν σε δύο σημαίνουσες διαπιστώσεις, αποδεικτικές νομίζουμε της ελληνικής κακοδαιμονίας: η μια, σχετικά με τις διεθνείς ισορροπίες που επιδίωξε ο Καποδίστριας προκειμένου να διασφαλίσει την ανεξαρτησία αρχικά της μικρής Ελλάδας και στη συνέχεια την εθνική ολοκλήρωση. Η ανεξαρτησία όφειλε να είναι πλήρης. Και η μικρή Ελλάδα που θα απελευθερωνόταν γινόταν αντιληπτή ως το εφαλτήριο που θα διακινούσε εφεξής την πολιτική αποκατάσταση του ελληνισμού στα φυσικά του σύνορα.
Ποια ήταν αυτά; Ο Καποδίστριας, χωρίς να διαφοροποιείται από την γενικότερη οπτική των Ελλήνων της προεπαναστατικής εποχής[7], θα προκρίνει εντούτοις έναντι των Δυνάμεων μια πιο πραγματιστική λύση. Απευθυνόμενος στους πρέσβεις των τριών Δυνάμεων τον Αύγουστο 1828 θα ορίσει την άμεση ελληνική φιλοδοξία, δυνάμει της ιστορίας, των σωζομένων εισέτι μνημείων της αρχαιότητας και της γνώμης των περιηγητών και γεωγράφων, στην "οριοθετικήν γραμμήν προς Άρκτον, την αρχομένην από τα εκβολάς της Βοϊούσας (Αώου), εκτινομένης δε προς τα άνω δια του ποταμού αυτού μέχρι της πηγής του και διερχομένης δια της σειράς των ορέων του Ζαγορίου και Μετζόβου, και δια της του Ολύμπου μέχρι του κόλπου της Θεσσαλονίκης. Όσον δε περί των νήσων, όλα εν ενί λόγω επιμαρτυρούσιν ότι η Ρόδος, η Κύπρος και τόσαι άλλαι ακόμη είναι της Ελλάδος διαμελίσματα….".
Σε άλλο σημείο, επικαλούμενος τις αποφάσεις των τριών Εθνικών Συνελεύσεων, θα στηρίξει την ελληνική αξίωση στην αρχή των εθνοτήτων, η οποία εν προκειμένω τεκμηριώνεται από τη θρησκεία, τη γλώσσα και την επαναστατική προδιάθεση που επέδειξαν οι ελληνικοί πληθυσμοί από το 1821: "Η ενεστώσα προσωρινή Κυβέρνησις, χρεωστεί να θεωρήσει ως συγκροτούσας την Ελλάδα, όλας τας επαρχίας, αίτινες ήσαν, ή και είναι εισέτι υπό τουρκικήν εξουσίαν, εκίνησαν δε τα όπλα κατά το 1821, ή μετά ταύτας, και έχουσι το πλείστον μέρος των κατοίκων επαγγελόμενον την χριστιανικήν θρησκείαν και λαλούν την ελληνικήν γλώσσαν… Όσον δε περί των οροθεσιών κατά τας Νήσους, αυτά φαίνονται προσδιορισμένα εξ αυτών των έργων. Αι Νήσοι όσαι έλαβον τα όπλα και εσυσσωματώθησαν εν καιρώ του αγώνος με την Ελληνικήν Επικράτειαν, αποτελούσι μέρος συστατικόν της αυτής Επικράτειας…".
Η όλη διαχείριση του θέματος από τον Κυβερνήτη διήρχετο από την διπλωματική του οπτική, η οποία του υπεδείκνυε ότι η χώρα για να επιτύχει τον εθνικό της στόχο εκαλείτο να επιδιώξει τη στρατηγική σύγκληση των συμφερόντων της με εκείνα των Δυνάμεων που διαμόρφωναν τον γεωπολιτικό χάρτη της περιοχής. Προϋπόθεση γι'αυτό ήταν ένα πολιτικό σύστημα που δεν θα προκαλούσε τις Δυνάμεις, αλλά και, οπωσδήποτε, θα συνέδεε την πολιτική ηγεσία με το σκοπό και τα συμφέροντα του έθνους. Το οποίο σύστημα θα δημιουργούσε επομένως μια καθόλα αναγκαστική θεσμική πρόσδεση του πολιτικού προσωπικού με την κοινωνική συλλογικότητα.
Το σύστημα ακριβώς αυτό εμπνεόταν, όπως είδαμε, από το προηγούμενο του ελληνισμού της ανθρωποκεντρικής οικουμένης, με το οποίο σταδιοδρόμησε ιστορικά και βίωνε έως τότε. Τούτο εξηγεί τη σταθερή συμμαχική προσέγγιση του κοινού λαού από τον Καποδίστρια και την επίσης ολοκληρωτική προσήλωση του κοινού λαού στον Κυβερνήτη. Η πρόσδεση αυτή θα σηματοδοτούσε μια ισχυρή χώρα, που θα διέθετε την αναγκαία οικονομική, κοινωνική, πολιτισμική και πολιτική επιφάνεια, και τον ομόλογο εθνικό προσανατολισμό, ώστε να οδηγήσει στην εθνική ολοκλήρωση.
5. Η μετέπειτα πορεία της χώρας και η μέχρι τις ημέρες μας αποδομητική λειτουργία του νεοελληνικού κράτους/συστήματος έναντι του ελληνισμού, επιβεβαιώνουν πλήρως την πολιτειακή επιλογή του Κυβερνήτη, και κατ'επέκταση, τη δυσπιστία του προς την απολυταρχία ή το προ-αντιπροσωπευτικό/ολιγαρχικό σύστημα στο οποίο κατέτεινε η νεοτερικότητα. Ότι δεν μπόρεσε να επιτύχει η προυχοντική τάξη με τον Καποδίστρια θα το επιτύχει με τους Βαυαρούς, με πρόσχημα τον εξευρωπαϊσμό της χώρας. Με τη βαυαρική δυναστεία, οι Δυνάμεις της ευρωπαϊκής απολυταρχίας, θεσμοθέτησαν την κρατική δεσποτεία ως κεντρικό πολιτικό σύστημα, καταργώντας συγχρόνως τη θεσμημένη κοινωνική συλλογικότητα -δηλαδή το κατ'ελάχιστον αντιπροσωπευτικό σύστημα- και βασικά τα εν δήμω κοινά.
Με τον τρόπο αυτόν, οδήγησαν στη διαμόρφωση μιας σχέσης μεταξύ κοινωνίας και πολιτικής που εξέτρεπε το πολιτικό προσωπικό από τον δημόσιο/εθνικό σκοπό του, υπέρ μιας στρατηγικά αποδομητικής αντίληψης της κοινωνικής συλλογικότητας, που εδραζόταν στην ιδιωτική/προσωπική πελατειακή σχέση. Η αναντίστοιχη αυτή σχέση του προ-πολιτειακού κράτους της δεσποτικής αρχικά και μετα-φεουδαλικής αργότερα νεοτερικότητας, προς το ανθρωποκεντρικό πολιτικό ανάπτυγμα της ελληνικής κοινωνίας, θα ετοιμάσει ουσιαστικά το έδαφος για τη λειτουργία της κεντρικής πολιτείας ως λάφυρου και, κατ'επέκταση, ως δυνάστη και φορέα ιδιοποίησης του δημόσιου αγαθού, με πρόσημο την φαυλοκρατία και τελικό θύμα την εθνική ολοκλήρωση και τον ελληνισμό.
Όντως, το εθνικό πρόταγμα, μολονότι κρίσιμο στις επιλογές του ελληνικού κόσμου, ουδέποτε έως τον 20ο αιώνα θα αποτελέσει πραγματικό σκοπό του κράτους. Εύλογα αφού η υλοποίησή του θα σηματοδοτούσε την είσοδο της καθόλα δυναμικής και συνάμα οικουμενικής ελληνικής αστικής τάξης (και των λοιπών δυνάμεων του μείζονος ελληνισμού) στο έδαφος του νεοελληνικού κράτους και, συνακόλουθα, την ουσιαστική κατάλυση της μονοκρατορίας των φορέων της ολιγαρχικής και καθόλα έκφαυλης κομματοκρατίας.
Έχει ενδιαφέρον να προσεχθεί ότι ο Χαρίλαος Τρικούπης, στον αντίποδα του Καποδίστρια, θα υποστηρίξει ότι η απόσειση της κομματοκρατίας θα ήταν δυνατόν να επιτευχθεί με την απελευθέρωση του "πολιτικού" από τον "πολίτη". Θεωρούσε δηλαδή ως αιτία της ελληνικής κακοδαιμονίας την υπερβολική πολιτική ανάπτυξη της κοινωνίας -που κληρονόμησε από το ανθρωποκεντρικά οικουμενικό της παρελθόν- και όχι το πολιτικό σύστημα που καταργούσε την προσήκουσα σ'αυτήν, θεσμημένη σε δήμο, κοινωνική συλλογικότητα. Στην πραγματικότητα, έχοντας να επιλέξει ανάμεσα στο προ-πολιτειακό πολιτικό σύστημα που βίωνε η μόλις προσερχόμενη στον ανθρωποκεντρισμό Ευρώπη και στην (αντιπροσωπευτική ή τη δημοκρατική) πολιτεία της ανθρωποκεντρικής ολοκλήρωσης, στην οποία αντιστοιχούσε η πολιτική ανάπτυξη της ελληνικής κοινωνίας, προέκρινε το πρώτο, ως ανώτερο, μόνο και μόνο επειδή το διακινούσε και το είχε ταξινομήσει ως αξιολογικά ανώτερο η νεοτερική ιδεολογία. Ενοχοποιούσε, με τον τρόπο αυτόν, τον δημοκρατικό χαρακτήρα της ελληνικής κοινωνίας, δηλώνοντας θαυμαστής της αγγλικής απολυταρχίας και του ομόλογου συστήματος κοινωνικής ιδιωτείας.
Αυτή ακριβώς η αναντιστοιχία του κράτους/πολιτείας, που επιβλήθηκε από τη δεκαετία του 1830, στην Ελλαδική κοινωνία, είναι αναντιλέκτως υπόλογος της αλυσίδας των καταστροφών του ελληνισμού, με τελευταία την βιούμενη στις ημέρες της λεγόμενης μεταπολίτευσης. Η επιλογή και, κατ'επέκταση, η ανάγκη να νομιμοποιηθεί το δυναστικό κράτος και η ολιγαρχική κομματοκρατία, αποτελούν τον λόγο που ο Καποδίστριας κατηγορήθηκε για αυταρχισμό από τους ιδεολογικούς τους θαμώνες, με κεντρικό επιχείρημα ότι το απολυταρχικό κράτος και, αργότερα, η απλώς ολιγαρχική πολιτεία της νεοτερικότητας, που εγκιβωτίζει την κοινωνία στην ιδιωτική σφαίρα, ήταν ανώτερα από την αντιπροσωπευτική και, μάλιστα, τη δημοκρατική συνάντηση της πολιτικής τάξης με την κοινωνία των πολιτών.
Ο Καποδίστριας υπήρξε, χωρίς αμφιβολία, η τελευταία μεγάλη μορφή του ελληνισμού. Και τούτο διότι, το καθόλα αναντίστοιχο προς την ελληνική κοινωνία νεοελληνικό κράτος, συγχρόνως με τον μείζονα ελληνισμό, εξουδετέρωσε και την δυνατότητά της να αναδεικνύει τη φιλοδοξία ως κίνητρο του πολιτικού ανθρώπου. Διότι οι μεγάλοι πολιτικοί προκύπτουν από την συνάντηση της φιλοδοξίας τους με το συλλογικό υποκείμενο, το οποίο στην εποχή του κρατοκεντρισμού ενθυλακώνει η έννοια του έθνους.
 ~      [1] Δημοσιεύθηκε στο συλλογικό έργο "Αίνος μνήμης καθηγητού Ηλία Κρίσπη", Εκδόσεις Σάκκουλα, Αθήνα, 2015, σελ. 447-460
[2] Το αντίστοιχο αυτού που αποκαλείται κράτος στην εποχή μας, στην εποχή της μεγάλης κοσμοσυστημικής κλίμακας, είναι η πόλη για την φάση της μικρής  κλίμακας στο περιβάλλον του ελληνικού ή ανθρωποκεντρικού κοσμοσυστήματος. Περισσότερα στο έργο μας Το ελληνικό κοσμοσύστημα, τ.Α΄. Η ελληνική περίοδος της πόλης, Εκδόσεις Σιδέρη, Αθήνα, 2006.
[3] Είναι προφανές ότι η διευκρίνιση αυτή δεν αφορά στο θεσμικό περιβάλλον της οθωμανικής εξουσίας το οποία όμως παρόλες τις στρεβλώσεις που επέφερε στο ελληνικό ανθρωποκεντρικό κεκτημένο δεν αναίρεσε την θεμέλια βάση του. Αντιθέτως, ο Οθωμανός δυνάστης υιοθέτησε πλήθος από λειτουργίες που ανάγονται στην παρελθούσα οικουμενική κοσμόπολη. Περισσότερα στο έργο μας, Κοινωνική δυναμική και πολιτική αυτονομία. Τα ελληνικά κοινά της τουρκοκρατίας, Εκδόσεις Λιβάνη, Αθήνα, 1982.
[4] Για την οικουμενική κοσμόπολη και την εσωτερική δομή της, συμπεριλαμβανομένων και των μεταλλάξεων της πόλης στο εσωτερικό της, η οποία αποτέλεσε την θεμέλια σταθερά του ελληνικού κόσμου έως τις παρυφές του 20ού αιώνα, βλέπε το έργο μας, Το ελληνικό κοσμοσύστημα τ. Β΄, Η περίοδος της οικουμενικής οικοδόμησης, Εκδόσεις Σιδέρη, Αθήνα, 2014.
[5] Περισσότερα στο έργο μας, Η ελληνική δημοκρατία του Ρήγα Βελεστινλή, Εκδόσεις Παρουσία/Αρμός, Αθήνα,  20
[6] Η θεμελιώδης υπόθεση που υιοθετούμε εν προκειμένω είναι ότι το πολιτικό σύστημα της εποχής που διαδέχθηκε την κρατική δεσποτεία/απολυταρχία είναι καταφανώς μη αντιπροσωπευτικό και μη δημοκρατικό, καθώς προσήκει σε μια απλή και μάλιστα αυστηρή ολιγαρχία. Οι πολιτείες, οι οποίες παράγουν την αντιπροσώπευση ή τη δημοκρατία δεν είναι συμβατές με τον μετα-φεουδαλικό χρόνο της εποχής μας, ενώ η πολιτεία της νεοτερικότητας καλείται να θεραπεύσει έναν  σκοπό της κοινωνίας ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν είναι εκείνος της δημοκρατίας ουδέ καν της αντιπροσώπευσης. Περισσότερα για το μείζον αυτό γνωσιολογικό ζήτημα στα έργα μας, Η δημοκρατία ως ελευθερία. Δημοκρατία και αντιπροσώπευση, Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα, 2007 και Πολίτης και πόλις. Έννοια και τυπολογία της πολιτειότητας, Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα, 2004.
[7] Οπωσδήποτε, η φιλοδοξία αυτή του Καποδίστρια εγγράφεται στην κατεύθυνση σκέψης, δηλαδή στο πρόταγμα των Ελλήνων της προεπαναστατικής εποχής που το συναντάμε απαρέγκλιτα ήδη από το 1204 έως και καθόλη τη διάρκεια της τουρκοκρατίας: Το πρόταγμα αυτό συνοψίζεται στην άποψη ότι ο πολιτικός ελληνισμός οφείλει να επανεύρει τα ιστορικά του σύνορα, τα οποία σε καμιά περίπτωση δεν συνάδουν με τα σύνορα που τον εγκλώβισαν οι Δυνάμεις. Περισσότερα στο έργο μας, Η ελληνική δημοκρατία του Ρήγα Βελεστινλή, Εκδόσεις Παρουσία/Αρμός, Αθήνα, 20

***

~

*** Αθλητική ενημέρωση :

*** ΠΙΑΝΕΙ ΛΙΜΑΝΙ! Μεγάλη επιστροφή στον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ... 
~  Μετά την επιστροφή του Τάκη Λεμονή, ο Ολυμπιακός φαίνεται πως ετοιμάζει μία ακόμη. Όλα δείχνουν πως ο Εστέμπαν Καμπιάσο, λίγους μήνες μετά την αποχώρησή του από την ομάδα και την ενεργό δράση θα προστεθεί στο τεχνικό τιμ των «ερυθρόλευκων».
Ο Αργεντινός αναμένεται να επωμιστεί καθήκοντα συμβούλου του Τάκη Λεμονή, ωστόσο η παρουσία του εκτιμάται πως θα βοηθήσει πολύ την ομάδα και με άλλους τρόπους. Άλλωστε είναι μια πολύ ισχυρή προσωπικότητα, που είναι σεβαστή από όλους και μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ενός καλού κλίματος αλλά και την ψυχολογική προετοιμασία των παικτών.
Ο ίδιος ο Τάκης Λεμονής είχε πέρσι στο φινάλε της σεζόν άριστη συνεργασία με τον Καμπιάσο και τον εκτιμά πολύ ως ποδοσφαιρική προσωπικότητα.  sport-fm.gr

*** ΧΑΜΟΣ μεταξύ Καπίνο και Χάσι! ΟΛΗ η αλήθεια για τα όσα έγιναν...  
~ Επειδή έχουν ακουστεί τα... πάντα τις τελευταίες ώρες σχετικά με την ξαφνική «καρατόμηση» του Στέφανου Καπίνο από τον Ολυμπιακό, ιδού μια άλλη εκδοχή της ιστορίας...
Ολο το «μυστικό» σύμφωνα με αυτή την εκδοχή κρύβεται στη συντονισμένη προσπάθεια του Μπεσνίκ Χάσι να φορτώσει όλα τα βάρη της ήττας από την ΑΕΚ στους παίκτες, στεκόμενος κυρίως στη φάση της μείωσης του σκορ σε 2-1, μισή ώρα πριν από τη λήξη του ματς.
Τόσο στα αποδυτήρια του ΟΑΚΑ όσο και στις δηλώσεις του στην αίθουσα Τύπου, ο Κοσοβάρος τόνισε πως το παιχνίδι κρίθηκε όταν έκανε το 1-2 η ΑΕΚ και ξαναμπήκε στο ματς.
Ούτε μία ούτε δύο, αλλά τουλάχιστον τέσσερις φορές στις δηλώσεις του προς τον Τύπο ο Κοσοβάρος τεχνικός αναφέρθηκε με έμφαση στη σημασία της μείωσης του σκορ σε 1-2 από την ΑΕΚ στο 61', δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Φαινόταν ότι είχαμε τον έλεγχο, αλλά το σημείο-κλειδί στον αγώνα ήταν το 61', όταν μπήκε το γκολ της ΑΕΚ, γιατί εκεί δώσαμε πίστη στους παίκτες της. Τους δώσαμε ελπίδα! Τα πάντα κρίθηκαν τη στιγμή που έγινε το 1-2. Πραγματικά, η ψυχολογία μας άλλαξε όταν δεχτήκαμε αυτό το γκολ. Δεν είχαν τον τρόπο να μπουν στο παιχνίδι, αλλά από εκεί άρχισαν να το πιστεύουν. Από εκεί ήταν που χάσαμε τον έλεγχο»...
Πρόκειται αναμφίβολα για το πιο σημαντικό μέρος των δηλώσεων του Χάσι, καθώς στεκόμενος στη μείωση του σκορ σε 1-2 έμοιαζε να «φωτογραφίζει» ως υπαίτιο της κατάρρευσης του Ολυμπιακού τον Καπίνο, στον οποίο πολλοί χρεώνουν μεγάλη ευθύνη γι' αυτό το γκολ που σημείωσε ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, ο Καπίνο έγινε έξαλλος όταν ο προπονητής του μετέφερε ακριβώς τις ίδιες ατάκες στα αποδυτήρια και απάντησε με κάποιες βαριές εκφράσεις. Ο 23χρονος τερματοφύλακας αισθάνθηκε ότι ο Χάσι τον έριχνε ως... τροφή στα λιοντάρια, ιδιαίτερα μάλιστα από τη στιγμή που είχε κρατήσει ζωντανό τον Ολυμπιακό με σωτήριες επεμβάσεις στο ματς. Καπίνο και Χάσι φέρεται να είχαν έντονη λεκτική αντιπαράθεση στ' αποδυτήρια του ΟΑΚΑ, με τον Ελληνα τερματοφύλακα να βγαίνει εκτός εαυτού και τελικά, να πληρώνει και αυτός το μάρμαρο μετά τον έτσι κι αλλιώς «τελειωμένο» Χάσι, λόγω της συμπεριφοράς του.
Σύμφωνα με κάποιες φήμες, μάλιστα, στο ξέσπασμά του κατηγόρησε και αρκετούς συμπαίκτες του πως τον αφήνουν ακάλυπτο, κάνοντας διαρκώς σοβαρά λάθη μέσα στο γήπεδο, κάτι που δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητο από την ερυθρόλευκη διοίκηση.
Κάπως έτσι, ο Καπίνο μπήκε σε «καραντίνα» χωρίς όμως να είναι γνωστό για πόσο. Κύκλοι μέσα στον ομάδα υποστηρίζουν πως πιθανότατα σύντομα ο Τάκης Λεμονής θα ζητήσει την επάνοδό του στην ομάδα, όπως και ότι δεν είναι καθόλου τυχαία η έλευση ως προπονητή τερματοφυλάκων του Παναγιώτη Αγριογιάννη, ο οποίος και ανέδειξε τον Καπίνο.
Ουσιαστικά, στον Ολυμπιακό φαίνεται να περιμένουν να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να επανέλθει η κανονικότητα στην ομάδα, ώστε σιγά σιγά να επανενταχτεί στο σύνολο ο ταλαντούχος 23χρονος τερματοφύλακας, που αποτελεί ένα ακόμα επενδυτικό κεφάλαιο για τον Ολυμπιακό.  sportdog.gr

***

~ ***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017  :
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  01 Σεπτεμβρίου  2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από  το   2008  :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-01-2017.html .-ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ για όλους μας ..!   
~*  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας ... το  Α  και  το  ..Ω  στη ζωή μας ..
Παρασκευή 01 Σεπτεμβρίου  2017 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/09/blog-post.html .- ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ με πολύ ΥΓΕΙΑ για όλους μας  !! 

~* Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Σάββατο  02 Σεπτεμβρίου 2017  :
~
Στο αγιάζι  της ενημέρωσης  ..από  το  2008  :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-02-2017.html  .- 
~* Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Κυριακή 03 Σεπτεμβρίου 2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....από  το  2008  :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-03-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Δευτέρα 04 Σεπτεμβρίου  2017 : Στο  αγιάζι της ενημέρωσης .... από  το 2008  :!   http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-04-2017.html .-   
~* Αθλητικό Σαββατοκύριακο 2 και 03  Σεπτεμβρίου  2017 :Αθλητική ανασκόπηση της βδομάδας που πέρασε  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/09/2-03-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Τρίτη 05 Σεπτεμβρίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....  από το 2008 :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-05-2017.html .- 
~* 
Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Τετάρτη 06 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από  το   2008 :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-06-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Παρασκευή 08 Σεπτεμβρίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ... από  το  2008 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-08-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Σάββατο 09 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 2008* : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-09-2017.html .- 
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ... από το 2008  : http://snsarfara.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-10-2017.html .-
~* ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 09 και 10  Σεπτεμβρίου 2017: Αθλητική εφημερίδα με ενημέρωση για όλα όσα συνέβησαν τη βδομάδα που πέρασε  ..http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/09/09-10-2017.html .-
 ~* 
Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ... από το 2008 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-11-2017.html .-  

~*   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ... από το 2008:  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/09/news-12-2017.html .- 
~* H Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...  από το   2008 :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/09/news-13-2017.html .-

~*   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ..... από το  ....2008 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-14-2017.html .-  
~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το  2008  : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-15-2017.html .-  
~*   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το 2008 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/09/news-16-2017.html .- 
~* 
   Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 2008: http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-17-2017.html .-
~**
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΦΡΑΣΕΙΣ .. ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ- ΒΙΝΤΕΟ .. :
Κυριακή 17  Σεπτεμβρίου  2017 
 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/09/blog-post.html .-

~* Αθλητικό Σαββατοκύριακο 16  και 17  Σεπτεμβρίου  2017 : Μια αθλητική ενημέρωση ..για την βδομάδα που πέρασε : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/09/16-17-2017.html .-  
 ~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 2008 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-18-2017.html .-
~*  ΑΘΩΣ-Αθωνική  Πολιτεία- Άγιον Όρος -Τι  Περιβόλι της Παναγιάς  μας :Δευτέρα 18  Σεπτεμβρίου 2017 : Όλα  όσα πρέπει να γνωρίζουμε ,προσκυνητές -επισκέπτες :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/09/18-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το  2008  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-19-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 2008 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-20-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 2008  :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-21-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής  ...από το  2008  : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/09/news-22-2017.html .- 
 ~**   Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το 2008   : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-23-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το  2008 : http://snsarfara.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-24-2017.html .-  
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 25-09-2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ..... από το  2008 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-25-09-2017.html .-
~**  ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 23 και 24 Σεπτεμβρίου 2017 :Αθλητική ανασκόπηση της βδομάδας που πέρασε : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/09/23-24-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ,,,, από το 2008   : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-26-2017-2008.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 2008 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-27-2017.html  .- 
~*
 
***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5813   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3710   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3711  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13.234   βίντεο   .- 


 The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview .- 
 https://www.youtube.com/user/stamos01 .-
https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ
arfara1947news stamos
arfara1947news stamos  
    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  55 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-   
            https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01
https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ 
https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         *** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-    ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                                                 
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  .- www.erroso.gr , .- 
 

.,
~**
~** Ομιλία (1)του καθηγητού Σεισμολογίας κ.  Κ. Χ.  Μακρόπουλου στο Αρφαρά 24/09/2017: https://youtu.be/9Ik6q0JrWGI .- 
 ~** Ομιλία -2- καθηγητού κ.  Κ. Χ.  Μακρόπουλου για σεισμούς στο Αρφαρά 24/09/ 2017: https://youtu.be/eXSSTYl310o  .- 
~**Ομιλία στο Αρφαρά για Σεισμούς (3) καθηγητού κ.  Κ.  Χ.  Μακρόπουλου 24/09/2017: https://youtu.be/0W4q_ahFRBk  .-
~**Ομιλία (4) για σεισμούς στο Αρφαρά 24/09/2017 καθηγητού κ.  Κ. Χ.  Μακρόπουλου: https://youtu.be/ftnqaolRudo .-
** Ομιλία  (5)  για σεισμούς στο Αρφαρά 24/09/2017 καθηγητής κ.  Κ. Χ.  Μακρόπουλος:  https://youtu.be/AiDYx3iSI1E .-
 ~**Ομιλία -6- Αρφαρά  για σεισμούς καθηγητού Κ. Χ.  Μακρόπουλου 24/09/2017: https://youtu.be/vMY_oBO4lt4   .-
~**Ομιλία (7) καθηγητού κ  Κ. Χ.  Μακρόπουλου για σεισμούς στο Αρφαρά 24/09/2017: https://youtu.be/Vj9g8mMvD8I  .-
~**  Ομιλία -8- σεισμοί καθηγητού κ.  Κ. Χ.  Μακρόπουλου στο Αρφαρά 24/09/2017: https://youtu.be/WUoOQaReW-o .-
~**Ομιλία (9) για σεισμούς στο Αρφαρά από κ.  Κ. Χ.  Μακρόπουλο 24/09/2017: : https://youtu.be/1HY4prG-2m8 .-
 
 
 
 

~* Κ.ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑ 25/09/2017:  https://youtu.be/n_6VCgMuELA .-
~*  Κ.ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑ 25/09/2017 2: https://youtu.be/GFzjZEdU9uk .-
~**Κ.ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑ 25/09/2017 3: https://youtu.be/XCW3ntZdRPo .-
~**  Κ.ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 2 22/09/2017: https://youtu.be/xkQjQFxNko0 .-
~** ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 2 05/04/2017: https://youtu.be/qsCMJoYDQx0 .-
~** Κ.ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ΑΜΦΙΠΟΛΗ 2 18/06/2017: https://youtu.be/ikArJnx2SPo .-
~** ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ Κ.ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ 04/09/2017: https://youtu.be/dLP7FPDl1yk .-
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου