ΓΕΦΥΡΑ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ , ΡΙΟΥ - ΑΝΤΙΡΙΟΥ

ΓΕΦΥΡΑ  ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ , ΡΙΟΥ - ΑΝΤΙΡΙΟΥ

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

     Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 06 Ιανουαρίου 2017 :
~
Συνήθισε το βλέμμα σου να μην πέφτη σε σώμα ξένο, ει δυνατόν ούτε στο δικό σου.Γεροντικόν

~ Ἦχος α’.
~ Ἐν Ἰορδάνῃ βαπτιζομένου σου Κύριε, ἡ τῆς Τριάδος ἐφανερώθη προσκύνησις· τοῦ γάρ Γεννήτορος ἡ φωνή προσεμαρτύρει σοι, ἀγαπητόν σε Υἱόν ὀνομάζουσα· καί τό Πνεῦμα ἐν εἴδει περιστερᾶς, ἐβεβαίου τοῦ λόγου τό ἀσφαλές. Ὁ ἐπιφανείς Χριστέ ὁ Θεός, καί τόν κόσμον φωτίσας δόξα σοι.
 
~*Ἀπολυτίκιον τῶν Ἁγίων Θεοφανείων :
https://youtu.be/McJk2LTQQVI  .-


6 Ιανουαρίου
Τα άγια Θεοφάνεια του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού.  ~
Άγιοι Θεόπεμπτος και Θεωνάς

Άγιοι Θεόπεμπτος και Θεωνάς
 
Παραμονή των Φώτων

Παραμονή των Φώτων
 
Προφήτης Μαλαχίας

Προφήτης Μαλαχίας
 
Άγιος Θεαγένης ιερομάρτυρας

Άγιος Θεαγένης ιερομάρτυρας
 
Άγιος Σίλβεστρος Πάπας Ρώμης

Άγιος Σίλβεστρος Πάπας Ρώμης
 
Άγιος Βασίλειος ο Μέγας

Άγιος Βασίλειος ο Μέγας
 
Περιτομή του Κυρίου

Περιτομή του Κυρίου
 
Απόδοση της εορτής των Χριστουγέννων

Απόδοση της εορτής των Χριστουγέννων
 
Αγία Ανυσία η Οσιομάρτυς από τη Θεσσαλονίκη

Αγία Ανυσία η Οσιομάρτυς από τη Θεσσαλονίκη
 
Όσιος Μάρκελλος

Σήμερα 06/01/2017 εορτάζουν:

Αγία Θεοφάνεια

Αγία Θεοφάνεια Αγία Θεοφάνεια Αγία Θεοφάνεια - Ρώσικη εικόνα (Pskov), τέλος 13ου, αρχές 14ου αιώνα μ.Χ. Αγία ΘεοφάνειαΑγία Θεοφάνεια - Φώτης Κόντογλου
~   Τα Αγία Θεοφάνεια είναι μία από τις αρχαιότερες εορτές της εκκλησίας μας η οποία θεσπίσθηκε το 2ο αιώνα μ.Χ. και αναφέρεται στη φανέρωση της Αγίας Τριάδας κατά τη βάπτιση του Ιησού Χριστού. Η ιστορία της βάπτισης έχει ως εξής: Μετά από θεία εντολή ο Ιωάννης ο Πρόδρομος εγκατέλειψε την ερημική ζωή και ήλθε στον Ιορδάνη ποταμό όπου κήρυττε και βάπτιζε. Εκεί παρουσιάσθηκε κάποια ημέρα ο Ιησούς και ζήτησε να βαπτισθεί. Ο Ιωάννης, αν και το Άγιο Πνεύμα τον είχε πληροφορήσει ποιος ήταν εκείνος που του ζητούσε να βαπτισθεί, στην αρχή αρνείται να τον βαπτίσει ισχυριζόμενος ότι ο ίδιος έχει ανάγκη να βαπτισθεί από Εκείνον. Ο Ιησούς όμως του εξήγησε ότι αυτό ήταν το θέλημα του Θεού και τον έπεισε να τον βαπτίσει. Και τότε μπροστά στα έκπληκτα μάτια των θεατών διαδραματίσθηκε μία μοναδική και μεγαλειώδης σκηνή, όταν με την μορφή ενός περιστεριού κατήλθε το Άγιο Πνεύμα και κάθισε επάνω στο βαπτιζόμενο Ιησού, ενώ συγχρόνως ακούσθηκε από τον ουρανό η φωνή του Θεού η οποία έλεγε: «Ούτος εστίν ο Υιός μου ο αγαπητός, εν ω ευδόκησα» («Αυτός είναι ο αγαπημένος μου Υιός, αυτός είναι ο εκλεκτός μου»).
Αγία Θεοφάνεια -  Ἴδε ὁ ἀμνὸς τοῦ Θεοῦ ὁ αἴρων τὴν ἁμαρτίαν τοῦ κόσμου Αγία Θεοφάνεια - 1546 μ.Χ. - Mονή Σταυρονικήτα, Άγιον Όρος (Κρητική σχολή, Θεοφάνης ο Kρής) Αγία Θεοφάνεια Αγία Θεοφάνεια Αντρέι Ρουμπλιόβ - Η Βάπτιση, Ναός του Ευαγγελισμού, 1405
Από τότε και το Βάπτισμα των χριστιανών, δεν είναι «εν ύδατι», όπως το βάπτισμα «μετανοίας» του Ιωάννη, αλλά «εν Πνεύματι Αγίω». Ο Κύριος με το να βαπτιστεί αγίασε το νερό, το έκανε νερό αγιασμού και συμφιλίωσης με το Θεό. Έτσι η Βάπτιση του Κυρίου άνοιξε τη θύρα του Μυστηρίου του Βαπτίσματος. Με την καθαρτική χάρη του αγίου Βαπτίσματος ο παλαιός αμαρτωλός άνθρωπος ανακαινίζεται και με την τήρηση των θείων εντολών γίνεται κληρονόμος της βασιλείας των ουρανών.
~
***  Ήθη και έθιμα της γιορτής των Θεοφανείων   Χαρούμενα και ελπιδοφόρα τα Φώτα
Χαρούμενα, θριαμβευτικά και ελπιδοφόρα, τα Θεοφάνεια ή Φώτα κλείνουν το Δωδεκαήμερο, που «άνοιξε» την παραμονή των Χριστουγέννων. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας γιορτάζονται πανηγυρικά μέσα από διάφορα ήθη και έθιμα.
Στα πρώτα χριστιανικά χρόνια η γιορτή αυτή κάλυπτε μαζί τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.
Καθ' όλη τη διάρκεια του τριημέρου των Φώτων (Αγιασμού, Θεοφάνεια, Αγίου Ιωάννη) γιορτάζεται και μία υπολανθάνουσα λατρεία προς το νερό. Τα νερά θεωρούνται παντού αγιασμένα. Κανείς πια δεισιδαιμονικός φόβος από τις νύχτες και τα ξωτικά του χειμώνα.
Κατά τα Θεοφάνεια φανερώθηκε η τριαδικότητα του Θεού, η Αγία Τριάδα. Λέγονται όμως και «Φώτα», γιατί κατά τα πρώτα χριστιανικά χρόνια, την παραμονή των Θεοφανίων βαπτίζονταν οι οπαδοί της νέας θρησκείας. Η αναζήτηση της καθάρσεως από τον άνθρωπο αντικατοπτρίζεται ακόμη και στις αρχαίες θρησκείες.
Αυτή τη μέρα ξεκινά και η αντίστροφη μέτρηση για τους καλικάντζαρους. Στις 5 Ιανουαρίου, παραμονή των Θεοφανείων, τα αερικά, τα παγανά, οι καλκάδες, οι γνωστοί σε όλους μας καλικάντζαροι, που έκαναν την εμφάνισή τους στον επάνω κόσμο με την αρχή του Δωδεκαήμερου, εγκαταλείπουν τις εγκόσμιες αταξίες τους και ξαναγυρίζουν στο αιώνιο έργο τους: Να κόψουν το δέντρο, που κρατάει τον κόσμο, ώστε να γκρεμιστεί και να χαθεί, για να εκδικηθούν τους ανθρώπους.
Στην ανατολική Μακεδονία ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο εορτασμός των Θεοφανείων στη Δράμα με πληθώρα εκδηλώσεων και δρώμενων. Σκοπός τους είναι η εξασφάλιση της καλοχρονίας, δηλαδή η καλή υγεία και η πλούσια γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή. Μαύρες κάπες, δέρματα ζώων, μάσκες, κουδούνια και θόρυβοι, στάχτη και σταχτώματα, χοροί και αγερμοί, αναπαράσταση οργώματος και σποράς, πλούσιο φαγοπότι και ευχές επιδιώκουν να επενεργήσουν στην καρποφορία της φύσης.
Σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από την πόλη της Δράμας βρίσκεται το Μοναστηράκι, όπου κάθε χρόνο, στις 6 Ιανουαρίου, την ημέρα των Θεοφανίων, αναβιώνει το έθιμο των Αράπηδων. Έχει τις ρίζες του στην αρχαία ελληνική θρησκεία και πιο συγκεκριμένα στις διονυσιακές τελετές, ενώ έχει δεχτεί και χριστιανικές επιρροές.
Οι Αράπηδες είναι μια εθιμική παράσταση (δρώμενο) με έντονα την υπερβολή, το μαγικό και το λατρευτικό στοιχείο, στην οποία συμμετέχουν οι κάτοικοι της περιοχής. Είναι μία από τις μεταμφιέσεις του Δωδεκαημέρου (25/12-6/1) που γίνονται στο Νομό Δράμας και πιο συγκεκριμένα στο Μοναστηράκι, στο Βώλακα, στην Πετρούσα, στον Ξηροπόταμο, στους Πύργους και στην Καλή Βρύση.
Το ίδιο έθιμο συναντάμε επίσης και στα χωριά Βώλακας, Πετρούσα και Ξηροπόταμος. Αναβιώνει επίσης κάθε χρόνο και στη Νίκησιανη του Δήμου Παγγαίου στο νομό Καβάλας.
Στην Νέα Καρβάλη, ανατολικά της Καβάλας, κάθε χρόνο την παραμονή των Θεοφανίων αναβιώνουν τα «Σάγια», ένα έθιμο που τηρούνταν σε όλη την Καππαδοκία.
Το έθιμο αποτελεί μια τελετουργική πράξη με χορό και τραγούδι γύρω από αναμμένες πυρές.
Ένα από τα πιο γνωστά έθιμα των Θεοφανείων, τα «ραγκουτσάρια», αναβιώνει κάθε χρόνο στην πόλη της Καστοριάς, όπου οι κάτοικοι μεταμφιέζονται για να ξορκίσουν το κακό.
Φορούν τρομακτικές μάσκες που έχουν συμβολικό χαρακτήρα και περιφέρονται στους δρόμους κάνοντας εκκωφαντικούς θορύβους με τα κουδούνια τους. Συνηθίζουν να ζητούν από τον κόσμο την ανταμοιβή τους, επειδή όπως συνηθίζουν να λένε είναι το αντίτιμο για να διώξουν τα κακά πνεύματα.
Το «γιάλα - γιάλα» αναβιώνει στην Ερμιόνη της Αργολίδας πάνω από 50 χρόνια. Ανάλογα έθιμα επιβιώνουν και σε πολλά ψαροχώρια της περιοχής, όπως στο Πόρτο Χέλι και την Κοιλάδα.
Τα ξημερώματα των Φώτων, τα αγόρια που πρόκειται τη νέα χρονιά να παρουσιαστούν στο στρατό, συγκεντρώνονται, γευματίζουν όλοι μαζί και έπειτα γυρνούν σε όλα τα σπίτια της περιοχής από σοκάκι σε σοκάκι, φορώντας παραδοσιακές ναυτικές φορεσιές και τραγουδώντας το «γιάλα - γιάλα».
Την παραμονή των Φώτων οι κάτοικοι στολίζουν της βάρκες τους με φοίνικες, νεραντζιές και μυρτιές, τις οποίες δένουν στο λιμάνι πριν την καθιερωμένη βουτιά.
Στην Λευκάδα τηρείται το έθιμο «των πορτοκαλιών». Οι πιστοί βουτούν στη θάλασσα τα πορτοκάλια που κρατούν στα χέρια τους και τα οποία είναι δεμένα μεταξύ τους με σπάγκο.
Έπειτα τα παίρνουν στο σπίτι τους για ευλογία και αφήνουν ένα από αυτά για ένα ολόκληρο χρόνο στα εικονίσματα του σπιτιού. Πριν την τελετή της κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού, ρίχνουν στη θάλασσα τα παλιά πορτοκάλια.
Σε άλλα νησιά, όπως τη Λέσβο, την ώρα που πέφτουν στη θάλασσα οι βουτηχτάδες για να πιάσουν τον Σταυρό οι γυναίκες παίρνουν με μια νεροκολοκύθα νερό από 40... κύματα. Έπειτα με βαμβάκι που βουτούν σ΄ αυτό καθαρίζουν τα εικονίσματα - χωρίς να μιλούν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας - και στη συνέχεια ρίχνουν το νερό σε μέρος «που δεν πατιέται» (σε χωνευτήρι εκκλησίας).

***  Θεοφάνεια: Ο εορτασμός σε Καλαμάτα, Μεσσήνη και Τριφυλία 
 
 
 
 
Χαρούμενα, θριαμβευτικά και ελπιδοφόρα, τα Θεοφάνεια ή Φώτα κλείνουν το Δωδεκαήμερο, που «άνοιξε» την παραμονή των Χριστουγέννων. Καθ' όλη τη διάρκεια του τριημέρου των Φώτων (Αγιασμού, Θεοφάνεια, Αγίου Ιωάννη) γιορτάζεται και μία υπολανθάνουσα λατρεία προς το νερό. Τα νερά θεωρούνται παντού αγιασμένα. Κανείς πια δεισιδαιμονικός φόβος από τις νύχτες και τα ξωτικά του χειμώνα.
Στην Καλαμάτα, θα τελεσθεί, σήμερα, ο Μέγας Αγιασμός των Θεοφανείων στον Ιερό Ναό της Αναλήψεως του Χριστού στην Παραλία Καλαμάτας. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και του Μεγάλου Αγιασμού και περί ώρα 11.00, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα τελεσθεί από το μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, στο χώρο έμπροσθεν του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας, ο αγιασμός των υδάτων.
Αγιασμός των υδάτων στο Κολυμβητήριο Καλαμάτας
Με κατάνυξη τελέσθηκε ο πανηγυρικός εσπερινός της εορτής των Θεοφανείων στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας Καλαμάτας, χοροστατούντος του μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου.
Στη συνέχεια λιτανευτική πομπή με επικεφαλής την Εικόνα της Βαπτίσεως του Χριστού, έφθασε στο Κολυμβητήριο, όπου έγινε η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού, από το μητροπολίτη, παρουσία πλήθους πιστών, κολυμβητών και των γονέων τους. Το Σταυρό ανέσυρε η κολυμβήτρια του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας, Αναστασία Χάππα.
Ο κ. Χρυσόστομος ευχήθηκε στα παιδιά που βούτηξαν για να ανασύρουν τον Τίμιο Σταυρό να έχουν υγεία, πρόοδο και κάθε καλό στη ζωή τους.
Στην τελετή παρέστησαν ο πολιτευτής Μ. Χρυσομάλλης, ο δημοτικός σύμβουλος Ν. Μπασακίδης και εκπρόσωποι τοπικών φορέων.
Στη Μεσσήνη ο αγιασμός των υδάτων θα γίνει από τη γέφυρα του ποταμού Παμίσου στις 11.00 το πρωί.
Τα Θεοφάνεια στην Τριφυλία
Με λαμπρότητα και επισημότητα αναμένεται, εάν και εφόσον ο καιρός το επιτρέψει, να εορταστούν σήμερα τα Θεοφάνεια σε πόλεις και χωριά της Τριφυλίας.
Στην έδρα του Δήμου Τριφυλίας, την Κυπαρισσία, η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου. Ακολούθως, εάν οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν δεν είναι άσχημες, θα γίνει λιτανεία με κατάληξη στο λιμάνι (στου Μαρτσέλου), όπου και θα γίνει η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού, παρουσία, ως είθισται, τοπικών αρχόντων του Δήμου από τη Δ.Ε. Κυπαρισσίας και γειτονικές Δ.Ε.
Στον Αετό, ρίψη του Τιμίου Σταυρού αναμένεται πως θα γίνει στο κεφαλάρι του χωριού. Στη Δ.Ε. Αυλώνος η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού προγραμματίζεται να γίνει στην παραλία του Καλού Νερού, ενώ στα Φιλιατρά στο σιντριβάνι της κεντρικής πλατείας. Αργότερα να γίνει κατάδυση στον Αγρίλη.
Στους Γαργαλιάνους η ρίψη του Τιμίου Σταυρού θα γίνει στην παλιά δεξαμενή της πόλης, ενώ στη Μαραθόπολη, σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσημης πρόσκλησης που έχει εκδοθεί από το δήμαρχο Τριφυλίας και τον πρόεδρο της Τ.Κ. Μαραθοπόλεως, στις 10.20 το πρωί θα αφιχθούν οι επίσημοι στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και στις 11.00 θα ξεκινήσει πομπή για την προβλήτα, όπου, εφόσον ο καιρός το επιτρέψει, θα ακολουθήσει αγιασμός των υδάτων και κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα, στο λιμανάκι της Μαραθόπολης.
Χαρούμενα και ελπιδοφόρα τα Φώτα
Κατά τα Θεοφάνεια φανερώθηκε η τριαδικότητα του Θεού, η Αγία Τριάδα. Λέγονται όμως και «Φώτα», γιατί κατά τα πρώτα χριστιανικά χρόνια, την παραμονή των Θεοφανείων βαπτίζονταν οι οπαδοί της νέας θρησκείας. Η αναζήτηση της καθάρσεως από τον άνθρωπο αντικατοπτρίζεται ακόμη και στις αρχαίες θρησκείες.
Αυτή τη μέρα ξεκινά και η αντίστροφη μέτρηση για τους καλικάντζαρους. Στις 5 Ιανουαρίου, παραμονή των Θεοφανείων, τα αερικά, τα παγανά, οι καλκάδες, οι γνωστοί σε όλους μας καλικάντζαροι, που έκαναν την εμφάνισή τους στον επάνω κόσμο με την αρχή του Δωδεκαήμερου, εγκαταλείπουν τις εγκόσμιες αταξίες τους και ξαναγυρίζουν στο αιώνιο έργο τους: Να κόψουν το δέντρο, που κρατάει τον κόσμο, ώστε να γκρεμιστεί και να χαθεί, για να εκδικηθούν τους ανθρώπους.
Στην ανατολική Μακεδονία ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο εορτασμός των Θεοφανείων στη Δράμα με πληθώρα εκδηλώσεων και δρώμενων. Σκοπός τους είναι η εξασφάλιση της καλοχρονίας, δηλαδή η καλή υγεία και η πλούσια γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή. Μαύρες κάπες, δέρματα ζώων, μάσκες, κουδούνια και θόρυβοι, στάχτη και σταχτώματα, χοροί και αγερμοί, αναπαράσταση οργώματος και σποράς, πλούσιο φαγοπότι και ευχές επιδιώκουν να επενεργήσουν στην καρποφορία της φύσης.
Σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από την πόλη της Δράμας βρίσκεται το Μοναστηράκι, όπου κάθε χρόνο, στις 6 Ιανουαρίου, την ημέρα των Θεοφανίων, αναβιώνει το έθιμο των Αράπηδων. Έχει τις ρίζες του στην αρχαία ελληνική θρησκεία και συγκεκριμένα στις διονυσιακές τελετές, ενώ έχει δεχτεί και χριστιανικές επιρροές.
Οι Αράπηδες είναι μια εθιμική παράσταση (δρώμενο) με έντονα την υπερβολή, το μαγικό και το λατρευτικό στοιχείο, στην οποία συμμετέχουν οι κάτοικοι της περιοχής. Είναι μία από τις μεταμφιέσεις του Δωδεκαημέρου (25/12-6/1) που γίνονται στο Νομό Δράμας και συγκεκριμένα στο Μοναστηράκι, στο Βώλακα, στην Πετρούσα, στον Ξηροπόταμο, στους Πύργους και στην Καλή Βρύση.
Αναβιώνει επίσης κάθε χρόνο και στη Νίκησιανη του Δήμου Παγγαίου στο Νομό Καβάλας.
Ένα από τα πιο γνωστά έθιμα των Θεοφανείων, τα «ραγκουτσάρια», αναβιώνει κάθε χρόνο στην πόλη της Καστοριάς, όπου οι κάτοικοι μεταμφιέζονται για να ξορκίσουν το κακό.
Φορούν τρομακτικές μάσκες που έχουν συμβολικό χαρακτήρα και περιφέρονται στους δρόμους κάνοντας εκκωφαντικούς θορύβους με τα κουδούνια τους. Συνηθίζουν να ζητούν από τον κόσμο την ανταμοιβή τους, επειδή όπως συνηθίζουν να λένε είναι το αντίτιμο για να διώξουν τα κακά πνεύματα.
Το «γιάλα - γιάλα» αναβιώνει στην Ερμιόνη της Αργολίδας πάνω από 50 χρόνια. Ανάλογα έθιμα επιβιώνουν και σε πολλά ψαροχώρια της περιοχής, όπως στο Πόρτο Χέλι και την Κοιλάδα.
Τα ξημερώματα των Φώτων, τα αγόρια που πρόκειται τη νέα χρονιά να παρουσιαστούν στο στρατό, συγκεντρώνονται, γευματίζουν όλοι μαζί και έπειτα γυρνούν σε όλα τα σπίτια της περιοχής από σοκάκι σε σοκάκι, φορώντας παραδοσιακές ναυτικές φορεσιές και τραγουδώντας το «γιάλα - γιάλα».
Την παραμονή των Φώτων οι κάτοικοι στολίζουν της βάρκες τους με φοίνικες, νεραντζιές και μυρτιές, τις οποίες δένουν στο λιμάνι πριν την καθιερωμένη βουτιά.
Στη Λευκάδα τηρείται το έθιμο «των πορτοκαλιών». Οι πιστοί βουτούν στη θάλασσα τα πορτοκάλια που κρατούν στα χέρια τους και τα οποία είναι δεμένα μεταξύ τους με σπάγκο.
Έπειτα τα παίρνουν στο σπίτι τους για ευλογία και αφήνουν ένα από αυτά για ένα ολόκληρο χρόνο στα εικονίσματα του σπιτιού. Πριν από την τελετή της κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού, ρίχνουν στη θάλασσα τα παλιά πορτοκάλια.
Σε άλλα νησιά, όπως τη Λέσβο, την ώρα που πέφτουν στη θάλασσα οι βουτηχτάδες για να πιάσουν το Σταυρό οι γυναίκες παίρνουν με μια νεροκολοκύθα νερό από 40... κύματα. Έπειτα με βαμβάκι που βουτούν σ’ αυτό καθαρίζουν τα εικονίσματα - χωρίς να μιλούν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας - και στη συνέχεια ρίχνουν το νερό σε μέρος «που δεν πατιέται» (σε χωνευτήρι εκκλησίας).

*** Κατηγορηματική αντίθεση των δικηγόρων της Καλαμάτας για την αλλαγή στα συναινετικά διαζύγια 
Στη φημολογούμενη νομοθετική παρέμβαση στα συναινετικά διαζύγια αναφέρεται επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας προς τον πρόεδρο της Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος Κ. Μαργέλης και η γενική γραμματέας Δ. Μαρκοπούλου.
Όπως σημειώνεται: «Κύριε πρόεδρε, για το μείζον θέμα, που κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα ανακινήθηκε και διατηρείται στη δημοσιότητα, σχετικά με τη μεταφορά της αρμοδιότητας για την έκδοση των συναινετικών διαζυγίων και παρεπομένων οικογενειακών διαφορών από τα δικαστήρια στους συμβολαιογράφους, πρέπει να επισημανθούν τα εξής:
α) Πρωτίστως, μία ενδεχόμενη νομοθετική ρύθμιση που θα καθιστά τους συμβολαιογράφους αρμόδιους για να απαγγέλλουν τη λύση του γάμου, προσκρούει ευθέως στις διατάξεις του Συντάγματος και σ’ εκείνες του οικογενειακού δικαίου, σύμφωνα με τα ακόλουθα:
Ο γάμος προστατεύεται από το Σύνταγμα (άρθρο 21 παρ. 1) και οι διατάξεις που προβλέπουν την καθ’ οποιονδήποτε τρόπο λύση του είναι δημόσιας τάξης και συνακόλουθα αυτή προϋποθέτει παντάπασιν δικαστική κρίση και πρέπει να απαγγέλλεται από τα αρμόδια δικαστήρια με δικαστική απόφαση, κατόπιν διερεύνησης των προϋποθέσεων του οικογενειακού δικαίου που προβλέπουν τη λύση του γάμου με συναινετικό διαζύγιο (άρθρο 1441 Α.Κ.), χωρίς μάλιστα τη δυνατότητα παραίτησης των συζύγων από την προβλεπόμενη συνταγματική προστασία.
Και άλλωστε, λόγω της σοβαρότητας των γαμικών διαφορών, γι’ αυτές προβλέπονται επιπρόσθετες, σε σχέση με τις υπόλοιπες διαφορές, ειδικές δικονομικές διατάξεις.
Και βέβαια, οι συμβολαιογράφοι δεν είναι δικαιοδοτικά όργανα και δε νομιμοποιούνται από το Σύνταγμα να ασκούν δικαιοδοτικό έργο για οποιαδήποτε υπόθεση, πολύ δε περισσότερο για τις τόσο σοβαρές υποθέσεις της λύσης του γάμου και των διαφορών που αναφέρονται στις σχέσεις γονέων και τέκνων.
β) Με την υφιστάμενη διαδικασία του συναινετικού διαζυγίου επιλύονται ταυτόχρονα και τα σοβαρότατα θέματα επιμέλειας, επικοινωνίας και διατροφής των ανηλίκων τέκνων (υποχρεωτικά) και προαιρετικά κάθε άλλο ζήτημα που θα αποτελούσε αντικείμενο διαφοράς μεταξύ των συζύγων. Η οποιαδήποτε συμφωνία για τα επί μέρους αυτά θέματα πρέπει να είναι αποτέλεσμα ορθής αξιολόγησης των πραγματικών περιστατικών και εναρμόνισής τους με τον οικείο κανόνα του ουσιαστικού δικαίου (όπως οι διατάξεις περί διατροφής), που έχουν ανατεθεί από το Σύνταγμα στα δικαστήρια, τα οποία και μόνο παρέχουν τις συνταγματικές εγγυήσεις για ορθή κρίση και τήρηση των οικείων κανόνων δικαίου (εν προκειμένω κατά την επικύρωση της παραπάνω συμφωνίας του άρθρου 1441 Α.Κ.).
Και όπως προαναφέρεται, από το Σύνταγμα δεν παρέχεται η δυνατότητα στους συμβολαιογράφους για υποκατάσταση των δικαστηρίων σε καμία απολύτως περίπτωση.
γ) Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η συνταγματική προστασία δεν περιορίζεται, και ως προς τις υποθέσεις της λύσης του γάμου με συναινετικό διαζύγιο, στην πρωτοβάθμια δικαστική κρίση, παρέχουσα τη δυνατότητα για άσκηση όλων των τακτικών και ενδίκων μέσων, ανεξαρτήτως του ότι, κατά κανόνα, παραιτούνται αυτών οι διάδικοι.
Τούτο υποδηλώνει τη σοβαρότητα των σχετικών διαφορών και αναδεικνύει το πελώριο συνταγματικό έλλειμμα που θα προκύψει και για το λόγο αυτό, σε μία ενδεχόμενη τέτοια νομοθετική παρέμβαση.
δ) Ως προς το μύθο περί δήθεν αποσυμφόρησης των δικαστηρίων ή της επιτάχυνσης απονομής της δικαιοσύνης με την αφαίρεση των συναινετικών διαζυγίων απ’ αυτά, αυτός βέβαια δε χρήζει καν σοβαρού σχολιασμού, αφού είναι γνωστό σε δικαστές και δικηγόρους ότι η διαδικασία του συναινετικού διαζυγίου είναι απλούστατη, ταχύτατη και δε δημιουργεί καμία απολύτως επιβάρυνση στα δικαστήρια.
Οι χρόνιες δυσλειτουργίες του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης, οφείλονται στις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.
Οι ίδιοι ή παρόμοιοι λόγοι, των οποίων παρέλκει επί του παρόντος η αναφορά τους, καθιστούν ασύμβατη συνταγματικά και ανεπίτρεπτη την αφαίρεση από τα δικαστήρια και οποιασδήποτε άλλης διαφοράς της εκούσιας δικαιοδοσίας.
Υπενθυμίζεται ότι, όταν για μία ακόμη φορά στο παρελθόν, κατά το έτος 2011, είχε εμφανιστεί το ίδιο θέμα, το Δικηγορικό Σώμα με αποφασιστική αντίδραση, επικαλούμενο τους πιο πάνω λόγους και ιδιαίτερα τα ανυπέρβλητα συνταγματικά κωλύματα που δεν επιτρέπουν τέτοια νομοθετική παρέμβαση, την απέτρεψε.
Πρέπει, άλλωστε, να σημειωθεί ότι τότε (2011) και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων επικαλούμενη τις πιο πάνω συνταγματικές επιταγές παρενέβη υπέρ της διατήρησης των συναινετικών διαζυγίων στα Δικαστήρια.
Τέλος, θα πρέπει στηλιτευθούν κάποιες επικοινωνιακές στρεβλώσεις, με τις οποίες προβάλλεται το θέμα αυτό στη δημοσιότητα, κατά τρόπο που παραπληροφορούν τους πολίτες με την επίκληση ανυπόστατων επιβαρύνσεων των δικαστηρίων με τις υποθέσεις αυτές ή δήθεν επιβράδυνσης της περαίωσης της σχετικής διαδικασίας, που δε συντρέχει, δημιουργώντας σύγχυση σε σχέση με τις διαφορές των κατ’ αντιδικία διαζυγίων.
Εν όψει αυτών θεωρώ, κε πρόεδρε, ότι είναι αναγκαία η άμεση γνωστοποίηση στο υπουργείο Δικαιοσύνης της κατηγορηματικής και αποφασιστικής αντίθεσής μας σε μία τέτοια νομοθετική ρύθμιση και η σύγκληση των οργάνων του Δικηγορικού Σώματος για το θέμα αυτό, λαμβανομένων μάλιστα υπόψη των αλλεπάλληλων καθοριστικών πληγμάτων που έχουν καταφερθεί κατά των δικηγόρων (με τελευταίο το ασφαλιστικό), που καθιστούν τελείως ανέφικτη ή πάντως εξαιρετικά δυσχερή την άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος».

***  Περισσότερη βοήθεια και λιγότερους φόρους ζητούν από το κράτος οι τρίτεκνοι 
Απολογισμός του 2016 από το Σύλλογο Τριτέκνων Μεσσηνίας
Τον καθιερωμένο απολογισμό για τη χρονιά που πέρασε έκανε χθες το πρωί, σε συνέντευξη Τύπου προς τα τοπικά ΜΜΕ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Τριτέκνων Μεσσηνίας, Χρήστος Κορομηλάς.
Όπως ανέφερε, για ακόμα μια χρονιά οι προσδοκίες τους «προδόθηκαν», καθώς η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα συνεχίζει να πλήττει ανεπανόρθωτα, ειδικά, τις πολυμελείς οικογένειες, με αποτέλεσμα αρκετές από αυτές να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις βασικές ανάγκες. Η αγοραστική δύναμη των οικογενειών στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως αριθμού, μειώθηκε κατά 50% - 55% ανέφερε, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ο κ. Κορομηλάς. Παράλληλα, η ανεργία παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ αυξάνεται συνεχώς και η υπερφορολόγηση.
Ο κ. Κορομηλάς ζήτησε από την Πολιτεία μεγαλύτερη προσοχή προς τις πολυμελείς οικογένειες το 2017, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι οι πολύτεκνες οικογένειες ενδεχομένως να είχαν μεγαλύτερη ανάγκη το έκτακτο βοήθημα που δόθηκε στους συνταξιούχους.
Αναφορικά με τις δράσεις του Συλλόγου μέσα στο 2016, ο κ. Κορομηλάς ευχαρίστησε όλες τις τοπικές επιχειρήσεις, και όχι μόνο, που συμβάλλουν ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί το κοινωνικό παντοπωλείο των τριτέκνων, το οποίο προσφέρει πολύτιμη βοήθεια σε περίπου 110 οικογένειες. Επίσης, αναφέρθηκε σε δύο σπουδαίες εκδηλώσεις που, μεταξύ άλλων, έλαβαν χώρα μέσα στο 2016, όπως αυτές για τον επαγγελματικό προσανατολισμό των παιδιών και τη χρήση πολυφαρμάκων και αντιβιοτικών.
Κλείνοντας το σύντομο απολογισμό, ευχαρίστησε ιδιαίτερα την Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας που πάντα ανταποκρίνεται στα αιτήματα του συλλόγου για βοήθεια, τους Δήμους της Μεσσηνίας και την Περιφέρεια για την άψογη συνεργασία, καθώς και τον Ερυθρό Σταυρό και τα Παιδικά Χωριά SOS, που στέκονται αρωγοί. Ιδιαίτερη αναφορά ο κ. Κορομηλάς έκανε στην οικογένεια Καρέλια, και κυρίως στα έκτακτα επιδόματα και τις βοήθειες που δίνει στους εργαζομένους της που έχουν πάνω από δύο παιδιά.
  Την Κυριακή η κοπή της πίτας στο “Elite”
Όπως έκανε γνωστό ο κ. Κορομηλάς, την προσεχή Κυριακή, 8 Ιανουαρίου, στις 7.00 το απόγευμα, θα κοπεί η πρωτοχρονιάτικη πίτα στο ξενοδοχείο “Elite” με δώρα για όλα τα παιδιά του συλλόγου, αλλά και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα για όποιον παρευρεθεί.
Η είσοδος είναι στη συμβολική τιμή των 5 ευρώ.
  Κυκλοφόρησε το νέο ημερολόγιο, που είναι αφιερωμένο στην Καλαμάτα
Συνεχίζοντας την παράδοση των «καλλιτεχνικών» ημερολογίων, το φετινό του Συλλόγου Τριτέκνων Μεσσηνίας είναι αφιερωμένο στην Καλαμάτα. Μια πόλη ορόσημο για ολόκληρη την περιοχή, που χρόνο με το χρόνο εξελίσσεται, όπως ανέφερε ο κ. Κορομηλάς.
Την επιμέλεια του ημερολογίου ανέλαβε η συντακτική ομάδα του kalamatain. Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος του Kalamatain, Παύλος Παύλου, τόνισε ότι όλη αυτή η προσπάθεια έγινε αφιλοκερδώς και εξέφρασε τη χαρά του για τη συνεργασία, για πρώτη φορά, με το Σύλλογο Τριτέκνων.
Ο δε κ. Κορομηλάς ευχαρίστησε ιδιαίτερα 4 τοπικές επιχειρήσεις για τη συμβολή τους στην έκδοση του ημερολογίου.
Η τιμή του για τα μη μέλη είναι στα 3 ευρώ και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το προμηθευτούν από τα γραφεία του συλλόγου στην οδό Δαμοφώντος 4 ή την Κυριακή στο “Elite”, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας.  Του Κώστα Γαζούλη

***  Ο εμπαιγμός έχει όρια και οι αντοχές μας πλέον έχουν στερέψει, λένε οι διπλωματούχοι μηχανικοί της Μεσσηνίας 
Κείμενο- διαμαρτυρία προς το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το Ασφαλιστικό εξέδωσε το Συντονιστικό Διπλωματούχων Μηχανικών Μεσσηνίας, στο οποίο, μεταξύ άλλων, σημειώνεται:
«Είναι πλέον γνωστό πως ο κλάδος των μηχανικών έχει δεχθεί βαρύτατο πλήγμα απ’ τις απαρχές της οικονομικής κρίσης, το οποίο, λόγω της ύφεσης και των κακών χειρισμών και πολιτικών, γίνεται κάθε χρόνο και πιο βαρύ.
Η κατάσταση των διπλωματούχων μηχανικών είναι πλέον δραματική, με πρωτοφανή ανεργία, με τεράστια ποσοστά υποαπασχόλησης, με την οικοδομική δραστηριότητα στο ναδίρ, με χιλιάδες γραφεία να βάζουν “λουκέτο” και χιλιάδες συναδέλφους να μεταναστεύουν κατά κύματα στο εξωτερικό. Οι δε μηχανικοί που έχουν μείνει στην Ελλάδα, εκτός από τα παραπάνω, έχουν να αντιμετωπίσουν τον οικονομικό στραγγαλισμό, την άδικη υπερφορολόγηση και τις υπέρογκα αυξημένες εισφορές.
Τα φετινά Χριστούγεννα μας επεφύλασσαν το “κερασάκι στην τούρτα”, αφού μαζί με τα ειδοποιητήρια του β΄ εξαμήνου του 2016 (με τις ήδη υπέρογκες εισφορές), καλούνται να πληρώσουν και τις αναδρομικές εισφορές που προκύπτουν από το Ν. 3986/2011. Επίσης, υπάρχει η πληροφορία πως το υπουργείο έχει αιτηθεί να στέλνονται στο ΚΕΑΟ ληξιπρόθεσμες οφειλές ακόμα και κάτω των 5000 ευρώ (αφορούν ασφαλιστικές εισφορές μόνο ενός έτους για ένα μηχανικό δεκαετούς εμπειρίας).
Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, οι συνάδελφοί μας παραμονές της Πρωτοχρονιάς έζησαν σκηνικά απείρου κάλλους. Συγκεκριμένα, ενώ η προθεσμία πληρωμής των ειδοποιητηρίων ασφαλιστικών εισφορών του α΄ εξαμήνου του 2016 έληξε στις 30/10/2016, η προθεσμία του β΄ εξαμήνου παρέμεινε αμετάβλητη στις 30/12/2016 χωρίς να δοθεί παράταση. Με λίγα λόγια, κάποιοι πλήρωσαν περιουσίες σε διάστημα μόνο 2 μηνών για να είναι ασφαλιστικά ενήμεροι ή μπροστά στον εκβιασμό της απώλειας διακανονισμού. Πολλοί δεν πλήρωσαν το Β2016 (με τις επιπρόσθετες αναδρομικές εισφορές), γιατί απλούστατα δεν μπόρεσαν να έχουν έσοδα μέσα στους 2 μήνες και πλέον είναι ανασφάλιστοι ή βγήκαν απ’ το διακανονισμό. Παραμονές Πρωτοχρονιάς οι μισοί συνάδελφοι έτρεχαν να βρουν για να πληρώσουν και οι άλλοι μισοί "έκλαιγαν" γιατί δεν είχαν να πληρώσουν κι έμεναν ανασφάλιστοι και εκτός ρυθμίσεων.
Σε όλη την παραπάνω εχθρική στάση της κυβέρνησης έρχεται να συνηγορήσει και το εξής ακατανόητο γεγονός: Συμφώνα με το άρθρο 7 παρ. 5 και 6 του Α.Ν. 2326/40 (ΦΕΚ 145/Α/40) “Περί Ταμείου Συντάξεων Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων”, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 27 παρ. 4 του Ν. 3518/2006 (ΦΕΚ 272Α/21.12.2006) “Αναδιάρθρωση των Κλάδων του ΤΣΜΕΔΕ” και ισχύει μέχρι σήμερα, προβλέπεται η ύπαρξη ασφαλιστικής ενημερότητας ΤΣΜΕΔΕ τόσο για τη συμμετοχή σε δημοπρασίες (εργολάβοι) όσο και για τη θεώρηση μελετών και σχεδίων από την Πολεοδομία (Οικοδομικές Άδειες). Οποιοσδήποτε μπορεί να αντιληφθεί πως η απαίτηση ασφαλιστικής ενημερότητας για ένα ιδιωτικό έργο είναι παραλογισμός, αφού ο μηχανικός κατά την έκδοση μιας οικοδομικής άδειας λειτουργεί κατ’ εντολήν του ιδιώτη πελάτη και δεν υπάρχει καμία άμεση εμπλοκή ή οικονομική συναλλαγή μεταξύ μηχανικού-Δημοσίου. Δυστυχώς, κατά την έκδοση μίας οικοδομικής άδειας και πριν την έκδοσή της (στάδιο ελέγχου Φορολογικών της Αδείας) αναζητείται από το μηχανικό η ύπαρξη Ασφαλιστικής Ενημερότητας ΤΣΜΕΔΕ. Γενικά σχεδόν σε όλες της Πολεοδομίες λόγω της σφοδρότατης κρίσης στον τομέα της οικοδομικής δραστηριότητας από το 2008 και κυρίως μετά το 2010 και την ψήφιση των μνημονίων είχε “ατονήσει” η απαίτηση αυτή και οι Οικοδομικές Άδειες εκδίδονταν κανονικά. Αυτό δε συνέβαινε βεβαίως στις δημοπρασίες δημοσίων έργων, όπου εκεί ήταν απαιτητή η ύπαρξη Ασφαλιστικής Ενημερότητας ΤΣΜΕΔΕ. Αργότερα κυρίως περί τα μέσα του 2014 οι Πολεοδομίες επανήλθαν εμμονικά απαιτώντας το παραπάνω έγγραφο. H Διοικούσα Επιτροπή του Ταμείου (ΤΣΜΕΔΕ) εξέδωσε τις υπ. αρ. 711/21-12-2015 , 1427/431/04.07.2016 και 450/22.11.2016 αποφάσεις για Ασφαλιστική Ενημερότητα ανά συγκεκριμένο έργο με καταβολή ποσού που ανέρχεται σε 10% επί της συμβατικής αμοιβής του έργου πλέον ΦΠΑ. Η ανωτέρω απόφαση εκδόθηκε “…προκειμένου οι μηχανικοί να έχουν τη δυνατότητα ανάληψης έργου… και δίνεται η δυνατότητα στους ασφαλισμένους, ασκώντας το επάγγελμά τους, να μειώνουν ή να ρυθμίζουν τις οφειλές τους, και το ταμείο να αυξάνει την εισπραξιμότητά του”. Ωστόσο, παρατηρήθηκε εμπλοκή στην έκδοση από τις 14/11/2016 Ενημερότητας Έργου από το ΤΣΜΕΔΕ, επειδή οι υπάλληλοί του αρνούνται την έκδοσή τους και ζητούν νομική εξασφάλιση στην εφαρμογή των υπ. αρ. 711/21-12-2015, 1427/431/04.07.2016 και 450/22.11.2016 αποφάσεων της Δ.Ε. ΤΣΜΕΔΕ από το αρμόδιο υπουργείο, με αποτέλεσμα ουσιαστικά να εξωθούνται οι πιο φτωχοποιημένοι μηχανικοί εκτός επαγγέλματος.
Ας μας εξηγήσουν οι αρμόδιοι πώς είναι δυνατόν μέσα σε λιγότερο από 2 μήνες να μπορέσει ένας αυτοαπασχολούμενος μηχανικός στην Ελλάδα του σήμερα να συγκεντρώσει ασφαλιστικές εισφορές 6 ολόκληρων μηνών!
Ας μας εξηγήσουν οι αρμόδιοι του υπουργείου για ποιο λόγο και ενώ υπήρχε αίτημα τόσο του ΤΕΕ όσο και της Δ.Ε. του ΤΣΜΕΔΕ για παράταση της προθεσμίας έως τις 31/03/2017 έτσι ώστε να καταφέρουν οι συνάδελφοι να συγκεντρώσουν το ποσό των εισφορών, το αίτημα αυτό απορρίφθηκε με πολιτική απόφαση του υπουργείου!
Ας μας εξηγήσουν πώς ενώ έχει να πληρώσει ο ελεύθερος επαγγελματίας φόρους, ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας μέσα στην περίοδο των Χριστουγέννων, μπορεί να ανταπεξέλθει στην πληρωμή των φουσκωμένων ασφαλιστικών εισφορών.
Ας μας εξηγήσουν πώς είναι δυνατόν, με την κρίση που βίωσε ο τομέας των μηχανικών και με τα χρέη που έχουν οι περισσότεροι συσσωρεύσει, να εργαστεί ο μηχανικός όταν αποκλείεται από την εργασία χωρίς ασφαλιστική ενημερότητα (πράγμα που δεν συμβαίνει σε κανένα άλλο κλάδο ελευθέρων επαγγελματιών). Είμαστε ο μοναδικός κλάδος όπου ασφαλίζεται η ιδιότητά μας ως μηχανικοί και όχι η εργασία μας.
Κύριοι αρμόδιοι, κατόπιν όλων των παραπάνω διερωτόμαστε ανοιχτά. Μας θέλετε στην αγορά εργασίας; Θέλετε ανοικτά τα γραφεία των μηχανικών ή θέλετε εικόνα “λουκέτων”; Μας θέλετε μοχλούς της ανάπτυξης ή επαίτες; Μας θέλετε στην Ελλάδα ή θέλετε το επιστημονικό και παραγωγικό δυναμικό εκτός συνόρων;
Επειδή, λοιπόν, ο εμπαιγμός έχει όρια και οι αντοχές μας πλέον έχουν στερέψει, απαιτούμε από την αρμόδια υπουργό:
1) Την άμεση κατάργηση της επιβολής αναδρομικών εισφορών βάσει του Ν.3986/2011
2) Την κατάργηση με νομοθετική ρύθμιση της απαίτησης ασφαλιστικής ενημερότητας για τη θεώρηση μελετών και σχεδίων από τις ΥΔΟΜ (οικοδομικές άδειες). Μεταβατικά και μέχρι να πραγματοποιηθεί το ανωτέρω, ζητάμε την εφαρμογή των 711/21-12-2015, 1427/431/04.07.2016 και 450/22.11.2016 αποφάσεων της Δ.Ε. του ΤΣΜΕΔΕ περί ασφαλιστικής ενημερότητας έργου με καταβολή του 10% επί της συμβατικής αμοιβής ή την κατάργηση της απαίτησης της ασφαλιστικής ενημερότητας του μηχανικού , όπως συμβαίνει και σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους ελευθέρων επαγγελματιών. Να διευθετηθεί με έγγραφο από το αρμόδιο υπουργείο, υπό μορφή τέτοια που να παρέχει εξασφάλιση στους υπαλλήλους των κατά τόπων Γραφείων του ΤΣΜΕΔΕ (ή ΕΦΚΑ), έτσι ώστε να συνεχίσουν να εκδίδουν, δυνάμει των υπ. αρ. 711/21-12-2015, 1427/431/04.07.2016 και 450/22.11.2016 αποφάσεων Ασφαλιστική Ενημερότητα ανά συγκεκριμένο έργο με καταβολή ποσού που ανέρχεται σε 10% επί της συμβατικής αμοιβής του έργου πλέον ΦΠΑ
3) Έστω και εκπρόθεσμα την παράταση της προθεσμίας αποπληρωμής του β΄ εξαμηνου του 2016
4) Να μην αποσταλεί κανένα «ραβασάκι» ληξιπρόθεσμων οφειλών συναδέλφων στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, εφόσον υπάρχει αντικειμενική δυσκολία αποπληρωμής βάσει εισοδημάτων. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα μας βρείτε απέναντί σας
5) Τη θέσπιση τρόπων διευκόλυνσης αποπληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών για συναδέλφους που επιδεικνύουν αντικειμενική οικονομική αδυναμία και συγκεκριμένα:
-Για οφειλές που έχουν δημιουργηθεί πριν από το 2009 να υπάρξει ρύθμιση ανάλογη των 100 δόσεων, με επιτόκιο επί του οφειλόμενου κεφαλαίου, ίσο με το μέσο επιτόκιο του κοινού κεφαλαίου της Τράπεζας της Ελλάδος, της αντίστοιχης περιόδου.
-Για οφειλές που έχουν δημιουργηθεί από το 2009 έως το 2016, να υπάρχει η δυνατότητα διαγραφής τους με αίτηση του ασφαλισμένου, με αντίστοιχη απώλεια του ασφαλιστικού χρόνου (να ληφθεί υπόψη ότι σύμφωνα με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας αυτό γίνεται με την πάροδο 20ετίας). Επιπρόσθετα, να δίνεται η δυνατότητα κατά τη συνταξιοδότηση ο χρόνος αυτός να εξαγοράζεται, εάν ο ασφαλισμένος το επιθυμεί.
-Κατά το διακανονισμό των οφειλών εισφορών με το ΤΣΜΕ∆Ε να αφαιρείται το ποσό της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τα προηγούμενα έτη, καθώς οι συνάδελφοι ήταν ανασφάλιστοι και, κατά συνέπεια, δεν έκαναν καμία χρήση των προνομίων που παρέχει ο κλάδος υγείας
6) Τη διαγραφή των ληστρικών τόκων που βαρύνουν τα χρέη των μηχανικών
7) Την επιστροφή ή το συμψηφισμό εισφορών ειδικής προσαύξησης
8) Για όσους έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα συνταξιοδότησης, το όριο οφειλών για την ολοκλήρωση της διαδικασίας να ρυθμιστεί τουλάχιστον στα 25.000 ευρώ αντί των 15.000 που είναι σήμερα. Επιπρόσθετα, να ισχύει με αίτηση του ασφαλισμένου συμψηφισμός με το ποσόν του εφάπαξ που του αναλογεί.
Τέλος, δηλώνουμε πως είμαστε ανοικτοί στο διάλογο εφόσον υπάρχει πραγματική βούληση εκ μέρους του υπουργείου για την επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν τον κλάδο μας».
Να σημειωθεί πως το παρόν κείμενο υπογράφεται από τα εξής όργανα: Νομαρχιακή Επιτροπή ΤΕΕ Μεσσηνίας, Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Μεσσηνίας, Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Μεσσηνίας, Σύλλογος Μηχανικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Μεσσηνίας, Σύλλογος Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Μεσσηνίας και Σύλλογος Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Μεσσηνίας.

***  Απεργία πείνας ξεκινούν Ρούπα - Μαζιώτης (βίντεο) 
Απεργία πείνας ξεκινούν η Πόλα Ρούπα και ο Νίκος Μαζιώτης, όπως γνωστοποίησαν με δηλώσεις τους, ζητώντας να δοθεί η επιμέλεια του γιου τους σε συγγενείς της πρώτης.
Σε δήλωσή της, την οποία διάβασε η αδερφή της έξω από τη ΓΑΔΑ, η Πόλα Ρούπα δηλώνει «εχθρός του συστήματος» και αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «βάζουν το παιδί μέσα σε αυτόν τον πόλεμο και το εκδικούνται προκειμένου να εκδικηθούν περισσότερο εμένα. Έχουν απαγάγει το παιδί μου και δεν ξέρω που βρίσκεται από τα ξημερώματα που μας έχουν συλλάβει».
«Βρισκόμαστε σε πόλεμο, είναι γεγονός. Όμως το να πολεμούν το παιδί μου με το να αρνούνται να μου το φέρουν να το δω και με το να αρνούνται να το δώσουν άμεσα σε συγγενείς πρώτου βαθμού και με το να απειλούν ότι θα πάει σε ίδρυμα, είναι η πιο ποταπή πράξη σε αυτό τον πόλεμο. Αυτοί που βρίσκονται στον κρατικό μηχανισμό είναι σκουλήκια γιατί πολεμάνε ένα παιδί 6 χρονών. Και θέλω να πω ότι ξεκινάω τώρα απεργία πείνας προκειμένου να δοθεί το παιδί τώρα στη μάνα μου και στην αδελφή μου. Όσον αφορά εμένα θα παραμείνω εχθρός τους μέχρι να πεθάνω και δεν με λυγίσουν ποτέ», επισημαίνει μεταξύ άλλων.
Από την πλευρά του, ο Νίκος Μαζιώτης, με δήλωση του σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, σημειώνει ότι η μετά τη σύλληψη της Πόλας Ρούπα, δεν έχει γνωστοποιηθεί στον συνήγορό τους πού ακριβώς βρίσκεται το παιδί και δηλώνει επίσης πως από σήμερα ξεκινά απεργία πείνας και δίψας, με αίτημα να δοθεί ο γιος τους σε συγγενείς.
«Το κράτος ουσιαστικά απήγαγε τον γιο μας, μας εκδικείται για τις επιλογές αγώνα που κάναμε, του ένοπλου αγώνα. Τα αχρεία όργανα του κράτους, τα τσιράκια των δανειστών, του νόμιμου και συνταγματικού μνημονίου τα βάζουν με ένα 6χρονο παιδί για να μας εκδικηθούν, γιατί επιλέξαμε τον ένοπλο αγώνα, γιατί δεν κάτσαμε να παραδοθούμε στην φυλακή, γιατί περάσαμε στην παρανομία και γιατί κάναμε την επίθεση στο παράρτημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στην Τράπεζα της Ελλάδος και στο γραφείο του μόνιμου αντιπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Ν. Μαζιώτης, προσθέτοντας ότι «δεν μας λυγίζει κανένας εκβιασμός».
Αίτημα να αναλάβουν οι συγγενείς της Ρούπα την επιμέλεια του παιδιού της
Αίτημα να αναλάβουν την επιμέλεια του γιου της Πόλας Ρούπα και του Νίκου Μαζιώτη η γιαγιά και η αδελφή της 48χρονης, υπεβλήθη στην Εισαγγελία Ανηλίκων.
Όπως σημειώνεται, υπάρχει κίνδυνος για την ψυχική υγεία του παιδιού από το ενδεχόμενο παρατεταμένης παραμονής του σε Ίδρυμα ή νοσοκομείο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το 6χρονο αγοράκι βρίσκεται κάτω από τη στενή παρακολούθηση ειδικών ψυχολόγων.
Πάντως, όπως ανέφεραν εισαγγελικές πηγές, η διαδικασία για το πού θα δοθεί η επιμέλεια του παιδιού θα είναι χρονοβόρα καθώς απαταιτείται κοινωνική έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι συγγενείς του παιδιού τηρούν τις προϋποθέσεις για να αναλάβουν την επιμέλειά του.
naftemporiki.gr
Βίντεο : Δήλωση της Πόλας Ρούπα ,  https://youtu.be/duWZSozPf4E .-


***  Φωτιά σε διατηρητέο στο κέντρο της Καλαμάτας (φωτογραφίες) 
 
 
Αναστάτωση προκλήθηκε λίγο πριν τις 8 το βράδυ όταν καπνοί ξεκίνησαν να βγαίνουν από το υπόγειο του κτηρίου Αλειφέρη που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αριστομένους και Κολοκοτρώνη.
Στο σημείο έσπευσαν άμεσα άνδρες της Πυροσβεστικής όπου έσβησαν τη φωτιά ενώ να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο χώρο πολλές φορές έχει αναφερθεί ότι διαμένουν άστεγοι όπως και την ώρα του περιστατικού οι πυροσβέστες εντόπισαν έναν από αυτούς.

*** Απαγόρευση καπνίσματος στο Δημαρχείο Καλαμάτας 
Μέχρι πρότινος ο αντικαπνιστικός νόμος στο Δημαρχείο Καλαμάτας, αλλά και στα υπόλοιπα δημοτικά του κτήρια, ήταν εν υπνώσει, όπως και σε όλη τη χώρα. Κάτι, όμως, οι καταγγελίες από τους παθητικούς καπνιστές υπαλλήλους, κάτι τα νέα συστήματα του Δημαρχείου, οδήγησαν το δήμαρχο σε έκδοση γενικής απαγορευτικής διάταξης.
Σε σχετικό δελτίο Τύπου μάς ενημερώνει ότι "με σειρά νόμων και εγκυκλίων απαγορεύεται αυστηρά το κάπνισμα σε κλειστούς δημόσιους και δημοτικούς χορούς. Για τους παραβάτες δημόσιους λειτουργούς και υπαλλήλους ΟΤΑ προβλέπεται η επιβολή συγκεκριμένων προστίμων.
Επιπλέον, το σύστημα κλιματισμού, ειδικά στο κτήριο του νέου Δημαρχείου, δεν είναι κατασκευασμένο για να διαχειρίζεται τον καπνό, με ενδεχόμενο να υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του κτηριακού συγκροτήματος.
Για όλους τους παραπάνω λόγους απαγορεύεται αυστηρά το κάπνισμα στα γραφεία και τους κοινόχρηστους χώρους του Δημαρχείου, αλλά και στα άλλα δημοτικά κτήρια».
Τώρα, τι αντίμετρα θα βρουν οι… θεριακλήδες, μένει να το δούμε!  Α.Π. 

*** Οι χειμερινές εκπτώσεις, η πρώτη Κυριακή και η πρεμιέρα των υποχρεωτικών ηλεκτρονικών συναλλαγών 
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που επικαλείται η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, ο τζίρος το 2016 διαμορφώθηκε στα 5,39 δισ. ευρώ από τα 8,83 δισ. ευρώ που ήταν το 2008, ενώ σε σχέση με το 2015 η πτώση πέρυσι ήταν στο -5,1%. Συνολικά η ΕΣΕΕ υπολογίζει ότι πάνω από 3,4 δισ. ευρώ χάθηκαν λόγω της μείωσης της ζήτησης.
Κατά τα λοιπά, η ΕΣΕΕ ενημερώνει για τις χειμερινές εκπτώσεις του 2017, τον καθορισμό της πρώτης Κυριακής των εκπτώσεων και τη νέα υποχρέωση των εμπορικών καταστημάτων για αποδοχή μέσων πληρωμής με κάρτα.
Σύμφωνα με το άρθρο 15 του νόμου 4177/2013, για το 2017 θα αρχίσουν τη Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου και θα λήξουν την Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον ίδιο νόμο, τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη της χρονικής περιόδου των εκπτώσεων, ήτοι την Κυριακή, 15 Ιανουαρίου.
Κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης. Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία, ενώ στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»).
Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό. Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής.
Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Κατά τη διενέργεια των τακτικών εκπτώσεων, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, γιατί οι κυρώσεις είναι αυστηρές και δεν επιτρέπεται να επιβάλλονται λόγω λάθους.
Γενικά, στους παραβάτες των διατάξεων περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο των 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.
Ειδικότερα, για την περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους, ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή όταν ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσο με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης.
Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης. Αρμόδια αρχή για την επιβολή των προστίμων είναι ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης («κρατικός περιφερειάρχης») όπου διαπιστώνεται η παράβαση.
Σημειώνεται ότι από φέτος καθιερώνεται και η υποχρεωτική αποδοχή ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, σε ορισμένους κλάδους αρχικά και σταδιακά στο σύνολο των επιχειρήσεων.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται -μεταξύ άλλων- ότι θα καθοριστούν με ΚΥΑ των υπουργών Οικονομίας, Ανάπτυξης και Οικονομικών οι υπόχρεοι συμμόρφωσης βάσει των κύριων ΚΑΔ, καθώς και η προθεσμία συμμόρφωσής τους (των υπόχρεων), οι διαδικασίες και τα δεδομένα παρακολούθησης των τηρούμενων Επαγγελματικών Λογαριασμών στους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών του ν.3862/2010, καθώς και οι κυρώσεις που θα επιβάλλονται σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.
Με τον ίδιο νόμο θεσπίζεται το πλαίσιο για την υποχρέωση ενημέρωσης των δικαιωμάτων των καταναλωτών, μεταξύ αυτών και των επιχειρήσεων, αναφορικά με την αποδοχή καρτών και τη διενέργεια ηλεκτρονικών συναλλαγών και καθορίζεται το πλαίσιο προσφυγής των καταναλωτών στις αρμόδιες αρχές στις περιπτώσεις παραβάσεων από τις επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, με το άρθρο 66 του ίδιου νόμου 4446/2016 προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι οι επιχειρήσεις που αποδέχονται ηλεκτρονικές πληρωμές υποχρεούνται από την 1 Φεβρουαρίου του 2017 να ενημερώνουν τους καταναλωτές σχετικά με την αποδοχή καρτών και ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, με σαφή τρόπο που να μην επιδέχεται παρερμηνείας και με αναγραφή ευκρινώς της πληροφορίας αυτής στην είσοδο του καταστήματος και στο ταμείο, καθώς και ότι σε όσους παραβαίνουν την υποχρέωση αυτή, θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους χιλίων (1.000) ευρώ.
 ~

***  Αθλητική ενημέρωση :

 
***  Συνοπτικά το πρόγραμμα της εξ αναβολής 1ης αγωνιστικής της Super League και η βαθμολογία:

ΤΡΙΤΗ 3/1/2017
Ηρακλής-Ξάνθη 0-1
(58' Γιουνές)

Λεβαδειακός-ΠΑΟΚ 0-1
(84' Πέλκας)

ΤΕΤΑΡΤΗ 4/1/2017
Κέρκυρα-Ατρόμητος 1-1
(5' Κόντος - 9' Λε Ταλέκ)

ΑΕΚ-Παναιτωλικός 0-0

ΑΕΛ-Βέροια 2-1
(54' Καγιέγκο, 82' Ναζλίδης - 45' Κάλβο)

Ολυμπιακός-Αστέρας Τριπ. 2-1
(54΄ Φορτούνης, 90΄+ Μάριν - 27΄ πεν. Μάσα)

ΠΕΜΠΤΗ 5/1/2017
Πανιώνιος-ΠΑΣ Γιάννινα 1-1
(43' Ανσαριφάλντ - 79' Τζιμόπουλος)

Πλατανιάς-Παναθηναϊκός 1-0
(74' Μπανανά)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (Σε 13 αγώνες)

1. Ολυμπιακός 34
2. Ξάνθη 25
3. Παναθηναϊκός 22
4. Πανιώνιος 22
5. ΑΕΚ 21
6. ΠΑΟΚ 20
7. ΠΑΣ Γιάννινα 19
8. Ατρόμητος 18
9. Πλατανιάς 17
10. Παναιτωλικός 16
11. Κέρκυρα 13
12. ΑΕΛ 13
13. Αστέρας Τρίπολης 12
14. Λεβαδειακός 12
15. Βέροια 8
16. Ηρακλής 7

* Ο ΠΑΟΚ έχει -3 βαθμούς

*** Για την 16η αγωνιστική της Euroleague  στο  Μπάσκετ  :.
Πέμπτη  05/01/2017 :


ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ-ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ   85-65 .- ^

ΕΦΕΣ ΠΙΛΣΕΝ-ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΪ    84-73 .- ^

ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α . - ΝΤΑΡΟΥΣΑΦΑΚΑ  93-92 .- ^

ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ-ΟΥΝΙΚΣ ΚΑΖΑΝ   102-70 .- ^

Παρασκευή 06/01/2017 :


~* ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ    77-69  , ( 38-37) .- ^
Τα δεκάλεπτα : 17-11, (38-37) , 55-50 , 77-69 .- ^
Διαιτητές: Γιαβόρ (Σλοβενία), Πατέρνικο (Ιταλία), Λάτισεφς (Λετονία)
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιάννης Σφαιρόπουλος): Γκριν 10 (2), Μπιρτς 11, Γιανγκ 6, Παπαπέτρου 13 (3), Σπανούλης 12, Ουότερς 3 (1), Αγραβάνης, Μιλουτίνοφ 2, Πρίντεζης 7, Παπανικολάου 6 (1), Μάντζαρης, Λοτζέσκι 7.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Τσάβι Πασκουάλ): Σίνγκλετον 10 (1), Νίκολς, Ρίβερς 23 (3), Τζέιμς 24 (1), Φώτσης, Παππάς, Φελντέιν 5 (1), Τζεντίλε, Μπουρούσης 3 (1), Καλάθης 4.
VIDEO  :
~*   ΟΣΦΠ-ΠΑΟ 77-69  16η  αγωνισ  6/1/2017 :
https://youtu.be/r2TM5u3PN5Q .-  
~*ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 77-69  16η  αγων  6/1/2017: https://youtu.be/x-IBcS_wdTA .-
~*ΟΣΦΠ-ΠΑΟ  γ΄ δεκάλεπτο 55-50   6/1/2017  77-69 :
https://youtu.be/eR5tZKubw70 .-
~*ΟΣΦΠ-ΠΑΟ  2ο δεκάλεπτο 38-37  16η αγων  6/1/2017  77-69:
https://youtu.be/hZOr-3DKfks .-
~*ΟΣΦΠ-ΠΑΟ α΄ δεκάλεπτο  17-11  16η αγων   6/1/2017  77-69: https://youtu.be/nCuWOM1jxg8 .-

***  ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ «ΑΙΩΝΙΩΝ» ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ19/04/1994 Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 72-77 Φάιναλ Φορ, ημιτελικός (Τελ Αβίβ)
11/04/1995 Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 52-58 Φάιναλ Φορ, ημιτελικός (Σαραγόσα)
27/03/1997 Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 49-69 4η φάση
01/04/1997 Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 65-57 4η φάση
28/02/2002 Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 92-75 2η φάση
28/03/2002 Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 88-78 2η φάση
01/05/2009 Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 82-84 Φάιναλ Φορ, ημιτελικός (Βερολίνο)
20/02/2014 Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 66-62 (Φάση των «16», 7η αγωνιστική)
14/04/2014 Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 68-65 (Φάση των «16», 14η αγωνιστική)
18/11/2016 Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 77-79 (Α΄ Φάση, 8η Αγωνιστική)

ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ 1994 (Τελ Αβίβ)
Ο Παναθηναϊκός τίθεται για πρώτη φορά αντιμέτωπος με τον «αιώνιο» αντίπαλό του σε ημιτελικό φάιναλ φορ και ο Ολυμπιακός, μετά από ένα συγκλονιστικό αγώνα, λέει... «όχι» στους «πράσινους» (77-72) και τους θέτει εκτός τελικού. Στον «μικρό τελικό» ο Παναθηναϊκός καλείται να ξεπεράσει το «εμπόδιο» της Μπαρτσελόνα του Αϊτο Γκαρθία Ρενέσες και τα καταφέρνει απέναντι στον Χουάν Αντόνιο Σαν Επιφάνιο και την παρέα του με το τελικό 100-83. Ο Ολυμπιακός γνωρίζει την ήττα στον τελικό από την Μπανταλόνα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς (59-57), μετά από ένα καταστροφικό για την ελληνική ομάδα τελευταίο πεντάλεπτο και τρίποντο του Κόρνι Τόμπσον, στην τελευταία επίθεση της ισπανικής ομάδας, στο Γιαντ Ελιάου (σημερινή ΝΟΚΙΑ Αrena) του Τελ Αβίβ.

ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ (19/4/1994): Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 72-77

Γήπεδο: Γιάντ Ελιάου
 ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Μαϊλαμπιού (Γαλλία) - Κατσάρο (Ιταλία)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Κώστας Πολίτης): Αλβέρτης 2, Γκάλης 8, Παταβούκας 7, Οικονόμου 3, Βολκόφ 32, Βράνκοβιτς 11, Γεωργικόπουλος 3, Μυριούνης 6
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιάννης Ιωαννίδης): Μπακατσιάς, Σιγάλας 15, Σταμάτης, Πάσπαλι 22, Φασούλας 13, Τόμιτς 6, Τάρλατς, Τάρπλεϊ 21

ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ 1995 (Σαραγόσα)
Για δεύτερη διαδοχική χρονιά, ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει στα ημιτελικά τον Ολυμπιακό και οι «ερυθρόλευκοι» αρπάζουν και πάλι το «εισιτήριο» του τελικού. Στον μικρό τελικό οι «πράσινοι» καταλαμβάνουν και πάλι την τρίτη θέση, μετά τη νίκη τους με 91-77 επί της Λιμόζ του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς. Για δεύτερη διαδοχική φορά, ο Ολυμπιακός φτάνει μέχρι την... πηγή, αλλά δεν πίνει... νερό, καθώς γνωρίζει την ήττα στον τελικό από τη Ρεάλ Μαδρίτης του Ζέλικο Ομπράντοβιτς με 73-61.
ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ (11/4/1995): Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 52-58
Γήπεδο: Πρενθίπε Φελίπε
 ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Ζιχ (Πολωνία) - Μπραζάουσκας (Λιθουανία)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ευθύμης Κιουμουρτζόγλου): Αλβέρτης 3, Γεωργικόπουλος, Παταβούκας 2, Οικονόμου 12, Πάσπαλι 17, Γιαννάκης 3, Βράνκοβιτς 12, Παπαγιάννης, Πετσάρσκι 3, Μυριούνης.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιάννης Ιωαννίδης): Μπακατσιάς 1, Σιγάλας 10, Σταμάτης, Καμπούρης, Τζόνσον 27, Νάκιτς, Φασούλας 6, Τόμιτς 5, Τάρλατς 5, Βολκόφ 4.

Τη σεζόν 1996-97 κι ενώ έχει προηγηθεί η κατάκτηση του τίτλου από τον Παναθηναϊκό στο Παρίσι το 1996, οι δύο «αιώνιοι» του ελληνικού μπάσκετ «διασταυρώνουν τα ξίφη τους» στα προημιτελικά της διοργάνωσης, με τον Παναθηναϊκό να έχει το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ (best of 3). Ο Ολυμπιακός νίκησε τόσο στον πρώτο αγώνα στο ΟΑΚΑ (49-69) όσο και στο ΣΕΦ (65-57), προκρίθηκε στο φάιναλ φορ της Ρώμης, όπου στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης. Στην πρώτη αναμέτρηση μάλιστα στο ΟΑΚΑ, στις 27 Μαρτίου 1997 το +20 του Ολυμπιακού (69-49) αποτελεί την ευρύτερη νίκη στην ιστορία των ευρωπαϊκών αναμετρήσεων των δύο ομάδων.

4η ΦΑΣΗ 1996-97 (OAKA): Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 49-69
 1ος Προημιτελικός
 Ημερομηνία Αγώνα: 27/3/1997
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Μπετανκόρ (Ισπανία) - Γκασπερίν (Γαλλία)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ( Μπόζινταρ Μάλκοβιτς): Αλβέρτης 12, Κοχ 3, Κόρφας 3, Οικονόμου 1, Ντίνικινς 12, Νικόλα 7, Σκονοκίνι, Μαρτίνεθ 9, Νουόσου 2
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ντούσαν Ιβκοβιτς): Μπακατσιάς 4, Σιγάλας 2, Γκρέι 7, Παπανικολάου 8, Νάκιτς 2, Φασούλας 8, Τόμιτς 5, Τάρλατς 16, Ρίβερς 17

4η ΦΑΣΗ 1996-97 (ΣΕΦ): Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 65-57
 2ος Προημιτελικός
 Ημερομηνία Αγώνα: 1/4/1997
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Νταβίντοφ (Ρωσία) - Ζανκανέλα (Ιταλία)
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ντούσαν Ίβκοβιτς): Μπακατσιάς, Σιγάλας 12, Γκρέι 1, Παπανικολάου 8, Νάκιτς, Φασούλας 6, Τόμιτς 17, Τάρλατς 6, Βελπ 3, Ρίβερς 12
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Μπόζινταρ Μάλκοβιτς): Αλβέρτης 14, Κοχ, Κόρφας 3, Οικονόμου 14, Ντίνκινς 2, Νικόλα, Σκονοκίνι 3, Μαρτίνεθ 20, Νουόσου 1.

Τη σεζόν 2001-02 οι φίλαθλοι στην Ευρώπη παρακολούθησαν... νωρίς τη μητέρα των μαχών του ελληνικού μπάσκετ. Στη 2η φάση, βρέθηκαν στον ίδιο όμιλο (7ο) τρεις ελληνικές ομάδες (Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΑΕΚ) μαζί με την Ολίμπια Λουμπλιάνας. Το πρώτο ντέρμπι «αιωνίων» διεξήχθη στο ΣΕΦ στις 28 Φεβρουαρίου 2002, με τον Ολυμπιακό να επικρατεί άνετα 92-75 του Παναθηναϊκού μπροστά σε 10.000 φιλάθλους και χωρίς την παρουσία φιλάθλων του Παναθηναϊκού. Στο δεύτερο ντέρμπι στο ΟΑΚΑ ένα μήνα αργότερα, στις 28 Μαρτίου 2002, νικητής αναδείχτηκε ο Παναθηναϊκός με 88-78, παρουσία 11.000 φιλάθλων των «πράσινων». Η πορεία του Παναθηναϊκούμ που προκρίθηκε στο φάιναλ φορ της Μπολόνια εκείνη τη σεζόν και κατέκτησε το 3ο ευρωπαϊκό τρόπαιό του, είχε αρχίσει λοιπόν με ήττα από τον Ολυμπιακό (92-75), συνεχίστηκε με εντός έδρας νίκη επί της Ολίμπια Λιουμπλιάνας (85-67), ακολούθησε η νίκη εκτός επί της ΑΕΚ (66-73) και οι εντός επί του Ολυμπιακού (88-78) και της ΑΕΚ (96-92), για να κριθεί τελικά η πρόκριση των παικτών του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στο φάιναλ φορ στην εκτός έδρας επικράτηση επί της Ολίμπια Λουμπλιάνα με 79-72. Αφού πρώτα απέκλεισαν την Μακάμπι Τελ Αβίβ στον ημιτελικό (83-75), αν και... αουτσάιντερ, ανήμερα του ορθόδοξου Πάσχα, στις 5 Μαϊου 2002, οι «πράσινοι» πανηγύρισαν τον τίτλο με νίκη επί της Κίντερ Μπολόνια του Έτορε Μεσίνα, μέσα στο κατάμεστο από Ιταλούς φιλάθλους «Παλαμαλαγκούτι».

2η ΦΑΣΗ 2001-02 (ΣΕΦ): <Β>Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 92-75

 7ος Όμιλος (Ζ΄)
Ημερομηνία Αγώνα: 28/2/2002
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Μπετανκόρ (Ισπανία) - Φατσίνι (Ιταλία) - Πέτροβιτς (Γιουγκοσλαβία)
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Λευτέρης Σούμποτιτς): Μπουντούρης 2, Παπαλουκάς 10, Παπανικολάου, Ζεβροσένκο, Ρισασέ 2, Φορντ 21, Τόμιτς 9, Φέμερλινγκ 18, Φόρεστ 13, Ντε Μιγκέλ 17
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ζέλικο Ομπράντοβιτς): Αλβέρτης 2, Καλαϊτζής 7, Ρότζερς 5, Σάντσεζ 15, Μποντίρογκα 21, Μίντλετον 5, Κουτλουάι 13, Αλμπάνο, Παπαδόπουλος Λ. 1, Γιαννούλης 6

2η ΦΑΣΗ 201-02 (ΟΑΚΑ): Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 88-78
 7ος Όμιλος (Ζ΄)
Ημερομηνία Αγώνα: 28/3/2002
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Μπετανκόρ (Ισπανία) - Γιούγκερμπραντ (Φινλανδία) - Ράντονιτς (Γαλλία)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ζέλικο Ομπράντοβιτς): Αλβέρτης 8, Καλαϊτζής, Ρότζερς 7, Μουλαομέροβιτς 16, Μποντίρογκα 18, Μίντλετον 23, Κουτλουάι 11, Γιαννούλης 5
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Λευτέρης Σούμποτιτς) Μπουντούρης, Παπαλουκάς 7, Αμανατίδης, Ρισασέ 11, Φορντ 33, Τόμιτς 5, Νικαγκμπάτσε, Φέμερλιννγκ 10, Φόρεστ 8, Ντε Μιγκέλ 4

ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ 2009 (Βερολίνο)
Στο Βερολίνο, το 2009, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός συναντήθηκαν για 3η φορά σε φάιναλ φορ Ευρωλίγκας, 3η και σε ημιτελικό! Όμως, την 1η Μάϊου 2009 ήταν η σειρά του Παναθηναϊκού να χαμογελάσει, μετά τους δύο χαμένους ημιτελικούς απέναντι στον Ολυμπιακό, το 1994 και το 1995. Στην «Ο2 Αρένα» του Βερολίνου, ο Παναθηναϊκός επικράτησε 84-82 των «ερυθρόλευκων» μετά από συγκλονιστικό αγώνα που κρίθηκε στις λεπτομέρειες για να κατακτήσει εν συνεχεία η «πράσινη αυτοκρατορία» των αδελφών Γιαννακόπουλου το 5ο ευρωπαϊκό τρόπαιο στην ιστορία της, απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, στον τελικό της 3ης Μαϊου 2009, με 73-71. Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού Ζέλικο Ομπράντοβιτς έφτασε σ΄ εκείνο το φάιναλ φορ τους 7 τίτλους στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση, ενώ ΜVP του φάιναλ φορ είχε αναδειχτεί ο νυν αρχηγός του Ολυμπιακού, Βασίλης Σπανούλης.

ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ (1/5/2009): Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 82-84
Γήπεδο: 02 World
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Αρτεάγκα (Ισπανία), Μπραζάουσκας (Λιθουανία), Ρόκα (Πορτογαλία)
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Παναγιώτης Γιαννάκης): Παπαλουκάς 9 (1), Τσίλντρες 11, Βούιτσιτς 14, Μπουρούσης 10 (1), Χαλπερίν 4, Γκριρ 18 (2), Βουγιούκας, Πρίντεζης 9, Ερτσεγκ 4 (1), Τεόντοσιτς 3 (1), Πάργκο.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Κέτσμαν, Σπανούλης 18 (2), Περπέρογλου 4, Μπατίστ 19, Φώτσης 5 (1), Χατζηβρέττας, Νίκολας, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης, Πέκοβιτς 20, Γιασικεβίτσιους 18 (4).
~ Στο φάιναλ φορ της Κωνσταντινούπολης το 2012 προκρίθηκαν ξανά δύο ελληνικές ομάδες, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, αλλά ο κανονισμός της Ευρωλίγκας που ήθελε δύο ομάδες από την ίδια χώρα να τίθενται αντιμέτωπες στον ημιτελικό δεν ίσχυε πλέον. Έτσι, ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε την Μπαρτσελόνα στον ημιτελικό, την οποία απέκλεισε, για να κατακτήσει το δεύτερο ευρωπαϊκό τρόπαιο στην ιστορία του με μία απρόσμενη νίκη μετά από -19, απέναντι στην ισχυρή ΤΣΣΚΑ Μόσχας του ΝΒΑερ Αντρέι Κιριλένκο. Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας είχε αποκλείσει στον άλλο ημιτελικό τον Παναθηναϊκό.
~  Πέντε χρόνια, μετά την τελευταία συνάντησή τους, το 2009, στο Βερολίνο, η... μοίρα έφερε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό αντιμέτωπους ξανά, στη φάση των «16», σ' έναν όμιλο «φωτιά», τον 5ο, τη σεζόν 2013-14. Στις 20 Φεβρουαρίου, για την 7η αγωνιστική, το «ραντεβού» στο ΟΑΚΑ βρήκε τους «πράσινους» να προέρχονται από 3 διαδοχικές ήττες στη διοργάνωση, την ώρα που ο Ολυμπιακός προερχόταν από τρεις διαδοχικές νίκες. Για πρώτη φορά, βρέθηκαν όρθιοι σε αντίπαλους πάγκους ενός ευρωπαϊκού ελληνικού ντέρμπι «αιωνίων», οι Αργύρης Πεδουλάκης και Γιώργος Μπαρτζώκας. Ο πρώτος λόγω των τριών διαδοχικών ηττών αισθανόταν έντονη την πίεση, λόγω της δυσαρέσκειας που είχε προκληθεί από τα αρνητικά αποτελέσματα. Σ' ένα κλειστό παιχνίδι για γερά νεύρα, ο Παναθηναϊκός πήρε 18 πόντους από τον Στεφάν Λάσμε και 14 από τον Ούκιτς για να επικρατήσει με 66-62. Αυτή η ήττα ήταν η πρώτη από τις τέσσερις διαδοχικές του Ολυμπιακού έκτοτε, αφού έπρεπε να περιμένει μέχρι την 11η αγωνιστική για να φύγει με ροζ φύλλο η ομάδα του Πειραιά, υποδεχόμενη τη Λαμποράλ Κούτσα. Οι δύο «αιώνιοι» ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 10 Απριλίου, στο ΣΕΦ, όταν στο μεταξύ τους παιχνίδι για τη 14η και τελευταία αγωνιστική, ο Κώστας Σλούκας (12π.) γύρισε από τα 6.75 (3/3 τρίποντα) το παιχνίδι στην τελευταία περίοδο για τον Ολυμπιακό που είχε βρεθεί να χάνει με 53-65 στο 35ο λεπτό. Ο Ολυμπιακός νίκησε με 68-65, με τρίποντο του Βασίλη Σπανούλη στην εκπνοή, από τα… 8 μέτρα! Ο αρχηγός των «ερυθρόλευκων» σημείωσε στο τέλος 5 σερί πόντους από τους 9 που είχε συνολικά στον αγώνα. Εκτός από τον Σλούκα, 12 πόντους είχε πετύχει και ο Μπράιαντ Ντάνστον, ενώ καθοριστικός στη νίκη των Πειραιωτών ήταν και ο Βαγγέλης Μάντζαρης με εκπληκτική δουλειά σε άμυνα και οργάνωση (11π., 9ρ., 5ασ., 1κλ.). Από τον Παναθηναϊκό των 16 λαθών, ξεχώρισε ο Μαυροκεφαλίδης με 17 πόντους (τους 10 στη 2η περίοδο) και ο Ραμέλ Κάρι με 10.
~ Με το νέο σύστημα διεξαγωγής της EUROLEAGUE από τη σεζόν 2016-17, σύμφωνα με το οποίο από την α΄ φάση όλοι παίζουν με όλους διπλά παιχνίδια (30 αγώνες), Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός θα βρεθούν αντίπαλοι τουλάχιστον δύο φορές, χωρίς να αποκλείεται να αναμετρηθούν ξανά (πλέι οφ, φάιναλ φορ).

ΦΑΣΗ ΤΩΝ «16», 7η Αγωνιστική (ΟΑΚΑ) (20/2/2014):
Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 66-62

 5ος ΟΜΙΛΟΣ
 Ημερομηνία Αγώνα: 20/02/2014
ΓΗΠΕΔΟ: ΟΑΚΑ
 ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Ρίζικ (Ουκρανία), Ιερεθουέλο (Ισπανία), Ρόκα (Πορτογαλία)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Αργύρης Πεδουλάκης): Μπράμος 6 (6), Κάρι 4, Φώτσης 3 (1), Ούκιτς 14 (2), Λάσμε 18, Μαυροκεφαλίδης 2, Διαμαντίδης 9 (1), Γκιστ 7, Γιάνκοβιτς, Ματσιούλις 3.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιώργος Μπαρτζώκας): Πέτγουεϊ 2, Ντάνστον 6, Σπανούλης 6 (1), Περπέρογλου 12 (1), Σλούκας 5 (1), Κόλινς 2, Σίμονς 2, Μπέγκιτς 2, Πρίντεζης 10 (1), Μάντζαρης 6 (2), Κατσίβελης 3 (1), Λοτζέσκι 6.

ΦΑΣΗ ΤΩΝ «16», 14η Αγωνιστική (ΣΕΦ) (10/4/2014):
Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 68-65

 5ος ΟΜΙΛΟΣ
 Ημερομηνία Αγώνα: 10/04/2014
ΓΗΠΕΔΟ: ΣΕΦ
 ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Λαμόνικα (Ιταλία), Γιόβτσιτς (Σερβία), Λότερμοσερ (Γερμανία)
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιώργος Μπαρτζώκας): Πέτγουεϊ 7 (1), Σερμαντίνι 2, Ντάνστον 12, Σπανούλης 9 (1), Περπέρογλου 3 (1), Παπαπέτρου 5 (1), Σλούκας 12 (4), Κόλινς, Σίμονς, Μάντζαρης 11 (2), Λοτζέσκι 7 (1).
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Φραγκίσκος Αλβέρτης): Μπράμος 3 (1), Κάρι 10 (1), Μπατίστ 4, Φώτσης 5 (1), Ούκιτς 6 (1), Λάσμε, Μαυροκεφαλίδης 17, Διαμαντίδης 2, Γκιστ 6, Ματσιούλις 4, Ράιτ 8.

Α΄ ΦΑΣΗ, 8η Αγωνιστική (ΟΑΚΑ) (18/11/2016):
Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 77-79

Ημερομηνία Αγώνα: 18/11/2016
ΓΗΠΕΔΟ: ΟΑΚΑ
 ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Πουκλ (Σλοβενία), Λοτερμόσερ (Γερμανία), Χιμένεθ (Ισπανία)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Τσάβι Πασκουάλ):Σίνγκλετον 14 (2), Νίκολς, Ρίβερς 14 (4), Μποχωρίδης, Φώτσης 13 (2), Παππάς 9, Φελντέιν 3 (1), Μπουρούσης 8 (1), Καλάθης Ν. 16 (1).
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιάννης Σφαιρόπουλος):Γκριν 4, Μπιρτς 8, Γιανγκ, Παπαπέτρου 7 (1), Σπανούλης 22 (4), Μιλουτίνοφ, Πρίντεζης 16 (1), Παπανικολάου 2, Μάντζαρης 3 (1), Χάκετ 11 (2), Λοτζέσκι 6 (2).
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
~* Φενέρμπαχτσε - Αρμάνι Μιλάνο   86-79 .- ^

~* Ζαλγκίρις - Ερυθρός Αστέρας  61-77  .- ^

~* Ρεάλ Μαδρίτης - ΤΣΣΚΑ Μόσχας   95-85 .-^


***  Προβάδισμα πρόκρισης στην επόμενη φάση (φάση των «16») του CEV Cup πήρε ο ΠΑΟΚ, μετά τη νίκη του στη Σερβία επί της ΟΚ Νόβι Παζάρ με 3-1. Η ρεβάνς θα διεξαχθεί στις 19 Ιανουαρίου, στη Θεσσαλονίκη.
Τα σετ (πρώτη αναφέρεται η γηπεδούχος): 23-25, 25-22, 15-25, 21-25.
ΝΟΒΙ ΠΑΖΑΡ: Ρίστιτς 12 (11/21 επ., 1 άσος, 61% υπ. – 45% άριστες), Λόπαρ 5 (3/12 επ., 2 μπλοκ), Ντάτσα 6 (2/6 επ., 3 άσοι, 1 μπλοκ), Σορμάζ 7 (5/8 επ., 1 άσος, 1 μπλοκ), Ζάτριτς 11 (10/17 επ., 1 μπλοκ, 70% υπ. – 40% άριστες), Χάμζαγκιτς 13 (12/36 επ., 1 μπλοκ), Ζούκοβιτς –λ (58% υπ. – 45% άριστες) / Ζάτριτς Χασάν, Όκοβιτς, Μπόζοβιτς, Σίμιτς, Ραντοσάβλειβιτς 5 (5/11 επ., 78% υπ. – 56% άριστες).
ΠΑΟΚ: Πέτκοβιτς 2 (1/3 επ., 1 άσος), Σακόγλου 20 (14/27 επ., 2 άσοι, 4 μπλοκ), Ανδρεάδης 9 (3/7 επ., 1 άσος, 5 μπλοκ), Σμαραγδής 7 (3/4 επ., 4 μπλοκ), Σαφράνοβιτς 12 (8/20 επ., 4 άσοι, 59% υπ. – 53% άριστες), Ντάντε 14 (13/30 επ., 1 άσος, 71% υπ. – 14% άριστες), Γκαράς –λ (46% υπ. – 11% άριστες) / Παντακίδης, Σωτηρίου, Γκόμεζ, Τακουρίδης.

***Ο Ολυμπιακός δυσκολεύτηκε πολύ απέναντι στην ισχυρή Ούγκρα Σουργκούτ, αλλά επικράτησε με 3-2 στο κλειστό του Ρέντη, στην πρώτη συνάντηση με τους Ρώσους για τη φάση των «32» στο CEV Cup. Η ρεβάνς θα διεξαχθεί στις 18 Ιανουαρίου.
Τα σετ: 25-23, 25-27, 22-25, 25-19, 15-13.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Νταφ 4 (4/10 επ), Φιλίποφ 2 (2 μπλοκ), Κοκκινάκης 10 (9/18 επ, 1 άσσος, 76% υπ - 65% άριστες), Άθος Κόστα 16 (12/18 επ, 4 μπλοκ), Αγκάμεζ 27 (22/44 επ, 1 άσσος, 4 μπλοκ), Τσούπκοβιτς 15 (13/24 επ, 2 μπλοκ, 33% υπ - 17% άριστες) / Στεφάνου (λ, 68% υπ - 58% άριστες), Σουλτανόπουλος, Στιβαχτής, Φράγκος 11 (10/15 επ, 1 άσσος, 71% υπ - 43% άριστες).
ΣΟΥΡΓΚΟΥΤ: Μπρντγιόβιτς 1 (1/1 επ), Κρισμάνοβιτς 14 (12/16 επ, 2 μπλοκ), Τσεφράνοφ 13 (12/28 επ, 1 άσσος), Ουρσόφ 17 (15/31 επ, 1 άσσος, 1 μπλοκ, 53% υπ - 27% άριστες), Σαφόνοφ 11 (4/8 επ, 2 άσσοι, 5 μπλοκ), Ρόντιτσεφ 23 (19/23 επ, 1 άσσος, 3 μπλοκ, 58% υπ - 32% άριστες) / Αντρέεφ (λ, 64% υπ - 45% άριστες), Νοσένκο 1 (1/1 επ), Σεμίσεφ.

***

~   ~ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΣ :
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS ΆΒΒΑΤΟ 31 Δεκεμβρίου 2016 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/12/arfara-news-31-2016.html .- 
 ~ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  31 Δεκεμβρίου 2016-01 Ιανουαρίου 2017 :   http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/12/31-2016-01-2017-2016-15-28122016-78-80.html  .-  
***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΑΝΝΟΥΑΡΙΟΥ  2017 :
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Κυριακή 01  Ιανουαρίου  2017 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/01/arfara-news-01-2017.html .- 
~*  ΠΡΟΦΗΤΙΕΣ Κυριακή 01 Ιανουαρίου  2017  :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/01/01-2017.html .-                        
~ * Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα  02  Ιανουαρίου  2017  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/01/news-02-2017-2.html .-  
~* ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  02  Ιανουαρίου  2017  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/01/02-2017.html  .- 
~ * Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Τρίτη  03 Ιανουαρίου  2017
:  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/01/arfara-news-03-2017.html  .-    

~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τετάρτη  04 Ιανουαρίου  2017  *:    http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/01/arfara-news-04-2017-4.html .-  
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη  05  Ιανουαρίου  2017 :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/01/news-05-2017.html  .-
~  Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 06 Ιανουαρίου 2017  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/01/arfara-news-06-2017.html
                                   ***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5093  video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3316   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3304  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  11.712  βίντεο   .-  
~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ 
 ~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  55 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-

https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         *** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-    ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                                                 
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  .- www.erroso.gr , .-  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου