ΓΕΦΥΡΑ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ , ΡΙΟΥ - ΑΝΤΙΡΙΟΥ

ΓΕΦΥΡΑ  ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ , ΡΙΟΥ - ΑΝΤΙΡΙΟΥ

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

  Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη  15  Ιουνίου  2016  :
~

Το «τηλέφωνο» του Γέροντα
Όσιος Παΐσιος ο ΑγιορείτηςΣε επισκέπτη, αφού τελείωσε η συζήτηση τους. «Τώρα να πηγαίνεις. Θα πάω μέσα να πάρω... τηλέφωνο»... (Ο Γέροντας δεν είχε τηλέφωνο. Ήθελε να προσευχηθεί).
 
~15 Ιουνίου
Προφήτου Αμώς. Αποστόλων (Ο΄) Αχαϊκού, Στεφανά και Φουρτουνάτου, των εν Κορίνθω συνεργών των Αποστόλων. Μαρτύρων Δουλά και Νερσή. Οσίων Αυγουστίνου επισκόπου Ιππώνος (1) (†430), Μονίκης της μητρός αυτού, Ιερωνύμου (†420) και Ορτισίου.
(1) Ο άγιος Αυγουστίνος γεννήθηκε στην Ταγάστη της Νουμηδίας στην Αφρική, το έτος 354 από μητέρα φλογερή χριστιανή, τη Μόνικα και πατέρα ειδωλολάτρη τον Πατρίκιο. Τις εγκύκλιες σπουδές πραγματοποίησε στην πατρίδα του ενώ στη συνέχεια ο πατέρας του τον έστειλε στα Μάδαυρα και για ανώτερες σπουδές στην Καρχηδόνα. Ως νεαρός φοιτητής έζησε ζωή έκλυτη, από την οποία απόκτησε και κάποιο εξώγαμο τέκνο. Στην Αφρική, έγινε οπαδός του Μανιχαϊσμού, αλλά όταν αργότερα έφθασε στο Μιλάνο οι θερμές ολονύκτιες προσευχές της μητέρας του, η επισταμένη μελέτη των αγίων Γραφών από τον ίδιο και τα φλογερά κηρύγματα του Επισκόπου Μεδιολάνων Αμβροσίου, έφεραν τον Αυγουστίνο στο Χριστιανισμό. Ζήτησε να κατηχηθεί και βαπτίστηκε χριστιανός μαζί με τον 15χρονο γιο του Αδεοδάτη. Αργότερα επέστρεψε στην Αφρική όπου δίδαξε και διέδωσε με θέρμη τον Χριστιανισμό. Μετά την κοίμηση της μητέρας του πήγε στη Ρώμη. Όταν το 391 επισκέφθηκε κάποιους φίλους του στην Ιππώνα, ο επίσκοπος της πόλης εκτιμώντας τα πλούσια χαρίσματά του, το πάθος της διδασκαλίας αλλά και τη βαθύτατη θεολογική του γνώση, τον χειροτόνησε πρεσβύτερο και αργότερα βοηθό επίσκοπο. Μετά την κοίμηση του Βαλερίου τον διαδέχθηκε στο θρόνο της επισκοπής Ιππώνος το 396. Ποίμανε με σύνεση, διάκριση και οιακοστροφία το ποίμνιό του για 34 ολόκληρα χρόνια και εκοιμήθη ειρηνικά σε ηλικία 76 ετών, στις 28 Αυγούστου 430. ~ 
Σήμερα 15/06/2016 εορτάζουν:
Προφήτης Αμώς, Όσιος Ιερώνυμος, Άγιος Αυγουστίνος Επίσκοπος Ιππώνος
~ Όσιος Ιερώνυμος Όσιος Σάββας ο Βατοπεδινός Άγιος Αυγουστίνος Επίσκοπος Ιππώνος Προφήτης Αμώς Προφήτης Αμώς, Όσιος Ιερώνυμος, Άγιος Αυγουστίνος Επίσκοπος Ιππώνος
Οσία Άννα και Ιωάννης ο γιος της

Οσία Άννα και Ιωάννης ο γιος της
 
Άγιοι Αλέξανδρος και Αντωνίνα

Άγιοι Αλέξανδρος και Αντωνίνα
 
Της Αναλήψεως

Της Αναλήψεως
 
Σύναξη των Αιτωλοακαρνάνων Αγίων

Σύναξη των Αιτωλοακαρνάνων Αγίων
 
Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος

Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος
 
Κυριακή του Παραλύτου

Κυριακή του Παραλύτου
 
Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη οι Ισαπόστολοι

Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη οι Ισαπόστολοι
 
Όσιος Παχώμιος ο Νέος ο Οσιομάρτυρας

Όσιος Παχώμιος ο Νέος ο Οσιομάρτυρας
 
Σύναξη της Παναγίας Χρυσαφίτισσας στην Μονεμβασία

Σύναξη της Παναγίας Χρυσαφίτισσας στην Μ....
 
Των Αγίων Μυροφόρων γυναικών, έτι δε Ιωσήφ του εξ Αριμαθαίας και του νυκτερινού μαθητού Νικοδήμου

Των Αγίων Μυροφόρων γυναικών, έτι δε Ιωσ....
 
~ Ἦχος α’. Τὸν τάφον σου Σωτὴρ.
-  Προφήτην σὲ πιστόν, καὶ τῶν ἄνω ἐπόπτην, ἀνέδειξεν Ἀμῶς, ἐκ ποιμνίου ὁ Λόγος, τοῦ βίου σου δεξάμενος, εὐμενῶς τὴν χρηστότητα ὅθεν ἤλεγξας, τοὺς ἀσεβοῦντας ἀνδρείως, καὶ τὸν θάνατον, μαρτυρικῶς δεδεγμένος, ζωῆς θείας ἔτυχες.

 ~ *  Απολυτίκιο Προφήτου Αμώς - 15 ΙΟΥΝΙΟΥ : https://youtu.be/R9_R86nNilI .-


~ Εορταστική εκδήλωση στο Νηπιαγωγείο Αρφαρών , με τη λήξη της Σχολικής Χρονιάς : Σχετικά Βίντεο :
~**Νηπιαγωγείο Αρφαρών γιορτή 14/06/2016: https://youtu.be/V8E9BiTqejo .-
~*ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΡΦΑΡΩΝ   14/06/2016 : https://youtu.be/iSASaYS-scw  .-
~* Νηπιαγωγείο Αρφαρών 14/06/2016 γιορτή : https://youtu.be/QeWOlLpvu6E .-
~*Νηπιαγωγείο Αρφαρών εορτή 14/06/2016: https://youtu.be/wtya6g_oUZI .-
~*ΑΡΦΑΡΑ  Σχολική γιορτή 14/06/2016:
https://youtu.be/BE-ZL2uMe0c .-
~*Αρφαρά 14/06/2016  Νηπιαγωγείο γιορτή: : 
 https://youtu.be/gyOWt4QJ46s .-
Φωτογραφίες :




Από  Θαλασσινά μπάνια στην παραλία Καλαμάτας : Σχετικά βίντεο :
~*ΚΑΛΑΜΑΤΑ  παραλία 14/06/2016: https://youtu.be/4aKj7uMyrKk .-
~*Καλαμάτα παραλία  μπάνιο  14/06/2016:
 https://youtu.be/laa-a73RsLA.-
Φωτογραφίες :





***  Κατάλοιπα ελαιοτριβείων στην αρχαία Θουρία (φωτογραφίες)
Πρώτοι ασφαλείς μάρτυρες της ελαιοκαλλιέργειας και της επεξεργασίας ελαιοκάρπου στη Μεσσηνία 
 Απομένει η ανασκαφική τεκμηρίωση των μαρτυριών
   Κατά τη διάρκεια περιήγησης στην περιοχή των «Ελληνικών» της αρχαίας Θουρίας, στην επίπεδη κορυφή του υψώματος όπου τοποθετείται η αρχαία πόλη, εντοπίστηκαν μέσα σε ιδιόκτητα ελαιοπερίβολα τμήματα χαρακτηριστικών λίθινων μελών, τα οποία προέρχονται από εγκαταστάσεις αρχαίων ελαιοτριβείων.
Πριν από την περιγραφή των μελών παρουσιάζεται εν συντομία η διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου κατά την αρχαιότητα, για την οποία υπάρχει πλούσια ελληνική και ξένη αναλυτική βιβλιογραφία, ενώ πολύτιμες πληροφορίες αντλούνται από τους αρχαίους συγγραφείς Κάτωνα και Κολουμέλλα.
Arapogianni_elaiotriveia_11.jpg
  Διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου

Arapogianni_elaiotriveia_sxedio_3.jpg
Τα στάδια της ελαιοπαραγωγής στην αρχαιότητα είναι τα εξής: α) Καλλιέργεια της ελιάς και συγκομιδή του ελαιοκάρπου, β) Σύνθλιψη του ελαιοκάρπου ώστε να παραχθεί πολτός, γ) Συμπίεση του πολτού για την παραγωγή του υγρού, το οποίο συλλέγεται, ενώ ο πυρήνας απορρίπτεται, και δ) Διαχωρισμός του υγρού σε καθαρό ελαιόλαδο, που αποθηκεύεται σε δοχεία ή δεξαμενές, και σε φυτικά υγρά που είναι ακατάλληλα για βρώση.
Στον τομέα της σύνθλιψης του ελαιοκάρπου εφαρμόζονταν σε όλη τη διάρκεια της αρχαιότητας, για αιώνες, δύο τεχνικές: α) Το τροπήιον (λατ. trapetum) και β) Ο ελαιόμυλος (λατ. Mola olearia).
Το τροπήιον αποτελείται από μεγάλη λίθινη λεκάνη (mortarium) στο μέσον της οποίας υπάρχει κυλινδρικός συμφυής κιονίσκος (miliarium). Στην κορυφή του κιονίσκου βρίσκεται λαξευμένος ορθογώνιος τόρμος όπου προσαρμόζεται σιδερένια περόνη (columella). Ένας οριζόντιος ξύλινος άξονας, που στηρίζεται κατά το μέσον του στην περόνη, φέρει στα δύο άκρα του από ένα φακοειδή μυλόλιθο (orbes) [επίπεδο στην εσωτερική πλευρά και καμπύλο στην εξωτερική]. Οι δύο μυλόλιθοι είναι μερικώς βυθισμένοι στη λίθινη λεκάνη, η οποία πληρούται με ελαιόκαρπο. Από την προεξέχουσα λαβή που σχηματίζεται στο ένα από τα δύο άκρα του οριζόντιου άξονα, ο οποίος διαπερνούσε τους μυλόλιθους, γίνεται η διπλή περιστροφική κίνηση των μυλολίθων μέσα στη λεκάνη με τη βοήθεια ανθρώπινης ή ζωικής δύναμης. Λόγω του κενού που υπάρχει μεταξύ των μυλολίθων και της λεκάνης επιτυγχάνεται η σύνθλιψη του καρπού, αλλά όχι του πυρήνα.
Το τροπήιον φαίνεται ότι εισάγεται στον ελλαδικό χώρο κατά τους Ελληνιστικούς Χρόνους και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται έως και τη Βυζαντινή Περίοδο.
Ο τύπος του ελαιόμυλου γνωστού ως mola olearia επικρατεί από τους Ρωμαϊκούς Χρόνους (1ος αι. π.Χ.-1ος αι. μ.Χ.) και εξελίσσεται παραμένοντας σε χρήση έως και τον 20ό αιώνα (σημ. 8). Αποτελείται συνήθως από ένα ή άλλοτε από δύο κυλινδρικούς μυλόλιθους, που διαπερνώνται από οριζόντιο άξονα, ο οποίος είναι προσαρτημένος σε κατακόρυφη δοκό. Οι μυλόλιθοι περιστρέφονται γύρω από την κατακόρυφη δοκό πάνω σε επίπεδη επιφάνεια, όπου γίνεται η σύνθλιψη του ελαιοκάρπου. Στις περιπτώσεις που ο ελαιόμυλος λειτουργεί σε στεγασμένο χώρο, η κατακόρυφη δοκός στηρίζεται στην οροφή σε σταθερή κατασκευή. Όταν η λειτουργία του ελαιόμυλου γίνεται σε υπαίθριο χώρο, τότε ο κατακόρυφος άξονας αντικαθίσταται από χονδρή και ψηλή περόνη προσαρμοσμένη σε κεντρικό συμφυή κυκλικό ή τετράγωνο τόρμο μιας αβαθούς λίθινης λεκάνης. Η περόνη διατρυπά τον οριζόντιο ξύλινο άξονα, στο ένα άκρο του οποίου είναι προσαρτημένη η μυλόπετρα, ενώ από το άλλο ελεύθερο άκρο που προεξέχει γίνεται η περιστροφική κίνηση του ελαιόμυλου με τα χέρια ή με τη βοήθεια ζώου.
Η συμπίεση της ελαιοζύμης γίνεται στα ελαιοπιεστήρια ακολουθώντας βασικά την αρχή της χρήσης κάποιου βάρους, η οποία εξελίσσεται με την πάροδο των χρόνων. Τα ελαιοπιεστήρια αποτελούνται από τη λίθινη βάση η οποία είναι τετράγωνη, κυκλική ή ελλειψοειδής και περιβάλλεται από κυκλικό αυλάκωμα (canalis rotunda), το οποίο καταλήγει σε αυλάκι εκροής με συνήθως προεξέχουσα προχοή. Πάνω στη βάση αυτή, η οποία είναι τοποθετημένη σε υπερυψωμένο επίπεδο, στοιβάζονται οι πάνινοι σάκοι με τον ελαιοπολτό. Το υγρό που προέρχεται από τη συμπίεση των σάκων συγκεντρώνεται σε αγγεία ή δεξαμενές που τοποθετούνται κάτω από την προχοή. Ο απλούστερος και παλαιότερος τρόπος συμπίεσης γινόταν με τη χρήση λίθινων βαρών, που ήταν κρεμασμένα στην άκρη ξύλινου μοχλού, το ένα άκρο του οποίου ήταν σταθερά στερεωμένο σε εσοχή του τοίχου.
Αργότερα, στην Ελληνιστική Εποχή, χρησιμοποιήθηκε το βαρούλκο ως μηχανισμός ανύψωσης του βάρους, ενώ στους Ρωμαϊκούς Χρόνους εισάγεται ο κοχλίας που εδράζεται σε λίθινη βάση με χαρακτηριστικούς τόρμους (γαλεάγρα). Για τη διευκόλυνση της εξαγωγής του λαδιού ο ελαιοπολτός βρέχεται με άφθονο ζεστό νερό κατά τη διάρκεια της συμπίεσης.
Ο διαχωρισμός του ελαιολάδου γινόταν είτε σε δοχεία πήλινα ή λίθινα είτε σε δεξαμενές, στον πυθμένα των οποίων υπήρχε κοίλωμα για την κατακάθιση των φυτικών υγρών, ενώ το λάδι επέπλεε λόγω της βαρύτητος.
  «Ελληνικά» Θουρίας: Λεκάνη ελαιοτριβείου
Arapogianni_elaiotriveia_13.jpg
Εντός του ελαιοπερίβολου του Νικήτα Κρίκκα, που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του υψώματος της αρχαίας Θουρίας, σε μικρή απόσταση νοτιοανατολικά από το σωζόμενο τμήμα του οχυρωματικού τείχους της ακρόπολης, είναι ορατός μεγάλος πλακοειδής βράχος με λαξευμένη και αδρά λειασμένη τη μία πλατιά επιφάνειά του. Η πίσω επιφάνεια του βράχου είναι ακατέργαστη. Ο βραχόλιθος είναι κάθετα σφηνωμένος στο έδαφος της πλαγιάς, έτσι ώστε μεγάλο τμήμα τού κάτω μέρους του να μην είναι ορατό αφού έχει καλυφθεί με χώμα. Απαιτήθηκε εργασία μιας ημέρας, ώστε να γίνει η αποκάλυψη του βράχου σε ολόκληρο το μήκος του. Το τελικό αποκαλυφθέν μήκος του πλακοειδούς βράχου είναι 2,10 μ., το πλάτος του 1,40 μ. και το πάχος του 0,40 μ. Στο ανώτατο άκρο του, το οποίο ήταν εξ αρχής ορατό εφόσον εξείχε του εδάφους, υπάρχει λαξευμένη αβαθής κυκλική κοιλότητα διαμέτρου 0,95-0,98 μ., στο κέντρο της οποίας διαμορφώνεται ένα κυλινδρικό έξαρμα, ύψους 0,10 μ. και διαμέτρου 0,35 μ. Το πλάτος της κοιλότητας γύρω από το κεντρικό έξαρμα είναι 0,30 μ.
Ένα τμήμα από την περιφέρεια της κοιλότητας λείπει λόγω της φθοράς που έχει υποστεί το ορατό ανώτατο στενό άκρο του βράχου.
Η λαξευμένη κοιλότητα, αν και αβαθής, παραπέμπει σε λεκάνη ελαιόμυλου, του τύπου mola olearia, όπου γινόταν η σύνθλιψη του ελαιοκάρπου με τη χρήση κυλινδρικής μυλόπετρας που περιστρεφόταν μέσα στη λεκάνη με τη βοήθεια ξύλινου οριζόντιου άξονα. Λόγω της φθοράς του κεντρικού κυλινδρικού κιονίσκου δεν είναι δυνατό να γνωρίζουμε τον τρόπο με τον οποίο ήταν στερεωμένος o κάθετος άξονας ή η περόνη στην οποία προσαρμοζόταν η οριζόντια ξύλινη δοκός περιστροφής.
Ωστόσο, είναι φανερό ότι η λειτουργία του ελαιόμυλου ήταν υπαίθρια, αφού είχε λαξευθεί κατάλληλα ο φυσικός κροκαλοπαγής βράχος, που προσφερόταν γι’ αυτή τη χρήση εφόσον ήταν πολύ σκληρός και ανθεκτικός. Η κάθετη θέση στην οποία βρέθηκε ο ογκώδης λαξευμένος βράχος είναι προβληματική. Κατά τη διερεύνηση που έγινε στο άμεσο περιβάλλον και, κυρίως, στο επίπεδο που σχηματίζεται πάνω από τον κάθετα σφηνωμένο βραχόλιθο, παρατηρήθηκε φυσικός σχηματισμός του εδάφους με στρώση («πάγκο») τεράστιων πλακοειδών κροκαλοπαγών βράχων, παρόμοιων με αυτόν. Είναι, επομένως, πιθανόν το τμήμα του λαξευμένου βράχου-ελαιοτριβείου, το οποίο βρισκόταν στο «φρύδι» του πρανούς, να αποκολλήθηκε από το πλέγμα των υπόλοιπων βράχων που υπήρχαν στην υπερκείμενη επίπεδη επιφάνεια και να κατολίσθησε στην πλαγιά του υψώματος. Άλλωστε, το φαινόμενο της κατολίσθησης των βράχων από την κορυφή του υψώματος της αρχαίας πόλης της Θουρίας στις παρειές (ανατολική και δυτική) κατά την αρχαιότητα έχει παρατηρηθεί σε μεγάλη κλίμακα και συνεχίζεται κατά καιρούς έως σήμερα.
Τίθεται, επομένως, το ερώτημα αν η κατολίσθηση έγινε πριν από τη λειτουργία του ελαιόμυλου, οπότε πιθανώς δεν ολοκληρώθηκε η κατασκευή του ή αν ο βράχος έφυγε από τη θέση του ενώ η εγκατάσταση βρισκόταν ήδη σε χρήση.
Άγνωστη παραμένει, επίσης, η χρονική περίοδος πτώσης του βράχου.
Από την αφαίρεση των χαλαρών ανοιχτοκάστανων χωμάτων που κάλυπταν το κατώτερο μη ορατό τμήμα του λαξευμένου βραχόλιθου, συλλέχθηκε αρκετός αριθμός μελαμβαφών οστράκων Ελληνιστικών Χρόνων, καθώς και τμήματα κεράμων στέγης καλής όπτησης, που πιθανώς προέρχονται από αρχαίο οικοδόμημα που εντοπίστηκε στο πρανές της πλαγιάς, σε ελάχιστη απόσταση νότια από το λαξευμένο βράχο. Από το οικοδόμημα αυτό είναι ορατό τμήμα τοίχου, κατεύθυνσης Β-Ν, επιμελημένης κατασκευής, αποτελούμενο από διπλή σειρά ορθογώνιων λιθοπλίνθων κτισμένων κατά το ισοδομικό σύστημα.
Τα στοιχεία αυτά συγκλίνουν στην άποψη ότι η πτώση του βράχου συνέβη είτε πριν από τα ελληνιστικά χρόνια είτε την ίδια χρονική περίοδο κατά την οποία οικοδομήθηκε το παρακείμενο κτήριο. Στην περίπτωση αυτή θα ήταν δυνατό να υποτεθεί ότι αιτία εγκατάλειψης αυτού του κτηρίου κατά την αρχαιότητα ήταν η κατολίσθηση του βράχου. Ωστόσο, χωρίς την απαραίτητη ανασκαφική έρευνα είναι αδύνατο να συναχθούν ασφαλή χρονολογικά συμπεράσματα.
  «Μονή Ελληνικών»: Τμήμα βάσης συμπίεσης (ελαιοπιεστήριο)
Arapogianni_elaiotriveia_sxedio_1.jpg
Εντός της ιδιοκτησίας Ιωάννη Φιλιόπουλου, η οποία βρίσκεται σε μικρή απόσταση νοτιοδυτικά της μονής Ελληνικών, σε υπερυψωμένο επίπεδο, εντοπίστηκε λίθινη βάση συμπίεσης.
Η βάση ήταν ενσωματωμένη σε δεύτερη χρήση σε σύγχρονη ξερολιθιά κατεύθυνσης από Β-Ν, που οριοθετεί την ανατολική πλευρά του αγροκτήματος. Είναι κάθετα τοποθετημένη, έτσι ώστε η άνω επιφάνειά της να είναι ορατή στην πρόσοψη του τοιχαρίου.
Η βάση είναι τετράγωνη, κατασκευασμένη από φαιόχρωμο ασβεστόλιθο. Η μία πλευρά, μήκους 1,12 μ., σώζεται ακέραιη, ενώ μερικώς σώζονται οι άλλες δύο πλευρές, μήκους 0,87 και 0,34 μ. αντίστοιχα. Η τέταρτη πλευρά στην οποία θα πρέπει να υπήρχε η αύλακα της εκροής του υγρού λείπει εντελώς. Επομένως, δε γνωρίζουμε αν υπήρχε προχοή στο μέσον της ελλείπουσας πλευράς ή αν το έλαιο που παραγόταν από τη συμπίεση του ελαιοκάρπου διοχετευόταν στο συλλεκτήρα μέσω μιας απλής αύλακας εκροής. Το πάχος της βάσης είναι 0,25 μ. Το κυκλικό τμήμα της βάσης, που περιβάλλεται από αύλακα πλάτους 0,06 μ. και βάθους 0,04-0,095 μ., έχει διάμετρο εσωτερική 0,76 μ. και εξωτερική 0,88 μ.
Σε όλη την περιφέρεια της κυκλικής αύλακας υπάρχουν κάθετες εγκοπές μικρού μήκους, αλλά αρκετού βάθους. Από τα αυλακώματα αυτά διευκολυνόταν η διάχυση του ελαιολάδου στην κυκλική αύλακα, κατά τη συμπίεση του ελαιοκάρπου, ο οποίος προηγουμένως είχε υποστεί σύνθλιψη.
Όπως είναι φανερό, το ελαιοπιεστήριο δε βρίσκεται στη θέση του, ενώ δεν υπάρχουν, επιφανειακά τουλάχιστον, ίχνη εγκατάστασης ελαιοτριβείου στο άμεσο περιβάλλον του. Ωστόσο, λόγω του μεγάλου βάρους, θα πρέπει να αποκλειστεί η μεταφορά του από μακρινή απόσταση, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί μόνο ως δομικό στοιχείο της σύγχρονης ξερολιθιάς.
Συνεπώς, η αναζήτηση του αρχαίου ελαιοτριβείου δε θα πρέπει να γίνει μακριά από την πεσμένη βάση συμπίεσης του ελαιοκάρπου. Η επιφανειακή έρευνα στο ευρύτερο περιβάλλον όπου κείτεται το ελαιοπιεστήριο έδωσε κεραμική Ελληνιστικών Χρόνων, από την οποία άλλωστε είναι κατάσπαρτη ολόκληρη η έκταση στην οποία εξαπλώνεται η αρχαία πόλη.
  Ασκληπιείο Αρχαίας
Θουρίας: Θέση «Παναγίτσα»
Arapogianni_elaiotriveia_12.jpg
Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στο χώρο του Ασκληπιείου της Αρχαίας Θουρίας (σημ. 20) (εικ. 12), στη θέση «Παναγίτσα» βρέθηκαν κατά καιρούς αποσπασματικά σωζόμενα λίθινα στοιχεία, χρησιμοποιημένα σε β΄ χρήση ως δομικό υλικό σε μεταγενέστερα πρόχειρα τοιχάρια. Ωστόσο, η κακή κατάσταση διατήρησης δεν επιτρέπει την ασφαλή ταύτισή τους με συγκεκριμένη εγκατάσταση επεξεργασίας ελαιοκάρπου. Σύμφωνα, άλλωστε, με τα ανασκαφικά δεδομένα είναι γνωστό ότι στο χώρο λειτουργούσε ληνός της Παλαιοχριστιανικής Περιόδου (6ος-7ος αι.), στον οποίο θα μπορούσαν να αποδοθούν τα ευρεθέντα λίθινα εξαρτήματα που προέρχονται από εγκατάσταση κάποιου εργαστηρίου. Στον ίδιο χώρο, όπου εκτείνεται το αρχαίο ιερό, βρέθηκαν και μεγάλοι πήλινοι πίθοι, σύγχρονοι του ληνού, διάσπαρτοι σε διάφορα σημεία, που προορίζονταν για την αποθήκευση υγρών ή στερεών αγαθών.
Η έως σήμερα απουσία λειψάνων αρχαίων ελαιουργικών εγκαταστάσεων στη Μεσσηνία είχε επισημανθεί από τους μελετητές ως ένα δυσερμήνευτο γεγονός και, μάλιστα, σε έναν τόπο κατεξοχήν ελαιοπαραγωγικό διαχρονικώς, τουλάχιστον από τη Μυκηναϊκή Εποχή έως σήμερα.
Τα στοιχεία που διαθέταμε για την επεξεργασία της ελιάς και για τις εγκαταστάσεις ελαιοτριβείων στη Μεσσηνία κατά την αρχαιότητα ήταν ελάχιστα ή ανύπαρκτα και πιθανώς οφείλονταν στην απουσία επαρκών επιφανειακών ερευνών στους εκτεταμένους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής, οι περισσότεροι από τους οποίους παραμένουν άγνωστοι και ανασκαφικώς παντελώς ανεξερεύνητοι.
Τα κατάλοιπα των αρχαίων ελαιοτριβείων που εντοπίστηκαν στην αρχαία πόλη της Θουρίας αποτελούν τους πρώτους ασφαλείς μάρτυρες της ελαιοκαλλιέργειας και της επεξεργασίας του ελαιοκάρπου στη Μεσσηνία κατά την αρχαιότητα.
Απομένει η ανασκαφική τεκμηρίωση των μαρτυριών που μας προσέφερε η επιφανειακή έρευνα του χώρου, με την προσδοκία της αποκάλυψης μιας ολοκληρωμένης εγκατάστασης ελαιοτριβείου στην αρχαία Θουρία.  Της Ξένης Αραπογιάννη   Δρος Αρχαιολόγου

***  Πήρε 10 εκατομμύρια ευρώ από το Δημόσιο με βάση τη συμφωνία του 2015 o «Μορέας»
Στη Διαιτησία πάει το Υποδομών άλλο αίτημα αποζημίωσης
 Στη Διαιτησία οδηγείται αίτημα αποζημίωσης του Αυτοκινητόδρομου Μορέα με απόφαση του υπουργείου Υποδομών. Συγκεκριμένα, έχουμε την από 20.4.2016 αίτηση του παραχωρησιούχου για διενέργεια διαδικασίας επίλυσης τεχνικών διαφορών με αντικείμενο τις πιστοποιήσεις του Ανεξάρτητου Μηχανικού για την αποζημίωση εξόδων και δαπανών του κατασκευαστή σχετικά με τη δυσλειτουργία των εργασιών στα εργοτάξια Καλαμάτας (τμήμα Τσακώνα-Καλαμάτα) και Πελλάνας (τμήμα Λεύκτρο-Σπάρητ) λόγω συνδρομής γεγονότων καθυστέρησης από τον Ιούλιο του 2011 έως το Δεκέμβριο 2014.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση, σύμφωνα με την ενημερωτική ιστοσελίδα ypodomes.com, «τη δυσλειτουργία (στο ανωτέρω διάστημα) αρνείται απολύτως το Δημόσιο, είναι πρόδηλα αβάσιμη και ως εκ τούτου πρέπει να ανατραπεί ενώπιον Επιτροπής Επίλυσης Διαφορών».
Με αυτόν τον τρόπο και για «λόγους προστασίας των συμφερόντων του Δημοσίου», ορίζεται εκ μέρους του ΥΠΟΜΕΔΙ πραγματογνώμονας για την εξέταση και επίλυση της εκκρεμούς διαφοράς ενώπιον της Επιτροπής Επίλυσης Διαφορών.
Την ίδια σχεδόν στιγμή το υπουργείο αποφάσισε και μία πληρωμή προς τον Αυτοκινητόδρομο Μορέα, ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ, σε εφαρμογή της νέας συμφωνίας του 2015.
Στο πεδίο των έργων συνεχίζονται οι τελευταίες πινελιές. Ο Περιφερειακός της Καλαμάτας αναμένεται να δοθεί στην κυκλοφορία Σεπτέμβριο ή το αργότερο Οκτώβριο και ο Ανισόπεδος Κόμβος Μεγαλόπολης το αμέσως επόμενο διάστημα.  Α.Π.

***  Η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας… σβήνει τη μνήμη του Φεστιβάλ Χορού
Ελάχιστες αναφορές στη νέα ιστοσελίδα στο παρελθόν του χορού στην Καλαμάτα
 Το μήνυμα στο προσωπικό μου messenger ήταν κάτι σαν χαστούκι αφύπνισης. Κι αυτό, γιατί όταν όλα τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης αναπαράγαμε το δελτίο Τύπου της Δημοτικής Αρχής, και το κατάπιαμε… αμάσητο. Δε σκεφτήκαμε ούτε για την αναγκαιότητα του… καινούργιου.
«Ξεκίνησε η λειτουργία της νέας ιστοσελίδας του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας στη διεύθυνση: www.kalamatadancefestival.gr. Πρόκειται για ένα εύχρηστο site, το οποίο παρέχει αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα των παραστάσεων, των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και των παράλληλων εκδηλώσεων του φετινού Φεστιβάλ, αλλά και αναδρομή στα προηγούμενα Φεστιβάλ» έγραφε.
Τελικά, αφού… ηρεμήσαμε από το χαστούκι, αρχίσαμε να ψάχνουμε κάπως εκτενέστερα τη νέα ιστοσελίδα. Οι αναφορές στα προηγούμενα φεστιβάλ ελλειπτικές, μέχρι σημείου παρεξηγήσεως. Επικεφαλίδες και τίτλοι, αλλά τίποτα το ουσιαστικό. Και το όνομα της Βίκυς Μαραγκοπούλου αναφέρεται μόνο μια φορά!
Προσπάθησα να σκεφτώ για ποιους λόγους έγινε αυτή η… οικονομία στην ιστορία του θεσμού, σε συνδυασμό με άλλο δελτίο Τύπου που σημείωνε το «λαμπρότερο» για το 22ο Φεστιβάλ. Σε καμία περίπτωση.
Από την άλλη, σίγουρα με όσα είδαμε στο υποτίθεται νέο site δε δικαιολογείται η λέξη "εύχρηστο". Κατακρεουργώντας το παρελθόν, μόνο για ένα λόγο το κάνει κάποιος. Για να… σβήσει τη μνήμη.
Η τοπική μας εξουσία προσπαθεί να αντικαταστήσει τη μνήμη με τη λήθη. Όπως το λένε και τα βιβλία: «Για να ξεπαστρέψεις ένα λαό, του αφαιρείς πρώτα τη μνήμη. Καταστρέφεις τα βιβλία του, τον πολιτισμό του, την ιστορία του. Και κάποιος άλλος του γράφει βιβλία, του δίνει πολιτισμό και επινοεί για λογαριασμό του άλλη ιστορία. Έπειτα, ο λαός αρχίζει σιγά σιγά να ξεχνά ποιος είναι και ποιος ήταν. Ακόμη πιο γρήγορα θα τον ξεχάσει ο κόσμος γύρω του».
Κατ' αναλογία αυτό φαίνεται να συμβαίνει και με τη… νέα ιστοσελίδα. Αλλά γιατί τέτοιο μένος; Στο νου μας έρχονται τα λόγια του Γιώργου Σαρηγιάννη στο κείμενό του για το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ, από τη σελίδα του στο διαδίκτυο «Το τέταρτο κουδούνι»: «Όλος ο κόσμος, μια σκηνή… Ευχαρίστησε το υπουργείο Πολιτισμού. Ευχαρίστησε τη γενική γραμματέα του ΥΠ.ΠΟ. Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη. Ευχαρίστησε τη νέα καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Κατερίνα Κασιούμη. Ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Δ.Σ. της Λυρικής Σάκη Θεοδωρόπουλο. Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας. Στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του 22ου Διεθνούς (το οποίο πολύ ολίγον διεθνές κατάντησε πλέον…) Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Αλλά λησμόνησε εντελώς μα εντελώς να ευχαριστήσει την κυρία Βίκυ Μαραγκοπούλου, τη μέχρι τώρα καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ. Προφανώς θα ’ταν εξ αμελείας.
Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ήταν εξ αγνοίας -να ξεχάσει, δηλαδή, ο κ. δήμαρχος, στην πρώτη μ.Μ. (μετά Μαραγκοπούλου) συνέντευξη Τύπου- ότι το Φεστιβάλ αυτό η Βίκυ Μαραγκοπούλου το γέννησε, η Βίκυ Μαραγκοπούλου το ανάστησε, η Βίκυ Μαραγκοπούλου του ’δωσε θέση στο διεθνές τοπίο του χορού, η Βίκυ Μαραγκοπούλου το κατέστησε μοχλό εκτίναξης της Καλαμάτας, ώστε σήμερα να φιλοδοξεί να γίνει Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021, η Βίκυ Μαραγκοπούλου το κράτησε με τα δόντια, παρά τα όσα προσκόμματα της δημιούργησαν... Και δε θέλω να πιστέψω ότι ήταν εκ προθέσεως. Ή εξ αδιαφορίας. Η αίσθηση, πάντως, που άφησε ήταν της Υψίστης Αγένειας και της Ογκώδους Αχαριστίας»... Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 
 ***  Διαμόρφωση εισόδου και φωτισμού στο Κάστρο της Καλαμάτας
Συνάντηση χθες Δημάρχου Καλαμάτας και της διευθύντριας της εφορείας αρχαιοτήτων Μεσσηνίας
 Σύμβαση δωρεάν δεκαετούς παραχώρησης προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας της χρήσης ενός δημοτικού ακινήτου (οικία πρώην Τσαγκλή) στην Άνθεια του Δήμου Καλαμάτας υπέγραψαν χθες ο δήμαρχος π. Νίκας και η διευθύντρια της Εφορείας Ευαγγελία Μηλίτση – Κεχαγιά.
Ο δήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με τη διευθύντρια της Εφορείας κα Μηλίτση, την οποία – μεταξύ άλλων - συνεχάρη για το πολύ σπουδαίο έργο το οποίο αποδόθηκε στην επιστημονική κοινότητα και στο κοινό, αναφερόμενος στο νέο στέγαστρο του ανακτόρου του Νέστορα.
Επίσης, ανέφερε ότι με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου παραχωρείται το προαναφερθέν οίκημα στην Άνθεια, δωρεάν, το οποίο διαθέτει και αποθήκη 300 τετραγωνικών μέτρων, που θα είναι χρήσιμη για την Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Παράλληλα, τόνισε ότι ο Δήμος και η Εφορεία Αρχαιοτήτων συμφώνησαν να χρηματοδοτηθεί από το Δήμο (σχετική εισήγηση θα εισαχθεί προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο) η κατασκευή πλατείας στην είσοδο του Κάστρου Καλαμάτας, καθώς και η εγκατάσταση φωτισμού στην είσοδο και περιμετρικά του, κάτι που θα λειτουργήσει θετικά όσον αφορά στη νέα είσοδο της πόλης, η οποία θα κατεβαίνει από τον περιμετρικό μέσω της Αγιάννας και θα οδηγεί στην Αρτέμιδος.
Ο δήμαρχος τόνισε ότι οι παρεμβάσεις αυτές θα έχουν δημοπρατηθεί μέχρι τα Χριστούγεννα φέτος.
Η κα Μηλίτση ευχαρίστησε θερμά τον κ. Νίκα για τη συνεργασία και τόνισε ότι είναι πολύ ωραία η μελέτη που έχει εκπονηθεί από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και θα εφαρμοσθεί για τη διαμόρφωση της εισόδου του Κάστρου, μετά την κατεδάφιση του πρώην ελαιοτριβείου Σπυρίδη.
Η πλατεία αυτή θα δώσει νέα πνοή και στο ίδιο το μνημείο, ενώ θα αλλάξει την εικόνα σε αυτό το τμήμα του Ιστορικού Κέντρου. Πρόκειται για μία μελέτη η οποία έχει εγκριθεί αρμοδίως και αυτήν ακριβώς θα εφαρμόσει ο Δήμος.
Επίσης, από το Δήμο θα γίνει συμπληρωματική μελέτη για το φωτισμό περιμετρικά του Κάστρου, που θα συναρμοσθεί στη μελέτη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για το φωτισμό στην είσοδο.
Επιπρόσθετα, η κα Μηλίτση ευχαρίστησε πολύ για την προθυμία ανταπόκρισης του δημάρχου σχετικά με την εξεύρεση χώρου για την αποθήκευση των υλικών και εργαλείων τα οποία χρησιμοποιούνται στο αναστηλωτικό έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων σε όλη τη Μεσσηνία. Η αποθήκη στην Άνθεια προστίθεται σε έτερη αποθήκη, την οποία έχει παραχωρήσει στην Εφορεία Αρχαιοτήτων η Ιερά Μητρόπολις Μεσσηνίας στην Άμφεια.

***  Τέλος στην αγωνία των υποψηφίων- Την Παρασκευή οι βαθμολογίες στα σχολεία 
Την Πέμπτη 16 Ιουνίου, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, σε συνέντευξη Τύπου θα δοθούν από το υπουργείο Παιδείας τα στατιστικά στοιχεία των Πανελλαδικών Εξετάσεων προκειμένου μία ημέρα μετά την Παρασκευή, να αναρτηθούν σε όλα τα λύκεια της χώρας οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων.
Σύμφωνα με τη εγκύκλιο που έστειλε στα λύκεια το υπουργείο Παιδείας, θα παραλάβουν τις καταστάσεις με τις βαθμολογίες το πρωί της Παρασκευής, ώστε οι βαθμοί να αναρτηθούν μέχρι το μεσημέρι της ίδιας ημέρας σε όλα τα σχολεία καθώς και στον ειδικό ιστότοπο του υπουργείου Παιδείας. Οπως κάθε χρόνο επισημαίνεται από το υπουργείο Παιδείας οτι πιθανόν να υπάρχουν καθυστερήσεις σε ορεινές ή νησιωτικές περιοχές.
Οι βάσεις εισαγωγής σε Πανεπιστήμια και ΤΕ αναμένεται να ακολουθήσουν εφέτος διπλή κατεύθυνσηΙ. Το νέο σύστημα, με λιγότερα μαθήματα και λιγότερη ύλη, και χωρίς το «μπόνους» της προφορικής βαθμολογίας θα οδηγήσει σε δύο αντίθετες πορείες στις βάσεις εισαγωγής.
Όπως κρίνουν οι ειδικοί, θα πέσουν οι βάσεις στα Παιδαγωγικά και στις Οικονομικές σχολές αλλά αντίθετα θα ανέβουν στις Θεωρητικές σχολές καθώς τα κατανοητά θέματα θα οδηγήσουν σε συσσώρευση κυρίως μεσαίων βαθμολογίων αλλά και αριστούχων.
Εκτός από τα Μαθηματικά που οι πληροφορίες από τα βαθμολογικά κέντρα θέλουν να πέφτει κάτω από τη βάση το 85% των υποψηφίων, στα υπόλοιπα μαθήματα λόγω των κατανοητών θεμάτων φαίνεται ότι επιτυγχάνεται από αρκετούς υποψηφίους βαθμολογία έως το 14.
Ακόμα και στα αποκαλούμενα ως «δύσκολα» μαθήματα, όπως η Φυσική και η Χημεία, οι πρώτες πληροφορίες από τα βαθμολογικά κέντρα κάνουν λόγο για καλές βαθμολογίες ενώ η βαθμολόγηση σε Αρχαία Ελληνικά και Νεοελληνική Γλώσσα φαίνεται ότι κινείται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Σε ό,τι αφορά στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, στοιχεία από βαθμολογικά κέντρα αποκαλύπτουν ότι η βαθμολόγηση κινείται στα ίδια επίπεδα με τα αντίστοιχα περσινά. Από τα πρώτα στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα εκτιμάται ότι και οι βαθμολογίες στα Αρχαία Ελληνικά θα κινηθούν σε αντίστοιχα με τα περσινά επίπεδα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι βάσεις των Παιδαγωγικών σχολών θα ακολουθήσουν πτωτική πορεία. Άνοδος των βάσεων αναμένεται κυρίως στις χαμηλόβαθμες σχολές της Θεωρητικής Κατεύθυνσης αλλά και στις αποκαλούμενες μεσαίες. Στην ουσία, όπως εξηγούν οι ειδικοί, άνοδο δεν θα έχουν όλες οι σχολές, αλλά το «κατώφλι» της Θεωρητικής Κατεύθυνσης.
Αντίθετα, πτωτική αναμένεται να είναι η τάση σε πολλές Πολυτεχνικές σχολές, καθώς η βαθμολογία στα Μαθηματικά θα «τραβήξει» τις βάσεις προ τα κάτω. Σε ό,τι αφορά στις Ιατρικές σχολές, «βαρόμετρο» θα αποτελέσει το μάθημα της Βιολογίας, το οποίο δεν έκρυβε παγίδες. Αντίθετα, άνοδο θα έχουν τα παραϊατρικά επαγγέλματα, καθώς είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των υποψηφίων από τις επιστήμες υγείας, οι οποίοι είναι χωρίς εναλλακτική λύση και έχουν καλές βαθμολογίες, καθώς η Φυσική δεν δυσκόλεψε τους υποψηφίους ενώ και δεν έχουν τα Μαθηματικά που θα «κόψουν» βαθμούς.
Από τις άλλες ομάδες πηγαίνουν με μειωμένα μόρια, ενώ από την τετράδα της υγείας μετά τις Ιατρικές και Οδοντιατρικές σχολές δεν υπάρχουν και πολλές επιλογές, πλην των παραϊατρικών επαγγελμάτων.
Υποχώρηση αναμένεται και στις βάσεις των Οικονομικών Σχολών, καθώς δεν απευθύνονται με το νέο σύστημα στους υποψηφίους από τη Θεωρητική Κατεύθυνση.  protothema.gr

***  «Οδηγός… επιβίωσης»: Νόμος, παραλία και ξαπλώστρες
Ξαπλώστρες καταλαμβάνουν κάθε εκατοστό άμμου, μέχρι το κύμα. Καντίνες με ηχεία λειτουργούν ως «καφετέριες στην άμμο». Παραλιακά εστιατόρια έχουν βγάλει τραπεζάκια για ρομαντικά δείπνα δίπλα στη θάλασσα. Παραθαλάσσια μπαρ έχουν στήσει εξέδρες και περιφραγμένους χώρους για τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες τους. Ξενοδοχεία διαφημίζουν παραδεισένιες ιδιωτικές παραλίες.
Ποιο είναι το κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των περιπτώσεων; Είναι… η παρανομία. Η χρήση των αιγιαλών και των παραλιών από Δήμους και ιδιώτες υπόκειται σε συγκεκριμένες προϋποθέσεις, τις οποίες οφείλουν να τηρούν. Ας δούμε τις βασικότερες από αυτές, όπως τις παρουσιάζει η εφημερίδα «Καθημερινή»:
  Πώς παραχωρείται
η χρήση αιγιαλού και παραλίας;
Αιγιαλοί και παραλίες είναι, βάσει του Συντάγματος, δημόσιοι (εκτός συναλλαγής) και κοινόχρηστοι. Κάθε χρόνο, το υπουργείο Οικονομικών εκδίδει μια απόφαση με την οποία παραχωρεί το δικαίωμα απλής χρήσης τους στους Δήμους, που με τη σειρά τους μπορεί να το παραχωρήσουν σε ιδιώτες ή δημοτικές επιχειρήσεις. Η παραχώρηση της εκμετάλλευσης χώρου μπροστά από μια τουριστική επιχείρηση (λ.χ. ένα ξενοδοχείο) μπορεί να γίνεται απευθείας, ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις μέσω δημοπρασίας από το Δήμο.
  Υπάρχουν ιδιωτικές
παραλίες στη χώρα μας;
Όχι. Ακόμα κι αν μια επιχείρηση (λ.χ. ένα ξενοδοχείο) βρίσκεται ακριβώς μπροστά από μια παραλία, οφείλει υποχρεωτικά να διατηρεί ελεύθερη την πρόσβαση των λουομένων (αν η μόνη δίοδος είναι μέσω των εγκαταστάσεών του).
  Υπό ποιους όρους επιτρέπεται να
τοποθετούνται ομπρέλες και ξαπλώστρες;
Η μέγιστη παραχωρούμενη επιφάνεια δεν μπορεί να ξεπερνά το 50% μιας παραλίας. Και η μέγιστη κάλυψη της χρήσης δεν μπορεί να υπερβαίνει το μισό της έκτασης που παραχωρήθηκε: πρέπει να υπάρχουν οριζόντιοι και κάθετοι διάδρομοι μήκους ενός μέτρου. Επιπλέον, οι ξαπλώστρες δεν επιτρέπεται… να είναι «η μία επάνω στην άλλη»: ένα τυπικό σετ (ξαπλώστρα – ομπρέλα – τραπεζάκι) πρέπει κατ’ ελάχιστον να έχει χώρο 5 τετραγωνικών μέτρων.
  Μπορούν οι ξαπλώστρες
να φθάνουν στο κύμα;
Όχι. Υποχρεωτικά πρέπει να διατηρείται απόσταση 5 μέτρων από την τελευταία σειρά από ξαπλώστρες μέχρι τη θάλασσα.
  Σε μια μεγάλη παραλία μπορούν να υπάρχουν
πολλές παραχωρήσεις σε «ομπρελάδες»;
Ναι. Αλλά πρέπει να καταλαμβάνουν έως 500 τ.μ. έκαστος και να διατηρούν ανάμεσά τους ελεύθερη ζώνη 100 μέτρων (και συνολικά να καταλάβουν έως το 50% μιας παραλίας). Η υποχρέωση ελεύθερης ζώνης δεν ισχύει για τις περιπτώσεις χρήσης της παραλίας από τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε επαφή με αυτήν.
  Τα εστιατόρια «επάνω
στο κύμα» είναι παράνομα;
Ναι. Ο νόμος απαγορεύει ρητά την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων από επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος.
  Τι ισχύει για τις καντίνες;
Μπορούν να καταλάβουν μέχρι 15 τ.μ. Πρέπει να λειτουργούν με άδεια και να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές. Δεν επιτρέπεται να έχουν ηχεία και πρέπει να απέχουν 100 μέτρα από τις παραθαλάσσιες επιχειρήσεις (λ.χ. κέντρα αναψυχής, ξενοδοχεία).
  Επιτρέπονται περιφράξεις
επάνω στην άμμο;
Κατηγορηματικά όχι. Η παραχώρηση απλής χρήσης δεν ακυρώνει την κοινοχρησία του αγαθού. Επίσης απαγορεύεται οποιαδήποτε κατασκευή που συνδέεται μόνιμα με το έδαφος, όπως οι πακτώσεις με τσιμέντο.
  Τι ισχύει για τη μουσική;
Απαγορεύεται η τοποθέτηση ηχητικών συστημάτων στο δημόσιο χώρο. Στις περιπτώσεις παραθαλάσσιων επιχειρήσεων, η παραγόμενη στάθμη θορύβου δεν πρέπει να ξεπερνά τα 50 ντεσιμπέλ.
  Τι ισχύει για το φωτισμό;
Πρέπει να είναι χαμηλός και περιορισμένος, στο απολύτως αναγκαίο για λόγους ασφαλείας και καθοδήγησης.
  Αυτά ισχύουν
για όλες τις παραλίες;
Ναι, εκτός από τις παραλίες των προστατευόμενων περιοχών (Natura), όπου υπάρχουν πιο συγκεκριμένοι περιορισμοί, όπως η απαγόρευση ισοπέδωσης των αμμοθινών και ο υποχρεωτικός καθημερινός καθαρισμός τους.
  Ποιοι είναι
υπεύθυνοι για τι
Πού μπορεί να απευθυνθεί ένας πολίτης για να καταγγείλει παρανομίες στη χρήση μιας παραλίας; Τυπικά υπεύθυνοι είναι ο Δήμος αλλά και το αρμόδιο Γραφείο Δημόσιας Περιουσίας (οι παλαιές Κτηματικές Υπηρεσίες). Αυτοψίες πρέπει να πραγματοποιούν και οι δύο για την τήρηση των όσων έχουν συμφωνηθεί, επομένως ο πολίτης μπορεί να απευθυνθεί σε οποιονδήποτε από τους δύο. Στην πραγματικότητα, βέβαια, επειδή οι μισθώσεις παραλιών γίνονται κατά κανόνα σε τοπικούς επιχειρηματίες, είναι ίσως σοφότερο να απευθυνθεί κάποιος απευθείας στο Γραφείο Δημόσιας Περιουσίας, κάνοντας έγγραφη καταγγελία. Επίσης σε κάποιες περιπτώσεις (λ.χ. ηχορρύπανση) ενδέχεται να εμπλέκεται και η Αστυνομία. Ειδικά για τις επιχειρήσεις που ενοικιάζουν μέσα θαλάσσιας αναψυχής, αποκλειστικά υπεύθυνο είναι το Λιμενικό Σώμα, το οποίο ορίζει και τους ειδικούς όρους λειτουργίας τους.
Δυστυχώς, στην πράξη οι έλεγχοι από τις υπηρεσίες στις μισθώσεις είναι ελάχιστες, άλλοτε ελλείψει προσωπικού και άλλοτε ελλείψει βούλησης. 

***   Πενθήμερη απεργία για τους εργαζομένους στα αεροδρόμια 
Πενθήμερη απεργία από τη Δευτέρα 20 έως την Παρασκευή 24 Ιουνίου αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στα αεροδρόμια, αντιδρώντας, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ), στο «ξεπούλημα των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, που παραδόθηκαν αμαχητί σε γερμανική κατοχή, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στην εθνική οικονομία και άμυνα, καθώς και στον κοινωνικό ιστό της περιφέρειας».
Αφορμή για την κινητοποίηση αποτέλεσε η πρόσφατη κύρωση από τη Βουλή της σύμβασης παραχώρησης των 14 αεροδρομίων στη Fraport.
Επίσης, οι εργαζόμενοι διατυπώνουν το ερώτημα «εάν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο μετεγκατάστασης των υπηρεσιών της ΥΠΑ, με δεδομένο ότι αυτή θα απαιτήσει χρόνο και χρήμα», μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας παραχώρησης του Ελληνικού στη Lamda Developement, παρά το γεγονός ότι είναι σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.
Ανησυχία προκαλεί ακόμα «η απαίτηση των θεσμών (προαπαιτούμενο) περί αναδιοργάνωσης της ΥΠΑ, θέμα που δεν έχει ανακύψει για άλλη δημόσια υπηρεσία, να εξαρτάται δηλαδή η εκταμίευση της δόσης από τον Οργανισμό της».
Οι εργαζόμενοι, ζητούν, λοιπόν, απάντηση από την κυβέρνηση σχετικά με τον Οργανισμό, αλλά και τις προτάσεις που έχουν υποβάλει.
Όσον αφορά στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, στην ανακοίνωσή της η ΟΣΥΠΑ σημειώνει: «Η σε βάθος μελέτη της πολυδιαφημισμένης συμφωνίας του ΤΑΙΠΕΔ με τη Fraport, μελέτη που δε συνέβη στη Βουλή, καταδεικνύει ότι όχι μόνο ουδέν κέρδος θα αποφέρει αυτή στο Δημόσιο, αλλά δημιουργεί ποινικές ευθύνες στο ΤΑΙΠΕΔ και πιθανόν σε άλλους εμπλεκόμενους, σχετικά με την όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε. Ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε ότι το τίμημα των 1,240 δισ., όταν και εάν καταβληθεί, αντιστοιχεί στα έσοδα τριών χρόνων και μόνο των κρατικών αεροδρομίων.
Επίσης, ο Έλληνας φορολογούμενος δεν έχει ενημερωθεί για το γεγονός ότι οποιεσδήποτε απαιτήσεις του παραχωρησιούχου για επεκτάσεις και ανάπτυξη εγκαταστάσεων, δηλαδή απαιτήσεις απαλλοτριώσεων, θα καλυφθούν με χρήματα του ελληνικού Δημοσίου, καθώς και οποιαδήποτε άλλα έργα πέραν των 350 εκατ. που έχει δεσμευτεί για τα 14 αεροδρόμια.
Δυστυχώς, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, που πρώτη θα υποστεί τις καταστροφικές συνέπειες του ξεπουλήματος, έπεσε στην παγίδα των υποσχέσεων της Fraport για θέσεις εργασίας με εντοπιότητα, άρα ψήφοι, παραβλέποντας το γεγονός ότι θα είναι θέσεις επαιτείας και εξάρτησης, των 300 ευρώ το μήνα, τη στιγμή που οι δημότες θα επιβαρύνονται για τα δημοτικά τέλη και τους φόρους των αεροδρομίων, που με νόμο δεν υποχρεούται να καταβάλλει η Fraport» συνεχίζει.

*** Ένα φίδι και η αδράνεια του Δήμου Καλαμάτας 
Πριν από 1,5 μήνα, περίπου, το «Θάρρος» είχε κάνει ρεπορτάζ για τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στον περίβολο χώρο του βρεφονηπιακού σταθμού του ΟΑΕΔ, στην Αγία Τριάδα. Χθες, ένα φίδι έκανε την εμφάνισή του στην αυλή του σταθμού, γεγονός που αναστάτωσε, όπως ήταν φυσικό, τα μικρά παιδιά αλλά και τις δασκάλες.
Τη λύση, τελικά, έδωσε η μαγείρισσα, που εξολόθρευσε το φίδι που είχε προκαλέσει τον πανικό. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι υπεύθυνοι του βρεφονηπιακού σταθμού είχαν απευθυνθεί επανειλημμένως στο Δήμο Καλαμάτας, ζητώντας να καθαρίσει τη γύρω περιοχή και τα οικόπεδα που συνορεύουν με αυτόν, από τα χόρτα και την άγρια βλάστηση, χωρίς όμως να βρουν ανταπόκριση. Α.Π. 

***  Επόμενο στοίχημα το Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας για τον Δ. Καφαντάρη 
Προοπτικές στην περιοχή δίνει ο αναβαθμισμένος αρχαιολογικός χώρος του Ανακτόρου του Νέστορος
 Για τις νέες προοπτικές που δίνει στην περιοχή ο αναβαθμισμένος αρχαιολογικός χώρος του Ανακτόρου του Νέστορος, στον Άνω Εγκλιανό, που εγκαινιάστηκε το μεσημέρι της Κυριακής από τον υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, μίλησε στην ΕΡΤ Καλαμάτας ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης.
Όπως τονίστηκε, από την Κυριακή έχει ανοίξει για το κοινό όλου του κόσμου ένα από τα σημαντικότερα μνημεία, μέσω των έργων που έγιναν και κάλυψαν δύο βασικούς άξονες: την κατασκευή του νέου απολύτως εναρμονισμένου με τις σύγχρονες τεχνολογίες στεγάστρου προστασίας του Ανακτόρου (προϋπολογισμού 2.068.400 ευρώ) και την προστασία και ανάδειξη του εν λόγω χώρου (προϋπολογισμού 450.000 ευρώ).
Τα συγκεκριμένα έργα υλοποιήθηκαν από τη Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων του υπουργείου Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «2007-2013».
 Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από το δήμαρχο και στη συμβολή της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα και του Πανεπιστήμιου του Cincinnati για την πραγματοποίηση του έργου.
Ο κ. Καφαντάρης έθεσε, μάλιστα, και τον επόμενο στόχο, που είναι η ανάδειξη του Μουσείου της Χώρας, αξιοποιώντας πόρους από το καινούριο ΕΣΠΑ, «για να βρουν την “ηρεμία” τους όλα τα ευρήματα της περιοχής», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

***

*** Αθλητική  ενημέρωση :
EURO  2016  στην  Γαλλία 10/06 -10/07/2016 : 
Το  2004  όταν η ΕΛΛΑΔΑ  ΚΑΤΈΚΤΗΣΕ ΤΟ EURO  στην ΙΣΠΑΝΙΑ (12η διοργάνωση) :
 Οι  αγώνες της εθνικής Ελλάδας και τα αποτελέσματα  :
ΦΑΣΗ ΟΜΙΛΩΝ  : Η Ελλάδα στον Α΄  ΌΜΙΛΟ ,
12/06/2004 : Πορτογαλία-Ελλάδα  1-2 .-
 (Τα γκόλ : 7΄ Γ. Καραγκούνης 51΄ πεν. Αγγ. Μπασινάς  και 93΄ Ρονάλντο }.-
16/06/2004 : Ελλάδα-Ισπανία  1-1  .-
(Τα γκόλ  : 28΄Μοριέντες , 66΄Αγγ. Χαριστέας ).-
20/06/2004 : Ρωσία-Ελλάδα  2-1 .- ^
(Τα γκόλ : 2΄ Κιριτσένκο , 17΄ Μπουλίκιν και 43΄ Βρύζας ).-
Στους νοκ άουτ αγώνες Β΄φάση :
25-06-2004 : Γαλλία-Ελλάδα  0-1 (με γκόλ 65΄Άγγελου Χαριστέα ) .-
01-07-2016 : Ελλάδα -Τσεχία   στην παράταση 1-0 .-- ( με γκόλ 106΄ με  Δέλλα ) .-
ΤΕΛΙΚΟΣ , 04-07-2004 : Πορτογαλία-Ελλάδα 0-1  (με γκόλ 57΄ Άγγ. Χαριστέας ) .-

  ***  ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΣΑΝ (πήραν) EURO από το 1964 που άρχισαν οι αγώνες των Ευρωπαϊκών Εθνικών ομάδων στο ποδόσφαιρο :
Το 1964 : ΙΣΠΑΝΙΑ
1968 : ΙΤΑΛΙΑ
1972 : ΓΕΡΜΑΝΙΑ
1976 : ΤΣΕΧΟΣΛΑΒΑΚΙΑ...
1980 : ΓΕΡΜΑΝΙΑ
1984 : ΓΑΛΛΙΑ
1988 : ΟΛΛΑΝΔΙΑ
1992 : ΔΑΝΙΑ
1996 : ΓΕΡΜΑΝΙΑ
200 : ΓΑΛΛΙΑ
2004 : ΕΛΛΑΔΑ
2008 : ΙΣΠΑΝΙΑ
2012 : ΙΣΠΑΝΙΑ
2016 : ; ??

***   Τετάρτη  15/06/2016 UEFA EURO 2016  Γαλλίας , 2οι  αγώνες ομίλων :
Livescore: Ρωσία - Σλοβακία (0-2) σε αγώνα που κρίνει πολλά
13. 16:00 ΡΩΣΙΑ - ΣΛΟΒΑΚΙΑ 1-2   , ( 0-2 ) .-^
Τα  γκόλ Ο αγώνας έγινε στο γήπεδο «Πιερ Μορουά» του Λιλ και κρίθηκε με τα γκολ του Βάις στο 32΄ και του Χάμσικ στο 45΄. Αν και μείωσε στο 80΄ με τον Γκλουσάκοφ, η «αρκούδα» έμεινε στον έναν βαθμό και θα παίξει «τελικό πρόκρισης» στις 20/6 με την Ουαλία.Διαιτητής: Νταμίρ Σκόμινα (Σλοβενία)
Κίτρινες: Ντούριτσα
 ΡΩΣΙΑ (Λεονίντ Σλούτσκι): Ακινφέεφ, Ιγκνασέβιτς, Β. Μπερεζούτσκι, Σενίκοφ, Σμολνίκοφ, Νοϊστέντερ (46΄ Γκλουσάκοφ), Γκολόβιν (46΄ Μαμάεφ), Σμόλοφ, Σάτοφ, Κοκόριν (75΄ Σιρόκοφ), Τζιούμπα
 ΣΛΟΒΑΚΙΑ (Γιαν Κόζακ): Κόζατσικ, Σκρτελ, Ντούριτσα, Χούμποτσαν, Πέκαρικ, Πετσόβσκι, Χάμσικ, Κούτσκα, Βάις (72΄ Σβέντο), Μακ (79΄ Ντούρις), Ντούντα (67΄ Νέμετς)

Livescore: Γαλλία - Αλβανία (22:00), βαθμός χ-ρυσάφι για Ελβετία
14. 19:00 ΡΟΥΜΑΝΙΑ - ΕΛΒΕΤΙΑ  1-1 (1-0) .- ^
Τα  γκόλ : προηγήθηκαν οι Βαλκάνιοι με πέναλτι του Στάνκου στο 18΄ και ισοφάρισε ο Μεχμέντι στο 57΄.Διαιτητής: Σεργκέι Καράσεφ (Ρωσία)Κίτρινες: Κίπτσιου, Κεσερού, Πρεπελίτσα, Γκριγκόρε - Τσάκα, Εμπολό.ΡΟΥΜΑΝΙΑ (Ανχελ Ιορντανέσκου): Ταταρουσάνου, Σαπουνάρου, Κίρικες, Γκριγκόρε, Ρατς (62΄ Φίλιπ), Πρεπελίτσα, Πιντιλί (46΄ Χόμπαν), Στάνκου (83΄ Αντόνε), Τόρζε, Κίπτσιου, Κεσερού.ΕΛΒΕΤΙΑ (Βλαντιμίρ Πέτκοβιτς): Ζόμερ, Λίχτσταϊνερ, Σαρ, Τζουρού, Ρικάρντο Ροντρίγκεθ, Γκρανίτ Τσάκα, Μπεχράμι, Τζεμαϊλί (83΄ Λανγκ), Σακίρι (90+1΄ Ταρασάι), Μεχμέντι, Σεφέροβιτς (63΄ Εμπολό).

Πρόκριση αντί για κάζο οι Γάλλοι, βαθμός χ-ρυσάφι για Ελβετία
15. 22:00 ΓΑΛΛΙΑ - ΑΛΒΑΝΙΑ  2-0  , (0-0) .- ^
Τα  γκόλ  : «χρυσό» σκόρερ τον Γκριεζμάν, ο οποίος με κεφαλιά στο 89’ ξεκλείδωσε την άμυνα της Αλβανίας κι έκανε το 1-0. , Το κερασάκι στην τούρτα έβαλε ο Παγέ, ο οποίος στο 95’ διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα. -
Διαιτητής: Κόλουμ (Σκοτία)Σκόρερ: 89’ Γκριεζμάν, 95’ Παγέ Κάρτες: Κουκέλι (χάνει το επόμενο ματς), Αμπράσι, Καντέ
Γαλλία (Ντιντιέ Ντεσάμπ): Γιορίς, Σανιά, Κοσιελνί, Ραμί, Εβρά, Καντέ, Ματουιντί, Μαρσιάλ (46’ Πογκμπά), Παγέ, Κομάν (68’ Γκριεζμάν), Ζιρού (77’ Ζινιάκ).Αλβανία (Τζιάνι Ντε Μπιάσι): Μπερίσα, Χισάι, Αγέτι (84’ Βεσέλι), Λίλα (71’ Ρόσι), Αγκόλι, Κουκέλι (74’ Τσάκα), Μεμουσάι, Αμπράσι, Ρόσι, Σαντικού, Λεντζάνι.-


*** Χθές , Τρίτη  14/06/2016  :

~* ΑΥΣΤΡΙΑ-ΟΥΓΓΑΡΙΑ   0-2  .- ^
Τα  γκόλ  : Το σκορ για τους Μαγυάρους άνοιξε ο Σάλαϊ στο 62΄ και στο 87΄ ο Στίμπερ διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα. Από το 66΄ οι Αυστριακοί έπαιζαν με 10 παίκτες λόγω της αποβολής του Ντράγκοβιτς με δεύτερη κίτρινη κάρτα.
Διαιτητής: Κλεμάν Τουρπέν (Γαλλία)
Κίτρινες: Ντράγκοβιτς - Νέμεθ
 Κόκκινη: Ντράγκοβιτς (66΄ δεύτερη κίτρινη)
ΑΥΣΤΡΙΑ (Μάρσελ Κόλερ): Άλμερ, Ντράγκοβιτς, Χιντερέγκερ, Φουχς, Αρναούτοβιτς, Αλάμπα, Γιουνούζοβιτς (59΄ Σάμπιτσερ), Χάρνικ (77΄ Σοπφ), Μπαουμγκάρτλινγκερ, Κλάιν, Γιάνκο (65΄ Οκότι)
ΟΥΓΓΑΡΙΑ (Μπερντ Στορκ): Κίραλι, Λανγκ, Καντάρ, Φιόλα, Ντζούτζσακ, Νάγκι, Σάλαϊ (69΄ Πρίσνικ), Γκέρα, Νέμεθ (89΄ Πίντερ), Κλαϊνχάισλερ (79΄ Στίμπερ), Γκούζμικς


«Μπλόκο» της Ισλανδίας στην Πορτογαλία, νίκη η Ουγγαρία
~* ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ-ΙΣΛΑΝΔΙΑ  1-1  .- ^
Τα  γκόλ  : στο 31΄ ο Νάνι άνοιξε το σκορ , Στο 50΄ με μονοκόματο σουτ ο Μπιάρνασον πέτυχε ένα ιστορικό γκολ για την εθνική ομάδα της χώρας του, στην πρώτη της συμμετοχή σε τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος (1-1).
Διαιτητής: Σινεϊτ Τσακίρ (Τουρκία)
Κίτρινες: Μπιάρνασον, Φινμπόγκασον
 ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ (Φερνάντο Σάντος): Πατρίσιο, Πέπε, Γκερέιρο, Καρβάλιο, Ρονάλντο, Μουτίνιο (70΄ Σάντσες), Ζοάο Μάριο (76΄ Κουαρέσμα), Βιεϊρίνια, Ντανίλο, Γκόμες (86΄ Έντερ), Νάνι
 ΙΣΛΑΝΔΙΑ (Λαρς Λάγκερμπακ/Χάιμιρ Χάλγκριμσον): Χάλντορσον, Σέβαρσον, Ρ.Σίγκουρτσον, Γκούντμουντσον (90΄ Ε.Μπιάρνασον), Μπ.Μπιάρνασον, Σίγκθορσον (81΄ Φινμπόγκασον), Γκ.Σίγκουρτσον, Άρνασον, Μπούντβαρσον, Γκούναρσον, Σκίλασον

***COPA AMERICA 2016... ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ...
Σε ρυθμούς Copa America κινείται η υφήλιος και το Serresgoal σας παρουσιάζει όλα τα σχετικά με το μεγάλο αυτό Αμερικάνικο ποδοσφαιρικό γεγονός: 
  ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ
 Α΄ ΟΜΙΛΟΣ (3η αγων.)
1. ΗΠΑ 6 (5-2)
2. Κολομβία 6 (6-4)
3. Κόστα Ρίκα 4 (3-6) 
4. Παραγουάη 1 (1-3)
 
Β΄ ΟΜΙΛΟΣ (3η αγων.)
1. Περού  7 (4-2) 
2. Εκουαδόρ  5 (6-2)
3. Βραζιλία  4 (7-2)
4. Αϊτή 0  (1-12)
 
Γ΄ ΟΜΙΛΟΣ (3η αγων.)
1. Μεξικό 7 (6-2)
2. Βενεζουέλα 7 (3-1)
3. Ουρουγουάη 3 (4-4) 
4. Τζαμάικα 0 (0-6)
 
Δ΄ ΟΜΙΛΟΣ (3η αγων.)
1. Αργεντινή 9 (10-1)
2. Χιλή 6 (7-5)
3. Παναμάς 3 (4-10) 
4. Βολιβία 0 (2-7)
 
  Αναλυτικά το πρόγραμμα: ΟΜΙΛΟΙ
 Παρασκευή 3/6 (Α΄ΟΜΙΛΟΣ)
ΗΠΑ - Κολομβία 0-2
 Σάββατο 4/6 (Α΄ΟΜΙΛΟΣ)
Κόστα Ρίκα – Παραγουάη  0-0
 Σάββατο 4/6 (Β΄ΟΜΙΛΟΣ)
Αϊτή – Περού  0-1
Βραζιλία – Εκουαδόρ  0-0
 Κυριακή 5/6 (Γ΄ΟΜΙΛΟΣ)
Τζαμάικα - Βενεζουέλα 0-1
Μεξικό - Ουρουγουάη 3-1
 Δευτέρα 6/6 (Δ΄ΟΜΙΛΟΣ)
Παναμάς - Βολιβία 2-1
Αργεντινή - Χιλή 2-1
 Τρίτη 7/6 (Α΄ΟΜΙΛΟΣ)
ΗΠΑ - Κόστα Ρίκα 4-0
Κολομβία - Παραγουάη 2-1
 Τετάρτη 8/6 (Β΄ΟΜΙΛΟΣ)
Βραζιλία - Αϊτή 7-1
Εκουαδόρ - Περού 2-2
 Πέμπτη 9/6 (Γ΄ΟΜΙΛΟΣ)
Ουρουγουάη - Βενεζουέλα 0-1
Μεξικό - Τζαμάικα 2-0
 Παρασκευή 10/6 (Δ΄ΟΜΙΛΟΣ)
Χιλή - Βολιβία 2-1
Αργεντινή - Παναμάς 5-0
 Σάββατο 11/6 (Α΄ΟΜΙΛΟΣ)
ΗΠΑ - Παραγουάη 1-0
Κολομβία - Κόστα Ρίκα  2-3
 Κυριακή 12/6 (Β΄ΟΜΙΛΟΣ)
Εκουαδόρ - Αϊτή 4-0
Βραζιλία - Περού  0-1
 Δευτέρα 13/6 (Γ΄ΟΜΙΛΟΣ)
Μεξικό - Βενεζουέλα 1-1
Ουρουγουάη - Τζαμάικα 3-0
 Τρίτη 14/6 (Δ΄ΟΜΙΛΟΣ)
Χιλή - Παναμάς 4-2
Αργεντινή - Βολιβία 3-0
 
 ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ
 Πέμπτη 16/6
1. ΗΠΑ - ΕΚΟΥΑΔΟΡ (04:30) 2-1 .- ^
 Παρασκευή 17/6
2. ΠΕΡΟΥ - ΚΟΛΟΜΒΙΑ (03:00) 2-4 .- ^
 Σάββατο 18/6
3. ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ- ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ (02:00)
4. ΜΕΞΙΚΟ - ΧΙΛΗ (05:00)
 
 ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ
 Τρίτη 21/6
(Α) Νικητής 1 - Νικητής 3 (04:00)
 Τετάρτη 22/6
(Β) Νικητής 2 - Νικητής 4 (03:00)
 
 ΜΙΚΡΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ - Σάββατο 25/6 (03:00)
ΗΤΤΗΜΕΝΟΣ(Α)- ΗΤΤΗΜΕΝΟΣ (Β)
  ΜΕΓΑΛΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ - Κυριακή 26/6 (03:00)
ΝΙΚΗΤΗΣ (Α) - ΝΙΚΗΤΗΣ (Β)
 
***

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΟΥΝΙΟΥ  2016  :
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 01  Ιουνίου  2016  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-01-2016.html.  .- 
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη  02 Ιουνίου  2016  :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-02-2016.html .-        
 ~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης , Παρασκευή 03  Ιουνίου  2016 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-03-2016.html .- ~ ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή  03  Ιουνίου  2016 :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/06/03-2016.html .-  
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο  04  Ιουνίου  2016 :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-04-2016.html .-  
~ΑΓΙΟ  ΟΡΟΣ -ΑΘΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ Σάββατο  04  Ιουνίου  2016  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/06/04-2016.html  .-
~Η Εφημερίδα μας Arfara News  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Σάββατο  04  Ιουνίου  2016  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-04-2016.html .-
~  Η Εφημερίδα μας   Arfara News στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 05  Ιουνίου  2016 :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-05-2016.html .- 
~ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 04 και 05  Ιουνίου  2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/06/04-05-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα  06 Ιουνίου  2016  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-06-2016.html .-
~Η Εφημερίδα μας   ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 07 Ιουνίου 2016  :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-07-2016.html .- 
~ Στο  αγιάζι της ενημέρωσης Arfara News 2  Τρίτη 07  Ιουνίου 2016 :   http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-2-07-2016.html .- 
~ Η  Εφημερίδα μας   ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 08  Ιουνίου  2016  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-08-2016.html .-
~ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις   08 Ιουνίου 2016  18ο  κεφάλαιο  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/06/08-2016-18.html .- ~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 09  Ιουνίου  2016:  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-09-2016.html  .-  
~  Στο  αγιάζι της ενημέρωσης Arfara News   2  Πέμπτη  09 Ιουνίου  2016 :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/06/arfara-nwes-2-09-2016.html .-   
~Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Παρασκευή 10  Ιουνίου  2016  :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-10-2016.html .- ~ Το  αγιάζι  της ενημέρωσης  Arfara News 2  Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-2-10-2016.html .-
 ~ Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο  11 Ιουνίου  2016 :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-11-2016.html .-
~ Αθλητικό Σαββατοκύριακο  11  και 12  Ιουνίου  2016 :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/06/11-12-2016.html .-  
Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  το αγιάζι της ενημέρωσης  Κυριακή 12  Ιουνίου  2016  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-12-2016.html .- 
 ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα  13  Ιουνίου  2016 :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-13-2016.html .-  
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τρίτη 14  Ιουνίου  2016 :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-14-2016.html .-
~EURO  2016  στην  Γαλλία 10/06 -10/07/2016  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/06/euro-2016-1006-10072016.html .-               
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη  15  Ιουνίου  2016  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-15-2016.html .-
~

***  http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 662 /. -    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1084 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.607   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  39 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-
https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ   
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-                                                     
  ****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   4803 video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3002 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =      3003  video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        10. 808   βίντεο   .-  
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου