ΓΕΦΥΡΑ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ , ΡΙΟΥ - ΑΝΤΙΡΙΟΥ

ΓΕΦΥΡΑ  ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ , ΡΙΟΥ - ΑΝΤΙΡΙΟΥ

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 06 Φεβρουαρίου 2015

Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Παρασκευή 06  Φεβρουαρίου  2015 :
~ Β΄ Χαιρετισμοί στους Αγίους Θεοδώρους Αρφαρών 06/03/2015 : http://youtu.be/FqMC2cD3pI4 ,

*** 6 Μαρτίου   
Μνήμη της ευρέσεως του τιμίου Σταυρού μετά των τιμίων ήλων υπό της μακαρίας Ελένης (326). Μεγαλομαρτύρων Αετίου, Θεοδώρου, Θεοφίλου, Κωνσταντίνου και Μελισσηνού των στρατηγών, Βασσόη, Καλλίστου, Κρατερού και των συν αυτοίς 42 μαρτύρων των εξ Αμορίου (1) (Φρυγίας) και εν Βαγδάτη μαρτυρησάντων (†845) . Ευβούλου, Ευφρόσυνου και Ιουλιανού. Οσίων Αρκαδίου, Ησυχίου του θαυματουργού(2) και Μαξίμου του μάρτυρος.

(1) Οι άγιοι 42 Μάρτυρες, έζησαν επί βασιλείας του εικονομάχου αυτοκράτορα Θεόφιλου και όλοι τους κατείχαν μεγάλα αξιώματα, ήταν ταξίαρχοι και στρατηγοί. Όταν το 838, η πόλη Αμόριο της Φρυγίας κυριεύθηκε από τούς Άραβες και το χαλίφη Μουτασίμ, μεταξύ των αιχμαλώτων ήταν και οι 42 αξιωματούχοι γόνοι ευγενών βυζαντινών οικογενειών. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στη Βαγδάτη και φυλακίσθηκαν αλυσοδεμένοι. Εκεί οι άγιοι στερούμενοι ακόμη και το νερό προσεύχονταν στον πανάγαθο Θεό να τους αξιώσει γρήγορα της τιμής του μαρτυρίου. Και όντως λίγες ημέρες αργότερα τους παρουσίασαν στο χαλίφη, ο οποίος με ύφος φιλικό τούς υποσχέθηκε να τους αποκαταστήσει στο αξιώματα τους εάν αλλαξοπιστήσουν και γίνουν Μωαμεθανοί. Οι αγιοι με ένα στόμα και μία καρδιά αντέταξαν το γενναίο τους φρόνημα και αρνήθηκαν τη προσφορά του χαλίφη, ο οποίος εκνευρισμένος διέταξε τον αποκεφαλισμό τους.
(2) O όσιος Ησύχιος, καταγόταν από το χωριό Ανδράκινα της Γαλατίας. Σε νεαρή ηλικία, φλεγόμενος από πόθο για την ασκητική ζωή εγκατέλειψε τη πατρίδα του και πήγε στο όρος του Μαΐωνος στα μέρη της Αρδανίς, όπου έκτισε καλύβα και ζούσε από την καλλιέργεια των γύρω ερημικών αγρών. Αργότερα κατέβηκε στους πρόποδες του βουνού, όπου βρήκε πηγή και έκτισε το ναό του Αγ. Ανδρέα. Έζησε αυστηρότατη ασκητική ζωή και εκοιμήθη οσιακά σε μεγάλη ηλικία. Το έτος 781, ο επίσκοπος Αμασείας Θεοφύλακτος, μετέφερε το ιερό λείψανό του στην Αμάσεια.

06/03 Απολυτίκιο Αγ. 42 Μαρτύρων - 6 ΜΑΡΤΙΟΥ: http://youtu.be/ZXZh_GjRsq4 
 *** Η "λίστα" Κολοκοτρώνη. Πώς απέτρεψε τη χρεωκοπία της Ελλάδας ο "Γέρος του Μοριά";
Ο πρώτος αναγκαστικός εσωτερικός δανεισμός από τους πλούσιους για τη χρηματοδότηση της επανάστασης. Η «λίστα» του Κολοκοτρώνη που αναγκάστηκε να γίνει φοροεισπράκτορας...
Το 1821 είναι ημερομηνία-σταθμός για την απαρχή της Ελληνικής Επανάστασης Ύστερα από 4 αιώνες σκλαβιάς κάτω από τον τουρκικό ζυγό, ο αγώνας για την απελευθέρωση ξεκίνησε από την Πελοπόννησο, από την πόλη της Καλαμάτας.
Στα χρόνια που ακολούθησαν, το ελληνικό έθνος αντιμετώπισε πολλά οικονομικά προβλήματα και μια άμεση λύση έπρεπε να βρεθεί από την Κυβέρνηση για να αποφευχθεί η χρεοκοπία.
Πλιάτσικο 
Είναι γεγονός, ότι με την έναρξη της επανάστασης, πολύς κόσμος, αλλά και αγωνιστές επιδόθηκαν στη λαφυραγωγία. Στόχος τους ήταν χρήματα, τιμαλφή και άλλα πολύτιμα αντικείμενα που είχαν στην κατοχή τους οι Τούρκοι.
Η ποσότητα των αντικειμένων ήταν αξιοπρόσεχτη.
Ο Δημήτριος Υψηλάντης, τότε, πρότεινε ένα ποσοστό από τα κοσμήματα και τα πολύτιμα αντικείμενα να διατίθεται στο έθνος, σε κοινό ταμείο για τη στήριξη της επανάστασης και τη βιώσιμη λειτουργία της κυβέρνησης.
Αναμενόμενα, η μακροχρόνια έλλειψη αγαθών έφερε την διχόνοια ανάμεσα σε λαφυραγωγούς και κυβερνητικούς κι έτσι από το πλιάτσικο που ακολούθησε η Ελληνική Κυβέρνηση δεν εισέπραξε σχεδόν τίποτα!
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι μετά την άλωση της Τριπολιτσάς, μόνο ο αγωνιστής Κεφάλας, παρέδωσε στον Υψηλάντη δέκα χάλκινα κουταλάκια για τη σωτηρία της πατρίδας του.
Η απόφαση της «Προσωρινής Διοικήσεως» και η «χρηματολογία»
Το ύψος των εσόδων από τη λαφυραγωγία ήταν ελάχιστα έως μηδαμινά. Το 1822, η «Προσωρινή Διοίκηση» στην Πελοπόννησο προσπάθησε να βρει άλλη πηγή εσόδων. Τον Ιανουάριο του ίδιου έτους αποφάσισε την αναγκαστική φορολόγηση ενός γροσιού ανά άτομο. Αν και βολικό, μια τέτοια απόφαση ήταν αδύνατο να υλοποιηθεί, καθώς στην ερειπωμένη σχεδόν Πελοπόννησο, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της ζούσε μέσα στην ένδεια και την ανασφάλεια.
Η σφραγίδα της Πελοποννησιακής Γερουσίας
Λίγους μήνες αργότερα, η Πελοποννησιακή Γερουσία επέβαλε το πρώτο αναγκαστικό δάνειο. Αυτή η «χρηματολογία», θα επιβάρυνε τους ευκατάστατους και εκείνους που είχαν ένα περίσσευμα να προσφέρουν. «Η κινδυνεύουσα πατρίς προσκαλεί τους ευκαταστάστους να την βοηθήσουν εις τον ιερόν αγώνα τον υπέρ της φυσικής, ηθικής και πολιτικής υπάρξεώς της». Με αυτόν τον τρόπο καλούσε η κυβέρνηση τους έχοντες να συνεισφέρουν στην ανοικοδόμηση της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και στην συνέχιση του απελευθερωτικού αγώνα.
Ο ρόλος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη
Οι αντιδράσεις για την «ακούσια εισφορά», δεν ήταν καθόλου ευοίωνες. Πολλοί ευκατάστατοι, δυσφόρησαν με το «εσωτερικό δάνειο», κι αποφάσισαν να μείνουν άπραγοι. Υπήρχε βέβαια και τεράστια αμφιβολία για το αν και πότε τα χρήματα που θα έδιναν για το καλό της πατρίδας, θα τους επιστρέφονταν ποτέ.
Για να δημιουργήσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τους εσωτερικούς δανειστές, η Κυβέρνηση πρότεινε στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη να αποτελέσει χρέη εισπράκτορα του αναγκαστικού φόρου.
Την απόφαση λοιπόν υπέγραψε κι ο «Γέρος του Μοριά». Μαζί με τους γερουσιαστές Ανδρέα Καλαμογδάρτη, Ηλία Καράπαυλο, Χριστόδουλο Άχολο και Παναγιώτη Σοφιανόπουλο, ο στρατηγός είχε το ελεύθερο να επισκέπτεται τα σπίτια των οικονομικά εύρωστων και να εισπράττει το ανάλογο ποσό που είχε επιβάλλει η Γερουσία. Ένας σημαντικός αριθμός στρατιωτών και μια λίστα με τα ονόματα των ευκατάστατων διευκόλυνε την εργασία της πενταμελούς επιτροπής.
Πέρα από τα ονόματα που υπήρχαν στην λίστα, η επιτροπή είχε την δυνατότητα να εισπράξει τον φόρο και από άλλους τυχόν ευκατάστατους της επαρχίας. Τελειωτικό χαρτί της όλης επιχείρησης ήταν η διανομή ομολόγων, αμέσως μετά την είσπραξη, τα οποία βέβαια δεν είχαν καμία αξία. Το ποσό που μαζεύτηκε ήταν 1.066.000 γρόσια. Οι Πελοποννήσιοι, τελικά, εκούσια ή ακούσια συμμορφώθηκαν με την εντολή της Πελοποννησιακής Γερουσίας.
Μακροχρόνιο «εσωτερικό δάνειο»
Πριν η Ελλάδα φτάσει στη λήψη επίσημης χρηματικής βοήθειας, με τη μορφή δανεισμού, από τους Άγγλους η Κυβέρνηση πραγματοποίησε κι άλλες «ακούσιες εισφορές». Το 1823, επιβλήθηκε πάλι αναγκαστικός φόρος. Αυτή τη φορά, η είσπραξη αναφερόταν σε κτήματα και περιουσίες, ενώ λίγο αργότερα ζητήθηκαν πέρα από χρήματα και ζώα για τις ανάγκες που είχαν τα στρατεύματα του Καραϊσκάκη. Αυτό το μέτρο λίγο αργότερα θα έδειχνε ότι δεν αρκούσε για την χρηματοδότηση του Επαναστατικού Αγώνα κι έτσι η Ελλάδα στράφηκε στο εξωτερικό για οικονομική βοήθεια. Κι έτσι ξεκίνησε η περιπέτεια της Ελλάδας με το πρώτο δάνειο που έφερε διχόνοια, εμφύλιο, χρέη και την ελευθερία!
Το ποσό που μαζεύτηκε από την επιβολή της αναγκαστικής φορολογίας ήταν 1.066.000 γρόσια
Το κείμενο βασίστηκε σε πληροφορίες που αναφέρει το άρθρο του κ. Ε. Σκιαδά «Και ο Κολοκοτρώνης (το 1822) σε…ρόλο φοροεισπράκτορα!».

***  Αποστρατεύθηκαν από την ΕΛΑΣ οι Η. Γεωργόπουλος και Β. Γεωργακόπουλος, προήχθη ο Α. Μητρόπουλος           
   
Με τον τίτλο του επιτίμου Γενικού Επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδας αποστρατεύθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Κρίσης Αντιστρατήγων της Αστυνομίας, ο Μεσσήνιος Ηλίας Γεωργόπουλος.
Λίγο αργότερα, κατά τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Κρίσεων, κρίθηκε ως ευδοκίμως τερματίσας τη σταδιοδρομία του και αποστρατεύεται ο επίσης Μεσσήνιος υποστράτηγος Βασ. Γεωργακόπουλος, ο οποίος υπηρετούσε ως γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Πελοποννήσου. Στον κ. Γεωργακόπουλο, που θα αποστρατευθεί σε διάστημα ενός μηνός, θα απονεμηθεί και ο τίτλος του επίτιμου Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Πελοποννήσου.
Καθήκοντα νέου περιφερειακού αστυνομικού διευθυντή στην Πελοπόννησο αναλαμβάνει με απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγου Δημ. Τσακνάκη, ο υποστράτηγος Κων. Κυριακόπουλος, μέχρι πρότινος  διευθυντής Διεύθυνσης Αστυνομίας Κορινθίας.
Με άλλη απόφαση του κ. Τσακνάκη ορίστηκε ο αντιστράτηγος Κων. Μιχαιρίνας ως γενικός επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδας.
Τέλος Αστυνομικός Διευθυντής Μεσσηνίας Αδαμάντιος Μητρόπουλος από Αστυνομικός Διευθυντής προήχθη σε ταξίαρχο και παραμένει άγνωστο αν θα συνεχίσει στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας.

***  6η Μαρτίου: Ημέρα κατά της βίας στο σχολείο         
     
Η ενδοσχολική βία και ο εκφοβισμός μεταξύ των μαθητών έχει αρχίσει να γίνεται αντικείμενο προσοχής, συζήτησης και μελέτης και στην Ελλάδα. Θεωρείται πλέον κοινωνικό πρόβλημα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικών ερευνών που διεξάγονται σε σχολεία της χώρας.
Ένας μαθητής γίνεται θύμα ενδοσχολικής βίας, όταν υποβάλλεται κατ’ επανάληψη και κατ’ εξακολούθηση σε αρνητικές ενέργειες από έναν ή περισσότερους μαθητές. Κάνουμε λόγο για αρνητική ενέργεια, όταν κάποιος προκαλεί σκόπιμα ή αποπειράται να προκαλέσει βλάβη ή ενόχληση σε κάποιο άλλο άτομο. Αποκλείονται οι περιστασιακές αθώες αρνητικές ενέργειες που στοχεύουν σε έναν τυχαίο μαθητή κάθε φορά.
Οι όροι «ενδοσχολική βία» «εκφοβισμός» και «θυματοποίηση» ορίζουν μια κατάσταση κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός του σχολείου.
Η ενδοσχολική βία και ο εκφοβισμός έχει πολλές και σοβαρές επιπτώσεις τόσο στη σωματική και ψυχική υγεία όσο και στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, οι συνέπειες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες και είναι δυνατόν να έχουν τραγικά αποτελέσματα.
  Μορφές ενδοσχολικής βίας 
 Σωματική βία: Εκδηλώνεται με σπρωξιές, ξυλοδαρμούς, γροθιές και γενικά έχουν σκοπό να προκαλέσουν πόνο.
  Λεκτική βία: Εκδηλώνεται με φραστικές επιθέσεις, βρισιές, προσβολές, απειλές, αγενή σχόλια, παρατσούκλια, τα οποία έχουν σκοπό να ταπεινώσουν το θύμα και να μειώσουν την αυτοπεποίθησή του. Σε συνδυασμό με τη λεκτική βία υπάρχει και η ρατσιστική βία (σχόλια σχετικά με την καταγωγή, γλώσσα, χρώμα, ακόμα και σε μαθητές με σωματική ή πνευματική αναπηρία).
  Ψυχολογική βία: Εκφράζεται με πιέσεις, απειλές, εκβιασμούς. Με την ψυχολογική βία καταπατώνται τα συναισθήματα, οι σκέψεις και η αυτοπεποίθηση των θυμάτων.
  Ηλεκτρονική βία: Αφορά στον εκφοβισμό, την απειλή, την ταπείνωση ή την παρενόχληση παιδιών και εφήβων με τη χρήση διαδικτύου, κινητών τηλεφώνων είτε άλλων ψηφιακών τεχνολογιών από συνομηλίκους τους.
  Κοινωνική βία: Είναι έμμεση μορφή βίας κατά την οποία το θύμα απομακρύνεται από τους υπόλοιπους επειδή νιώθει πως αυτοί που βρίσκονται γύρω του τον αντιπαθούν. Σε αυτή τη μορφή βίας συνήθως οι θύτες έχουν διαδώσει ψευδείς πληροφορίες και φήμες
για το θύμα.
  Προφίλ θύτη
Το παιδί που ασκεί ενδοσχολική βία είναι συνήθως άτομο:
-με ανασφάλειες που θέλει να τραβήξει το ενδιαφέρον του σχολείου.
-θέλει να αισθάνεται ισχυρό και γι’ αυτό όταν κακομεταχειρίζεται τους άλλους νιώθει ευχαρίστηση
-είναι αντιδραστικό και αντικοινωνικό
-δεν έχει ηθικούς φραγμούς ούτε εκδηλώνει μεταμέλεια για τις πράξεις του
-παραμένει ψυχρό και αδιάφορο για το θύμα
-δικαιολογεί τις ενέργειες με τον ισχυρισμό ότι τον προκάλεσαν τα ίδια τα θύματα
-εξαναγκάζει τα θύματα να του δίνουν χρήματα, προσωπικά αντικείμενα κ.ά.
Ένα από τα αίτια της επιθετικής συμπεριφοράς είναι τα ατομικά χαρακτηριστικά των παιδιών, όπως η ανασφάλεια και η χαμηλή αυτοεκτίμηση. Με την άσκηση βίας, λοιπόν, το παιδί προσπαθεί να επιβληθεί στους άλλους, νομίζοντας ότι θα αποκτήσει κύρος και αναγνωρισιμότητα.
Η εκδήλωση εκφοβιστικών συμπεριφορών είναι αποτέλεσμα εμπειριών και ερεθισμάτων στα οποία έχει εκτεθεί το παιδί κατά τη διάρκεια της αναπτυξιακής του πορείας. Γενικότερα, καταλυτικό ρόλο διαδραματίζουν τα ατομικά χαρακτηριστικά των παιδιών, η στάση της οικογένειας, τα γνωρίσματα του σχολικού περιβάλλοντος, το ψυχολογικό κλίμα και οι παιδαγωγικές πολιτικές του σχολείου, τα κοινωνικά ζητήματα και προβλήματα που ενισχύουν τις αντικοινωνικές συμπεριφορές. Ο σημαντικότερος παράγοντας που ωθεί τα παιδιά να ασκήσουν βία είναι η οικογένεια. Παιδιά που έχουν υποστεί στερήσεις ή συνεχείς απαγορεύσεις από την οικογένεια έχουν περισσότερες πιθανότητες να ασκήσουν βία, προκειμένου να μεταφέρουν το έλλειμμα χαράς που νιώθουν στους άλλους. Ακόμη ένας λόγος που οδηγεί τα παιδιά στην άσκηση βίας είναι η παραμέληση ή η απόρριψη από τους γονείς του. Η στέρηση της προσοχής γεννά σε ορισμένα άτομα την εσωτερική ανασφάλεια και τη δυστυχία. Γι’ αυτό προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή των αγαπημένων τους προσώπων προβαίνοντας σε βίαιες ενέργειες. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν γίνονται περισσότερο δημοφιλείς, αλλά αντίθετα η πλειοψηφία της μαθητικής κοινότητας τους φοβάται και προσπαθεί να τους αποφεύγει.
Επιπρόσθετα, τα επιθετικά παιδιά είναι πιθανό να μιμούνται τους γονείς τους. Όταν οι γονείς χρησιμοποιούν βία για να επιβληθούν, μεταφέρουν στα παιδιά τους ακριβώς τις ίδιες συμπεριφορές και τους έχουν ως πρότυπο. Βλέποντας τους γονείς τους να ασκούν βία, μαθαίνουν να ζουν έτσι και το θεωρούν απολύτως φυσιολογικό.
Τα παιδιά που αντιμετωπίζουν σωματική τιμωρία περιστασιακά δε θεωρείται πως επηρεάζονται ιδιαίτερα μακροπρόθεσμα, αλλά όσα βλέπουν την παλάμη των γονιών τους σε τακτική βάση, έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν προβληματική συμπεριφορά, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε αντικοινωνικότητα. Είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσουν ψυχολογικές διαταραχές ή κατάθλιψη και να υιοθετήσουν την πρακτική βίας προς τους άλλους, όταν γίνουν οι ίδιοι ενήλικοι.
Οι γονείς που χρησιμοποιούν τέτοιες μεθόδους καταφεύγουν σ’ αυτές πιστεύοντας ότι έχουν αποτέλεσμα και ίσως έχουν, αλλά μόνο παροδικό.
Η συνεργασία του εκπαιδευτικού με το επιθετικό παιδί είναι το παν και η ικανότητα του πρώτου να δείχνει κατανόηση για την προβληματική συμπεριφορά του δεύτερου, αποτελεί την ουσία της συνεργασίας για τη λύση του προβλήματος. Αρχικά ο εκπαιδευτικός μπορεί να παραμείνει δίπλα στο παιδί, όταν αυτό βιώνει θυμό και να το παρατηρήσει, έτσι ώστε να εντοπιστεί η έναρξη των αρνητικών συναισθημάτων του. Μέσω της αποδοχής των συναισθημάτων του παιδιού, ο εκπαιδευτικός θα μπορέσει να χειριστεί τα ίδια τα συναισθήματα και να ηρεμήσει το παιδί.
Κάποιες βασικές τεχνικές προκειμένου να καταφέρει κάτι τέτοιο ο εκπαιδευτικός είναι:
-συντονισμός των συναισθημάτων του εκπαιδευτικού με αυτά του παιδιού
-εστίαση της προσοχής στη γλώσσα του σώματος και στις εκφράσεις του προσώπου του παιδιού
-απόλυτη συγκέντρωση σ’ αυτά που λέει το παιδί και σοβαρή αντιμετώπιση των προβλημάτων του
-χαρακτηρισμός της συμπεριφοράς και όχι του παιδιού
-βοήθεια στο να κατανοήσει το ίδιο το συναίσθημα που κρύβεται πίσω από την επιθετική συμπεριφορά και να του μάθει πως κάποιες συμπεριφορές απλώς δεν είναι αποδεκτές, ενισχύοντας το παιδί όταν εκδηλώνει αποδεκτές συμπεριφορές. Θα πρέπει το παιδί να λαμβάνει την ειλικρίνεια και τον έπαινο από τον εκπαιδευτικό και όχι την απόρριψη.
  Προφίλ θύματος
Ορισμένες ενδείξεις που πιθανόν να υποδηλώνουν ότι το παιδί έχει πέσει θύμα βίας και εκφοβισμού στο σχολείο είναι:
-η μειωμένη διάθεσή του ή η άρνησή του να πάει στο σχολείο με πρόσχημα αδιαθεσία
-οι αδικαιολόγητες απουσίες
-η απροσδόκητη μαθησιακή του πτώση, που αποτυπώνεται με βαθμούς που πέφτουν
-το γεγονός ότι περνά το χρόνο του κοντά στους εκπαιδευτικούς και τα γραφεία
-το ότι καθυστερεί να πάει στο σχολείο ή αργεί να επιστρέψει στο σπίτι
-το ότι αρχίζει να αλλάζει τις διαδρομές από τις οποίες συνήθιζε να πηγαίνει στο σχολείο ή να επιστρέφει από το σχολείο στο σπίτι
-ότι τα ρούχα του είναι σχισμένα και κατεστραμμένα.
-το ότι έχει σημάδια και μελανιές στο σώμα ή άλλες ενδείξεις επίθεσης και αποφεύγει να εξηγήσει πώς συνέβησαν
-το ότι χάνει τα πράγματά του
-το ότι ζητάει συχνά χρήματα από τους γονείς του γιατί χάνει αυτά που του δίνουν
-το ότι αρνείται να συμμετέχει σε σχολικές εκδηλώσεις, δραστηριότητες
-το ότι υπάρχουν ξαφνικές αλλαγές στη διάθεσή του που επιμένουν
-το ότι παραπονιέται για ψυχοσωματικά προβλήματα (άγχος, συναισθήματα ανασφάλειας και φόβου, πονοκεφάλους διαταραχές ύπνου…)
-το ότι δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί στην τάξη.
Ένα σημαντικό βήμα που μπορούν να κάνουν οι γονείς, για να προστατεύσουν τα παιδιά τους να μην πέσουν θύμα βίας είναι να επιδιώκουν να επικοινωνούν συχνά με το προσωπικό του σχολείου. Η συχνή επικοινωνία των γονέων με τους δασκάλους του παιδιού τους μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα σημαντική ως προς την πρόληψη ή ακόμη και την καταστολή καταστάσεων βίας. Ωστόσο, σε καμιά περίπτωση οι εκπαιδευτικοί δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν οτιδήποτε συμβαίνει στους μαθητές τους. Η σχέση εκπαιδευτικών και γονέων πρέπει να είναι μια γόνιμη σχέση αμοιβαίας συνεργασίας.
Το σχολικό σύστημα θα πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένο, ώστε να μεριμνά όταν εμφανίζονται ισχυρές ενδείξεις ότι κάποιος μαθητής έχει πέσει θύμα βίας. Τα σχολεία πρέπει να ξεκινάνε όχι με την υπόθεση ότι είναι απίθανο να συμβαίνουν τέτοια περιστατικά στους χώρους τους, αλλά αντίθετα ότι είναι πολύ πιθανό και να καταστρώνουν σχέδια πρόληψης και αντιμετώπισης:
-οργάνωση παιχνιδιών ρόλων
-σχέδια δραστηριοτήτων στην τάξη
-παιχνίδια
-προβολή βίντεο
-παρουσίαση στην τάξη περιπτώσεων σύγκρουσης και τρόπων αντιμετώπισης
-εκπαίδευση των μαθητών στη διαμεσολάβηση συνομηλίκων και στην επίλυση συγκρούσεων
-οργάνωση εκδηλώσεων με κοινό τους γονείς και άλλες ομάδες της κοινότητας
-συζήτηση στην τάξη
-τακτική επιτήρηση αυλών και δυσπρόσιτων χώρων
-ενθάρρυνση των μαθητών για να εκμυστηρεύονται στους εκπαιδευτικούς τα παράπονά τους
Θα πρέπει, δηλαδή, το σχολικό σύστημα να είναι προετοιμασμένο, όχι μόνο στο να εντοπίζει ενδείξεις βίας, αλλά να προλαμβάνει και να δρα με συγκεκριμένο τρόπο σε περίπτωση που εντοπιστούν καταστάσεις βίας εντός των τειχών του.
Το σχολείο πρέπει να είναι ένα ασφαλές περιβάλλον για όλους τους μαθητές. Κανένα παιδί δεν πρέπει να φοβάται να βρεθεί εκεί, επειδή υπάρχουν κάποιοι που θα προσπαθήσουν να το φοβίσουν ή να του επιτεθούν σωματικά ή λεκτικά.   Δρ. Θεοφανεία Σιούτη
Σχολική Σύμβουλος

*** «Άνοιξη» για την αγορά εξοχικών κατοικιών στη Μεσσηνία         
     
Σταθεροποιείται η αγορά εξοχικών κατοικιών
Σε πτώση οι τιμές στις περισσότερες περιοχές της Πελοποννήσου
Σε αντίθεση με τη γενικότερη εικόνα που έχει διαμορφωθεί, στην αγορά κατοικίας της Πελοποννήσου η πορεία των τιμών παρουσιάζει αισθητή απόκλιση από περιοχή σε περιοχή, καθώς αλλού έχουν σταθεροποιηθεί κι αλλού συνεχίζουν να υποχωρούν και, μάλιστα, με υψηλό ρυθμό.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας FVAT Advisory, εταιρείας παροχής εκτιμητικών υπηρεσιών, τα οποία παρουσιάστηκαν σε πρόσφατη ημερίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής, συνολικά στην περιοχή οι τιμές μειώθηκαν με ρυθμό από 5% έως 15% ανάλογα το νομό, με αποτέλεσμα πλέον οι εμπορικές αξίες να είναι αισθητά χαμηλότερες απ’ τις αντικειμενικές τιμές. Ειδικότερα, όμως, για την περιοχή της Μεσσηνίας διαφαίνονται σημάδια σταθεροποίησης των τιμών. Το ίδιο συμβαίνει στην Κόρινθο και την Ηλεία. Η μεγαλύτερη πτώση εντοπίζεται στην Αργολίδα, με κάμψη τιμών της τάξεως του 10%-15%, ενώ σημαντική είναι και η πτώση σε Πάτρα (έως 7%) και Αρκαδία (έως 10%).
Πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ που παρουσιάστηκε στην "Καθημερινή", όπως τονίζουν φορείς της αγοράς ακινήτων σε σχετικές έρευνές τους, η συνολική κάμψη των τιμών σε σχέση με την περίοδο πριν από την οικονομική κρίση προσεγγίζει ή και ξεπερνά το 50%, χωρίς μάλιστα προοπτική άμεσης ανάσχεσης της πτωτικής πορείας για το 2015, πλην ορισμένων περιοχών υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος, που έχουν κατορθώσει να προσελκύσουν εκ νέου αγοραστές, κυρίως από το εξωτερικό.
Την καλύτερη εικόνα, συγκριτικά με άλλες περιοχές της χώρας, καταγράφουν οι Κυκλάδες. Σύμφωνα με έρευνα της Alpha Αστικά Ακίνητα, η εντονότερη αγοραστική κινητικότητα καταγράφηκε σε Μύκονο, Σαντορίνη και τα μικρά νησιά των Κυκλάδων (π.χ. Φολέγανδρο, Ίο και Μικρές Κυκλάδες).
Πάντως, η ζήτηση εκδηλώνεται πλέον σχεδόν αποκλειστικά από ξένους αγοραστές, οι οποίοι επιχειρούν να εκμεταλλευτούν το γεγονός ότι οι τιμές έχουν υποχωρήσει μεταξύ 40% και 50% σε σχέση με τις τιμές που ίσχυαν την περίοδο 2008-2009.  Όσον αφορά στο τι μέλλει γενέσθαι, η Alpha Αστικά Ακίνητα εκτιμά ότι το απούλητο απόθεμα, που πιθανόν να ξεπερνά τις 50.000 εξοχικές κατοικίες πανελλαδικά, δύσκολα επιτρέπει βελτίωση των συνθηκών στην αγορά.  Στην αγορά των Ιονίων Νήσων, το ενδιαφέρον, ιδίως από το εξωτερικό, έχει ανακάμψει σημαντικά την τελευταία διετία, τάση που επικράτησε και το 2014. Αυτό δε σημαίνει, βέβαια, ότι οι τιμές ενισχύονται, ωστόσο είναι λίγο πιο εύκολη η εύρεση αγοραστών.   Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης 

***  Η καρδιά της υγείας «χτυπά» στη Μεσσηνία

Για έβδομη χρονιά θα πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα το Συνέδριο Υγείας Μεσσηνίας, ένα συνέδριο που διοργανώνει η Ιατρική Εταιρεία Μεσσηνίας σε συνεργασία με την Πανεπιστημιακή Κλινική Εντατική Νοσηλείας του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς και υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει σήμερα Παρασκευή και θα ολοκληρωθεί αύριο στο χώρο του ξενοδοχείου Elite. Όπως εξήγησε χθες η πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Μεσσηνίας, Κατερίνα Λαμπροπούλου, στόχος των διοργανωτών είναι η πραγματοποίηση ενός συνεδρίου που θα προσφέρει στους συμμετέχοντες γνώσεις για ιατρικά θέματα πολλών ειδικοτήτων. Για τα θέματα αυτά θα μιλήσουν γιατροί από την Καλαμάτα και όλη την Ελλάδα, ενώ ένας ακόμα στόχος είναι να διασαφηνιστούν ζητήματα υγείας που είναι σε αμφισβήτηση. Επίσης, αναφέρθηκε στην κοινωνική πλευρά του συνεδρίου, αφού μετά τις έναρξη (19.30) θα δοθεί ομιλία από το δημοσιογράφο Γιάννη Πολίτη για τη χρήση του διαδικτύου στο χώρο της Ιατρικής. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, Γιώργος Λούρας, ο οποίος απηύθυνε κάλεσμα στον κόσμο να παρευρεθεί στο συνέδριο, αφού θα συζητηθούν σημαντικά θέματα, ειδικά κατά την ομιλία για τη χρήση του διαδικτύου στην Ιατρική, ενώ ενημέρωσε ότι αμέσως μετά θα ακολουθήσει πολιτιστική εκδήλωση. Οι διοργανωτές δήλωσαν αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει μεγάλη συμμετοχή γιατρών, αφού όσο περνούν τα χρόνια το συνέδριο γίνεται όλο και πιο γνωστό. Μάλιστα, πέρυσι συμμετείχαν 200 άτομα. Τέλος, να σημειωθεί ότι οι εργασίες ξεκινούν σήμερα στις 4.30 το απόγευμα και ολοκληρώνονται αύριο στις 8.30 το βράδυ. Π.Μπ. - 

*** Η μαρίνα από το "Διοκλή" επέστρεψε στο Δήμο

 Νόμιμη κρίθηκε από το γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης η 11/2015 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας που αφορά στην ανάκληση παραχώρησης της χρήσης της μαρίνας Καλαμάτας προς την Κτηματική Καλαμάτας Δημοτική Ανώνυμη Εταιρεία «Διοκλής». Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση της ανάκλησης συνδέεται με τη βούληση για την καλύτερη δυνατή προστασία των δικαιωμάτων του Δήμου στα ζητήματα που συνδέονται με τη μαρίνα. Μάλιστα, χθες, ο δήμαρχος Π. Νίκας, έδωσε εντολή για ανάθεση, ύστερα από διερεύνηση, σε γραφείο ορκωτών λογιστών όλων των θεμάτων που συνδέονται με το ζήτημα της μαρίνας από το έτος 1997. Σημειώνεται ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει συνάντηση εκπροσώπων του Δήμου με εκπροσώπους του συνόλου των μετόχων της Μαρίνα Καλαμάτας ΑΕ. - 

***  Ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος σήμερα στην Καλαμάτα         
      
Στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας στις 13:00 θα βρεθεί σήμερα ο  Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος με την κοινωνική κουζίνα "Ο Άλλος Άνθρωπος", στα πλαίσια της περιοδείας "ΜΙΑ ΙΔΕΑ, ΜΙΑ ΠΟΛΗ, ΕΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ".
Η ιδέα της κοινωνικής κουζίνας "Ο Άλλος Άνθρωπος" είναι μια κίνηση ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ και ένδειξης αγάπης προς τους συνανθρώπους μας, με την ελπίδα να αφυπνιστούν συνειδήσεις και να γίνουν και άλλες παρόμοιες δράσεις από άλλους ανθρώπους και ομάδες.
Δεν κάνουμε 'φιλανθρωπία', ούτε 'ελεημοσύνη', με την σημερινή έννοια των λέξεων.
Μαγειρεύουμε ζωντανά, τρώμε όλοι μαζί και ζούμε όλοι μαζί!
Ένα γεύμα με συνανθρώπους μας στο δρόμο.
Έλα μαζί μας να κάνουμε την καθημερινότητά μας πιο όμορφη!
 
*** Προσφυγή της Π.Ε. Μεσσηνίας για πρόστιμο του Λιμεναρχείου από το 2009
Την ακύρωση απόφασης του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας, από το 2009, με την οποία επιβλήθηκε πρόστιμο 1.500 ευρώ λόγω απόθεσης χωρίς άδεια ογκολίθων λατομείου σε θαλάσσιο χώρο αιγιαλού στις Κιτριές, επιδιώκει η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, η οποία είχε ασκήσει προσφυγή από τότε. Η εν λόγω προσφυγή συζητείται στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Καλαμάτας την Παρασκευή 11 Μαρτίου και, σύμφωνα με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ορίστηκε ως δικηγόρος, προκειμένου να παραστεί ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου σε κάθε μετ’ αναβολή ή ματαίωση δικάσιμο, ο Λ. Πετρακόπουλος. - 
 
*** Έντονες καταιγίδες στο σκηνικό του καιρού σήμερα -αύριο στην Καλαμάτα 

Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για σήμερα - αύριο Παρασκευή 6/3/2015 προβλέπεται ιδιαίτερα άστατος, κυρίως στο πρώτο μισό της ημέρας. Από τις πρώτες μεταμεσονύχτιες έως και τις μεσημβρινές ώρες ο ουρανός θα είναι νεφελώδης, με ελάχιστα μικρά ανοίγματα. Αναμένεται βροχή ασθενούς έως μέτριας έντασης ενώ κατά διαστήματα θα εκδηλώνονται μπόρες ή καταιγίδες. Επίσης υπάρχει πιθανότητα χαλαζόπτωσης. Προσοχή, τα φαινόμενα ενδέχεται να είναι ιδιαίτερα έντονα, με υψηλές ραγδαιότητες. Υπάρχει κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων. Από τις απογευματινές ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, θα υπάρξουν όμως και κάποια μικρά διαστήματα με ανοίγματα του καιρού και αναμένεται ψιλόβροχο έως ασθενής βροχή. Κατά διαστήματα θα εκδηλώνονται μπόρες κυρίως σύντομης διάρκειας (όμβροι), ενώ υπάρχει και πιθανότητα εκδήλωσης καταιγίδων. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στη μέγιστη τιμή της και θα κυμανθεί από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Η υγρασία θα κυμανθεί από 60-90%. Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν μέτριοι, από Ν-ΝΑ διευθύνσεις, με ένταση 3-4 μποφόρ, ενώ οι ριπές ενδέχεται να αγγίζουν τα 5 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν-ΝΔ, με ένταση 3-4 μποφόρ και από το μεσημέρι και μετά θα στραφούν σε ΝΑ, με ένταση 3-4 μποφόρ. Στον ορεινό όγκο του Ταϋγέτου θα σημειωθούν χιονοπτώσεις από τις απογευματινές ώρες και μετά προκαλώντας μικροπροβλήματα στις συγκοινωνίες. Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος(Κώστας_Καλαμάτα) για το www.meteoclub.gr  και το http://kalamata.meteoclub.gr/   - 

*** Παρέμβαση στην περιοχή του Κάστρου Καλαμάτας          
     
Η περιοχή πέριξ του Κάστρου της Καλαμάτας είναι από τα ομορφότερα κομμάτια της πόλης. Τώρα που έρχεται η άνοιξη και «ανοίγει» η περίοδος για την άφιξη επισκεπτών, φρόνιμο θα ήταν από τη Δημοτική Αρχή να προχωρούσε σε μια παρέμβαση, αισθητικού περιεχομένου, μόνο για τη συγκεκριμένη περιοχή. Οι αφορμές για κάτι τέτοιο είναι πολλές.   Α.Π. 

***   Εκκωφαντικό φιάσκο με τα πυρηνελαιουργεία         
      
Μήνυση από το Δήμο Καλαμάτας κατά παντός υπευθύνου
Καλαμάτα και Οιχαλία υποφέρουν επί χρόνια
Η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας, αναδεικνύοντας την προσπάθειά της στο θέμα προστασίας των πολιτών της ευρύτερης περιοχής από το πρόβλημα με τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων, κατέθεσε χθες το μεσημέρι, δια μέσω του δημάρχου Παν. Νίκα, μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τη δυσοσμία που κυριαρχεί το τελευταίο διάστημα.
Ο δήμαρχος, αμέσως μετά, σε δηλώσεις του ανέφερε: «Λυπούμαι γι’ αυτήν την εξέλιξη, λυπούμαι ειλικρινά, αλλά δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζομε αυτό το πρόβλημα της δυσοσμίας εμείς, οι φιλοξενούμενοι, ο κόσμος που κατεβαίνει στο αεροδρόμιο. Χθες (σ.σ. προχθές) είχαμε πάνω από 50 τηλεφωνικές οχλήσεις από πλευράς συμπολιτών μας, κάποιοι από τους οποίους αντιμετωπίζουν και ζητήματα υγείας.
Κατέθεσα τη μήνυση στον κ. εισαγγελέα, ζήτησα να υπάρξει ενεργοποίηση και από πλευράς Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, διότι πιστεύω βαθύτατα ότι είναι ένα θέμα το οποίο συνδέεται με τις ποσότητες πυρήνα που συσσωρεύονται στα πυρηνελαιουργεία και τις δυνατότητες που έχουν να τις επεξεργασθούν και, βεβαίως, με την εφαρμογή των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Δεν είναι δυνατόν να βρωμάει κυριολεκτικά ο τόπος.
Βεβαίως, τα πυρηνελαιουργεία συμβάλλουν στην οικονομία, αλλά στην οικονομία συμβάλλουν και τα ξενοδοχεία, συμβάλλει και ο τουρισμός και υπάρχει λύση: και να λειτουργούν και να μην κυριαρχεί αυτή η δυσοσμία στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή, μία περιοχή η οποία θέλει να λέγεται τουριστική και ματώνει κυριολεκτικά, για να έχομε θετική εξέλιξη σ’ αυτή την οικονομική δραστηριότητα - εννοώ την τουριστική».
Ο δήμαρχος, τέλος, ανέφερε πως το θέμα αυτό δεν αφορά μόνο στη Μεσσηνία, αλλά και σε άλλες περιοχές.
Βέβαια, το όλο ζήτημα δεν είναι σημερινό.  Εδώ και χρόνια, μερικές εβδομάδες κάθε χρόνο, ο αέρας της Καλαμάτας και της περιοχής του Μελιγαλά βρωμάει. Μυρίζει αφόρητα και κανείς δεν μπορεί να κάνει το παραμικρό. Σε κάθε περίπτωση και σε ακτίνα χιλιομέτρων, υπάρχουν πολίτες που αντιμετωπίζουν και προβλήματα υγείας.
Η Νομαρχία παλιότερα, η αιρετή Περιφέρεια τώρα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, έχουν αποδειχθεί διαχρονικά ανίκανες να λύσουν το πρόβλημα. Ακόμα και η Δικαιοσύνη, παρότι η δυσοσμία φτάνει στο δικαστικό μέγαρο, δε λέει να κινηθεί, έστω και αυτεπάγγελτα. Ποιος φταίει; Υπηρεσίες που ολιγωρούν ή που δεν κινούνται με αποφασιστικότητα.
Σε χθεσινό μας ρεπορτάζ αναρωτιόμαστε τι γίνεται από την πλευρά της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας. Χθες το μεσημέρι επισκεφθήκαμε τον αρμόδιο υπάλληλο, Ηλία Κατσάμπα, χημικό-μηχανικό. Με αυτά που ακούσαμε, πάθαμε κάτι σαν παράκρουση. Υπάρχει ένας κυκεώνας υπηρεσιών που ευθύνονται γι’ αυτό που λέμε με απλά λόγια «λειτουργία πυρηνελαιουργείων». Όλοι έχουν από κάποιο μερίδιο ευθύνης. Το τι συμβαίνει στις υπόλοιπες, δε μάθαμε.
Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος, όμως, πέρυσι, για μεγάλο χρονικό διάστημα, λειτουργούσε μόνο με ένα άτομο (!), υπεύθυνο να ελέγχει το νομό, ενώ φέτος, κι έπειτα από πολύ κόπο, προστέθηκαν άλλα δύο. Ειδικευμένο, όμως, είναι μόνο ένα.
Ο κ. Κατσάμπας μάς ενημέρωσε ότι και έλεγχοι έχουν γίνει και πρόστιμα έχουν επιβληθεί, με τη μερίδα του λέοντος να έχει η ΒΙΠΕ Μελιγαλά.
Παράλληλα, υπάρχει μια σειρά εγγράφων από αρμόδια υπουργεία, τα οποία δεν μπορούν να προσδιορίσουν εάν και κατά πόσο έχουν βλαπτικότητα οι οσμές από τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων, δεδομένου ότι προηγουμένως πρέπει να γίνει σχετική επιδημιολογική έρευνα!
Βέβαια, "μπαλώματα" ή ασπιρίνες στο πρόβλημα μπορούν να υπάρξουν με την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων από τα πυρηνελαιουργεία και τους ελέγχους. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να αποτυπωθεί η ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα με κατάλληλες μετρήσεις και εκτιμήσεις των συγκεντρώσεων των αερίων ρύπων.
Επομένως, τόσα χρόνια, Νομαρχία, Δήμοι, Περιφέρεια, Αποκεντρωμένη Διοίκηση, θα έπρεπε να έχουν προχωρήσει σε εγκατάσταση μονάδας μέτρησης ελέγχου ποιότητας της ατμόσφαιρας, για να υπάρξει κι ένα σαφές συμπέρασμα.
Επίσης σημαντικές είναι η χωροθέτηση των πυρηνελαιουργείων και οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στους προτεινόμενους χώρους εγκατάστασης. Κι αυτό, στην περίπτωση της Καλαμάτας, δεν ελήφθη καθόλου υπόψη, όταν έβαζε υπογραφές η Νομαρχία, την οποία τότε υπηρετούσαν σημερινοί δήμαρχοι... Του Αντώνη Πετρόγιαννη 

*** Τόνοι πορτοκάλια στην εθνική οδό Καλού Νερού – Τσακώνας…

Έκπληκτοι έμεναν χθες το πρωί οδηγοί που διέρχονταν με τα οχήματά τους την εθνική οδό Καλού Νερού – Τσακώνας, αντικρίζοντας τόνους πορτοκάλια δίπλα στο δρόμο. Συγκεκριμένα, στις επόμενες στροφές από τις στροφές του Αρκουδέα, σε mini parking δίπλα από το οδόστρωμα, ήταν ένα βουνό από πορτοκάλια. Όπως εκτιμάται, για άγνωστο λόγο, κατά τη διάρκεια της νύχτας, κάποιος ή κάποιοι άδειασαν τα πορτοκάλια σε εκείνο το σημείο και απομακρύνθηκαν χωρίς να γίνει αυτό αντιληπτό από κανέναν. Του Ηλία Γιαννόπουλου - 

***  Στα σκαριά νέα τουριστική μονάδα στη Μεσσηνία

 Ένα σύνθετο τουριστικό κατάλυμα, που περιλαμβάνει μια ξενοδοχειακή μονάδα πέντε αστέρων δυναμικότητας 266 κλινών, 19 πολυτελείς τουριστικές κατοικίες 3-5 δωματίων και ένα συνεδριακό κέντρο 300 θέσεων, από την εταιρεία «Αλκίνοος Α.Ε.», πρόκειται να ανεγερθεί σε συνολική επιφάνεια 261 στρεμμάτων στην παραλία της Βελίκας, εκατέρωθεν του ρέματος Τυφλού, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε προχθές, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης, ο αντιδήμαρχος Νικ. Ξαρχάκος. Ο κ. Ξαρχάκος γνωστοποίησε ότι την ερχόμενη Δευτέρα 9 Μαρτίου θα τεθεί προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο η έκφραση άποψης επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από τη λειτουργία της μονάδας και πρόσθεσε πως αυτή έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 24 Μαρτίου. Ανέφερε, επίσης, πως επί της ίδιας μελέτης θα γνωμοδοτήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου και την τελική απόφαση θα λάβει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Ο δήμαρχος Μεσσήνης Γ. Τσώνης τόνισε ότι πρόκειται για σημαντική τουριστική επένδυση από ένα μεγάλο επενδυτή. Ο αντιδήμαρχος υποστήριξε ότι πρόκειται για επένδυση που θα αναβαθμίσει την περιοχή και είναι συμβατή με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, ενώ δήλωσε και τη διάθεση στήριξης της Δημοτικής Αρχής, αφού προστατευτούν τα συμφέροντα του Δήμου και της περιοχής. Ικανοποιημένος για την έναρξη της επένδυσης δήλωσε και ο μέχρι πρότινος δήμαρχος Μεσσήνης, Στάθης Αναστασόπουλος, ο οποίος ζήτησε στην επικείμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να υπάρχει και εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας.Χ.Χ. - 

*** 6 θέσεις επικουρικών ιατρών προκηρύχθηκαν για τα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας         
      
Έξι (6) θέσεις επικουρικών ιατρών προκηρύχθηκαν για τα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας στην προκήρυξη που δημοσιεύθηκε από το Υπουργείο Υγείας σήμερα Πέμπτη 5.3.2015.
Ειδικότερα οι θέσεις είναι οι εξής:
Στη Νοσηλευτική Μονάδα Καλαμάτας
 Μία  (1) θέση Παθολογίας
Μία (1) θέση Ακτινοδιαγνωστικής (με εμπειρία στο μαγνητικό τομογράφο)
Μία (1) θέση Οφθαλμολογίας
Μία (1) θέση ΜΕΘ
Στη Νοσηλευτική Μονάδα Κυπαρισσίας
 Μία (1) θέση Καρδιολογίας
Μία (1) θέση Νεφρολογίας ή Γενικής Ιατρικής
 Με αφορμή τη σημερινή προκήρυξη ο Διοικητής του Γ.Ν.Μεσσηνίας κ.Γεώργιος Μπέζος δήλωσε:
« Καθημερινά καταβάλλουμε τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους γιατρούς και νοσηλευτές στα Νοσοκομεία μας. Χωρίς το ανθρώπινο δυναμικό καμία Υγειονομική Μονάδα δεν μπορεί να λειτουργήσει.
Θέλω να εκφράσω – όπως το συνηθίζω άλλωστε και έχω υποχρέωση να το κάνω απέναντι σε οποιονδήποτε στέκεται αρωγός στη λύση των προβλημάτων των Νοσοκομείων μας – τον Βουλευτή Μεσσηνίας κ.Α.Πετράκο για το έντονο ενδιαφέρον του και τις παρεμβάσεις του στην διασφάλιση των ανωτέρω θέσεων.» 
 
***  Πολιτιστικά μνημεία για την Κάτω Βέργα         
     
ΤΑ ΑΛΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΛΝΤΕΡΙΜΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
 Έγγραφο της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας
 Σημαντική εξέλιξη υπήρξε τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την τύχη των αλωνιών και των λιθόστρωτων μονοπατιών στον οικισμό της Κάτω Βέργας. Συγκεκριμένα, η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδος, με σχετικό έγγραφο, διαβίβασε στη ΔΙΝΕΣΑΚ αίτημα κατοίκων της Καλαμάτας για το χαρακτηρισμό ως μνημείων δέκα αλωνιών και τριών λιθόστρωτων μονοπατιών στον οικισμό της Κάτω Βέργας.
  Σύντομο ιστορικό της υπόθεσης
Τα αλώνια και το ένα από τα δύο λιθόστρωτα μονοπάτια βρίσκονται στην περιοχή «Ροβόλα» στον οικισμό της Κάτω Βέργας. Το δεύτερο καλντερίμι βρίσκεται εντός του «συνεκτικού ιστού» του οικισμού της Κάτω Βέργας.
Αρχικά τα αλώνια ήταν 12, σήμερα όμως σώζονται 10, εκ των οποίων τα 2 έχουν υποστεί αρκετές αλλά αναστρέψιμες φθορές λόγω της διεξαγωγής χωματουργικών εργασιών στην περιοχή για την οικοδόμηση παραθεριστικών και άλλων κατοικιών. Το καλντερίμι στην περιοχή Ροβόλα έχει υποστεί αρκετές καταστροφές και αλλοιώσεις στο παρελθόν.
Κατόπιν αιτήματος πολιτών, και υπηρεσιακών ενεργειών, η ΥΝΕΜΤΕΔΕ ξεκίνησε σε συνεργασία με την 26η ΕΒΑ την καταγραφή και την έρευνα για το χαρακτηρισμό ή μη των εναπομεινάντων 10 αλωνιών της περιοχής ως μνημεία της προβιομηχανικής περιόδου. Η παραπάνω ενέργεια γνωστοποιήθηκε στο Δήμο Καλαμάτας.
Σε συνέχεια της καταγραφής αυτής και σε συνεργασία με πολίτες της περιοχής έγινε καταγραφή 3 λιθόστρωτων μονοπατιών, ενός στην περιοχή Ροβόλα που βρίσκονται και τα αλώνια, ενός δεύτερου το οποίο διασχίζει τον οικισμό της Κάτω Βέργας και ενός τρίτου που συνεχίζεται προς τον οικισμό της Άνω Βέργας.
Η ΥΝΕΜΤΕΔΕ προτείνει το χαρακτηρισμό των δέκα (10) αλωνιών της περιοχής ως σύνολο, διότι είναι συνδεδεμένα με την ιστορική μνήμη της περιοχής και αποτελούν προβιομηχανικές εγκαταστάσεις της αγροτικής οικονομίας.
Σε ό,τι αφορά στα καλντερίμια 1 και 2, η ΥΝΕΜΤΕΔΕ προτείνει το χαρακτηρισμό μαζί με τις όποιες διακλαδώσεις τους, γιατί αποτελούν πολύ σημαντικό στοιχείο για τη μελέτη της ιστορίας του οικισμού της Κάτω Βέργας και τη μελέτη του δικτύου των καλντεριμιών στην περιοχή, είναι δε σημαντικά για την ιστορική μνήμη των κατοίκων. Όσον αφορά στο καλντερίμι Νο 3, προτείνει το χαρακτηρισμό των διασωθέντων μόνο τμημάτων του. 

***  Λούστρο… στον περιβάλλοντα χώρο του Μεγάρου Χορού         
     
Η παράσταση με την όπερα «Κάρμεν» του Ζωρζ Μπιζέ, που θα δοθεί στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας μεθαύριο Σάββατο 7 Μαρτίου, με ώρα έναρξης 20.00, είναι μία μόνο από τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Καλαμάτα μέσω του εκπαιδευτικού και πολιτιστικού προγράμματος «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος». Αποτελεί, όμως, όπως φαίνεται, και μια μοναδική ευκαιρία να φρεσκαριστεί ο περιβάλλων χώρος του Μεγάρου, μέχρι να ξεκινήσει η πολύ-εξαγγελλόμενη ανάπλαση...   Α.Π. 

***  Φήμες για παραίτηση από το Δημοτικό Ωδείο του Διονύση Μαλλούχου

Το τέλος του "Χειμωνιάτικου ταξιδιού", ένας κύκλος εκδηλώσεων του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας που σημείωσε επιτυχία, σήμανε, σύμφωνα με πληροφορίες, και το τέλος της συνεργασίας του διευθυντή του, Διονύση Μαλλούχου, με τη "Φάρις". Οι λόγοι της παραίτησής του δεν έχουν διευκρινιστεί, αλλά, απ' ό,τι φαίνεται, ήταν προϊόν μιας «διαδικασίας» που "γέμιζε" σιγά σιγά από απογοήτευση, τόσο από την κατάσταση που υπάρχει εκεί όσο και από τις συνεργασίες του διευθυντή με πολιτικά πρόσωπα. Η σχέση του με τα μουσικά δρώμενα της πόλης ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2009 και κατά γενική εκτίμηση το έργο του στην Καλαμάτα και στο Δημοτικό Ωδείο ήταν σημαντικό. Η σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της "Φάρις" αποκτά, λοιπόν, ιδιαίτερη σημασία, αφού αναμένεται να δοθούν εξηγήσεις για τις πληροφορίες που κυκλοφορούν, επιβεβαιώνοντας ή όχι την παραίτηση του κ. Μαλλούχου. Εκτός από το παραπάνω, η σημερινή συνεδρίαση στην ημερήσια διάταξη συμπεριλαμβάνει συζήτηση και λήψη αποφάσεων επί των εξής θεμάτων: Ακύρωση απλήρωτων ενταλμάτων χρήσης 2014. Τρέχοντα θέματα. Ορισμός δικηγόρου και καθορισμός αμοιβής. Ορισμός δικαστικού επιμελητή και καθορισμός αμοιβής. Έγκριση εκδηλώσεων Εικαστικού Τομέα. Αποδοχή ανάθεσης στη «Φάρις» από το Δήμο Καλαμάτας διοργάνωσης της παράστασης «Όπερα Βαλίτσας» από την Εθνική Λυρική Σκηνή, με την «Κάρμεν» του Ζωρζ Μπιζέ. Επί του προταθέντος θέματος από το μέλος του Δ.Σ. Τάσο Πολυχρονόπουλο: «Λειτουργία Δ.Σ. – Προτάσεις για την αναβάθμιση του ρόλου του και την ουσιαστικότερη συμμετοχή όλων των μελών του στη λήψη αποφάσεων». Α.Π. - 

***  «Το τρίτο στεφάνι» του Κώστα Ταχτσή από τη Θεατρική Διαδρομή

 Όταν έμαθα ότι ο καθ’ όλα άξιος σκηνοθέτης και ηθοποιός, Κώστας Χαλκιάς, θα ανέβαζε με τη Θεατρική Διαδρομή «Το τρίτο στεφάνι», μια παράσταση που μόνο το «ΕΘΝΙΚΟ» τόλμησε, σκέφτηκα: Ή τρελός είναι ή μαζοχιστής ή έχει κρυφούς άσσους στο μανίκι ή κάτι άλλο που δεν ήξερα. Το μόνο που ήξερα με βεβαιότητα ήταν ότι θα τα κατάφερνε, γιατί είναι εντελώς προσγειωμένο άτομο, ξέρει πάντα μέχρις πού μπορεί να φτάσει, ανάλογα με το υλικό που διαθέτει. Είναι απόλυτα ικανός, πεισματάρης, τελειομανής αλλά και αθόρυβος, σεμνός σε κολάσιμο βαθμό και επειδή έχει δώσει όλες τις φορές δείγμα επιτυχούς γραφής, δεν ανησύχησα καθόλου. Του ευχήθηκα καλή επιτυχία και δύναμη και... περίμενα. Από το να μην ανησυχώ, όμως, μέχρις αυτό που ένιωσα όταν είδα την παράσταση, είναι μια χαοτική απόσταση. Γιατί αυτή δεν είναι παράσταση. Είναι ένα όνειρο αυτό που ζεις όταν τη βλέπεις, με το φόβο μην ξυπνήσεις και το χάσεις, που σε κάνει ωστόσο να τσιμπιέσαι κάθε τόσο για να βεβαιωθείς ότι είναι αληθινό! Κοντολογίς, το εξαιρετικά απίστευτο αποτέλεσμα, που ξεπέρασε κάθε αισιόδοξη προσδοκία μου, με άφησε άφωνο. Ήξερα, βέβαια, ότι στο μοναδικό σενάριο του Κώστα Ταχτσή, έτσι θα μιλούσε η ζωή αν μιλούσε, αλλά όταν το έβλεπα να ξεδιπλώνεται με μια αξιοθαύμαστη άνεση στα μάτια μου, τότε ανακάλυπτα και τους κρυφούς άσσους στο μανίκι του σκηνοθέτη, που με μοναδικό τρόπο χρησιμοποιούσε. Και αυτοί ήσαν: η εμπνευσμένη χορογραφία της κας Όλγας Αλεξανδροπούλου που φέρνει όλο το θίασο στη σκηνή στην έναρξη και τους βγάζει χορεύοντας, ενώ παρόμοια τους ετοιμάζει στο φινάλε του έργου για το χαιρετισμό, οι μοναδικές εικόνες – video που επιμελήθηκε ο ταλαντούχος Λεωνίδας Παπαδόπουλος (αληθινά τυχερός όποιος τον έχει συνεργάτη), ο τρόπος που φωτίζει το όνειρο ο Σάκης Μανιάτης, η κα Τζένη Αραπάκη που είχε το φροντιστήριο και την επιμέλεια των κουστουμιών, οι τεχνικοί των σκηνικών Γιάννης Κυριακόπουλος και Άκης Κουρμπέτης, ο Γιώργος Λαπέας που έκανε τις φωτιστικές εγκαταστάσεις, ο supervisor ήχου Γιάννης Γιάνναρος, όλοι όσοι βοήθησαν και εν τέλει η χαλκιόπνευστη διανομή των ρόλων, το μεγάλο χαρτί του σκηνοθέτη. Και να η πρώτη έκπληξη του έργου, η οσία Ευφημία από την άφταστη Βάσω Φιλιππίδου και μετά οι δύο λέαινες του θιάσου, η Νίνα (Μαρία Τούμπουρου) και η Εκάβη (Ελένη Αναγνωστοπούλου), με τις συγκλονιστικές ερμηνείες τους να σπαράζουν και να σπαράζονται, να σφαγιάζουν και να σφαγιάζονται, να σαρκάζουν και να αυτοσαρκάζονται, με απίστευτη υποκριτική δεξιότητα και αξιοζήλευτη άρθρωση. Ο Χαλκιάς ήξερε απόλυτα τι έκανε. Τους έβαλε τόσο βαθιά στο ρόλο τους, ώστε να ξεχάσουν τον πραγματικό τους εαυτό και τους άφησε στη σκηνή να αλωνίζουν και να κουρσεύουν την παράσταση. Και έπειτα τι σοκ από την ερμηνεία του Παναγιώτη Αναστασόπουλου (Δημήτρης) και της Βίλμας Μπούζα (Ελένη)! Και τι κρίμα που τα πανέμορφα και χαρισματικά αυτά παιδιά που απέδειξαν περίτρανα πόσο σωστά μαθαίνουν την υποκριτική τέχνη, δεν έγιναν επαγγελματίες ηθοποιοί, να τους βλέπει και να τους χαίρεται όλος ο κόσμος! Και τι συγκλονιστικός στο ρόλο του ο Πάρης Καλογεράκος (Μπάμπης), ο Στράτης Καΐκης (Γιάννης), ο Χρήστος Καράμπελας (Αντώνης), ο Παναγιώτης Κοσέογλου (Θόδωρος), ο Απόστολος Ασημακόπουλος (κ. Αραβαντινός), ο Κώστας Παναγόπουλος (Φώτης, πρασινομάτης), ερμηνείες αξέχαστες! Και τι δροσερή ομορφιά, τι απίστευτη σκηνική παρουσία, τι ερμηνευτική δεξιότητα από τις Ματίνα Νιάρχου (Πολυξένη) και ας την έλεγε η μάνα της Νιανάρο, Αγγελική Κανδυλιώτη και Ελένη Μανιατάκη, μικρές Νίνα και Εκάβη αντίστοιχα, την Πέγκυ Θεοδουλίδη (Φρόσω) που θύμιζε αρχαίο γλυπτό Αθηναίας κόρης από το Μουσείο της Ακρόπολης, με την ομορφιά της, το χτένισμα και τη χλωμάδα της, τη Τζένη Τσάκαλη (Νότα)! Και τι να πρωτοείπω για τη Βικτώρια ή μάλλον Βιττώρια, όπως θα με διόρθωνε η Εκάβη (Καρέλλου Μαριανέλλη), που σαν άλλη σειρήνα του Οδυσσέα μάγεψε όχι μόνο το Δημήτρη της, αλλά και όλους μας με το κρυστάλλινο τραγούδι της, ενώ έφερε στο στόμα μας τη γεύση του ψωμιού με λάδι και ζάχαρη, το σύνηθες μπρέκφαστ των παιδιών του μεταπολέμου. Όμως, μιας και δεν τις είχε φιλήσει ποτέ η μάνα τους, στέλνω ένα μεγάλο φιλί στο έκτρωμα του Φώτη, την υπέροχη Μαρία (Βάσια Αντωναροπούλου) και άλλο ένα στη ναΐφ Μαριέτα (Χριστιάνα Ρούπα), ας όψεται η κα Ρουσοπούλου που έμεινε ανύπαντρη, που μας συγκίνησε με την ερμηνεία της. Και οι δύο θύματα ειρήνης, πολύ θα ήθελα κάθε που τις συναντώ να τους σφίγγω το χέρι για τις στιγμές που μου χάρισαν. Στο ύψος της και σαν Γαλάτεια και σαν θεία Κατίγκω η κα Βίλμα Ταγαρούλια, με την αρχοντική παρουσία της, με το δωρικό ύφος της και την άκρως προστατευτική στάση της στις πομπές του μοναχογιού της του Ντίνου (Γιώργος Λυκούσης), επίσης πειστικού στο δύσκολο ρόλο του αποδιοπομπαίου. Ευχάριστη έκπληξη η παρουσία του μικρού Άκη (Κυριαζής Φαέθων Χαλίλ Ελ Μάσρι), μπράβο αγόρι μου! Της Ομπέρ (Ευανθίας Κυριαζή), της Ντόμνας (Μαρία Κωνσταντοπούλου), που με απίστευτη άνεση εξιστορεί τις συμφορές της Εκάβης κατά την απουσία της, της Μπέμπας (Ντιάνα Μαούνη), της Μαργαρίταινας (Ιωάννα Μητροπούλου), του γιατρού της Εκάβης (Στάθη Μητσέα), του γιατρού του Φώτη (Νικήτα Μπιτσάνη), της Ιουλίας (Μαίρη Οικονόμου), της Αθηνάς (Κωνσταντίνα Παναγιωτοπούλου), του Γιώργου του Παναγόπουλου, που πότε μεταμορφωνόταν σε αποκρουστικό και απεχθή Νταβίκο, πότε σε σκληρό αλλά με ιπποτικές ευαισθησίες ανθυπομοίραρχο, πότε σε βαρύμαγκα Σωτήρη, χωρίς να ιδρώνει το αυτί του. Αλήθεια, πού βρήκε τέτοιον αέρα ο Παπαθανασίου (Νίκος Χατζηγιαννόπουλος) να φωνάζει την Εκάβη Εύη για να τη ρίξει; Και με τι καλογερίστικη ευλάβεια μας έψελνε και μας λιβάνιζε η Ερασμία ή με τι σκυλέ ύφος φώναζε «Μίμη, έβγα έξω, σε θέλει η μάνα σου» η Αράπω η καρακαρ... και στους δύο πιο πάνω ρόλους η αξεπέραστη Ευτυχία Μουτεβελή. Μπράβο της και μπράβο σε όλους τους υπόλοιπους ρόλους, μικρούς αλλά εξίσου σημαντικούς, για να συμπληρωθεί το παζλ της εξαιρετικής αυτής προσπάθειας. Τελειώνοντας δεν μπορώ να μη σταθώ σε δύο ρόλους που έμειναν βαθιά στην καρδιά μου. Της Ταβλαρίδαινας που απέδωσε τέλεια η κα Αμαλία Ρούσσου με το απλοϊκό ύφος της και την άψογη σκηνική της παρουσία, όταν περιέγραφε το ποιόν του μπεκρούλιακα του Μπάμπη, και του πρωτοεμφανιζόμενου αλλά πολλά υποσχόμενου στο χώρο του θεάτρου, νεαρού Παναγιώτη Βεργόπουλου, που τον Άκη τον απέδωσε τόσο σεμνά και τρυφερά που μας κέρδισε! Και μπορεί βέβαια ο Άκης να γράφει την ιστορία των ηρώων του έργου στο τέλος της παράστασης, όμως ο Κώστας ο Χαλκιάς έγραψε άλλη μια χρυσή σελίδα στην ιστορία του θεάτρου. Εύγε! Δημήτρης Ηλιόπουλος 

***  Το «Φάντασμα της Ελευθερίας» σήμερα στο αμφιθέατρο του ΟΑΕΔ

 Το «Φάντασμα της Ελευθερίας» θα προβάλει η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας σήμερα στις 9.15 το βράδυ, στο αμφιθέατρο του ΟΑΕΔ. Το εν λόγω έργο είναι ένα σουρεαλιστικό «διαμάντι», η πιο αντισυμβατική ταινία του Luis Bunuel, που ξεπετιέται τρομαχτικό και ταυτόχρονα κωμικό, μέσα από τον πίνακα του Γκόγια «Οι τουφεκισμοί της 3ης Μαΐου», που ανοίγει την ταινία, για να μετατραπεί αμέσως σε «ζωντανό» κινηματογραφικό πλάνο. Μία σειρά φαινομενικά ασύνδετων επεισοδίων από την εποχή του Ναπολέοντα μέχρι και τις μέρες που γυρίστηκε η ταινία (1974) αποτελούν την τέλεια αφορμή για να «οργιάσει» ο Ισπανός μάστορας του σουρεαλισμού. Μέσα από την ασύνδετη αφήγηση και τον παραλογισμό, ερευνά όλα όσα τον απασχολούν: εκκλησία, αστική συμβατικότητα, έμφυτες καταπιεσμένες ορμές, στρατός, εξουσία, δικαιοσύνη, αλλά και πώς όλα αυτά αποτελούν ένα είδος πλασματικής ελευθερίας, η οποία καταπιέζει την πραγματική φύση των ανθρώπων. Η υπόθεση δεν έχει σημαντικό ρόλο και καμία ιστορία δεν ολοκληρώνεται. Τα γεγονότα που παρακολουθούμε δεν έχουν λογική, είναι εξωφρενικά, γκροτέσκα και κωμικά, αλλά παρουσιάζονται με μεγάλη φυσικότητα, χωρίς να σχολιάζονται ποτέ. Η εικόνα είναι αυτή που έχει σημασία. Αυτή είναι και η ομορφιά της ταινίας: οι εικόνες είναι εκεί και απλώς υπάρχουν, ανοιχτές σε πολλές και διαφορετικές αναγνώσεις. Είσοδος: 4 ευρώ, ελεύθερη για νέους κάτω των 18 ετών. - 

***  Στιγμιαίο περιστατικό ή «ρωγμή» στη Μεσσήνη; 

Δε γνωρίζω αν υπάρχει ρήγμα στους κόλπους της πλειοψηφίας του Δήμου Μεσσήνης ή αν ήταν στιγμιαίο περιστατικό η ένταση μεταξύ του δημάρχου Γ. Τσώνη και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Χρ. Χριστόπουλου, σε θέμα που αφορούσε στην παρέμβαση του μέχρι πρότινος δημοτικού συμβούλου Ι. Τσούση, ο οποίος ήθελε να διατυπώσει τις προτάσεις του για καλύτερη διοργάνωση του καρναβαλιού. Χ.Χ. - 

*** Να αντιδράσουν κατά της συμφωνίας του Eurogroup καλεί τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ η Ζωή Κωνσταντοπούλου

Να αντιδράσουν κατά της συμφωνίας του Eurogroup καλεί τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με συνέντευξή της στο περιοδικό Unfollow, η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, αυξάνοντας την απόστασή της από την κυβέρνηση. «Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δεχθεί να μην υλοποιηθούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις του κόμματος», σημειώνει η κ. Κωνσταντοπούλου, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί πως και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν τη συμφωνία. «Οι δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένες να βαπτίσουν το κρέας ψάρι», σημειώνει χαρακτηριστικά, υιοθετώντας την έκφραση που χρησιμοποίησε στην επικριτική του επιστολή ο Μανώλης Γλέζος. Τονίζει δε πως οι βουλευτές των δυο συμπολιτευόμενων κομμάτων δεν θα «υπαναχωρήσουν στις αδιαπραγμάτευτες αρχές επί τη βάση των οποίων δόθηκε η λαϊκή εντολή». Η κ. Κωνσταντοπούλου χαρακτηρίζει τη συμφωνία με του Eurogroup «συνδυασμό επιστολών και ανακοινωθέντων» και επισημαίνει ότι «η Βουλή δεν ψηφίζει ούτε επιστολές ούτε ανακοινωθέντα». www.capital.gr . - 

***  Ο πεζόδρομος της Αριστομένους...

 Ένας φίλος κατέθεσε χθες μια έξυπνη, θα έλεγα, ιδέα. Ο Δήμος Καλαμάτας, σε συνεργασία με τους καταστηματάρχες στον πεζόδρομο της Αριστομένους, να προχωρήσουν σε αισθητικές παρεμβάσεις στην περιοχή, πληρώνοντας τα έξοδα ενός τέτοιου έργου στη... μέση. Δε γνωρίζουμε κατά πόσο μπορεί να βρεθεί κοινή γλώσσα μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά το σίγουρο είναι ότι πρέπει να γίνει κάτι άμεσα στο συγκεκριμένο πεζόδρομο. Α.Π. - 

***


***  Αθλητική  ενημέρωση  :

***  Ο Μιχάλης Καβαλιέρης τα ηνία της Μαύρης Θύελλας, μόνο… ευχαριστώ στο αντίο του Σταματίου         
     
Συναντηθήκαμε νωρίς χθες το μεσημέρι με τον τέως προπονητή της Καλαμάτας Κώστα Σταματίου, προκειμένου να τον «αποχαιρετίσουμε», καθώς πήρε το δρόμο της επιστροφής στη Μαγνησία, αλλά και για να μας μεταφέρει  τους λόγους που τον ώθησαν να αποχωρήσει από την τεχνική ηγεσία της Μαύρης Θύελλας. Τουλάχιστον αυτό περιμέναμε, αυτό είχαμε εισπράξει μέσω των πρόσφατων επαφών μας. Ωστόσο ακόμη και την ύστατη στιγμή της αποχώρησης, που κάποιοι άλλοι θα φρόντιζαν να «κτυπήσουν» τις καταστάσεις που τους οδήγησαν ουσιαστικά εκτός ομάδας, ο Θεσσαλός τεχνικός έδειξε μεγαλείο ψυχής, μεταφέροντάς μας την επιθυμία του να κρατήσει για τον ίδιο τα άσχημα αυτά περιστατικά, όπως κρατά και το μεγάλο δέσιμο με την Μαύρη Θύελλα. Μας επισήμανε χαρακτηριστικά ότι θα επιστρέψει πολύ σύντομα στη Μεσσηνία, μαζί με την οικογένειά του, ενώ δεν απέκλεισε ένα ενδεχόμενο επιστροφής στην ομάδα, εφόσον οι συνθήκες διαφοροποιηθούν…
«Αποχωρώ από την τεχνική ηγεσία επαναλαμβάνοντας αυτά που είχα δηλώσει όταν άρχιζε η συνεργασία μου με την ομάδα. Ότι δηλαδή είναι πολύ μεγάλη τιμή για μένα η συνεργασία μ’ ένα σωματείο της εμβέλειας της Καλαμάτας. Θέλω λοιπόν να μεταφέρω με την ευκαιρία που μου δίνεται ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ποδοσφαιριστές, τους συνεργάτες  μου, τη διοίκηση και τον κ. Ράλλη, τους εκπροσώπους του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου και το φιλόξενο κόσμο της Καλαμάτας», δήλωσε ο κ. Σταματίου, που δεν παρέλειψε ν’ αναφερθεί στη βαριά φανέλα, τις δυνατότητες που υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποκτήσει και πάλι η Καλαμάτα, αλλά και το μικρό μερίδιο που του αναλογεί στην πορεία της ομάδας.
Στάθηκε ιδιαίτερα στο παιχνίδι της Ελευσίνας, θεωρώντας ότι ένα διαφορετικό αποτέλεσμα θα μπορούσε ν’ αλλάξει τα δεδομένα με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Μας μίλησε για πολλά ακόμη,  τα οποία δεν θέλησε να  βγάλει προς τα έξω, θεωρώντας προφανώς ότι μ’ αυτό τον τρόπο θα έκανε κακό στην ομάδα. Και επειδή στα τόσα χρόνια που ασχολούμαστε με το ρεπορτάζ της Καλαμάτας, λίγοι προπονητές επέδειξαν τέτοιο μεγαλείο ψυχής, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ο Κώστας Σταματίου τίμησε και με το παραπάνω τη συνεργασία του με την Καλαμάτα έστω στο μικρό χρονικό διάστημα που αυτή αναπτύχθηκε.
  Ευχαριστίες στην οικογένεια Πουλέα
Κλείνοντας, έκανε ξεχωριστή αναφορά στην οικογένεια του κ. Πουλέα, για την φιλοξενία που έτυχε στο ξενοδοχείο “Belvedere”, στο οποίο διέμενε όλο αυτό το διάστημα.
Ο Μιχάλης Καβαλιέρης τα ηνία της Μαύρης Θύελλας
ΜΑΚΡΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΓΙΑ ΤΟΝ 50ΧΡΟΝΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΣΕ Α΄, Β΄ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΛΕΜΟΝΗ

 «ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΘΩ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ»
 Δεν άργησε ιδιαίτερα να βρει τον αντικαταστάτη του Κώστα Σταματίου η διοίκηση της Καλαμάτας, αφού σε λιγότερο από τρία 24ωρα από την αποχώρηση του Θεσσαλού τεχνικού, ήρθε η ανακοίνωση της έναρξης της συνεργασίας με τον Μιχάλη Καβαλιέρη. Είχαμε γράψει από την πρώτη στιγμή την πρόθεση της διοίκησης να προέρχεται ο νέος τεχνικός εκτός Μεσσηνίας και αυτό επιβεβαιώθηκε πλήρως.
Ο 50χρονος τεχνικός, που έκανε στο παρελθόν στα μέσα της 10ετίας του ’80 και  έπειτα, σημαντική πορεία ως ποδοσφαιριστής στην Α΄ Εθνική, με τη φανέλα του Λεβαδειακού, είναι γνωστός στο ποδοσφαιρικό στερέωμα κυρίως λόγω της επαγγελματικής του σχέσης με τον Τάκη Λεμονή. Βρέθηκε στο πλευρό του γνωστού τεχνικού σε αρκετές ομάδες της Α΄ Εθνικής (Ολυμπιακό, Ξάνθη, Παναιτωλικό, Πανιώνιο, Λεβαδειακό) και στην Κύπρο, και θεωρείται ιδιαίτερα καταρτισμένος με σύγχρονες τοποθετήσεις γύρω από το ποδόσφαιρο. Μπορεί να μην γνωρίζει τη Γ΄ Εθνική, και να μην έχει ουσιαστικά εμπειρία ως πρώτος από πάγκους, όμως η διοίκηση της Μαύρης Θύελλας πιστεύει ότι μπορεί ν’ αφήσει έργο και το κυριότερο να κρατήσει την ομάδα ζωντανή σε μια δύσκολη χρονικά περίοδο.
Χθες το μεσημέρι βρέθηκε στο Δημοτικό Στάδιο, επιβλέποντας την προπόνηση που έγινε από τον Ιωσήφ Λουκά, ενώ μίλησε για λίγα λεπτά στους ποδοσφαιριστές. Στις πρώτες του δηλώσεις στάθηκε ιδιαίτερα στη βαρύτητα της ομάδας της Καλαμάτας, χωρίς όμως να κάνει ξεκάθαρη αναφορά στο ποιους στόχους θα κυνηγήσει στο υπόλοιπο της σεζόν…
«Αποτελεί μεγάλη χαρά και τιμή που θα βρεθώ στον πάγκο μιας ομάδας με σπουδαία ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο, της Καλαμάτας, και μέσα από την δουλειά να βοηθήσω να εκπληρωθούν οι στόχοι της», τόνισε ο κ. Καβαλιέρης, που θα πιάσει ουσιαστικά δουλειά από σήμερα και θα βρίσκεται στον πάγκο της ομάδας στο κυριακάτικο παιχνίδι με τη Βάρδα, στο Δημοτικό Στάδιο, από το οποίο θα λείψουν οι Μούζος, Κεϊτά και ενώ μικροανησυχία  υπάρχει για τους Χαρίτο, Κουντάνη.
Προφανώς δεν γνωρίζει τα δεδομένα, δεν ξέρει τις καταστάσεις και τις δυσκολίες που θα βρει και γι’ αυτό θα πρέπει να κριθεί με αρκετή προσοχή και καθόλου βιασύνη. Άλλωστε η ομάδα έχει χάσει το τρένο και όταν ένα σωματείο δεν έχει στόχο, αντιμετωπίζοντας μέσα σ’ όλα τ’ άλλα και πολλά ενδοοικογενειακά προβλήματα, τότε ο καπετάνιος λίγα πράγματα μπορεί ν’ αλλάξει.
  Το βιογραφικό του 50χρονου τεχνικού
Ο Μιχάλης Καβαλιέρης ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στον Άτλαντα Κυψέλης και μετά στον ΑΣ Παπάγου, ενώ ακολούθησε ο Λεβαδειακός από το 1986 μέχρι το 1992. Μάλιστα, για μια τετραετία, από το 1988 μέχρι το 1991 αγωνίστηκε στην Α΄ Εθνική με την ομάδα της Βοιωτίας.
Αγωνίστηκε επίσης με τα χρώματα των Ατρόμητου Αθηνών, Δόξας Βύρωνα, Παναιγιάλειου, και Βύζαντα Μεγάρων. Την προπονητική του καριέρα ξεκίνησε από τον Κεραυνό Κερατέας ενώ την τελευταία δεκαετία έχει περάσει από τους πάγκους των Ξάνθης, Ολυμπιακού, Ομόνοιας Λευκωσίας (και ως τεχνικός διευθυντής για μια σεζόν), Πανιωνίου, Παναιτωλικού και Λεβαδειακού, ως βοηθός του Τάκη Λεμονή.
Του Νίκου Μπαλόπουλου

***   Στον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ο Λ. Τσάτουμας         
     
Ο Λούης Τσάτουμας προκρίθηκε στον τελικό του άλματος σε μήκος στο 33ο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου, που φιλοξενείται στην Πράγα.
Ο Έλληνας πρωταθλητής είχε καλύτερο άλμα στα 7.90μ και προκρίθηκε στον αυριανό τελικό με την 4η καλύτερη επίδοση. Στην πρώτη προσπάθεια ο Τσάτουμας δεν βρήκε βαλβίδα και προσγειώθηκε στα 7.62μ.
Στη δεύτερη έφτασε στα 7.90μ και δεν χρειάστηκε να πηδήσει τρίτη φορά, αφού είχε ήδη προκριθεί. Η μεγάλη έκπληξη έγινε με τον αποκλεισμό του Γάλλου Καφετιέ Γκομίζ, που είχε την κορυφαία φετινή επίδοση στην Ευρώπη (8.18μ) και με καλύτερο άλμα στα 7.65μ έμεινε 14ος.
www.nafemporiki.gr  .-

*** ~  ΠΑΟ-ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ 77-81  5/3/2015: http://youtu.be/ISU8s8O2OHM ,

*** ΑΠΟ  ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015 :
~  Το αγιάζι της ενημέρωσης  Τρίτη  24  Φεβρουαρίου  2015:  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/02/24-2015.html?showComment=1424770504047#c437422094868638206 .-
~ Επικαιρότητα  Ενημέρωση  Τετάρτη  25  Φεβρουαρίου  2015 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/02/25-2015.html .-
~Αθλητικό επταήμερο 21 έως 28 Φεβρουαρίου 2015   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/02/21-28-2015.html .-
~ Επικαιρότητα Ενημέρωση  Πέμπτη  26  Φεβρουαρίου  2015 :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/02/26-2015.html .-
~Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης Παρασκευή  27  Φεβρουαρίου  2015  : http://snsarfara.blogspot.gr/2015/02/27-2015.html .-
~ Το  αγιάζι  της ενημέρωσης Σάββατο  28  Φεβρουαρίου  2015  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/02/28-2015.html .-
~
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΥ  2015  :
~ Επικαιρότητα  Ενημέρωση  Κυριακή  01  Μαρτίου  2015 :  http://snsarfara.blogspot.gr/2015/03/01-2015.html .-
~ Επικαιρότητα  Ενημέρωση  Δευτέρα  02  Μαρτίου  2015 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/03/02-2015.html .-
~ Το  αγιάζι  της ενημέρωσης  03  Μαρτίου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/03/03-2015.html .- 
~Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  04  Μαρτίου  2015   : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/03/04-2015.html .-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 05 Φεβρουαρίου 2015 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/03/05-2015.html .-
 ~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 06 Φεβρουαρίου 2015 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/03/06-2015.html .-
~ Ενημέρωση της Παρασκευής  06  Μαρτίου  2015 :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/03/06-2015.html .-   
*** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =
http://www.youtube.com/stamos01 ,        4086   video.-                         
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01 ,     2376    video.-                
3. - Vlasis Skoulikas =   
http://www.youtube.com/vlasiskal , =       2 374   video.- 
Σύνολον                                                    8836  βίντεο   .-

https://plus.google.com/+StamatiosSkoulikas/posts .- = Stamatios Skoulikas - Google+ ,.-
  http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home  , 3584.-
 https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 372. -   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
 https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    904/ 1000. –   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                         
*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   305 .-                                             
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-                                                     
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-                                               ~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935 366  ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ  .- www.erroso.gr , .-                                       https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης Δαγρές , 69/130 .-                                               
ΑΣΤΕΡΑΣ  ΑΡΦΑΡΩΝ : https://www.facebook.com/profile.php?id=100009099756378 , 12.-  http://www.newsbeast.gr/   .- www.voicenews.gr ,
~

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου